Wyłączenie z ruchu Mostu Łazienkowskiego

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 24 lut 2015, 8:32

Odczepcie się w końcu od tej Francuskiej... Ja rozumiem, że trudno pogodzić się z tym, że ulica mająca tak dobry wyjazd od strony północnej, ma tak do d... wjazdy od strony południowej (no może z wyjątkiem tego z Wału), a już z pewnością nienadające się do przejęcia intensywnego ruchu autobusowego z Gocławia (lewoskręty, ciasne ulice, teraz jeszcze słaby stan nawierzchni na Brukselskiej).

Saska też się nie nadaje - to już chyba zostało wyjaśnione (wlot na Rondo Waszyngtona). Jedyne, co zostaje to właśnie buspas na Wale - może nie idealny, ale drogą eliminacji jedyny realnie możliwy. To, co teraz należałoby zrobić, to pomyśleć, jak go optymalnie wykorzystać na potrzeby Gocławia.

ikarus pisze:151 i 509 kierujemy na trasy skorygowane: 151 Aleja Stanów Zjednoczonych- Międzynarodowa- Zwycięzców - Wał Miedzeszyński... Dworzec Centralny.
509 Umińskiego- Fieldorfa- Nowaka Jeziorańskiego- Poligonowa- Aleja Stanów Zjednoczonych- Międzynarodowa- Zwycięzców- Francuska... Nowodwory.
Po kiego grzyba 151 tak? Rozumiem, że chcesz zachować i buspas na Wale (bo nic nie proponujesz dla pozostałych linii z Al. USA) i jeszcze Francuską tylko dla komunikacji (bo inaczej przekierowywanie linii z Saskiej nie ma sensu) - nie ma bata, nikt na to nie pójdzie. Co do propozycji 509 - już widzę jak Gocław marzy o jeździe na Pragę przez Poligonową...

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 24 lut 2015, 9:02

Popieram przedpiśćcę. W obecnych warunkach należy maksymalnie przenieść Gocław na buspas na Wale.
I uważałbym z wpychaniem na siłę dodatkowych pasażerów w tramwaje. One też już ledwo zipią, a podaży zwiększyć się już nie da. Jedynie można sprawdzić, ile podaży z TŁ można zabrać w stosunku do obecnego potoku.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

kangoo2

Post autor: kangoo2 » 24 lut 2015, 9:58

Dzisiejsze obserwacje. O 8.05 z Kompasowej wsiadłem do załadowanego, ale wciąż zabieralnego 311. Bez żadnych korków dojechałem w kilka minut do Al. Waszyngtona. Na przystanku Grenadierów przepuściłem 24 i za chwilę wsiadłem do pustego 77, który od Ronda Waszyngtona był już porządnie nabity. Do Muzeum Narodowego dojechałem o 8.23, a do Centrum o 8.30. Widziałem, że Międzynarodowa korkuje się dopiero przy skręcie w Waszyngtona, Saska z kolei jest całkowicie zablokowana ze sznurem austobusów stojących w korku po horyzont, Francuska też zakorkowana, ale nie widać tylu autobusów. Wał Miedzeszyński od stronu Mostu Poniatowskiego dzisiaj wyglądał na pusty, przynajmniej na buspasie.
Wnioski: o ile mieszkańcy okolic Trasy Łazienkowskiej mają jak się wydostać, bo do wyboru jest duża ilość autobusów na Trasie Ł, o tyle Gocław wzdłuż Bora ma przerąbane. I nic tu nie da kursowanie 507 co 3 minuty, bo to trzeba inaczej rozwiązać. Może faktycznie buspas powinien być na Saskiej zamiast na Wale? A jeśli nie, to 507 należy przekierować tak jak kiedyś 411, a 411 do likwidacji. Jest w końcu silniejsze 502 dla Starej Miłosnej. Dzięki temu można też dać częściej w porannym szczycie 311 jako sprawna dowozówka do tramwaju. Dziwię się, że tak duże osiedle nie naciska na władze zarówno dzielnicy jak i ZTM, żeby coś na szybko z tym zrobić. Całe szczęście, że jest 151, który zaczął kursować na 2 tygodnie przed spaleniem mostu - teraz na pewno by już nie powstał... A dzięki 151 przynajmniej część osiedla z dala od Bora-Komorowskiego ma w miarę dobry dojazd. Myślę też, że wiele osób tutaj piszących, którzy mieszkają w innych dzielnicach tak naprawdę nie zdają sobie sprawy jak ten wyjazd z Gocławia teraz tragicznie wygląda.
Po południu jest znacznie lepiej: autobusy zdają egzamin i jadą po buspasie sprawnie zarówno Saską jak i Wałem - czasem niektóre nawet pustawe, jak np. 502 któremu zdarza się podjeżdżać od razu po nabitym 411 (jeśli akurat nie było 507). Korki są jedynie na trasach 182, 188 i 523 na Wisłostradzie - z tego powodu tymi trasami jeździ coraz mniej ludzi...

