Komunikacja miejska po M2C - plany, projekty
Moderator: Wiliam
- Matrix2441
Nie widzę sensu istnienia przystanków Ząbkowska i Kijowska na trasach 509 i 517 po otwarciu ruchu tramwajowego na Targowej. Do tramwaju z tych przyśpiechów można się przesiąść na Wileńskim albo przy al. Zielenieckiej (z powrotem jadąc również), do linii startujących z Kijowskiej można będzie jednoperonowo przesiąść się przy Powszechnym, a ponadto przez wiele lat taki stan rzeczy się utrzymywał.
W komunikacie 338 jedzie już przez Dąbrowszczaków, zaś w rozkładach widnieje trasa przez Jagiellońską. To jak to jest?
Mi się zawsze zdawało że głównym celem 509 jest łączenie Tarchomina i Gocławia z centrum Pragi, dlatego też bez sensu jest żeby się tam 509 nie zatrzymywało, no ale.
Poza tym KIJOWSKA to przesiadki na tramwaje do Dworca Wschodniego, więc chyba autobusy tam zatrzymywać się powinny.
Poza tym KIJOWSKA to przesiadki na tramwaje do Dworca Wschodniego, więc chyba autobusy tam zatrzymywać się powinny.
Zdajesz sobie sprawę, że po otwarciu M2C przystanek KIJOWSKA będzie jedynym, na którym będzie można przesiąść się we wszystkie linie jadące na WWO, a nie tylko na część z nich?Matrix2441 pisze:Nie widzę sensu istnienia przystanków Ząbkowska i Kijowska na trasach 509 i 517 po otwarciu ruchu tramwajowego na Targowej. Do tramwaju z tych przyśpiechów można się przesiąść na Wileńskim albo przy al. Zielenieckiej (z powrotem jadąc również), do linii startujących z Kijowskiej można będzie jednoperonowo przesiąść się przy Powszechnym, a ponadto przez wiele lat taki stan rzeczy się utrzymywał.
Ząbkowska mogłaby wylecieć, ale Kijowska powinna zostać. Choćby z uwagi na bliskość Dw. Wschodniego.
Ze względu na dojazd do "centrum Pragi" przystanki powinny być. Podobnie jak przy Cedecie.
Ale czy konieczna jest przesiadka do wszystkich tramwajów na Kijowską? Dla mnie po prostu akurat ten powód nie jest najważniejszy...
Ale czy konieczna jest przesiadka do wszystkich tramwajów na Kijowską? Dla mnie po prostu akurat ten powód nie jest najważniejszy...
Może w ogóle wywalmy wszystko między Tarchominem i Gocławiem? Ta linia ma na celu łączyć z Pragą, a nie przejeżdżać bez zatrzymywania.Domas pisze:Kijowska powinna na pewno wylecieć, dla 509 nic nie będzie wnosić po otwarciu M2C, tak samo IMHO Aleja Zieleniecka.
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!
Akurat przesiadki na Wschodni przy Kijowskiej są o tyle niefajne, że nie są jednoperonowe. A oferta jest na tyle dobra, że połączenie dwóch kierunków nie daje dużej wartości dodanej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Obserwując wymiany w 3 czy 26 steierdzam, że istotna część pasażerów z dw. Wileñskiego do Targowej po prostu DOCHODZI.
O ile zostanie 28 i 13, to jadąc od północy wspólna przesiadka z 7 nie będzie już tak ważna, choć to zależy od koordynacji. Ale jadąc z Gocławia 509 i dojście lub podjazd tramwajem to najszybsze rozwiązanie - oba te manewry wymagają jednak Kijowskiej.
O ile zostanie 28 i 13, to jadąc od północy wspólna przesiadka z 7 nie będzie już tak ważna, choć to zależy od koordynacji. Ale jadąc z Gocławia 509 i dojście lub podjazd tramwajem to najszybsze rozwiązanie - oba te manewry wymagają jednak Kijowskiej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No nie wiem, czy nie daje, skrócenie czasu oczekiwania na tramwaj jest dość ważne kiedy mamy w chwili przesiadki np. 11 minut czasu do odjazdu pociągu który kursuje co godzinę. I mówię to jako osoba, która jeszcze niedawno prawie codziennie właśnie na Kijowskiej się z autobusu do tramwaju przesiadała.pawcio pisze:A oferta jest na tyle dobra, że połączenie dwóch kierunków nie daje dużej wartości dodanej.
Co to jest WWO?Vilén pisze:Zdajesz sobie sprawę, że po otwarciu M2C przystanek KIJOWSKA będzie jedynym, na którym będzie można przesiąść się we wszystkie linie jadące na WWO, a nie tylko na część z nich?
Warszawa Wschodnia Osobowa, a prościej: Dworzec Wschodni.Georg pisze:Co to jest WWO?
Wschodniego?Glonojad pisze:Obserwując wymiany w 3 czy 26 steierdzam, że istotna część pasażerów z dw. Wileñskiego do Targowej po prostu DOCHODZI.
A Tobie co, do czasu budowy metra wystarczaly Wileński i Zieleniecka. Co się niby zmienilo o tego czasu w okolicach Targowej. Przesiadki do Wschodniego jednoperonowe są przy Wileńskim trochę po schodach do tramów i dojazd na Wschodni , Grochów Narodowy, do Śródmieście na Ochotę i Okęcie.winnux8 pisze:Zieleniecka powinna zostać bo moim zdaniem zjest przydatnym przystankiem przesiadkowym choćby dlatych co podjadą z Metro Stadion poza tym blisko jest do kulturyDomas pisze:Kijowska powinna na pewno wylecieć, dla 509 nic nie będzie wnosić po otwarciu M2C, tak samo IMHO Aleja Zieleniecka.
Może w ogóle wywalmy wszystko między Tarchominem i Gocławiem? Ta linia ma na celu łączyć z Pragą, a nie przejeżdżać bez zatrzymywania.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Oczywiście, że zarówno Ząbkowska, jak i Kijowska powinny zostać. Szczególnie dla 509, bo 517 po praskiej stronie i tak jeździ puste, więc może się nie zatrzymywać nigdzie, na frekwencję to znacząco nie wpłynie.Glonojad pisze:Obserwując wymiany w 3 czy 26 steierdzam, że istotna część pasażerów z dw. Wileñskiego do Targowej po prostu DOCHODZI.
A co takiego jest przy Ząbkowskiej, co by nie było przy Wileńskim albo Kijowskiej?