Tak.Georg pisze:Gniot jeżdżący Powązkowską w kierunku Chomiczówki ok. 13:30-13:45 na brygadzie 04 to wyjazd na popołudniowy dodatek 121, czy czegoś innego?
Szybkie pytanie
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Mam spore doświadczenia z płytami elektrycznymi oraz piekarnikami,
Ważne ! Przy jakichkolwiek pracach elektrycznych obecne powinny być dwie osoby ze względu na bezpieczeństwo przeprowadzanych prac.
Pierwsze pytanie : piekarnik zasilany prądem 230 V czy 380 V ?,
Czy pod ten sam kabel masz podłączoną płytę elektryczną czy masz dwa różne niezależne obwody ?, Zawsze można miernikiem bezdotykowym sprawdzić czy prąd w przewodzie jest.
Sprawdzałeś bezpieczniki w lokalu?, bezpieczniki topikowe czy z przyciskiem, spotkałem się z modelami które bez ustawienia zegara lub usunięcia blokady rodzicielskiej nie pracują. Możliwe że w urządzeniu zabudowany jest dodatkowy bezpiecznik. Ile lat ma użytkowany sprzęt? , Jeśli prąd dochodzi wyłącz i włącz ponownie napięcie na obwodzie zasilającym piekarnik. Najgorsza rzecz uszkodzenie płytki sterującej wtedy najczęściej naprawa jest nieopłacalna i warto kupić nowy piekarnik który w okresie gwarancji zapewni bezproblemową pracę.
Ważne ! Przy jakichkolwiek pracach elektrycznych obecne powinny być dwie osoby ze względu na bezpieczeństwo przeprowadzanych prac.
Pierwsze pytanie : piekarnik zasilany prądem 230 V czy 380 V ?,
Czy pod ten sam kabel masz podłączoną płytę elektryczną czy masz dwa różne niezależne obwody ?, Zawsze można miernikiem bezdotykowym sprawdzić czy prąd w przewodzie jest.
Sprawdzałeś bezpieczniki w lokalu?, bezpieczniki topikowe czy z przyciskiem, spotkałem się z modelami które bez ustawienia zegara lub usunięcia blokady rodzicielskiej nie pracują. Możliwe że w urządzeniu zabudowany jest dodatkowy bezpiecznik. Ile lat ma użytkowany sprzęt? , Jeśli prąd dochodzi wyłącz i włącz ponownie napięcie na obwodzie zasilającym piekarnik. Najgorsza rzecz uszkodzenie płytki sterującej wtedy najczęściej naprawa jest nieopłacalna i warto kupić nowy piekarnik który w okresie gwarancji zapewni bezproblemową pracę.
Pozdrawiam. Szerokiej drogi.
Ikarus
Ikarus
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
230V. Jest to Samsung FQ159UST. Niestety nie jestem pewien ile ma lat, ale pierwszej młodości to raczej nie jest. Próbowałem podłączać do innych gniazdek i wyłączałem prąd w całym mieszkaniu, niestety nadal nic. Prąd w tym gniazdku domyślnym w każdym razie jest - wiem, bo podłączałem też inne urządzenia. Z dodatkowym bezpiecznikiem to jeszcze nie wiem - muszę najpierw zdemontować zabudowę kuchenną (kurwa mać). Dodam jeszcze, że takie zaniki pojawiały się już wcześniej, ale po kilkunastu minutach piekarnik piszczał tak jak przy resetowaniu i wszystko wracało do normy. Teraz jest martwy już z 48 godzin.
Mnie to wygląda na uszkodzenie jakiegoś bezpiecznika (o ile jest) lub właśnie płytki sterującej. Nigdy co prawda nie naprawiałem AGD, ale doświadczenie z innymi sprzętami każe mi przy takich objawach szukać przyczyn albo tam, gdzie mamy elektronikę albo na bezpiecznikach.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Układ sterujący wewnątrz obudowy chłodzony jest wiatraczkiem możliwe że uległ przegrzaniu.Czy zabudowa kuchenna zapewniała dostateczną wentylację dopływ powietrza z zewnątrz? Po zdjęciu zabudowy kuchennej przy odłączonym zasilaniu zwróć uwagę na stan przewodu przyłączeniowego czy nie jest zgrzany lub nadpalony. Nie zaobserwowałeś skoków poziomu oświetlenia podczas pracy piekarnika? Jakiegoś innego dymu lub swądu palonej izolacji przewodu, wcześniejsze pojawiające się na wyświetlaczu kody błędów były jakieś? .
Ikarus
Ikarus
A jeśli problem będzie z elektroniką to problem też może się okazać łatwy w naprawie, np. mogą pójść kondensatory, bezpiecznik na płytce czy jakiś popularny scalak (przetwornica, czy jakiś inny tranzystor)
Części tanie lecz przyjęcie do serwisu nawet nieautoryzowanego i ocena stanu też kosztuje.
Ikarus
Ikarus
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Nic z tych rzeczy - wszystko w mieszkaniu działało normalnie, nie było też znaków dymnych czy zapachowych. Nigdy nie widziałem też, żeby wyświetlał się jakikolwiek kod błędu. A w tej zabudowie to on siedział tyle lat bez problemu, że nie sądzę, żeby ona sama była bezpośrednią przyczyną.ikarus pisze:Układ sterujący wewnątrz obudowy chłodzony jest wiatraczkiem możliwe że uległ przegrzaniu.Czy zabudowa kuchenna zapewniała dostateczną wentylację dopływ powietrza z zewnątrz? Po zdjęciu zabudowy kuchennej przy odłączonym zasilaniu zwróć uwagę na stan przewodu przyłączeniowego czy nie jest zgrzany lub nadpalony. Nie zaobserwowałeś skoków poziomu oświetlenia podczas pracy piekarnika? Jakiegoś innego dymu lub swądu palonej izolacji przewodu, wcześniejsze pojawiające się na wyświetlaczu kody błędów były jakieś? .
Na razie dziękuję za wszystkie sugestie. Pochwalę się, jak uda mi się coś zdiagnozować lub zreperować.
-
Stary Pingwin
Wejdź na forum agd, wpisz model i przekieruje na odpowiednie podforum. Tam jest wyjaśniona większość usterek.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Te trywialne problemy raczej widać gołym okiem (albo czućCzęści tanie lecz przyjęcie do serwisu nawet nieautoryzowanego i ocena stanu też kosztuje.
Jeśli chodzi o forum to polecam elektroda.pl
Jeśli chodzi o sam piekarnik to czy przed jego awarią nie było zaniku zasilania w całym domu lub na całym obwodzie do którego jest podłączony ? Jeśli tak to pierwsze co musisz zrobić to ustawić zegar. Wielokrotnie się z tym spotkałem że bez zegara zarówno piekarniki jak i płyty nie startują.
Czy jakikolwiek kod błędu jest sygnalizowany ?
Tu masz serwisówkę: http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=502218
Jeśli chodzi o sam piekarnik to czy przed jego awarią nie było zaniku zasilania w całym domu lub na całym obwodzie do którego jest podłączony ? Jeśli tak to pierwsze co musisz zrobić to ustawić zegar. Wielokrotnie się z tym spotkałem że bez zegara zarówno piekarniki jak i płyty nie startują.
Czy jakikolwiek kod błędu jest sygnalizowany ?
Tu masz serwisówkę: http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=502218
Zrozumiałem że martwe jest wykonywanie operacji, a on wogóle nie ma zasilania nawet na wyświetlacz tak ?