Remont Bora-Komorowskiego

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 18 wrz 2006, 9:29

:arrow: Mieszkańców Gocławia z pewnością to zainteresuje:
ŻW pisze:Na Gocławiu za rok będzie szerzej

autor: TOM, mp, 2006-09-18, Ostatnia aktualizacja: 2006-09-18

Zarząd Dróg Miejskich poszerzy ulicę Bora-Komorowskiego na Gocławiu. Modernizacja zakończy się we wrześniu przyszłego roku.

Do przetargu zgłosiły się cztery firmy, za wykonanie prac chcą od 11,7 do 15,8 mln zł. Ulica Bora-Komorowskiego łączy osiedla Wilga, Iskra, Jantar i Orlik z ulicą Fieldorfa i Saską. Jeszcze do niedawna nie miała tak dużego znaczenia, bo wyprowadzała ruch tylko spośród bloków, ale wraz z postępami prac przy budowie Trasy Siekierkowskiej jej rola rośnie. Jest już połączenie z trasą i ulicami po drugiej stronie arterii. W tym miejscu ul. Bora-Komorowskiego ma po dwa pasy ruchu w każdą stronę, ale dalej zwęża się do jednej jezdni.

W przyszłym roku, gdy gotowe będą już estakady łączące trasę z Płowiecką i Ostrobramską, Bora-Komorowskiego będzie dogodnym łącznikiem Gocławia i Saskiej Kępy z Trasą Siekierkowską. Około 700-metrowy odcinek ulicy będzie miał po dwa pasy ruchu, nowe chodniki, ścieżkę rowerową, oświetlenie i parking na 80-90 aut. Termin zakończenia modernizacji ulicy ZDM określa na wrzesień 2007 r. To cztery miesiące po planowanym włączeniu do ruchu estakad trasy. – Protesty mieszkańców spowodowały roczne opóźnienie w przygotowaniu inwestycji – mówi Urszula Nelken, rzecznik ZDM.

Mieszkańcy bloków, mimo że ulica jest w planach od wielu lat, nie zgadzali się na jej poszerzenie, bo obawiali się większego ruchu i hałasu. Nie chcieli także stracić miejsc do stawiania swoich aut – na pasie przyszłej drugiej jezdni są dziś parkingi.

A co z dalszym odcinkiem Bora-Komorowskiego – do ulicy Egipskiej? ZDM także chce go zmodernizować, ale w bliżej nieokreślonej przyszłości.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 18 wrz 2006, 9:32

Najwyższa pora aby poszerzyć tą ulicę.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 18 wrz 2006, 10:03

ŻW pisze:Mieszkańcy bloków, mimo że ulica jest w planach od wielu lat, nie zgadzali się na jej poszerzenie, bo obawiali się większego ruchu i hałasu.
:arrow: Jak zwykle, ciągle to samo - najlepiej jeździć wygodnie, ale pod cudzymi oknami. Tymczasem po poszerzeniu jest szansa, że przed niektórymi skrzyżowaniami będą mniejsze korki, bo każdy dodatkowy pas spowoduje jego upłynnienie. No i do tego dochodzą jeszcze względy estetyczne - nowa ulica będzie lepiej wyglądać niż obecna.

Rosa

Post autor: Rosa » 18 wrz 2006, 10:34

To poszerzanie to trzeba było robić dwa lata temu, ale cóż, lepiej późno niż wcale :neutral:

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 18 wrz 2006, 11:13

Dopiero? :| Ale z drugiej strony dobrze, że zaczną wkońcu poszerzać.
Swoją drogą ciekawią mnie trzy rzeczy:

1) Czy za skrzyżowaniem z Fieldorfa w kierunku Centrum także zrobią drugą jezdnię, ale np. 50 m., tak jak na Jugosłowiańskiej przy pętli? To byłoby dobre wyjście, gdyż na skrzyżowaniu Meissnera / Fieldorfa / Jugosłowiańska w tą ostatnią się kiepsko wjeżdża (od razu jest zwężenie).
2) Co z przebudową skrzyżowania przy pętli? Miało być zrobione przy okazji modernizacji Bora (budowa przystanków przy bazarku).
3) Czy nastąpią jakieś zmiany w komunikacji, nawet chwilowe? Swego czasu była mowa, że coś miało być skierowane Jugosłowiańską. Być może tak będzie, skoro ma być niedługo ogłoszony przetarg na budowę zatok.
Gocławska linia mikrobusowa:

