401 - dzielić, czy nie?

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 22 lip 2011, 21:23

chester pisze:chyba odchodzimy od modelu bezpośrednich linii, czy może 401 ma być wyjątkiem i basta?
Problem jest subtelniejszy. Generalnie na liniach obwodowych nie ma silnych generatorów ruchu i dlatego znacznie trudniej jest je sensownie przeciąć. Im obwody są dłuższe, tym więcej relacji zapewniają. Stąd należą one do najdłuższych w Warszawie (np. 401, 189, 112, 186 ostatnio jednak skrócone, czy N01).
chester pisze:Niech może ktoś udowodni, że od Marsa do Marysina jest jakieś zagłębie biurowo-produkcyjno-usługowe, żeby wskazać celowość tam podróży kogoś innego, niż mieszkańców.
Nie ma, Marysin to najbliższa możliwa pętla. Był pomysł, żeby 401 (wówczas jeszcze jako 515) miało jechać do Rembertowa i zgarniać ludzi z linii siedleckiej, ale Rembertów tego nie chciał.
Generalnie 401 jeździ Gocław, stąd pomysł, żeby 401 przekierować tamże.
chester pisze:bo to oznacza, że zamiast autobusu, który mi służy, dostanę autobus, którym mogę zwiedzić ekspresowo Trasę Siekierkowską i Węzeł Marsa... tylko w dni robocze!
Sorry, ale teraz piszesz dokładnie na mantrę "zabiorą mi linię spod domu!!1!". =; Jednak z Mokotowa jeździ więcej ludzi niż z Ursynowa.

Generalnie skoro jest opór przed przełożeniem 148, to skłaniam się ku opcji zakończenia 401 na Gocławiu. Np. po trasie 213 lub po 3/4 obwodu. Zyskujemy skrócenie długiej linii (i pominięcie korka na Marsa), tracimy połączenie z ZP Płowiecka. Jeśli chodzi o miejsce na pętli - dobić 151.

Czy dałoby się wykorzystać dawną pętlę Afrykańska?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 22 lip 2011, 21:28

A propos superwykorzystania 148 o każdej pozre, to po 19 _z_ trasy Siekierkowskiej w Sobieskiego w sztywniaku zjeżdżały 4 osoby.
ŁK

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 22 lip 2011, 22:00

KwZ pisze:
chester pisze:bo to oznacza, że zamiast autobusu, który mi służy, dostanę autobus, którym mogę zwiedzić ekspresowo Trasę Siekierkowską i Węzeł Marsa... tylko w dni robocze!
Sorry, ale teraz piszesz dokładnie na mantrę "zabiorą mi linię spod domu!!1!". =; Jednak z Mokotowa jeździ więcej ludzi niż z Ursynowa.
Dokładnie tak i taki był mój cel, bowiem kontrargumenty były spod takiej pieśni. Z Mokotowa jeździ więcej osób, ale nie zrobisz już wtedy linii eleganckiej, która obsługuje też lotnisko. Pomysły typu Lotnisko - Ursynów uważam za poronione, bo musiałoby to pewnie kursować co 60 minut. A tak lotnicho zyskuje połączenie z innymi (południowymi) dzielnicami, nie będąc niestety linią donikąd (dla niemieszkańców Marysina).

A kompletny propos - dla mnie 148 nie jest spod domu. Mieszkam w zasięgu przystanków Metro Natolin i Lanciego, mniej Raabego. Ja też umiem się przesiadać i właśnie konieczność wtedy dwóch przesiadek (obecnie jedna) zaczyna być słaba.
A propos superwykorzystania 148 o każdej pozre, to po 19 _z_ trasy Siekierkowskiej w Sobieskiego w sztywniaku zjeżdżały 4 osoby.
Jak pisałem parę postów wyżej o jeździe 401, to podyktowana była koniecznością, "gdyż ponieważ" spieprzył mi 148 dosłownie sprzed nosa (sprzed przesiadki z 509). I w 148 (neoś) było osób kilka razy tyle, co w 401. Coś tu Pan więc kręcisz, bo właśnie świadkiem byłem obalenia powyższej tezy.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Lipa

Post autor: Lipa » 22 lip 2011, 23:33

chester pisze:Właśnie jadę 401. 20:14 z Goclawia, gdzie wsiadly 4 osoby i była to liczba równa pasażerom już siedzącym. Miejsce w SU18 do wyboru :)
No i nic w tym dziwnego, bo to przeciwpotok. Zresztą o tej godzinie w przeciwpotoku to i w 507 też można naliczyć podobną liczbę pasażerów. Gdybyś jechał 401 w tym kierunku ale po 8-ej rano, to podpierałbyś drzwi w przegubie, tak jak ja ostatnio. I wcale tej linii nie zapełnia tylko Gocław, ponieważ autobus przyjechał już pełny z Płowieckiej, wraz ze mną na "Gocławiu 09" wsiadło może z 10 osób.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 lip 2011, 2:55

