rufio198 pisze:A jak zestawią skład z wagonów z hamulcami tarczowymi z wymaganą masą hamująca to co wtedy? Będą zmieniać szybkość na indywidualny rozkład jazdy?
Przecież ruch na CMK odbywał się według specjalnego regulaminu, podobnie jak odbywa się ruch pociągów na średnicy. Jeżeli jesteś maszynista/ pomocnikiem maszynisty powinieneś to wiedzieć.
Ok, to może wyjaśnię, kim jestem...
Zawodowo zajmuję się projektowaniem realizacji transportu towarowego u prywatnego przewoźnika towarowego. W tym w szczególności na bieżąco muszę być z tym, co PLK robi na sieci (ograniczenia, przepisy, itd. itp.). Fakt, że ruch pasażerski mnie nie interesuje zawodowo. Nie pamiętam, co w WRJ (Wewnętrzny Rozkład Jazdy, określenie SRJ [służbowy] zniknęło parę lat temu) ma "Malinowski", ale jeżeli został przewidziany na wagony z niewystarczającą masą hamującą, to będzie miał te 150 i tyle. Gdyby był robiony na 160 i określoną masę hamującą, to w zasadzie nie wolno mu pojechać z niższą masą (podejrzewam, że tu jednak działałby nieco inny mechanizm, bo w końcu chodzi o regularnie kursujący pociąg pasażerski, którego odwołanie spowodowałoby nieco zamieszania - zakładam, że maszynista dostałby rozkaz na mniejszą prędkość i tyle, do tego odpowiednia stawka za przejazd).
Jeśli zmienią zestawienie - mogą polecieć IRJ z aktualizacją na RRJ, w końcu to ich biznes.
Pociągi towarowe przewoźnika, u którego pracuję, też jeździły po CMK (100 km/h) i jakoś "specjalnego regulaminu" na tę okoliczność nie otrzymywaliśmy. Nie wiem też, na czym miałaby polegać ta wyjątkowość CMK, w końcu takich linii jest więcej (jak nr 2 czy nr 3). Mógłbyś podać jakąś wskazówkę odnośnie szukania takiego regulaminu?
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.