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Bo fantazja jest od tego O-)

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 18 wrz 2006, 11:52

Maro_D pisze:Czy nastąpią jakieś zmiany w komunikacji, nawet chwilowe?
:arrow: Tego raczej nie da się uniknąć, chociażby podczas przebudowy i asfaltowania skrzyżowań.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 wrz 2006, 19:18

A ja mam inne pytanie: zostawią na środku miejsce na tramwaj, czy "zapomną"? Jak obstawiacie?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 18 wrz 2006, 19:20

IMHO zapomną, wybudują ulicę jak najchudszą, jak najmniejszym ywsiłkiem sił i pieniędzyu. Najwyżej "później" się przebuduje...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 18 wrz 2006, 19:27

Wątpie w miejsce na tramwaj jeżeli dogadali się z parkingowcami i mają one być.
Heh...najlepsze i tak jest to, że tamte miejsca są tymczasowe. Ale ludzie aferę musieli zrobić :/

Z kolei przy skrzyżowaniu Anińskiej z Rechniewskiego był jeden parking tymczasowy i jakoś problemu nie było aby go zlikwidować i stawiać tam nowe osiedle.
Gocławska linia mikrobusowa:

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Bo fantazja jest od tego O-)

Tm

Post autor: Tm » 18 wrz 2006, 19:27

a to tramwaj nie ma iść wzdłuż Fieldorfa?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 wrz 2006, 19:49

Tm pisze:a to tramwaj nie ma iść wzdłuż Fieldorfa?
A skąd taki pomysł? Przynajmniej pierwsza linia na Gocław planowana jest wzdłuż Międzynarodowej lub Kinowej, a przy Wale Gocławskim ma wpadać w Bora.

[ Dodano: 2006-09-18, 19:50 ]
R-9 Chełmska pisze:IMHO zapomną, wybudują ulicę jak najchudszą, jak najmniejszym ywsiłkiem sił i pieniędzyu. Najwyżej "później" się przebuduje...
A to Polska właśnie... ](*,) ](*,) ](*,)

Glonie, czy TW mają jakikolwiek wgląd w te projekty? I czy w jakikolwiek sposób mogą wpływać na ich kształt, o ile nie uwzględnia on ich planów?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 18 wrz 2006, 19:52

Bastian pisze:A ja mam inne pytanie: zostawią na środku miejsce na tramwaj, czy "zapomną"? Jak obstawiacie?
będą tak samo pamiętać jak z tunelem przy Rondzie Zesłańców Syberyjskich... Warszawa to nie Poznań, gdzie buduje się mosty z torami tramwajowymi...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 wrz 2006, 10:04

Bastian pisze: Glonie, czy TW mają jakikolwiek wgląd w te projekty? I czy w jakikolwiek sposób mogą wpływać na ich kształt, o ile nie uwzględnia on ich planów?
Jak pokazuje przykład Nowolazurowej - dowiadujemy się o takich rzeczach przypadkiem i zbyt późno. Na Gocław nie mamy nawet SW...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 wrz 2006, 11:13

inż. Glonojad pisze:
Bastian pisze: Glonie, czy TW mają jakikolwiek wgląd w te projekty? I czy w jakikolwiek sposób mogą wpływać na ich kształt, o ile nie uwzględnia on ich planów?
Jak pokazuje przykład Nowolazurowej - dowiadujemy się o takich rzeczach przypadkiem i zbyt późno. Na Gocław nie mamy nawet SW...
A co jest z Nowolazurową nie tak?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 wrz 2006, 13:48

Rozwiązanie węzła z Górczewską uniemożliwia tam w przyszłości wprowadzenie tramwaju, bo ktoś "z rozmachem" poustwiał podpory wiaduktu, przebieg chodników czy ścieżek rowerowych.

[ Dodano: 2006-09-20, 13:49 ]
MeWa pisze:Warszawa to nie Poznań, gdzie buduje się mosty z torami tramwajowymi...
Ciekawostka - przecież dokładnie tak będzie zbudowany Most Północny :-"
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