Objazdy tramwajowe 2009

Moderator: Wiliam

mrs

Post autor: mrs » 20 wrz 2009, 14:22

Prawdopodobieństwo że w PKiN rąbnie atomówka jest jednak znacznie niższe od prawdopodobieństwa że jakiś debil-kierowca wpakuje się pod tramwaj, kretyn-pieszy wbiegnie na tory w niedozwolonym miejscu, motorniczy święta krowa staranuje samochód, tramwaj się wykolei a w Pesie popsują się drzwi, hamulce lub coś w tym rodzaju..

Pomysł z jednym tramwajem co 2 minuty na Okęcie jest dobry, ale trzeba dostosowywać plany do możliwości. Albo pomysł dołączy do grupy dobrych ale kulawo wykonanych tak jak pull&pull-e, klimatyzacja przestrzeni pasażerskiej, wyświetlacze na przystankach tramwajowych, przystanek Stare Miasto na trasie W-Z, itd.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 20 wrz 2009, 14:24

I tak nic to nie zmieni bo na Odcinku R.Waszyngtona-Pl.Starynkiewicza nie ma żadnej zwrotnicy, rozjazdu etc. etc. więc jak tam coś padnie to i wszystko padnie i tak :D
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

mrs

Post autor: mrs » 20 wrz 2009, 14:35

Ale mi nie chodzi o centrum bo jak się tam coś stanie, to całe miasto stoi. Chodzi mi tylko o to, żeby ciąg Grójecka-Al. Krakowska nie był odcięty od komunikacji w razie wypadku na Grochowie. To tak jakbyś sparaliżował Służewiec z powodu awarii tramwajów na Popiełuszki... Zaznaczam, że nie "utrudnił życie" tylko "sparaliżował"

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 20 wrz 2009, 14:42

Jak w tej chwili coś chrupnie na trasie dziewiątki, to i tak Okęcie może się cmoknąć w tyłek, bo 7+35 nie przewiozą za CHRL nawet połowy chętnych.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 20 wrz 2009, 14:50

Jak coś pizdnie to i tak pół miasta stanie...
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 20 wrz 2009, 15:33

mrs pisze:Powiesz żeby wszystkie 9 kierować do Zielenieckiej? Czy może objazdem przez Zieleniecką i Grochowską?
A co w tym zlego? Przynajmniej tylko jakas mniejsza czesc brygad 9ki utknie a reszta moze zawrocic i obsluzyc Okecie. Tworzycie problemy gdzie ich nie ma. Jak juz bylo wspomniane, trzeba sie wziasc za poprawe zarzadzania kryzysowego w KM a nie utrzymywac nieoptymalnego ukladu na wszelki wypadek bo coz sie kiedys stanie.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 20 wrz 2009, 21:55

fik pisze:bo 7+35 nie przewiozą za CHRL nawet połowy chętnych.
Nie znasz ludzi - kompresja tam przekracza wszelkie normy unijne. :P

Osobiście uważam że z Okęcia powinna być linia na ciąg pl. Narutowicza-Filtrowa - tylko po to by nie przewalały sie tłumy na niepotrzebną przesiadkę na BW1920r, tam już jest bardzo tłoczno a co dopiero przymusowa przesiadka. taki układ 9-15-9-9-15-9-15-9 byłby dobry. mamy częstą 9 i tak, a w dziury wstrzelać się na dalszym odcinku będzie 24. 24 musiało by mieć taka sama częstotliwość jak 15.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 wrz 2009, 22:17

Teokryt pisze:BW1920r, tam już jest bardzo tłoczno a co dopiero przymusowa przesiadka
bez przesady - przystanek długi i szeroki
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Teokryt

