Informacja pasażerska
Przecież że nie ważny tylko średnio ważny. Poza tym trzech przewodniczących na osiem związków jeździ a czwarty jest instruktorem nauki jazdy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
osa pisze:Ale kiedy co drugi kurs ma obok godziny literkę, rozkład staje się nieczytelny.
Powtarzane sto razy kłamstwo nie staje się prawdą, sory. Nieczytelne jest piętnaście kartek z rozkładem na każdym przystanku. Nazwa krańca, jest natomiast bardzo czytelna. Tylko trzeba pamiętać, żeby ją przeczytać, jeśli ma się w tym interes.
osa pisze:Domagali się, by motorniczowie jechali dalej przez Marymoncką do Metra Młociny, bo przyzwyczaili się, że "17" przez całe lata zawracała dopiero koło Huty Warszawa a nie na Żoliborzu.
W kwestii samego pojęcia awantur:
Następnym razem, jak 520 skręci z Bankowego w lewo to wywlokę kierowcę z kabiny i stłukę na kwaśne jabłko, bo jestem przyzwyczajony, że 520 jeździ na Chomiki. O, albo lepiej, napluję na na kierowcę 512, bo na Wileńskim powinien skręcić nie w prawo, a w lewo, by kontynuować kurs na Szczęśliwice.
Kartki są informacją bardziej szczegółową z której się przecież nie zrezygnuje. Docelowo do "codziennego" użytku jest/powinien być SIP.Emyl pisze:osa pisze:Ale kiedy co drugi kurs ma obok godziny literkę, rozkład staje się nieczytelny.
Powtarzane sto razy kłamstwo nie staje się prawdą, sory. Nieczytelne jest piętnaście kartek z rozkładem na każdym przystanku. Nazwa krańca, jest natomiast bardzo czytelna. Tylko trzeba pamiętać, żeby ją przeczytać, jeśli ma się w tym interes.
Numer linii też jest czytelny, zaś jej trasa powinna być jednoznaczna. Rozumiałbym zabawę w kursy skrócone gdybyśmy mieli po jednej linii tramwajowej na ciąg, ale tak nie jest i nigdy nie będzie. Po to są numery by oznaczać nimi konkretne trasy.

Na miejscu motorniczego widząc takiego delikwenta włączyłbym mu na maksa ogrzewanie. Myślę, że dwudziestominutowa sauna poprawiłaby spostrzegawczość większości pasażerów.ashir pisze:Jak ktoś chce posiedzieć w zamkniętym tramwaju to niech siedzi, a postój wcale nie musi być taki krótki.
No przecież są 'perony techniczne', czy jak tam zwać. Kiedyś przy wewnętrznym torze nic nie było, ale teraz jest.pawcio pisze:Musi być jakieś utwardzenie. Inaczej na pewno jakiś związkowiec już by tam sobie z premedytacją skręcił mogę wysiadając do ekspedycji.
-
Stary Pingwin
Słusznie ktoś zauważył, że pasażer widzi tylko numer linii. Napisu POTOCKA, WIATRACZNA czy ZET MOKOTÓW nie widzi. W starszych wagonach to samo, a dodatkowo nie widzi żółtych tablic zjazdowych.
miłośnik 13N
- vernalisadonis
Ja tak miałem wczoraj. Wsiadłem do 805, bo chciałem na dw. Wschodni, a nie zauważyłem, że to kurs skrócony do dw. Wileńskiego.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
I co? Pobiłeś kierowcę? Chyba jednak nie...vernalisadonis pisze:Ja tak miałem wczoraj. Wsiadłem do 805, bo chciałem na dw. Wschodni, a nie zauważyłem, że to kurs skrócony do dw. Wileńskiego.
- vernalisadonis
Nie, wysiadłem i poszedłem na przystanek przy poczcie i pojechałem dalej.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Właśnie. I niby czemu na Marymoncie nie można wysiąść, poczekać i pojechać dalej kilka minut później (przesiadka jednoperonowa)? Mało tego, tam jeszcze szóstkę można złapać i dojechać do celu wcześniej, o ile ten nie jest na Tarchominie! 
Zacznijmy od tego, że motorniczy sam sobie jest winien gdyż nie wbił skróconego kursu z palca, przez co nazwa krańca nie była w negatywie i nie było zapowiedzi. Miałem skrócone 17-stki do Marymontu, wbijałem z palca skrócony kurs i na końcowym wszyscy grzecznie wysiadali. Za to idąc Twoim tokiem rozumowania, to 33 też powinno się wydłużyć z Kieleckiej bo byłem świadkiem jak ok. 6 osób nie wysiadło! BTW Dlaczego Jazzy nie wyświetlają kursów skróconych jak Swingi na 17?osa pisze:Sprowadzasz rzecz do absurdu. Nie ma problemu z kilkoma zjazdami do zajezdni dziennie wyróżnionymi w rozkładzie jazdy. Ale kiedy co drugi kurs ma obok godziny literkę, rozkład staje się nieczytelny. Owszem stare rozwiązanie 17+37 uważam za wygodniejsze i dla pasażerów, i dla motorniczych. Przyjąłem na wiarę tłumaczenia ZTM, że ludzie zmądrzeli i wysiadają ze skróconych "siedemnastek", ale przekonałem się, że wcale nie wygląda to tak dobrze.Bastian pisze:Za to ciekawe, kiedy z 17r zrobi się 37. Osa dzielnie się stara:
http://autobusczerwony.blox.pl/2015/12/ ... petla.html
A gdyby tak 17z oznaczyć jako, powiedzmy, 67?
Przywoływane tu przypadki skróconych kursów "9" do Wiatracznej i "15" do pl. Narutowicza to jednak co innego niż to, co się dzieje przy Hali Marymonckiej. Tam tramwaje wjeżdżają po prostu na inny tor i pasażerowie siłą rzeczy muszą się orientować, że jest jakieś odstępstwo od normy. Tu tramwaj musi być opróżniony, żeby dopiero skręcić na pętlę. Swoją drogą - dlaczego nie może skręcać z pasażerami?
Jak wbija się z palca to jest pełna lista przystanków na dechach, czy tylko krańce?

Jest choinka.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
Zacznijmy od tego, że negatyw i zapowiedzi powinny być zaprogramowane bez udziału motorkowego.
Za dużo wymagasz
Mi nie przeszkadza wbijanie z palca kursów skróconych, ale fajnie byłoby gdyby ZTM opanował swój system informacji.