ŻW pisze:Na Gocławiu za rok będzie szerzej
autor: TOM, mp, 2006-09-18, Ostatnia aktualizacja: 2006-09-18
Zarząd Dróg Miejskich poszerzy ulicę Bora-Komorowskiego na Gocławiu. Modernizacja zakończy się we wrześniu przyszłego roku.
Do przetargu zgłosiły się cztery firmy, za wykonanie prac chcą od 11,7 do 15,8 mln zł. Ulica Bora-Komorowskiego łączy osiedla Wilga, Iskra, Jantar i Orlik z ulicą Fieldorfa i Saską. Jeszcze do niedawna nie miała tak dużego znaczenia, bo wyprowadzała ruch tylko spośród bloków, ale wraz z postępami prac przy budowie Trasy Siekierkowskiej jej rola rośnie. Jest już połączenie z trasą i ulicami po drugiej stronie arterii. W tym miejscu ul. Bora-Komorowskiego ma po dwa pasy ruchu w każdą stronę, ale dalej zwęża się do jednej jezdni.
W przyszłym roku, gdy gotowe będą już estakady łączące trasę z Płowiecką i Ostrobramską, Bora-Komorowskiego będzie dogodnym łącznikiem Gocławia i Saskiej Kępy z Trasą Siekierkowską. Około 700-metrowy odcinek ulicy będzie miał po dwa pasy ruchu, nowe chodniki, ścieżkę rowerową, oświetlenie i parking na 80-90 aut. Termin zakończenia modernizacji ulicy ZDM określa na wrzesień 2007 r. To cztery miesiące po planowanym włączeniu do ruchu estakad trasy. – Protesty mieszkańców spowodowały roczne opóźnienie w przygotowaniu inwestycji – mówi Urszula Nelken, rzecznik ZDM.
Mieszkańcy bloków, mimo że ulica jest w planach od wielu lat, nie zgadzali się na jej poszerzenie, bo obawiali się większego ruchu i hałasu. Nie chcieli także stracić miejsc do stawiania swoich aut – na pasie przyszłej drugiej jezdni są dziś parkingi.
A co z dalszym odcinkiem Bora-Komorowskiego – do ulicy Egipskiej? ZDM także chce go zmodernizować, ale w bliżej nieokreślonej przyszłości.
Remont Bora-Komorowskiego
Moderator: Wiliam
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Najwyższa pora aby poszerzyć tą ulicę.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
ŻW pisze:Mieszkańcy bloków, mimo że ulica jest w planach od wielu lat, nie zgadzali się na jej poszerzenie, bo obawiali się większego ruchu i hałasu.
Dopiero?
Ale z drugiej strony dobrze, że zaczną wkońcu poszerzać.
Swoją drogą ciekawią mnie trzy rzeczy:
1) Czy za skrzyżowaniem z Fieldorfa w kierunku Centrum także zrobią drugą jezdnię, ale np. 50 m., tak jak na Jugosłowiańskiej przy pętli? To byłoby dobre wyjście, gdyż na skrzyżowaniu Meissnera / Fieldorfa / Jugosłowiańska w tą ostatnią się kiepsko wjeżdża (od razu jest zwężenie).
2) Co z przebudową skrzyżowania przy pętli? Miało być zrobione przy okazji modernizacji Bora (budowa przystanków przy bazarku).
3) Czy nastąpią jakieś zmiany w komunikacji, nawet chwilowe? Swego czasu była mowa, że coś miało być skierowane Jugosłowiańską. Być może tak będzie, skoro ma być niedługo ogłoszony przetarg na budowę zatok.
Swoją drogą ciekawią mnie trzy rzeczy:
1) Czy za skrzyżowaniem z Fieldorfa w kierunku Centrum także zrobią drugą jezdnię, ale np. 50 m., tak jak na Jugosłowiańskiej przy pętli? To byłoby dobre wyjście, gdyż na skrzyżowaniu Meissnera / Fieldorfa / Jugosłowiańska w tą ostatnią się kiepsko wjeżdża (od razu jest zwężenie).
