Bemowo - Bielany

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 20 gru 2015, 13:18

Uprasza się Glonojada o bardziej czytelne posty.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 gru 2015, 14:09

Nie przesadzasz? Dokladnie dwie literki zle trafilem: szrab zamiast sztab, akasemik zamiast akademik.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 20 gru 2015, 14:27

Oraz polskie znaki. Naprawdę muszę tłumaczyć?
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 gru 2015, 14:58

Owszem, czepianie sie polskich znakow wypadaloby uzasadnic.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 20 gru 2015, 15:17

Widzę dążenie do głupiej pyskówki. Ja tylko proszę o pisanie zgodnie z elementarnymi zasadami komunikacji. Nie ścigam za jeden przecinek, czy jedną literówkę. Natomiast w momencie gdy post ma więcej ułomności niż zdań, to uważam za stosowne zwrócenie uwagi.
Zaś do odwołań służy PW.
Ostrzeżenie jest w komplecie.
Obrazek

wojtor

Post autor: wojtor » 29 sty 2016, 19:50

397 od 15 lutego
Mieszkańcy ul. Obrońców Tobruku zyskają jeszcze lepszy dojazd do stacji metra Stare Bielany. Kursującą tam linię 197 wzmocni nowa linia 397.

Ul. Obrońców Tobruku, przy której nowe bloki mieszkalne wyrastają jak grzyby po deszczu, obsługuje obecnie linia 197. Choć kursuje z wysoką częstotliwością (co 12 minut w godzinach szczytu), autobusy są coraz bardziej zatłoczone. Najbardziej obciążony jest odcinek jej trasy między przystankiem Koło a stacją metra Stare Bielany. Dlatego na tym odcinku linię 197 wzmocni nowa linia 397. Jej trasa będzie następująca: KOŁO – ks. Janusza (powrót: Obozowa – Ciołka – Newelska – ks. Janusza) – ks. Bolesława – Obrońców Tobruku – Rudnickiego – Perzyńskiego – Żeromskiego – al. Zjednoczenia – METRO STARE BIELANY (powrót: Kasprowicza – Podczaszyńskiego – Marymoncka – al. Zjednoczenia). Dzięki nowej linii liczba kursów na ul. Obrońców Tobruku wzrośnie z 5 do 8 w ciągu godziny w czasie szczytu.

Propozycja poprawy komunikacji na ul. Obrońców Tobruku została wypracowana w trakcie ubiegłorocznych konsultacji społecznych. Które były prowadzone w związku z planami zmian w komunikacji po uruchomieniu nowego odcinka trasy tramwajowej wzdłuż ul. Powstańców Śląskich.

Linia pierwotnie miała zostać uruchomiona już we wrześniu ubiegłego roku. Plany te pokrzyżowały przedłużające się prace na ul. Marymonckiej związane z budową kolektora burakowskiego. Problemem stał się brak możliwości skrętu w lewo z ul. Podczaszyńskiego w ul. Marymoncką. Autobusy linii 397 muszą skorzystać z tej relacji, aby jadąc na Koło, podjechać na ten sam przystanek Metro Stare Bielany, z którego odjeżdża linia 197.
źródło: http://www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=1592&c=100&l=1

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 29 sty 2016, 19:55

wojtor pisze:Ul. Obrońców Tobruku, przy której nowe bloki mieszkalne wyrastają jak grzyby po deszczu, obsługuje obecnie linia 197. Choć kursuje z wysoką częstotliwością (co 12 minut w godzinach szczytu)
To to chyba do tematu „Humor” powinno iść…

MichalJ

Post autor: MichalJ » 29 sty 2016, 20:07

A teraz będzie jedna linia co 12 a druga co 20?

I w ogóle co to za skracanie 3-4 przystanki przed końcem? Warto się bawić w takie rzeczy? I dlaczego toto ma osobny numer?

Inna sprawa, że opierać lokalną komunikację na Bielanach na linii z Niedźwiadka...

Georg

Post autor: Georg » 29 sty 2016, 20:09

MichalJ pisze:A teraz będzie jedna linia co 12 a druga co 20?

I w ogóle co to za skracanie 3-4 przystanki przed końcem? Warto się bawić w takie rzeczy? I dlaczego toto ma osobny numer?
Przecież miało się zamykać w planie 197. Czyli 197 do ścięcia do 15 minut w godzinach szczytu i 397 też co 15 minut w godzinach szczytu. Stąd wzrost liczby kursów z 5 do 8 na godzinę (4 ze 197 i 4 z 397). Ale zmiany podane dyplomatycznie. Zapomnieli wspomnieć, że na pozostałym odcinku liczba kursów 197 spadnie z 5 do 4.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 12 lut 2016, 0:35

Wrodzony maruda co prawda cieszy się z 397, ale nie rozumie czemu nadal 197 musi kończyć kursowanie tak wcześnie, mimo tego, że obsługuje rejony nieobsługiwane nocnymi. Może, gdyby to się nazywało 197f, prościej byłoby zrobić skrócone kursy także późnym wieczorem :-k
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Georg

