Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 14 maja 2009, 23:19

Armagiedon :D to był dziś rano na babce od strony Gdańskiego :D / Tramwaje :D
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

5280

Post autor: 5280 » 20 maja 2009, 18:55

Dlaczego nie ma zielonej strzałki do skrętu z Solidarności w prawo na Bankowy?? korki tworzą sie tam przez cały dzień! Co z tego że jest tam bus pas jak wszystkie osobowe z niego korzystają! ](*,) gdy pali sie faza w kierunku mosty dla busów to spokojnie w prawo mogłby skręcać osobowe. ](*,)
5280

Dzulikiewicz

Post autor: Dzulikiewicz » 20 maja 2009, 19:56

5280 pisze:Dlaczego nie ma zielonej strzałki do skrętu z Solidarności w prawo na Bankowy?? korki tworzą sie tam przez cały dzień! Co z tego że jest tam bus pas jak wszystkie osobowe z niego korzystają! ](*,) gdy pali sie faza w kierunku mosty dla busów to spokojnie w prawo mogłby skręcać osobowe. ](*,)
Niedasie :!:
A buspas powinien być wyznaczony na środkowym pasie.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 maja 2009, 20:56

5280 pisze:Dlaczego nie ma zielonej strzałki do skrętu z Solidarności w prawo na Bankowy??
i tak rzadko można było z niej skorzystać - jej działanie było bez sensu, bo de facto przyzwalało na jazdę z obu kierunków (jaką rolę miałyby więc te światła spełniać?)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 21 maja 2009, 9:16

MeWa pisze:
5280 pisze:Dlaczego nie ma zielonej strzałki do skrętu z Solidarności w prawo na Bankowy??
i tak rzadko można było z niej skorzystać - jej działanie było bez sensu, bo de facto przyzwalało na jazdę z obu kierunków (jaką rolę miałyby więc te światła spełniać?)
Takie było zalecenie ZTM i KSP. Artykuł z ŻW
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 21 maja 2009, 10:33

Witam
Ja raz jeszcze o skrzyżowaniu Świętokrzyska w Krakowskie Przedmieście chodzi o skręt w lewo dla lini 178. Po 20 pali się czerwone światło a ten wynalazek (czujka) nie łapie autobusu. wozy są zmuszone przejeżdżać na czewonym. Podzwonilem tu i tam do inspektoratu i oni problem znają od 2 miesięcy. Na pytanie czemu nic z nim nie robią odpowiedź była że pismo utknęło. Zatem ZTM powinien dobrać się do d**y ZDM-owi lub zmienić trase lini 178 z uwagi na to że po godzinie 20 nie da się przepisowo przejechać przez to skrzyżowanie. Czy naprawdę w tym mieście się nic nie da?

5280

Post autor: 5280 » 21 maja 2009, 13:08

Domino2001 pisze:
MeWa pisze:i tak rzadko można było z niej skorzystać - jej działanie było bez sensu, bo de facto przyzwalało na jazdę z obu kierunków (jaką rolę miałyby więc te światła spełniać?)
Takie było zalecenie ZTM i KSP. Artykuł z ŻW
To jeśli sie nie da to niech policja zrobi tam porządek jakiś bo to co tam się dzieje to woła o pomste ](*,) a i tak upieram sie przy tym ze strzałka do skrętu w prawo powinna tam być =;
5280

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 21 maja 2009, 19:20

MeWa pisze:
Akurat muszę się nie zgodzić, tam się ogrom czasu w cyklu marnuje przez to, bo wszyscy stoją. Przez to korek przed Bankowym jest krótki, ale niewiarygodnie ślamazarny.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 22 maja 2009, 18:31

Usłyszałem dzisiaj w Biurze IR, że będą się wycofywać z pewnych zapisów "czerwonej książki". Zaczną od Solidarności - JPII. Zlikwidują wydzielone fazy na JPII jako podporządkowanej. Oby.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 maja 2009, 20:17

Oby? Jeszcze tego tej biednej trasie na JPII brakuje, żeby i na tym skrzyżowaniu skręciarze blokowali tramwaje...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 23 maja 2009, 12:25

Czyżby Warszawa miała stosowac wybrane zapisay czerwonej księgi?

