Komunikacja miejska po M2C

Moderator: Wiliam

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 05 maja 2015, 11:14

Bastian pisze:Zależy, co rozumieć przez Skorosze. Z okolic ul. Hasa do przystanków Skoroszewska, gdzie różnych autobusów jest sporo, jest ok. 700 metrów. Ze Starodębów jest jeszcze dalej, ale z drugiej strony większość zabudowy jest jednak przed Hasa. Ja ze swego bloku przy Wolumenie mam 500 metrów do autobusu i tramwaju przy Wólczyńskiej i 600 metrów do Kasprowicza (przy czym z metra korzystam rzadko i nie do pracy) i wydawało mi się, że mam niezłą komunikację...
Skoroszewska, bezpośrednia okolica ZP Hassa, czyli okolica mniej więcej od Żabki przez Biedronkę po Fresh Market :P

Fakt faktem, że komunikacja jest tam raczej słaba.
Przypuszczam, że akurat ze Skoroszy ogromna większość pasażerów autobusów to ludzie bez prawka albo bez auta (jak moja dziewczyna), którzy nie mają wyboru.

reserved

Post autor: reserved » 05 maja 2015, 11:33

A może by tak właśnie 178 zastąpiło 105 do Browarnej?

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 05 maja 2015, 11:35

178 to bardzo dziwna linia ale chyba faktycznie najlepszym rozwiązaniem - o którym ktoś już wspomniał - jest jej podział. Tylko to strasznie trudne rozwiązanie. Trzeba namieszać w Ursusie (wycofanie 178 z Regulskiej), na Woli, w Śródmieściu...

Wydaje się, że powinno się dążyć do układu:

Linia A: Konwiktorska - Trakt Królewski - Świętokrzyska - Prosta - Kasprzaka - Karolkowa - Dw. Zachodni;
Linia B: PKP Ursus - bezpośrednio Spisaka - trasa 178 - Aleje Jerozolimskie - Dw. Zachodni
Linia C: Młynów - Płocka - Kasprzaka - Prymasa - Bohaterów Września - Blue City (taka do wywalenia po 3 miesiącach działania...)

Mogę natomiast potwierdzić, że 178 z Ursusa rano jest ostatnio - z każdym dniem bardziej - totalnie niezabieralne.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

reserved

Post autor: reserved » 05 maja 2015, 11:36

Ale czemu chcesz skasować dojazd z Beresteckiej na Prostą bez potrzeby latania po Rondzie Zesłańców Syberyjskich i potem po Rondzie Wolnego Tybetu?

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 05 maja 2015, 11:40

Po co to dzielić?
To nie jest potwór typu 521 albo dawne 117, które jadą przez całe miasto 1.5h.

Ewentualnie można by tę linię skrócić, aby jeździła np. dotychczasową trasą do Ronda ONZ. Ale nic ponadto. To jest linia do wzmocnienia, a nie kombinowania.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 maja 2015, 12:07

Kleszczu pisze:178 to bardzo dziwna linia ale chyba faktycznie najlepszym rozwiązaniem - o którym ktoś już wspomniał - jest jej podział. Tylko to strasznie trudne rozwiązanie. Trzeba namieszać w Ursusie (wycofanie 178 z Regulskiej), na Woli, w Śródmieściu...

Linia A: Konwiktorska - Trakt Królewski - Świętokrzyska - Prosta - Kasprzaka - Karolkowa - Dw. Zachodni;
Czy naprawdę w korku na Świętokrzyskiej muszą stać też autobusy? Ja zgadzam się, że jazda metrem z Ronda ONZ do Nowego Światu nie jest optymalnym i wygodnym rozwiązaniem, ale w obecnym układzie drogowym zapewnienie regularnej linii nadmetrowej realizującej te zadania wydaje się niemożliwe.
Linia B: PKP Ursus - bezpośrednio Spisaka - trasa 178 - Aleje Jerozolimskie - Dw. Zachodni
Nie. Kończenie czegokolwiek z Jerozolimskich na Zachodnim - bez możliwości przesiadki w tramwaje - to Bardzo Zły Pomysł. Dlatego też Bardzo Złym Pomysłem jest dalsze istnienie 178 w obecnej formie (i istnienie jakiejkolwiek linii skręcającej w tej relacji na RZS!).
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 05 maja 2015, 12:26

fik pisze:
Kleszczu pisze:178 to bardzo dziwna linia ale chyba faktycznie najlepszym rozwiązaniem - o którym ktoś już wspomniał - jest jej podział. Tylko to strasznie trudne rozwiązanie. Trzeba namieszać w Ursusie (wycofanie 178 z Regulskiej), na Woli, w Śródmieściu...

Czy naprawdę w korku na Świętokrzyskiej muszą stać też autobusy? Ja zgadzam się, że jazda metrem z Ronda ONZ do Nowego Światu nie jest optymalnym i wygodnym rozwiązaniem, ale w obecnym układzie drogowym zapewnienie regularnej linii nadmetrowej realizującej te zadania wydaje się niemożliwe.
W takim razie co w zamian? Autobus z Konwiktorskiej i Traktu przez Królewską i Pl. Grzybowski do Prostej?
fik pisze:
Nie. Kończenie czegokolwiek z Jerozolimskich na Zachodnim - bez możliwości przesiadki w tramwaje - to Bardzo Zły Pomysł. Dlatego też Bardzo Złym Pomysłem jest dalsze istnienie 178 w obecnej formie (i istnienie jakiejkolwiek linii skręcającej w tej relacji na RZS!).
Nie będę się upierał przy Zachodnim. Może pojechać Kopińską/BW1920 do tramwajów na Grójecką. Nie widzę przeciwwskazań.