ouizosi

Post autor: ouizosi » 24 lut 2015, 10:08

Rozwiązanie bardzo szybkie i skuteczne na dziś dla Gocławia i nie wymagające wielu zabiegów organizacyjnych to przerzucenie tylko w porannym szczycie czerwonych przez Ateńską do Wału i dalej do Poniatowskiego z opcją przedłużenia istniejącego buspasa na Wale od Ateńskiej do już istniejącego fragmentu. Nie ma czasu na głębsze dywagacje, bo szkoda każdego dnia w którym Gocław tkwi w korkach na Saskiej Kępie.

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 24 lut 2015, 10:18

ouizosi pisze:Rozwiązanie bardzo szybkie i skuteczne na dziś dla Gocławia i nie wymagające wielu zabiegów organizacyjnych to przerzucenie tylko w porannym szczycie czerwonych przez Ateńską do Wału i dalej do Poniatowskiego z opcją przedłużenia istniejącego buspasa na Wale od Ateńskiej do już istniejącego fragmentu. Nie ma czasu na głębsze dywagacje, bo szkoda każdego dnia w którym Gocław tkwi w korkach na Saskiej Kępie.
Krótko i na temat - podoba mi się!

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 24 lut 2015, 10:21

No oczywiście idealne rozwiązanie to to nie jest, acz lepsze, niż żadne...

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 24 lut 2015, 10:35

kangoo2 pisze:Korki są jedynie na trasach 182, 188 i 523 na Wisłostradzie - z tego powodu tymi trasami jeździ coraz mniej ludzi...
Tak, to jest problem. Ja bym się tu pokusił o rozwiązanie drastyczne. Zostawiamy na obecnej trasie tylko 188. 523 skracamy do odcinka Torwar - Stare Bemowo. 182 likwidujemy. 158 wyrzucamy z Kinowej i przekierowujemy przez Wał (po co ma stać w korku na Waszyngtona). Z zaoszczędzonych brygad tworzymy 3 dowozówki:
- 223 - PKP Olszynka Grochowska - trasa 523 - Saska (zawrotka Międzynarodowa - Brazylijska - Saska - Lizbońska - Urugwajska);
- 202 - Gocławek Wschodni - Dw. Wschodni (Lubelska) (dojazd z ciągu Szaserów, w tym szpitala do najbliższego dworca dalekobieżnego, w perspektywie wydłużenie do M. Stadion);
- 258 - Witolin - Rodziewiczówny - Ostrobramska - Kinowa - Waszyngtona - Międzyborska - Cyraneczki - Grenadierów - Ostrobramska - Rodziewiczówny - Witolin (dojazd z ciągu Ostrobramskiej do tramwajów, Łukowska do tramwajów ma 141).
Jeśli zostają nam jeszcze jakieś wolne brygady, to wzmacniamy w szczycie 311.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 24 lut 2015, 10:36