- wydzielone fazy tylko na kierunku głównym?
- nie więcej niż 2 wloty z wydzielonym lewoskrętem na skrzyżowaniu?

itp...

Póki co nie może być tak, że tramwajarze domagają się liczenia prędkości ewakuacji 10km/h oraz długości składu dla najbardziej pesymistycznego przypadku (tzn. potrójniak). To jest nieporozumienie, a ludzie, którzy postulują wprowadzenie takich normatywów nie mają pojęcia o skutkach, jakie wywrze to na sterowaniu. Prędkość komunikacyjna poleci na łeb, na szyję.

[ Dodano: |23 Maj 2009|, 2009 12:27 ]
Glonojad pisze:Oby? Jeszcze tego tej biednej trasie na JPII brakuje, żeby i na tym skrzyżowaniu skręciarze blokowali tramwaje...
Ciągle się zastanawiam, czy to pradwa czy mit, że wydzielanie faz dla skręcających poprawia warunki ruchu tramwajom (w ogólnym rozrachunku). Owszem, znika problem blokowania, ale kosztem długości sygnału zielonego dla grup tramwajowych. Musza być zatem warunki, że kazde z rozwiązań jest raz lepsze, raz gorsze.
Od czego to zależy:
- obciążenia lewoskrętów
- dł. cyklu
- dł. sygnału zezwalającego dla tramwajów
Trzeba to dobrze przeanalizować.

kajo

Post autor: kajo » 23 maja 2009, 16:08

Ciągle się zastanawiam, czy to pradwa czy mit, że wydzielanie faz dla skręcających poprawia warunki ruchu tramwajom (w ogólnym rozrachunku). Owszem, znika problem blokowania, ale kosztem długości sygnału zielonego dla grup tramwajowych. Musza być zatem warunki, że kazde z rozwiązań jest raz lepsze, raz gorsze.
Od czego to zależy:
- obciążenia lewoskrętów
- dł. cyklu
Można zastosować czujniki, które raz by samochody puszczały na początku cyklu, a raz na końcu tak, aby tramwaje miały zielone w odpowiednim czasie.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 23 maja 2009, 22:46

kajo pisze:Można zastosować czujniki, które raz by samochody puszczały na początku cyklu, a raz na końcu tak
O ile Biuro Inżyniera Ruchu nie narzuci określonej struktury programu. Podobno na skrzyżowaniu Jerozolimskie/E.Plater tak miało być, że lewoskrety z alej idą w jednej fazie na początku lub na końcu. Dawałoby to większa elastyczność jeśli chodzi o moment wyświetlenia sygnału zezwalającego dla tramwajów. Niestety, takie rozwiązanie zostało odrzucone.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 maja 2009, 0:16

Jarek pisze: Musza być zatem warunki, że kazde z rozwiązań jest raz lepsze, raz gorsze.
Od czego to zależy:
- obciążenia lewoskrętów
- dł. cyklu
Zapominasz o przypadku niemal nieznanym w Warszawie, czyli sterowaniu akomodacyjnym z priorytetami dla tramwajów.

[ Dodano: Nie 24 Maj, 2009 00:18 ]
Przy zielonym ogólnym, możliwe uzyskanie jakiegokolwiek priorytetu oznacza w praktyce konieczność oczyszczenia całego skrzyżowania - all red'em. W Stanach się tak co prawda robi (na przykład w Salt Lake City), ale u nas jakoś tego nie widzę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 24 maja 2009, 0:33

Jak to jest w końcu ze światłami pulsującymi w nocy?
W środku nocy nie działają światła na Patelni albo na innych dość dużych skrzyżowaniach jak Poleczki/Puławska/Pileckiego.
Ale już na Płaskowickiej przy pętli 185, gdzie one nie są specjalnie potrzebne nawet w dzień, działają całą dobę. Podobnie przy ZP Grabów, na Poleczki, Bonifacego albo Wałbrzyskiej przy Wróbla.

ODPOWIEDZ