Piszę o sytuacji aktualnej, a ZTM już powoli podrzyna tę linię - zaczyna się od zmniejszania taboru nań.marko80 pisze:Chyba 3 punkt jest mało aktualny bo 17 za chwilę ma być na Tarchominie. Z tego co słyszałem to od 2 tygodni podłączają podstację przy Ćmielowskiej, więc za chwilę 17 będzie bezpośrednio do Centrum. Ok. pkt 1 i 2 moim zdaniem się nie bronią pkt się częściowo broni pod warunkiem puszczenia 17 na Tarchomin. Jestem pewny że w tym momencie ZTM będzie próbował za jakiś czas rzeczywiście przeforsować likwidację 518 kosztem połączenia do Centrum i DWC realizowanego przez 17, dla tych co nie lubią się przesiadać.
(!) Tramwajem na Tarchomin
Moderator: Wiliam
jak to zmniejszenia taboru? Chcesz powiedzieć że na 518 pójdą solówki? Od kiedy? czy chodzi o rozrzedzenie częstotliwości kursowania?Domas pisze:Piszę o sytuacji aktualnej, a ZTM już powoli podrzyna tę linię - zaczyna się od zmniejszania taboru nań.marko80 pisze:Chyba 3 punkt jest mało aktualny bo 17 za chwilę ma być na Tarchominie. Z tego co słyszałem to od 2 tygodni podłączają podstację przy Ćmielowskiej, więc za chwilę 17 będzie bezpośrednio do Centrum. Ok. pkt 1 i 2 moim zdaniem się nie bronią pkt się częściowo broni pod warunkiem puszczenia 17 na Tarchomin. Jestem pewny że w tym momencie ZTM będzie próbował za jakiś czas rzeczywiście przeforsować likwidację 518 kosztem połączenia do Centrum i DWC realizowanego przez 17, dla tych co nie lubią się przesiadać.
Na 518 solówki już jeżdżą, na dodatkach.
o pierwsze słsze? A to nie są zwyczajnie dziwadła?Domas pisze:Na 518 solówki już jeżdżą, na dodatkach.
No to widocznie mało słyszałeś, bo jeżdżą już tak odkąd M2C otworzyli.
Dziwadła to często są, jak z powodu braku solówek muszą jeździć na tych dodatkach przeguby.marko80 pisze:o pierwsze słsze? A to nie są zwyczajnie dziwadła?Domas pisze:Na 518 solówki już jeżdżą, na dodatkach.
no cóż podobnie zaczynało się na 510 kiedyś. Też zaczęły pojawiać się solówki. Choć tak jak mówię ja jestem przeciwny aby cały tarchomin zapakować do metra i tramwajów. To jest z lekka nienormalne. Widać tu żyje inny gatunek ludzi niż na takim Gocławiu, tu nie potrafią protestować, choć żeby nie bylo jestem przeciwny kierowaniu 151 do Centrum przy innych trzech pozostałych liniach autobusowych do Centrum.
17 nie jeździ Krakowskim, co z UW? Tram/bus + M1 + no właśnie, co? E-2?
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!
17+178?winnux8 pisze:17 nie jeździ Krakowskim, co z UW? Tram/bus + M1 + no właśnie, co? E-2?
widzisz ja akurat tego argumentu bym nie podawał z racji tego że wiele dzielnic nie ma bezpośredniego połączenia z Krakowskim. Wskaż mi jakąś linie np z targówka czy bródna która kursuje po trakcie? A co z wawra tam dojeźdża? A z wesołej czy rembertowa co jeździ na trakt?winnux8 pisze:17 nie jeździ Krakowskim, co z UW? Tram/bus + M1 + no właśnie, co? E-2?
Dobre 40 minut na samą 17 wychodzi, do tego niezbyt wygodna przesiadka i czekanie na 178 które w szczycie jeździ co, pożal się Boże, 15 minut, a potem jazda 10 minut? A ponadto nie zapominajmy że pętla nie jest na Nowodworach i jeszcze trzeba do tego tramwaju dojechać - minimum godzina murowana.Domas pisze:17+178?
A z Gocławia jeździ i jakoś się nie czepiamymarko80 pisze:widzisz ja akurat tego argumentu bym nie podawał z racji tego że wiele dzielnic nie ma bezpośredniego połączenia z Krakowskim. Wskaż mi jakąś linie np z targówka czy bródna która kursuje po trakcie? A co z wawra tam dojeźdża? A z wesołej czy rembertowa co jeździ na trakt?
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!
jakbym chciał na trakt to ja bym już wybrał inną opcję 509 + M2 lub 509 + tramwaje i autobusy z wileniaka W-Z ką na stare miasto. i tam w cokolwiek jest tego sporo.
-
Krzysiek_S
17 +116
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na pewno sens straci jego podjazd do zatkanego Centralnego przez zakorkowane Jerozolimskie po skierowaniu na Tarchomin siedemnastki.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tak, linia 518 dołączyła do innych bardzo narażonych na korki w wielu miejscach. Kompletnie zablokowana okolica Dworca Centralnego, stoi Świętokrzyska (ale pod spodem jest już metro, więc na wierzchu autobusy rzeczywiście robią się zbędne), notoryczny korek na Krakowskim Przedmieściu przed Nowym Światem (fatalna sygnalizacja) i niepewny przejazd przez most Gdański. W dodatku moim zdaniem należałoby ewakuować jak najwięcej autobusów z Krakowskiego Przedmieścia, bo nawierzchnia tej ulicy nie wytrzymuje obecnego obciążenia. A o alternatywach komunikacyjnych dla 518 była tu mowa wcześniej. Według mnie najlepsza to 509 + M2. A linię 518 po remoncie mostu Grota przekształciłbym w 510 na trasie Nowodwory - wszystkie zakręty na Tarchominie - Modlińska - most Grota - Metro Marymont. Z pozostawieniem 511 na trasie Dąbrówka Wiślana - Metro Młociny.
W sprawie 516 nie wypowiadam się do końca, bo nie jestem zorientowany w realiach wewnątrztarchomińskich, ale na mój nos pachniałoby to połączeniem 211+516. Ewentualnie nowe 510 obecną trasą 516 na Nowodworach i Tarchominie + Modlińską do Metra Marymont, a zamiast 518 linia 101 przez kryterium Świderska - Porajów i na most Północny do Metra Młociny.
W sprawie 516 nie wypowiadam się do końca, bo nie jestem zorientowany w realiach wewnątrztarchomińskich, ale na mój nos pachniałoby to połączeniem 211+516. Ewentualnie nowe 510 obecną trasą 516 na Nowodworach i Tarchominie + Modlińską do Metra Marymont, a zamiast 518 linia 101 przez kryterium Świderska - Porajów i na most Północny do Metra Młociny.