A mi do głowy wpadł teraz pewien pomysł może i szalony, ale niech stracę.
Jedyną racją istnienia obecnie 411 jest dowóz Miłosny do Gocławia do przesiadek w stronę Mokotowa. Gocław ma 507, Miłosna ma 502. Więc może to 411 wygiąć od Gocławia przez Kompasową do tramwajów na Waszyngtona po śladzie 135/311. Trzeba by tylko jakiś sensowny kraniec znaleźć w okolicy. Ale nawet przystanek w spadku po 226 (z kryterium ulicznym Grenadierów-Grochowska-Waszyngtona-Międzyborska-Cyraneczki-Grenadierów) mógłby od biedy być.

kveld pisze:
kangoo2 pisze:Korki są jedynie na trasach 182, 188 i 523 na Wisłostradzie - z tego powodu tymi trasami jeździ coraz mniej ludzi...
Tak, to jest problem. Ja bym się tu pokusił o rozwiązanie drastyczne. Zostawiamy na obecnej trasie tylko 188. 523 skracamy do odcinka Torwar - Stare Bemowo. 182 likwidujemy. 158 wyrzucamy z Kinowej i przekierowujemy przez Wał (po co ma stać w korku na Waszyngtona). Z zaoszczędzonych brygad tworzymy 3 dowozówki:
- 223 - PKP Olszynka Grochowska - trasa 523 - Saska (zawrotka Międzynarodowa - Brazylijska - Saska - Lizbońska - Urugwajska);
- 202 - Gocławek Wschodni - Dw. Wschodni (Lubelska) (dojazd z ciągu Szaserów, w tym szpitala do najbliższego dworca dalekobieżnego, w perspektywie wydłużenie do M. Stadion);
- 258 - Witolin - Rodziewiczówny - Ostrobramska - Kinowa - Waszyngtona - Międzyborska - Cyraneczki - Grenadierów - Ostrobramska - Rodziewiczówny - Witolin (dojazd z ciągu Ostrobramskiej do tramwajów, Łukowska do tramwajów ma 141).
Jeśli zostają nam jeszcze jakieś wolne brygady, to wzmacniamy w szczycie 311.
Wczoraj o 16:30 wyjazd z Wisłostrady na górę zakorkowany nie był. Buspas chyba jednak znacznie ułatwił możliwość włączania się do ruchu.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 24 lut 2015, 10:43

pawcio pisze:I uważałbym z wpychaniem na siłę dodatkowych pasażerów w tramwaje.
Aż tak źle to nie jest - poza tym ludzie dużo sami kombinują jak do tych tramwajów dotrzeć, więc można im to trochę ułatwić.

pawcio pisze: Wczoraj o 16:30 wyjazd z Wisłostrady na górę zakorkowany nie był. Buspas chyba jednak znacznie ułatwił możliwość włączania się do ruchu.
Co nie zmienia faktu, że np. 523 wyludnia się na Wiatracznej, a 158 (wyraźnie ciaśniejsze niż wcześniej) przy Kinowej. Jeśli rzeczywiście jest większe zapotrzebowanie na połączenie obu części TŁ, to może wyciąć całkiem 158, a zostawić (ograniczone częstotliwościowo) 182 (oczywiście z założeniem powstania dowozówek z mojego poprzedniego posta). Tylko wtedy niezbędna jest jeszcze jakaś solidna dowozówka Reduta - PTK...

pawcio pisze:Więc może to 411 wygiąć od Gocławia przez Kompasową do tramwajów na Waszyngtona po śladzie 135/311. Trzeba by tylko jakiś sensowny kraniec znaleźć w okolicy.
Może przez Kinową (Kompasowa - Ostrobramska - Kinowa - Waszyngtona - Międzyborska - Cyraneczki - Grenadierów - Kompasowa)? Ślad 135/311 ma jednak marne przesiadki do/z tramwajów...

