Peryferie Warszawy - historia i relikty
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
Może to nie relikt, ale z okolic granic miasta - co to za "pętla kolejowa" na widocznym wycinku mapy?
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Wygląda jak dojazd do jakiejś żwirowni, ale czemu od tak dziwnej strony?
Popioły z EC Siekierki. Górka ma ze 20 metrów wysokości. Kiedyś się "fajnie" pyliła na całą okolicę, teraz jest w większości zazieleniona. Zresztą wszystko widać na zdjęciach z góry.
Czy ma ktoś może pojęcie, jakie jest pochodzenie 'śmieciowej zabudowy' w rejonie 'ulic' Pęcherskiej/Abramowskiego (dawniej Niepodległości - skąd zresztą ta nazwa, dublująca al. Niepodległości, czego się z zasady unikało)? W przeciwieństwie do takich miejsc, jak Potoki czy Jaworowska, to nie są relikty dawnych wiosek - w 1945 w tym miejscu były pola uprawne i nic więcej.
-
Stary Pingwin
Chyba ogródki działkowe, na których rozwinęła się dzika rozbudowa altanek działkowych do rozmiaru domów.
miłośnik 13N
Jakoś mnie ta koncepcja nie przekonuje. Inne warszawskie ogródki czegoś takiego nie urodziły. Zaraz, zaraz, klik, patrzymy na własność - domki stoją na prywatnych prostokątnych działkach, żaden POD... Ktoś to widocznie rozparcelował w jakimś momencie...
-
Stary Pingwin
A mapy własności z 1939? Np. osiedle domków w kwadracie Wałbrzyska- Puławska-al. Wilanowska- Dominikańska było planowane przed wojną i wtedy parcelowano działki.
miłośnik 13N
-
Stary Pingwin
A mapy własności z 1939? Np. osiedle domków w kwadracie Wałbrzyska- Puławska-al. Wilanowska- Dominikańska było planowane przed wojną i wtedy parcelowano działki.
miłośnik 13N
Na starych planach (przedwojennych), np. tu:
widać gęstą sieć ulic za Jeziorkiem Czerniakowskim... Rozumiem, że to były ówczesne plany, aby i tam sięgało miasto-ogród Sadyba, które to plany przerwał wybuch II WŚ? W mapach googla z 45 widać tam niemal kompletną pustkę, pojedyncze domy czy zgliszcza...
widać gęstą sieć ulic za Jeziorkiem Czerniakowskim... Rozumiem, że to były ówczesne plany, aby i tam sięgało miasto-ogród Sadyba, które to plany przerwał wybuch II WŚ? W mapach googla z 45 widać tam niemal kompletną pustkę, pojedyncze domy czy zgliszcza...Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Należałoby się spodziewać, że to były lany, na przedwojennych mapach zaznaczanie planowanej budowy nie było niczym niezwykłym (sam posiadam 2 takie, ale nie Warszawy). A plany powiększania miasta-ogrodu jak najbardziej były, ale to się już chyba nie miało nazywać Sadyba. Bombardowań tam raczej nie było, więc ciężko, aby powstały układ urbanistyczny został po prostu zniszczony w czasie II WŚ.
Coś mi świta, że o tych planach pisano kiedyś przy okazji dodatku do Stołka poświęconego Warszawie wg Starzyńskiego.
EDIT: Znalazłem mapę z 1935 r, na której przy odrobinie dobrej woli można dopatrzeć się na wspomnianym osiedlu przerywanych kresek, co potwierdza moje słowa.
Coś mi świta, że o tych planach pisano kiedyś przy okazji dodatku do Stołka poświęconego Warszawie wg Starzyńskiego.
EDIT: Znalazłem mapę z 1935 r, na której przy odrobinie dobrej woli można dopatrzeć się na wspomnianym osiedlu przerywanych kresek, co potwierdza moje słowa.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Ta sama historia co ulica Kopenhaska czy okolice Brukselskiej na Saskiej Kępie.