BJ pisze:Po co to dzielić?
To nie jest potwór typu 521 albo dawne 117, które jadą przez całe miasto 1.5h.

Ewentualnie można by tę linię skrócić, aby jeździła np. dotychczasową trasą do Ronda ONZ. Ale nic ponadto. To jest linia do wzmocnienia, a nie kombinowania.
Do wzmocnienia w Ursusie... Ale ciągnięcie linii co 8-10 minut w szczytach (a co tyle powinna - szczególnie na Skoroszach - kursować) przez Prymasa i Prostą na Świętokrzyską nie ma najmniejszego sensu.
reserved pisze:Ale czemu chcesz skasować dojazd z Beresteckiej na Prostą bez potrzeby latania po Rondzie Zesłańców Syberyjskich i potem po Rondzie Wolnego Tybetu?
Dojazd na Prostą z Beresteckiej powinno zapewnić 127 skręcające na Placu Zawiszy do :mewa: Rondo Daszyńskiego...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

reserved

Post autor: reserved » 05 maja 2015, 13:19

Tylko po co go pchać przez zakorkowany Pl. Zawiszy? Właśnie tym się wyróżnia 178, że omija tamten rejon. To jest zaletą tej linii. Zresztą chodzi także o Kasprzaka, Szpital Wolski...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 05 maja 2015, 14:03

reserved pisze:Tylko po co go pchać przez zakorkowany Pl. Zawiszy? Właśnie tym się wyróżnia 178, że omija tamten rejon. To jest zaletą tej linii. Zresztą chodzi także o Kasprzaka, Szpital Wolski...
Omija korek przy Placu Zawiszy przez korek w Prymasa...:roll:

Albert Camus-"Dżuma"

reserved

Post autor: reserved » 05 maja 2015, 14:09

Moim zdaniem jest on znacznie mniejszy niż na Niemcewicza.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 05 maja 2015, 14:16

reserved pisze:Moim zdaniem jest on znacznie mniejszy niż na Niemcewicza.
Ale połączenie przez Prymasa nie zapewni relacji M2 - nowe biurowce wzdłuż AJ :> To potencjalnie ciekawsze połączenie niż Kasprzaka-Berestecka. Tak sądzę.

Inna sprawa, że Niemcewicza, właśnie dlatego, że jest wąska i ma tylko 2 pasy i prowadzi do centrum, powinna obowiązkowo zostać zaopatrzona w bus-pas (taki ciągnący się od Grzymały przez AJ i Niemcewicza do Grójeckiej).
Albert Camus-"Dżuma"

reserved

Post autor: reserved » 05 maja 2015, 14:17

Kleszczu pisze:
Ale połączenie przez Prymasa nie zapewni relacji M2 - nowe biurowce wzdłuż AJ :> To potencjalnie ciekawsze połączenie niż Kasprzaka-Berestecka. Tak sądzę.

Ja uważam, że powinno istnieć połączenie zarówno wzdłuż Alei, jak i na Prymasa.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 05 maja 2015, 14:20

reserved pisze:
Kleszczu pisze: Ale połączenie przez Prymasa nie zapewni relacji M2 - nowe biurowce wzdłuż AJ :> To potencjalnie ciekawsze połączenie niż Kasprzaka-Berestecka. Tak sądzę.
Ja uważam, że powinno istnieć połączenie zarówno wzdłuż Alei, jak i na Prymasa.
No dobrze... A jak wygląda (bo akurat nie obserwuję/nie korzystam) wykorzystanie 178 w weekendy na odcinku Rondo Daszyńskiego-Berestecka :?:
Albert Camus-"Dżuma"

reserved

Post autor: reserved » 05 maja 2015, 14:24

Średnie. Tzn. tłoku nie ma, ale najczęściej chyba widuje wszystkie miejsca siedzące zajęte i pojedyncze stojące. Zauważyłem jednak, że sporo ludzi czeka na ten autobus specjalnie. Właśnie dlatego, że zapewnia unikalną relację bez przesiadki i latania po rondach. Moim zdaniem nie ma co bardzo wzmacniać, ale w weekendy co 20 to by się przydało. Choćby z szacunku dla ludzi, którzy jeżdżą tą linią. A w tygodniu może minimalne wzmocnienie w mikroszczytach.

wojtor

Post autor: wojtor » 05 maja 2015, 14:25

Kleszczu pisze:

Tyle, że z biurowców wzdłuż AJ (na wschód od DWZ) do M2 dojedziesz z jedną przesiadką. A gdy zabraknie 178 przejazd z Beresteckiej do szkół i biur w okolicach ZP Szpital Wolski będzie wymagał 2 przesiadek.

ODPOWIEDZ