osa

Post autor: osa » 24 lut 2015, 11:01

Za wcześnie pogrzebaliście możliwość wytyczenia buspasów na Saskiej. Nie przekonuje mnie argument przecinania torów tramwajowych. Teraz też wszyscy je przecinają i jakoś nie ma tragedii dla tramwajów. Saska dla autobusów to o wiele lepsze rozwiązanie niż buspas na Francuskiej - Brukselskiej - Ateńskiej, które są bardzo wąskimi uliczkami i nie przyjmą całej nawały z Gocławia. A Saska to prosta droga na przedłużeniu Egipskiej i Bora-Komorowskiego. Plus autobusy przejeżdżają przez Saską Kępę, gdzie wielu mieszkańców Gocławia też ma swoje cele podróży (szkoły), a nie bokiem przez Wał Miedzeszyński.
Nie jest też dobry pomysł buspasa Saska - Zwycięzców - Francuska. Tak, jak pisałem: przy przeznaczeniu jednej ulicy dla autobusów (Saska) pozostałe (Francuska, Międzynarodowa, Wał Miedzeszyński) + ich przecznice powinny być dedykowane dla ruchu indywidualnego (głównie). Inaczej Saska Kępa się zatka.
Ewentualnie byłbym za przeniesieniem autobusów typu 507 czy 509 na Wał Miedzeszyński od Afrykańskiej. Ale ma to swoje wady (omijanie Saskiej Kępy).
Generalnie ZTM nie powinien zwlekać z podzieleniem niektórych linii (138: Utrata - Metro Stadion Narodowy + Metro Politechnika - Bokserska i 523: Stare Bemowo - Torwar), skróceniem innych (102: Gocławek Wschodni - Wiatraczna/Metro Stadion Narodowy przez północny Grochów, 143, 502, 514 i 521 - do Wiatracznej). Plus dowozówki do tramwajów w al. Waszyngtona w postaci np. 151.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 24 lut 2015, 11:18

kveld pisze:Może przez Kinową (Kompasowa - Ostrobramska - Kinowa - Waszyngtona - Międzyborska - Cyraneczki - Grenadierów - Kompasowa)?
Postój jest potrzebny, bo w Miłośnie nie za bardzo jest jak.
kveld pisze:523 wyludnia się na Wiatracznej, a 158 (wyraźnie ciaśniejsze niż wcześniej) przy Kinowej. Jeśli rzeczywiście jest większe zapotrzebowanie na połączenie obu części TŁ, to może wyciąć całkiem 158, a zostawić (ograniczone częstotliwościowo) 182 (oczywiście z założeniem powstania dowozówek z mojego poprzedniego posta). Tylko wtedy niezbędna jest jeszcze jakaś solidna dowozówka Reduta - PTK...
Prędzej bym 182 grzebał, a nie 158.
kveld pisze:Ślad 135/311 ma jednak marne przesiadki do/z tramwajów...
Prosi się wykorzystać kontrapas przy szpitalu i wytyczenie czegoś podobnego po północnej stronie Waszyngtona.
osa pisze:Za wcześnie pogrzebaliście możliwość wytyczenia buspasów na Saskiej. Nie przekonuje mnie argument przecinania torów tramwajowych. Teraz też wszyscy je przecinają i jakoś nie ma tragedii dla tramwajów.
Tramwaje tragedii nie mają, bo mają tam świeżutki priorytet wysokiej skuteczności. Tragedię ma ruch kołowy, czego efekty odczuwa właśnie Gocław.
osa pisze:Ewentualnie byłbym za przeniesieniem autobusów typu 507 czy 509 na Wał Miedzeszyński od Afrykańskiej. Ale ma to swoje wady (omijanie Saskiej Kępy).
Do obsługi potoku Saska Kępa-Gocław 1xx wystarczą. Przecież przesiadki na Saskiej praktycznie przestały mieć jakiekolwiek znaczenie.

