O chłodzeniu i niechłodzeniu
Znaczy - jeśli na przystanku drzwi kogoś przytną i kierowca tłumaczy, że to automat zamyka, to kłamie?
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
W starych U12 dość często drzwi otwarte ciepłym guzikiem zamykają się same (najczęściej drugie drzwi) i jest to usterka. Ten typ tak ma od zawsze, nikt jeszcze nie ustalił jak to ogarnąć. W Alpino (nie wiem, czy tego nie zmieniono) przy aktywacji CG włączała się fotokomórka która miała, teoretycznie, w połączeniu z czasowym zamykaniem, zapewniać bezpieczeństwo, ale to się nie sprawdzało, bo dziecko machające ręką w wózku stojącym w przepisowym miejscu potrafiło uniemożliwić zamknięcie drzwi. Fotokomórki się zaklejało i nie używało się CG. W U12-2 i U18 fotokomórki są dla picu i nie są używane, drzwi otwarte ciepłym guzikiem zamykają się dopiero wtedy, kiedy kierowca nakaże zamykanie. W U12-2, ale rzadko (A016 tak miał) drzwi też potrafiły się, otwarte z CG, zamknąć same, ale były to sporadyczne przypadki. W U18 się z tym problemem nie spotkałem.
W Jelczu i Solinie CG się nie używa, bo można niechcący nie odjechać z przystanku, albo kogoś zabić. Drzwi po aktywacji CG zaczynają żyć własnym życiem, zamykają się wedle uznania, albo nie zamykają się wcale. W Solinie drzwi potrafią się w ogóle zamykać same, bez względu na sposób otwarcia, dlatego czasami trzeba trzymać przycisk otwarcia drzwi przez cały czas obsługi przystanku, a na krańcach wyłączać zapłon.
Wozy z MZA, przynajmniej niektóre, czasówkę mają, więc tam wygląda to inaczej.
W Jelczu i Solinie CG się nie używa, bo można niechcący nie odjechać z przystanku, albo kogoś zabić. Drzwi po aktywacji CG zaczynają żyć własnym życiem, zamykają się wedle uznania, albo nie zamykają się wcale. W Solinie drzwi potrafią się w ogóle zamykać same, bez względu na sposób otwarcia, dlatego czasami trzeba trzymać przycisk otwarcia drzwi przez cały czas obsługi przystanku, a na krańcach wyłączać zapłon.
Wozy z MZA, przynajmniej niektóre, czasówkę mają, więc tam wygląda to inaczej.
W Scaniach też się automatycznie zamykają drzwi na krańcach. 
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Zawsze, gdy nadjeżdża Solina, mam wrażenie, że wzrasta prawdopodobieństwo, że zginę w jakiejś eksplozji.Szeregowy_Równoległy pisze: W Jelczu i Solinie CG się nie używa, bo można niechcący nie odjechać z przystanku, albo kogoś zabić (...)
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Ja mam tak gdy jedzie grodziska Szczania.
- vernalisadonis
Funkcje realizowane przez automatykę drzwi:Szeregowy_Równoległy pisze:Założyłem, że pętla to automatyczne zamykanie po określonym czasie. W normalnym trybie jak pasażer otworzy drzwi, to dopóki kierowca drzwi nie zamknie, to są otwarte. Przy czasówce zamkną się same uwzględniając odczyt z fotokomórki. W którymś Alpino nie chciały się zamknąć, bo fotokomórka łapała... ruszające się skrzydło pilnowanych drzwi i odmawiała zezwolenia na zamknięcie
* Tryb manualny
Kierowca otwiera i zamyka przyciskami na pulpicie w pełni samodzielnie kontrolując ich działanie
* Tryb automatyczny
Kierowca jedynie włącza klawisz zezwolenia na pulpicie, natomiast pasażerowie mogą sami otwierać drzwi przyciskami umieszczonymi przy drzwiach. Drzwi zamykają się gdy kierowca wyłączy zezwolenie otwarcia.
* Rewers przy zamykaniu drzwi
Gdy drzwi napotkają opór w momencie ich zamykania, i na desce podświetla się przycisk służący do ich otworzenia lub zamknięcia. Rewers działa na dwa sposoby w zależności od tego w jakim trybie pracują drzwi.
Gdy drzwi pracują w trybie manualnym tj. jeśli kierowca otworzył drzwi za pomocą któregoś z przycisków otwierania poszczególnych drzwi na pulpicie i w ten sam sposób je zamykał, to kiedy coś stanie na przeszkodzie zamykających się drzwi, drzwi ponownie się otworzą i pozostaną otwarte do czasu, aż kierowca ponownie naciśnie przycisk.
W przypadku gdy drzwi pracują w trybie automatycznym tj. kierowca włączył zezwolenie otwierania drzwi i zamyka je po przez wyłączenie zezwolenia, to w wypadku zadziałania rewersu drzwi zostaną otwarte przez ok 3 sekundy i następnie znowu spróbują się zamknąć. Sytuacja będzie się powtarzać, aż do usunięcia przeszkody.
W sytuacji, gdy autobus jest wyposażony w fotokomórki, gdy coś lub ktoś stanie na przeszkodzie, drzwi otworzą się ponownie. W przypadku przytrzymania przez kilka sekund przycisku zamykania drzwi automatyka ominie sygnał czujnika i zamknie drzwi.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
A719
523 klima mistrz! Zapierdala jak powinna. A228
167 parówa taka, że można stracić trzy kilo jak na saunie:)
610 Os. Górczewska - Dw. Wschodni (Lubelska).
Linię obsługuje zakład "Redutowa" i "Stalowa".
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Organizator zaczął już kontrole klimy? Bo istnieje związek przyczynowo-skutkowy między kontrolami przeprowadzanymi przez Organizatora a sprawnością klimatyzacji w autobusach oraz chęciami włączania klimatyzacji u niektórych prowadzących. Znaczy jak bat nad dupą jest i można po premii dostać, to przestają paliwko oszczędzać.
Następny z ITS A237 - 509 DRAMAT....
610 Os. Górczewska - Dw. Wschodni (Lubelska).
Za to rewelacyjne dziś chłodzi MZA. 
Zależy w którym wozie...bo np. w 8827 i 8885 jeźdzące dziś na 189 klima działa jak by chciała a nie mogła.ashir pisze:Za to rewelacyjne dziś chłodzi MZA.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Tylko w jednym na 4 widziane solbusy (chyba) na 218 była włączona (tzn. okna zamknięte, więc zakładam, że tak).ashir pisze:Za to rewelacyjne dziś chłodzi MZA.
W scanii A523 na dodatku na 222 w środku z +30, ale to chyba standard - dopóki im się nie skończy kontrakt, to tak będzie.
Zresztą nie widziałem żadnej scanii z zamkniętymi oknami dziś.
ŁK
- Matrix2441
Wczoraj na 315 w jakimś midiku z R-10 była ciekawa sytuacja - klima była włączona, ale nastawiona była na właściwie zerową moc. Pasażerowie otworzyli sobie wszystkie okna (i słusznie, bo bez tego by była duchota jak w NG313). Kierowca chyba nie ogarniał wielu rzeczy, bo nawet wyświetlacze w środku nie działały...
W wielu Swingach i niektórych z nielicznych Jazz Duo chłodzi, że aż we łbie trzeszczy. To już nawet w lodówce mam cieplej
Dlatego z ulgą wsiadam do starszego taboru, żeby potem nie bujać się z kolejnym zapaleniem ucha... Ale ja ogólnie źle znoszę sztuczną klimatyzację