Rozkłady tramwajowe od reformy 4/8 (sezon 2015/16)
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Organizator jest odpowiedzialny za całokształt komunikacji. Pasażer myśli tylko o sobie. Reforma o której mówimy (4/8) wcale nie poprawiła komunikacji, tylko wręcz ją popsuła. Linii jest zbyt dużo i nie ma możliwości zgrać rozkładów ich wszystkich. Dziś pluję sobie w brodę, że wiele razy pisałem wnioski o likwidację 8, kosztem wzmocnienia 24. Zarząd wspaniałomyślnie spełnił połowę prośby: 8 skasował, a 24 zamiast wzmocnić to pociął.
Czy nie jest uzasadnione wydłużenie godzin kursowania z częstotliwością szczytową oraz szczytowymi czasami przejazdu rano do 9:30, a po południu do 19? Szczyt w tramwajach kończy się, gdy szczyt pasażerski trwa w najlepsze (zwłaszcza ten popołudniowy)? Czy jest jakaś szansa na realizację tego pomysłu, czy nie ma nawet co próbować?
Jest. Szczyt poranny o pół godziny udało się dwa lata temu wydłużyć.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Czy mógłbyś, ze swoich obserwacji i doświadczenia, powiedzieć, czy podane przeze mnie godziny są prawidłowe, czy rano/wieczorem szczytu gdzieś jest za mało lub za dużo? I jeszcze jedno pytanie: standardowo (poza drobnymi wyjątkami) czasy przejazdu autobusów są wydłużane po południu od 15 do 19. Szczyt poranny ma za zwyczaj dwa rodzaje zwiększonej częstotliwości: od 7 do 10 i od 7:30 do 9:00. Z jakiego powodu szczyt tramwajowy zaczyna się i kończy po południu o godzinę wcześniej? Przecież szczyt nie zależy od środka transportu.pawcio pisze:Jest. Szczyt poranny o pół godziny udało się dwa lata temu wydłużyć.
Zależy. Na różnice w czasie przejazdu składają się zmienny czas wymiany pasażerskiej i korki. Korki na tramwaje wpływ mają znikomy. A szczyt poranny w komunikacji i samochodowy się obecnie dość mocno rozjeżdżają. Rano jest krótki okres gdy autobusy są pełne a korków nie ma, koło 9 pasażerów wyraźnie ubywa a korki cały czas są betonowe.
Przez ostatni tydzień jeździłem do pracy na 9:30. Nie zauważyłem ubytku pasażerów w stosunku do ich liczby, gdy jeździłem na 9. Ale może miałem pecha, bo jeżdżę 26, które jest pełne cały dzień i szczyt nie jest aż tak widoczny. Aczkolwiek widziałem, że np. w piątek kiedy po 9 przesiadałem się z niskiego 27 przy d. Pedecie, musiałem przepuścić 20, 23 i 26. Wcześniej mi się to nie zdarzało. Ale może to był piątek obserwacja jednorazowa i niemiarodajna. Nie będę się kłócił.
A może wogóle 6 aż na Gocławek nie jest teraz potrzebna. Spokojnie mogłaby na czas zamknięcia Jagiellońskiej pojechać na Ratuszową a kto chce jechać dalej miałby 3 z tego samego przystanku a i koordynacje na Marymonckiej można było utrzymać. Poza tym 6 i 28 na Pragę to chyba trochę za dużo bo jadąc na stałej trasie 6 w odstępie jednego światła za 28 od Wileńskiego jedzie się z pojedynczymi osobami.ashir pisze:Trzeba zrobić 6 minutowy postój na Słowackiego.
Czy obecnie (po reformie 4/8) istnieją kursy tramwajowe niewpisane w rozkład? Przed reformą takie kursy były wykonywane na BWL 31 + 6 albo 27 względnie jako kursy dojazdowe z R-1.
Oczywiście.Georg pisze:Czy obecnie (po reformie 4/8) istnieją kursy tramwajowe niewpisane w rozkład?
Na R-4 kojarzę niewpisane zjazdy 11 z Marymontu oraz 6 i 11 z Młocin.
Mam pytanko czy od wakacji jakieś brygady na Jazzy zostaną wpisane do rozkładu? Wiem, że nikt nie będzie brał pod uwagę tych co są jeszcze nie wpisane na stan, ale wożą już pasażerów. Natomiast kilka wagonów jest już wpisane na stan i można by było już zwiększyć liczbę niskich brygad, zwłaszcza skromną liczbę 9 brygad na "Woli". 
Nie.
Nie wiem jak Ty to policzyłeś, ale na Woli masz tylko cztery Jazzy wpisane na stanashir pisze:Natomiast kilka wagonów jest już wpisane na stan i można by było już zwiększyć liczbę niskich brygad, zwłaszcza skromną liczbę 9 brygad na "Woli".
No zgadza się, na Woli 5 Jazzów, a na Żoliborzu 1 Jazz. W czym problem, czyżby ktoś tu nie umiał czytać ze zrozumieniem?