Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 paź 2008, 14:28

solaris8315 pisze:
MeWa pisze:Nie wiem czemu teraz wszyscy robią wielkie oczy, że kontrolerzy robią coś, do czego są uprawnieni.
Szczególnie, że to coś robili bardzo bardzo rzadko, ograniczając kontrolę tylko do przyłożenie karty do czytnika...
to nie zwalnia nikogo z przestrzegania przepisów.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 02 paź 2008, 14:33

Szczególnie, jak przez te parę lat po prostu przymykano na to oko, a teraz nagłe przebudzenie? Czekam tylko jak będą kazać podpisywać bilety kartonikowe...

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 02 paź 2008, 15:08

solaris8315 pisze:Stawiam na łatwą kasę na niewiedzy ludzi. Ale refleks w ZTM mają dobry, po ponad 7 latach...
Nie po 7 latach, ale po 4 miesiącach i nie ZTM, a kontrolerzy. Omawiany przepis wszedł w życie wraz z nową taryfą biletową. Chcesz kogoś obrzucać błotem - przygotuj do tego dobrą glebę.
Paweł_K pisze:A co w takiej sytuacji - mam kartę z wpisanymi danymi, na których widnieje stary numer i seria dowodu osobistego.
To proste: możesz bezpłatnie przekodować bilet na nową kartę (i wpisać nowy numer dowodu) na Senatorskiej i Świętokrzyskiej. Policjantowi też pokażesz stary dowód, bo nie chce Ci się nosić starego? Dokument jest dokumentem, a dowody książeczkowe już jakiś czas temu wyszły z obiegu.

Mam wrażenie, że niektórzy na siłę chcą dokopać ZTMowi.

W Łodzi imię, nazwisko i adres (!) wydrukowane są na legitymacji, która jest wydawana w punktach sprzedaży biletów (takich, gdzie drukują migawki jest tylko kilka w Łodzi) - i jakoś dla wszystkich jest oczywiste, że bilet imienny musi mieć zdjęcie i widoczne dane...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 paź 2008, 17:35

solaris8315 pisze:Szczególnie, jak przez te parę lat po prostu przymykano na to oko, a teraz nagłe przebudzenie? Czekam tylko jak będą kazać podpisywać bilety kartonikowe...
w przeciwieństwie do podpisywania kart itp., podpisywanie biletów kartonikowych nie jest wymagane.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Tm

Post autor: Tm » 02 paź 2008, 18:14

Najlepsze jest to, że trzeba wpisywać numer dokumentu, ale kanar nie może zażądać jego okazania.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 02 paź 2008, 20:25

Tm pisze:Najlepsze jest to, że trzeba wpisywać numer dokumentu, ale kanar nie może zażądać jego okazania.
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA BILETÓW KODOWANYCH NA WARSZAWSKIEJ KARCIE MIEJSKIEJ

VI. Zasady kontroli biletów na nośnikach elektronicznych

1. Urządzenie kontrolerskie sygnalizuje jednym długim sygnałem, że bilet jest nieważny.

2. W przypadku kontroli biletu imiennego kontroler ma prawo sprawdzić zgodność danych zapisanych na pasku do ręcznych zapisów (imię, nazwisko, numer dokumentu ze zdjęciem) z danymi zawartymi w tym dokumencie.

3. Pozostałe warunki kontroli opisane są w Regulaminie przewozu osób i bagażu środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie.
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

Tm

Post autor: Tm » 02 paź 2008, 20:49

Kontroler nie jest upoważniony do wylegitymowania pasażera (poza przypadkiem kontroli dokumentu uprawniającego do ulgi).
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Rosa

Post autor: Rosa » 02 paź 2008, 20:52

Podejrzewam że te kontrole biorą się z tego że ZTM chce aby ludzie przerzucili się na karty spersonalizowane. Widocznie za dużo idzie tamtych darmowych i wpadli na pomysł jak temu zaradzić :D

desert_eag

Post autor: desert_eag » 03 paź 2008, 2:11

Tm pisze:Kontroler nie jest upoważniony do wylegitymowania pasażera (poza przypadkiem kontroli dokumentu uprawniającego do ulgi).
No nie wiem. Wsiadając do autobusu i kasując bilet zawierasz umowę z przewoźnikiem. Nie jest to zwykła umowa, ale jednak zawiera w sobie znamiona każdej innej. Czy podpisując umowę z operatorem telefonii też mówisz mu, że nie ma prawa żądać od Ciebie dowodu tożsamości?
Wg mnie, kontroler nie ma co najwyżej prawa do dotknięcia swoją obślizgłą łapą twojego dokumentu. Ale okazać ten dokument jest twoim obowiązkiem.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 paź 2008, 2:42

a tu są warunki tej umowy, z których jasno wynika, że pasażer NIE MA takiego obowiązku.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 03 paź 2008, 8:09

Fikander pisze:a tu są warunki tej umowy, z których jasno wynika, że pasażer NIE MA takiego obowiązku.
Nie ma obowiązku ("powinien"), ale zawsze można wezwać Policję :-)
§ 23. 3. W razie odmowy uiszczenia opłat i niemożności ustalenia tożsamości pasażera kontroler ma prawo zwrócić się o pomoc do funkcjonariusza Policji lub innych organów porządkowych, które mają, zgodnie z przepisami prawa, uprawnienia do ustalenia tożsamości pasażera.
Zastanawiające jest dla mnie to oburzenie w temacie okazania dowodu osobistego kontrolerowi. Ukradnie go, czy jak?

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 03 paź 2008, 11:29

geograf pisze: Zastanawiające jest dla mnie to oburzenie w temacie okazania dowodu osobistego kontrolerowi. Ukradnie go, czy jak?
Pobrudzi... Im mniej wie o pasażerze, tym dla niego lepiej.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 03 paź 2008, 11:47

Pobrudzi... Im mniej wie o pasażerze, tym dla niego lepiej.
Tak, dowie się o jego wieku i adresie, a wszystko i tak zapomni za godzinę, bo w tym czasie zobaczy kilka kolejnych adresów (albo będzie miał co innego na głowie).

A może weźmie kredyt na obce nazwisko?! Czy to oby nie jest sprzeciw na zasadzie "nie bo nie"? (I tutaj na serio pytam o motywację tego sprzeciwu - mam kilku znajomych, których również oburza myśl o pokazaniu/podaniu kontrolerowi dowodu, ale żadnego sensownego argumentu poza "on nie ma prawa, on nie jest uprawniony do żądania okazania mojego dowodu" nie potrafią powiedzieć)

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 03 paź 2008, 11:53

A po co ja mam ułatwiać takiemu cwaniakowi pracę pokazując swój dowód? Niech tyra, za coś mu przecież płacą, bynajmniej nie za otrzymanie podanego na tacy dowodu. Mi nikt na siłę pracy nie ułatwia, wręcz przeciwnie, tak więc nie wiem, dlaczego akurat komuś innemu miałoby być łatwiej. Zresztą mało komu chce się wzywać policję, przynajmniej w moim wypadku (na ogół mam bilet, ale zostałem kiedyś złapany, gdy akurat nie posiadałem) - pan udzielił słownego pouczenia i polecił kupić bilet u kierowcy...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

dzidek

Post autor: dzidek » 03 paź 2008, 12:11

A jak jest w przypadku ludzi, którzy kupują np. ulgowy bilet na 3 miesiące a po pierwszym miesiącu przestaje obowiązywać ich ulga bo legitymacja traci ważność? Albo jak w trakcie trwania biletu okresowego stara legitymacja ze zniżką wygaśnie a nowa ma inny numer?

Zablokowany