(!) Tramwajem na Tarchomin
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
516 zapewnia dojazd do tramwajów na Pragę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A 509 i 518 nie?Glonojad pisze:516 zapewnia dojazd do tramwajów na Pragę.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Trasę mają cokolwiek inną.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Z 314 i 516 nie da się zrobić jednej linii?
Dwa ciągi tarchodworskie potrzebują trzech linii 'do tramwajów na Pragę'?Glonojad pisze:Trasę mają cokolwiek inną.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przepraszam Cię bardzo, JEDEN ciąg tarchodworski wymagał trzech linii do metra (a własciwie czterech) to o czym my tu mówimy? 
Raz, że oczywiście była to przesada, dwa, że jednak ciąg do metra to inna kategoria, a trzy, że z tego wszystkiego nie wynika, że właśnie ty masz ten argument podnosić. 
Nadal zupełnie nie rozumiem sensu istnienia linii 516 w obecnym kształcie. Przejazd z Tarchomina na Żerań jest zupełnie nie atrakcyjny, bo niby dokąd tak można jechać? Na Pragę gdzie jest popularne i lubiane co widać po frekwencji 509? Do Centrum w 18? To już byłby kompletny nonsens. Może na Wolę 20? To dopiero byłaby wycieczka (186 można się szybko i wygodnie dostać). Czy ZTM nie robi w ogóle pomiarów tej linii? Wystarczyłby jeden dzień i sądzę, że szybko zrobiono by z tego bezsensu autobus co 30/30/30, po czym na wakacje by się zawiesiło i już nie przywróciło we wrześniu. A tak poważnie to jedyna droga to sensowna reforma 314 i 516, połączenie ich na trasie z Tarchomina Kościelnego do Nowodworów (wtedy można by uzyskać naprawdę fajną częstotliwość). Oczywiście jako linia zwykła, bo od początku absurdem było istnienie 516 w formie linii przyśpieszonej, za coś takiego ktoś powinien wylecieć z pracy.
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
Zarówno linia 516, jak i 518 nie mają już racji bytu. ZTM powinien mocno przebudować układ tras na Tarchominie.
osa pisze:Zarówno linia 516, jak i 518 nie mają już racji bytu. ZTM powinien mocno przebudować układ tras na Tarchominie.
dlaczego 518 nie ma racji bytu? Nie pokrywa się z szyną.
Nie, wcale...
Kursuje alternatywną trasą do metra i tramwajów. Równie dobrze można byłoby postulować o likwidację 504 bo też łączy Kabaty z Centrum tak jak metro, ale skoro robi to niezależnie od metra czy szyny to po co to likwidować?Domas pisze:Nie, wcale...
Dam Ci kilka przykładów, dlaczego powinno się skasować 518:marko80 pisze:Kursuje alternatywną trasą do metra i tramwajów. Równie dobrze można byłoby postulować o likwidację 504 bo też łączy Kabaty z Centrum tak jak metro, ale skoro robi to niezależnie od metra czy szyny to po co to likwidować?
- Zakładamy, że chcemy się dostać z Tarchomina na Świętokrzyską. Linią 518 robimy to w rozkładowe 41 minut, ale jesteśmy narażeni na korki, ale załóżmy, że wystarczy nam 45-50 minut. Teraz weźmy na tapetę połączenie 2+M1 - z Tarchomina do Młocin w 11 minut, przesiadka 2 minuty, maksymalny czas oczekiwania na pociąg 3 minuty, czas jazdy około 17 minut. Łącznie nie więcej niż 35 minut.
- Teraz chcemy się dostać do tramwaju jadącego z Żerania FSO - mamy silne 509 oraz 211, 516 itp.
- Wisienka na torcie, czyli cała relacja linii 518. Rozkładowy czas przejazdu to 55 minut, a w szczycie można liczyć na co najmniej 5-10 minut opóźnień, ale załóżmy, że cała trasa zajmie nam równą godzinę. Dojeżdżamy linią E-8 w ok. 15 minut na Młociny, a następnie przesiadamy się w tramwaj linii 17 lub 33, które do dworca Centralnego jadą około 40 minut. Zysk czasowy ok. 10 minut.
Kiepski przykład, tą linią nikt z Ursynowa do Centrum prawieże nie jeździ, i wiele razy było postulowane żeby ją wywalić ze Żwirek…marko80 pisze:Równie dobrze można byłoby postulować o likwidację 504 bo też łączy Kabaty z Centrum tak jak metro
Chyba 3 punkt jest mało aktualny bo 17 za chwilę ma być na Tarchominie. Z tego co słyszałem to od 2 tygodni podłączają podstację przy Ćmielowskiej, więc za chwilę 17 będzie bezpośrednio do Centrum. Ok. pkt 1 i 2 moim zdaniem się nie bronią pkt się częściowo broni pod warunkiem puszczenia 17 na Tarchomin. Jestem pewny że w tym momencie ZTM będzie próbował za jakiś czas rzeczywiście przeforsować likwidację 518 kosztem połączenia do Centrum i DWC realizowanego przez 17, dla tych co nie lubią się przesiadać.Domas pisze:Dam Ci kilka przykładów, dlaczego powinno się skasować 518:marko80 pisze:Kursuje alternatywną trasą do metra i tramwajów. Równie dobrze można byłoby postulować o likwidację 504 bo też łączy Kabaty z Centrum tak jak metro, ale skoro robi to niezależnie od metra czy szyny to po co to likwidować?
- Zakładamy, że chcemy się dostać z Tarchomina na Świętokrzyską. Linią 518 robimy to w rozkładowe 41 minut, ale jesteśmy narażeni na korki, ale załóżmy, że wystarczy nam 45-50 minut. Teraz weźmy na tapetę połączenie 2+M1 - z Tarchomina do Młocin w 11 minut, przesiadka 2 minuty, maksymalny czas oczekiwania na pociąg 3 minuty, czas jazdy około 17 minut. Łącznie nie więcej niż 35 minut.
- Teraz chcemy się dostać do tramwaju jadącego z Żerania FSO - mamy silne 509 oraz 211, 516 itp.
- Wisienka na torcie, czyli cała relacja linii 518. Rozkładowy czas przejazdu to 55 minut, a w szczycie można liczyć na co najmniej 5-10 minut opóźnień, ale załóżmy, że cała trasa zajmie nam równą godzinę. Dojeżdżamy linią E-8 w ok. 15 minut na Młociny, a następnie przesiadamy się w tramwaj linii 17 lub 33, które do dworca Centralnego jadą około 40 minut. Zysk czasowy ok. 10 minut.