2) Co z przebudową skrzyżowania przy pętli? Miało być zrobione przy okazji modernizacji Bora (budowa przystanków przy bazarku).
3) Czy nastąpią jakieś zmiany w komunikacji, nawet chwilowe? Swego czasu była mowa, że coś miało być skierowane Jugosłowiańską. Być może tak będzie, skoro ma być niedługo ogłoszony przetarg na budowę zatok.
Gocławska linia mikrobusowa:
211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz
Bo fantazja jest od tego
211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz
Bo fantazja jest od tego
- Bastian
- Sułtan Maroka
A ja mam inne pytanie: zostawią na środku miejsce na tramwaj, czy "zapomną"? Jak obstawiacie?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- R-9 Chełmska
Wątpie w miejsce na tramwaj jeżeli dogadali się z parkingowcami i mają one być.
Heh...najlepsze i tak jest to, że tamte miejsca są tymczasowe. Ale ludzie aferę musieli zrobić
Z kolei przy skrzyżowaniu Anińskiej z Rechniewskiego był jeden parking tymczasowy i jakoś problemu nie było aby go zlikwidować i stawiać tam nowe osiedle.
Heh...najlepsze i tak jest to, że tamte miejsca są tymczasowe. Ale ludzie aferę musieli zrobić
Z kolei przy skrzyżowaniu Anińskiej z Rechniewskiego był jeden parking tymczasowy i jakoś problemu nie było aby go zlikwidować i stawiać tam nowe osiedle.
Gocławska linia mikrobusowa:
Bo fantazja jest od tego
Bo fantazja jest od tego
- Bastian
- Sułtan Maroka
A skąd taki pomysł? Przynajmniej pierwsza linia na Gocław planowana jest wzdłuż Międzynarodowej lub Kinowej, a przy Wale Gocławskim ma wpadać w Bora.Tm pisze:a to tramwaj nie ma iść wzdłuż Fieldorfa?
[ Dodano: 2006-09-18, 19:50 ]
A to Polska właśnie...R-9 Chełmska pisze:IMHO zapomną, wybudują ulicę jak najchudszą, jak najmniejszym ywsiłkiem sił i pieniędzyu. Najwyżej "później" się przebuduje...
Glonie, czy TW mają jakikolwiek wgląd w te projekty? I czy w jakikolwiek sposób mogą wpływać na ich kształt, o ile nie uwzględnia on ich planów?
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- MeWa
- Cukiereczek
będą tak samo pamiętać jak z tunelem przy Rondzie Zesłańców Syberyjskich... Warszawa to nie Poznań, gdzie buduje się mosty z torami tramwajowymi...Bastian pisze:A ja mam inne pytanie: zostawią na środku miejsce na tramwaj, czy "zapomną"? Jak obstawiacie?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak pokazuje przykład Nowolazurowej - dowiadujemy się o takich rzeczach przypadkiem i zbyt późno. Na Gocław nie mamy nawet SW...Bastian pisze: Glonie, czy TW mają jakikolwiek wgląd w te projekty? I czy w jakikolwiek sposób mogą wpływać na ich kształt, o ile nie uwzględnia on ich planów?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
A co jest z Nowolazurową nie tak?inż. Glonojad pisze:Jak pokazuje przykład Nowolazurowej - dowiadujemy się o takich rzeczach przypadkiem i zbyt późno. Na Gocław nie mamy nawet SW...Bastian pisze: Glonie, czy TW mają jakikolwiek wgląd w te projekty? I czy w jakikolwiek sposób mogą wpływać na ich kształt, o ile nie uwzględnia on ich planów?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Rozwiązanie węzła z Górczewską uniemożliwia tam w przyszłości wprowadzenie tramwaju, bo ktoś "z rozmachem" poustwiał podpory wiaduktu, przebieg chodników czy ścieżek rowerowych.
[ Dodano: 2006-09-20, 13:49 ]
[ Dodano: 2006-09-20, 13:49 ]
Ciekawostka - przecież dokładnie tak będzie zbudowany Most PółnocnyMeWa pisze:Warszawa to nie Poznań, gdzie buduje się mosty z torami tramwajowymi...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.