Post autor: Teokryt » 21 wrz 2009, 7:59

bez przesady - przystanek długi i szeroki
wiesz nie chodzi o duża przesadę ale wyobraź sobie jakby podjechały 2x pełne 9 (bo z odstępem 2minuty i gdzieś po drodze zdążyły się zbić w stado) na BW i jeszcze zajechało z tyłu owe 15 z Banacha - młyn! Młyn dlatego ze 15 było by puste i ludzie przesiadali by się tłumnie do tego 15. 7 na Okęciu to rzeczywiście nie potrzebne ale 15/35 tak. Choć peron szeroki i fajnie sie na nim przesiada na wszystkie relacje (no, prawie :P) to nie należy tego po prostu nadużywać bo w czasie szczytu komunikacyjnego naprawdę długo trwa obecnie wymiana pasażerska a co dopiero jak będzie zwiększony tłum zwykła przesiadka drzwi w drzwi.

BTW, ktoś wreszcie dostawi wiatę an początku przystanku?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 wrz 2009, 9:13

fik pisze: A jak w PKiN rąbnie atomówka i cała Warszawa wyparuje? Opanujcie się, ja wiem, że zarządzanie kryzysowe w ZTMie i okolicach kuleje, ale to nie znaczy, że trzeba rezygnować z optymalizacji układu tramwajowego.
Dokładnie. Tym bardziej, że rzeczone 35* i tak nic nie pomoże. To jak gadanie, że "musi być 125 żeby zastąpić 26 w razie awarii". co z tego, że podaż 4 czy 6 razy mniejsza? Albo gadanie, że "musi być silne 520 na Mickiewicza w razie awarii metra". Co z tego, że podaż 20 razy mniejsza? A taka marszrutyzacja przynajmniej uniemożliwi chowanie głowy pod kanapę w razie awarii i wymusi konkretne, operacyjne działanie.

Poza tym, jest szereg rozwiązań które są wprowadzane i mają być wprowadzane, by zwiększyć niezawodność tramwajów. Tabor jest wymieniany na nowy, a, zgodnie z polityką transportową, kolizyjne lewoskręty przez torowiska - przyczyna znacznej części zdarzeń tramwaj - auto - mają być zamieniane na bezkolizyjne lub całkowicie wyłączane.

* - jak coś poleci na odcinku grochowskim 9, to można zrobić kierowanie na Wiatraczną czy Zieleniecką i Okęcie będzie miało tramwaj (tu wystarczy nawet reakcja po półgodzinie przecież), natomiast jak na odcinku centralnym, to 7 rzecz oczywista także utknie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 21 wrz 2009, 10:20

Glonojad pisze:jak coś poleci na odcinku grochowskim 9, to można zrobić kierowanie na Wiatraczną czy Zieleniecką i Okęcie będzie miało tramwaj
Wszystko świetnie, tylko niech ta informacja się rozchodzi Natychmiast a nie tramy utykają w korku. również nie tylko ale jak np stoją jakieś inne tramy to szybkie podmienianie numerka i w drogę. Przydał by się system zarządzania kryzysowego i automatyczne rozsyłanie komunikatów do wszystkich potrzebnych motorniczych (bo przecież informacje o lokalizacji każdego tramwaju juz sa)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 wrz 2009, 11:03

Teokryt pisze:iesz nie chodzi o duża przesadę ale wyobraź sobie jakby podjechały 2x pełne 9 (bo z odstępem 2minuty i gdzieś po drodze zdążyły się zbić w stado) na BW i jeszcze zajechało z tyłu owe 15 z Banacha - młyn!
nie widzę tego problemu.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 21 wrz 2009, 19:59

a ja widzę jak ludzie sie niemal zadeptują.
Wysiadają z Tramwajów dochodzą nowi z przejścia dla pieszych.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 wrz 2009, 21:58

cóż, trzeba mieć bujną wyobraźnię... moim zdaniem problem wyimaginowany.
Przystanek nie dość, że długi, to szeroki. Na pewno gorzej niż przy rotundzie nie będzie.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 21 wrz 2009, 22:06

Nie czytam tego cudownego tematu, więc proszę nie bić za pytanie:
jaki właściwie cel przyświecał twórcy pomysłu zamiany końcówki tras 10 i 36?

ODPOWIEDZ