Lipa pisze:Gdybyś jechał 401 w tym kierunku ale po 8-ej rano, to podpierałbyś drzwi w przegubie, tak jak ja ostatnio. I wcale tej linii nie zapełnia tylko Gocław, ponieważ autobus przyjechał już pełny z Płowieckiej, wraz ze mną na "Gocławiu 09" wsiadło może z 10 osób.
Zapłowiecze przekonało się do 401? Nie może być! Za moich czasów (ledwo da lata temu) Gocław stanowił zawsze co najmniej 50% zapełnienia na Moście. Nawet jeżeli tuż przed pojechało 148.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 23 lip 2011, 6:38

Symulacja z Visuma w końcu się sprawdza?
Ale dwa lata (czy cztery od początku kursowania) to bardzo dużo czasu w kontekście komunikacji w tym mieście.

Niemniej z optymizmem byłbym ostrożny: może być tak, że w wakacje korków nie ma i dlatego ludzie się przekonują do tej linii.
Czy Visum uwzględnia korki?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 lip 2011, 9:57

W modelu komunikacji indywidualnej da się to zrobić, prędkość zależy od obciążenia (im więcej iteracji, tym dokładniej odwzorowana zależność). W modelu TZ robiłbym to jakoś wtórnie, tj. po wykonaniu modelu KI skopiowałbym V odcinkową z przeciążonych odcinków :-k
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

prażanin35
Zbanowany

Post autor: prażanin35 » 26 lip 2011, 18:44

pawcio pisze:Zapłowiecze przekonało się do 401? Nie może być! Za moich czasów (ledwo da lata temu) Gocław stanowił zawsze co najmniej 50% zapełnienia na Moście. Nawet jeżeli tuż przed pojechało 148.
O 8 nie jeżdżę to nie powiem ale o 6 rano z Marsa odjeżdża ze stojącymi, koło 5-8 osób wsiada na Płowieckiej i później z 10-15 na Gocławiu. I tak jest niezależnie czy wakacje bo o tej porze nie ma opóźnień.

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 26 lip 2011, 22:12

Przekonal? Tak, ale tylko rano (powiedzmy 6-9) i tylko w kierunku zachodnim. To jednak troche za malo jak na czesta i przegubowa linie i po 4 latach kursowania.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 28 lip 2011, 12:08

Kombinuje się tu jak zmienic 401 , a wkrótce okolica trasy 401 po stronie wawerskiej nie co się zmieni. http://maps.google.pl/maps/ms?msid=2046 ... 3632&msa=0
Patrząc od Płowieckiej pierwszy zaznaczony obszar to planowane osiedle biurowo-mieszkaniowe od dwóch do ośmiu pięter 9 budynków , właśnie inwestor stara się o warunki zabudowy w urzędzie dzielnicy Wawer . Jeśli by dostał to jest moźliwośc dobudowy dodatkowej pary przystanków? http://www.osiedlelas.waw.pl/images//ma ... smatki.bmp
Drugi obszar to obecnie budowane osiedle Przy trasie 2-3 piętra.
Trzeci tuż przy zespole Most Siekierkowski nazwany Wawer tower 9 piętrowy budynek i drugi w II etapie podobny. 8000 powierzchni biurowej [ I etap] . Obecnie jest już bilboard i oferty wynajmu są zbierane , więc budowa chyba niedługo się zacznie.
Więc potencjalnych klientów 401 z południowych rejonów Warszawy i innych może byc więcej niż obecnie.

prażanin35
Zbanowany

Post autor: prażanin35 » 28 lip 2011, 12:48

Nie ogarniasz :dance:
Problemem tej linii nie jest ilośc chętnych tylko fakt, że nie wiadomo kiedy przyjedzie a jak już jest to ile się spóźni.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 28 lip 2011, 12:49

Inni mają nie co inne zdanie... :-k

prażanin35
Zbanowany

Post autor: prażanin35 » 28 lip 2011, 13:08

Może inaczej. GŁÓWNYM problemem jest nieregularnośc. Tak będzie lepiej.

grzegorz

Post autor: grzegorz » 30 lip 2011, 9:24

@Krzysiek_S gdzie miałoby się dobudować przystanki, bo na TS chyba nie? I uwaga techniczna: ten plik .bmp strasznie długo się ciągnie, a treści na nim i tak niewiele. Może jakieś .png byłoby odpowiedniejsze?

MichalJ

Post autor: MichalJ » 30 lip 2011, 11:10

Przystanki oczywiście na TS na wysokości przejścia podziemnego. Miejsce jest.

Zablokowany