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 24 lut 2015, 11:21

osa pisze:Za wcześnie pogrzebaliście możliwość wytyczenia buspasów na Saskiej. Nie przekonuje mnie argument przecinania torów tramwajowych. Teraz też wszyscy je przecinają i jakoś nie ma tragedii dla tramwajów.
Jak ja lubię upartych dziennikarzy, którzy zafiksowali się na swojej koncepcji w danym temacie, znając się na rzeczy mniej lub bardziej (przepraszam za stereotypowe spojrzenie, ale to zawodowe doświadczenia po Pendolino, które nota bene jakoś jeździ i ma się nieźle). Co do przecinania torów - to nie dla tramwajów miałby być problem, tylko dla autobusów. Są dwie opcje - jeśli nie zrobimy buspasa na Waszyngtona od Saskiej do Ronda, to będziemy mieli korek autobusowy na Saskiej (przecież autobusów na Saskiej musiałoby przybyć - wszystkiego z Al. USA nie skrócimy do praskiej strony Wisły), a jeśli będzie buspas, to Waszyngtona stanie co najmniej po Wiatraczną.

lis93
Kontakt:

Post autor: lis93 » 24 lut 2015, 11:28

Wszyscy skracają 523, a jak połączycie północny Grochów z Bemowem (nie Jelonkami) i tym co jest pomiędzy?

Tak, wiem, 24, super. Ale tramwajarze na ten rok planują remont Obozowej, a wątpię żeby do tej pory zrobili most Łazienkowski (pewnie że go nie zrobią).

W tym wypadku pasażerowie będą skazani na milion przesiadek.

Jak już wspominałem najpewniej 523 jeździ puste, bo jeżdżą parami przez sajgon na Powstańców Śląskich, więc skrócenie do Wisły z lewej strony problemu nie rozwiąże

adner

Post autor: adner » 24 lut 2015, 12:00

lis93 pisze:Wszyscy skracają 523, a jak połączycie północny Grochów z Bemowem (nie Jelonkami) i tym co jest pomiędzy?
Czymś z przesiadką do 523? Przecież nie każde dwa osiedla muszą mieć bezpośrednie połączenie.

osa

Post autor: osa » 24 lut 2015, 12:03

kveld pisze:
Jak ja lubię upartych dziennikarzy, którzy zafiksowali się na swojej koncepcji w danym temacie, znając się na rzeczy mniej lub bardziej (przepraszam za stereotypowe spojrzenie, ale to zawodowe doświadczenia po Pendolino, które nota bene jakoś jeździ i ma się nieźle). Co do przecinania torów - to nie dla tramwajów miałby być problem, tylko dla autobusów. Są dwie opcje - jeśli nie zrobimy buspasa na Waszyngtona od Saskiej do Ronda, to będziemy mieli korek autobusowy na Saskiej (przecież autobusów na Saskiej musiałoby przybyć - wszystkiego z Al. USA nie skrócimy do praskiej strony Wisły), a jeśli będzie buspas, to Waszyngtona stanie co najmniej po Wiatraczną.
Krótka odpowiedź na pierwsze zdanie (o Pendolino nie pisałem - jeździć jeździ, ale pasażerów mało): co to za argument z zafiksowanym dziennikarzem? Równie dobrze mogę napisać, że Ty też się zafiksowałeś, choć występujesz tu anonimowo, więc nie znam Twojego zawodu. Przeczytaj, co napisałem: jestem w stanie dyskutować o trasie Bora-Komorowskiego - Egipska - Afrykańska - Wał Miedzeszyński - most Poniatowskiego dla linii przyspieszonych z Gocławia, choć w tym przypadku nie jest rozstrzygnięta kwestia zakorkowanego wyjazdu z tego osiedla.
Ten problem by nie istniał, gdyby zrobić korytarz autobusowy Bora Komorowskiego - Egipska - Saska - al. Waszyngtona. Tak: buspas od skrzyżowania z Saską, tak: korek w al. Waszyngtona, ale wcześniej ewakuacja linii autobusowych stamtąd - 102 i 521 skrócone do Wiatracznej, 158 zamiast Kinową (tam 151 zawracające przez al. Waszyngtona i Międzyborską na Rechniewskiego - dowozówka do tramwajów) przez al. St. Zjednoczonych i Saską.

Zablokowany