Post autor: Georg » 12 lut 2016, 8:06

JacekM pisze:Wrodzony maruda co prawda cieszy się z 397, ale nie rozumie czemu nadal 197 musi kończyć kursowanie tak wcześnie, mimo tego, że obsługuje rejony nieobsługiwane nocnymi. Może, gdyby to się nazywało 197f, prościej byłoby zrobić skrócone kursy także późnym wieczorem :-k
Pisałeś wcześniej w tej sprawie oficjalnie do ZTM? Kluczowy odcinek to jedynie kawałek Ursusa (tam przydałby się nocnik do Mobilisu) i odc. Koło-Kochanowskiego. Ostatnio ZTM wydłużył godziny kursowania równoległego ciągu (186 kursuje od 4:05 do 23:35). Myślę, że 197 również mogłoby kursować w podobnych godzinach.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 12 lut 2016, 10:12

Pisałem i - jak widać - zostałem olany. Niech ludzie sobie łażą / jeżdżą uberem / taksówką, stać ich. Tak na poważnie, to serio jest nielogiczne, że metro kursuje jeszcze po północy, a przez godzinę nie ma jak się wydostać ze stacji... Ostatnie 114 z Wilsona jest 0.01, a jedzie Broniewskiego, na którym są N41/91.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Georg

Post autor: Georg » 12 lut 2016, 11:34

JacekM pisze:Pisałem i - jak widać - zostałem olany. Niech ludzie sobie łażą / jeżdżą uberem / taksówką, stać ich. Tak na poważnie, to serio jest nielogiczne, że metro kursuje jeszcze po północy, a przez godzinę nie ma jak się wydostać ze stacji... Ostatnie 114 z Wilsona jest 0.01, a jedzie Broniewskiego, na którym są N41/91.
Ja pisałem tylko w sprawie czasów przejazdu z Ursusa, jak jeszcze dojeżdżałem na Ciołka po uruchomieniu 197 i też zostałem olany - podobno czasy przejazdu powinni zgłaszać kierowcy, a skoro nie zgłaszają, to wszystko jest w porządku. Ale już godziny kursowania to mogą być na wniosek pasażerów. Może Urzędy Dzielnicy coś pomogą?

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 12 lut 2016, 12:31

Pogrzebałem w starych mejlach i znalazłem odpowiedź na pismo z 2011:
Nadmieniamy także, że w związku ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na przewozy w nocy liczba linii kursujących w tym okresie jest mniejsza niż w porze dziennej. Dlatego też nie po każdym odcinku sieci drogowej w Warszawie, po którym kursują pojazdy linii dziennych, odbywa się realizacja przewozów w porze nocnej. Należy także nadmienić, że w ramowych godzinach kursowania komunikacji dziennej (5:00 – 23:00) po Bielanach kursują wszystkie z wymienionych przez Pana linii (103, 122 i 197), w tym niektóre z nich do godzin późniejszych. Nie bez znaczenia jest fakt, że codziennie do ok. godz. 0:45 można na Bielany dojechać linią metra (w tym w noce z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę do godz. 3:00). Z kolei już od ok. godz. 23:30 po Bielanach kursują linie nocne jadące z centrum miasta (i od 23:00 jadące w kierunku centrum), a ich trasy obejmują zasięgiem swojej obsługi znaczny obszar Bielan. Dlatego też analizowany obszar miasta jest objęty całodobową obsługą transportową i nie ma obecnie potrzeby wydłużania godzin kursowania wymienionych przez Pana linii dziennych.
W kwestii obsługi komunikacyjnej obszaru zlokalizowanego wokół ul. Obrońców Tobruku nadmieniamy, że ostatni kurs autobusu linii 201 (o trasie przebiegającej tą ulicą) wykonywany jest ok. 23:50, umożliwiając przesiadkę z ostatnich kursów linii tramwajowych oraz linii nocnej. Ostatnie kursy linii z kolei 197 realizowane są ok. 23:15 w kierunku Cm. Wolskiego i ok. 23:35 w kierunku Gwiaździstej, czyli również po ramowych godzinach kursowania komunikacji dziennej. W związku z tym nie planujemy obecnie wydłużania godzin kursowania linii 197.
Okej, rozumiem - ale dlaczego 108 może mieć ostatni kurs z Pl.3+ 0.13, 114 ostatni z Wilsona 0.01, 128 ostatni z Centrum 23.38, 153 z PKP Rembertów o 23.56, 164 ostatni z Wilanowa 0 1.23, 179 kończy kursowanie koło północy, 198 z PKP Wesoła o 23.30... A 197 ze Starych Bielan 23.06. Część z tych linii (108, 164) obsługuje rejony nieobsługiwane przez nocne, tak jak 197. O co chodzi? Za to pierwsze, nie wiadomo po co, jest o 4.36 - pierwsze metra przy Starych Bielanach są po 5. Chyba przez weekend wysmażę kolejne pismo.

Georg

Post autor: Georg » 12 lut 2016, 15:57

Może zamiast pisać prośbę o wydłużenie godzin kursowania 197, poprosisz o nocnik na Obrońców Tobruku? Tyle, że nawet nie mam pomysłu jak i którą linię tamtędy skierować. Poza tym wypadałoby się zastanowić, czy ktoś by był tym zainteresowany. Bo jeśli będziemy mieli powtórkę ze 107, to nie bardzo.

ODPOWIEDZ