Trasa Toruńska/Armii Krajowej

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 kwie 2006, 15:47

Bastian pisze:Z drugiej strony - mogliby trasę od cmentarza trochę "odekranować".
:arrow: Niewykluczone, że to zrobią. W końcu nigdzie nie jest powiedziane, że ekrany mają chronić tylko przed hałasem, a nie również przed kurzem czy spalinami.

Kra

Post autor: Kra » 05 cze 2006, 9:51

Usłyszałem dziś w Kurierze Warszawskim, że w wakacje ma być "szybki" remont wiaduktów. Czy ktoś wie kiedy i czy obydwu? Pamiętam, iż jakiś czas temu mówiło się dość głośno o tym ale potem sprawa ucichła. Może być "ciekawie" jak będzie to równocześnie z przebudową ronda Starzyńskiego, już teraz na obydwu mostach są ogromne kolejki.
A tak na marginesie - podobno Wiadukt Gdański ma mieć kapitalny remont?

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 05 cze 2006, 13:32

o Mamo.... co to znaczy "szybki"? znowu jakas fuszerka? te wiadukty nalezy jak najszybciej wyburzyc i postawic nowe... juz teraz autobusy z Brodna zatrzymujace sie na Zeraniu na wiadukcie musza robic karkolomne zmiany pasow (ze skrajnego prawego na skrajny lewy) bo prawa strona konstrukcji moglaby ich nie przetrzymac...

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 05 cze 2006, 15:43

W kurierze mówiono o remoncie generalnym wiaduktów TT i wiaduktu na Andersa nad torami kolejowymi.
Nie powiedziano ani razu o wybudowaniu nowego, więc chyba będzie po polsku: masa kasy wtrzucona w reanimację trupa:/

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 cze 2006, 15:46

cóż, a może jednak nie - jak w Skierniewicach "remont" wiaduktu polegał na zburzeniu go do fundamentów i zbudowaniu od nowa ;)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 05 cze 2006, 15:56

oby!
chociaż z tym wiaduktem an Andersa pan coś mówił o tym,że nowy,projektowany stoi w takim miejscu, w którym nie mają pozwoleń na budowę dojazdów, więc stary trzeba wyremontować (BTW: wtedy to dopiero metro będzie zapchane...)

Dennis

Post autor: Dennis » 05 cze 2006, 16:02

MeWa pisze:cóż, a może jednak nie - jak w Skierniewicach "remont" wiaduktu polegał na zburzeniu go do fundamentów i zbudowaniu od nowa ;)
Po co szukać aż w Skierniewicach, mamy lepszy przykład pod nosem: Górczewska #-o

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 cze 2006, 16:37

dla mnie to nie jest daleko, a dla geografa w sensie dosłownym bliżej z Łodzi ;)

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 05 cze 2006, 16:57

Wiesz, w tym przypadku o wiadukcie na Górczewskiej nieco słyszałem, nawet po nim jechałem. A przez Skierniewice owszem, czasami przejeżdżam,ale zupełnie nie wiem o jaki wiadukt Ci chodzi :-)

Mi też bliżej na Górczewską...ja w Wawie mieszkam.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 cze 2006, 16:59

geograf pisze:Wiesz, w tym przypadku o wiadukcie na Górczewskiej nieco słyszałem, nawet po nim jechałem. A przez Skierniewice owszem, czasami przejeżdżam,ale zupełnie nie wiem o jaki wiadukt Ci chodzi :-)
na trasie przejazdu są właściwie dwa wiadukty - oba obok siebie. Nad stacją główną w Skierniewicach. Remontowany był wiadukt zach. od strony wyremontowanego budynku dworca :)

geograf pisze: Mi też bliżej na Górczewską...ja w Wawie mieszkam.
ale z Łodzią też jesteś związany :P

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 06 cze 2006, 10:43

dennis pisze:Po co szukać aż w Skierniewicach, mamy lepszy przykład pod nosem: Górczewska
:arrow: Swego czasu również Aleje Jerozolimskie.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 06 cze 2006, 10:48

geograf pisze:W kurierze mówiono o remoncie generalnym wiaduktów TT i wiaduktu na Andersa nad torami kolejowymi.
Nie powiedziano ani razu o wybudowaniu nowego, więc chyba będzie po polsku: masa kasy wtrzucona w reanimację trupa:/
Jeśli chodzi o TT to podobno najpierw mają zamknąć jedną nitkę i ją wyremontować od 0 a ruch puścić tymczasowym wiaduktem zbudowanym z elementów mostu Syreny, potem zamknąć drugą nitkę a ruch puścić pierwszą, już wyremontowaną
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 cze 2006, 1:03

:arrow: Po okresie ciszy znowu coś ruszyło w sprawie tych wiaduktów:
Infobus pisze:Miasto zapłaci za remont walących się wiaduktów Trasy Toruńskiej na Żeraniu - zdecydowała w czwartek Rada Warszawy –czytamy w Gazecie Wyborczej. Wiadukty na Trasie Toruńskiej, która łączy Bródno i wschodnią część Białołęki z mostem Grota-Roweckiego, od dawna są w opłakanym stanie. Władze Warszawy wstrzymywały się z ich remontem, bo liczyły na przekształcenie tej arterii w drogę ekspresową. Wtedy remont byłby finansowany z budżetu państwa. Niestety, Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad robiła wszystko, by opóźnić przejęcie trasy, choć ta jest częścią warszawskiej obwodnicy. A ekspertyzy Instytutu Badawczego Dróg i Mostów są bezlitosne - wiadukt w stronę centrum jest przeżarty korozją i musi być rozebrany. Drugi wymaga natychmiastowego remontu. Problem w tym, że zamknięcie choćby jednego z nich spowodowałoby paraliż komunikacyjny. Udało się jednak znaleźć rozwiązanie. - Przez cały czas remontu czynne będą dwa wiadukty z dwoma pasami jezdni w każdą stronę - zapewnia Marek Mistewicz, dyrektor Zarządu Dróg Miejskich. Do końca października z resztek mostu Syreny, który przez 15 lat pełnił rolę tymczasowej przeprawy przez Wisłę, powstanie wiadukt zastępczy. Kiedy jesienią pojadą nim samochody, natychmiast zacznie się kapitalny remont wiaduktu w stronę Bródna. Dopiero po jego zakończeniu planowana jest rozbiórka wiaduktu prowadzącego do centrum i budowa następnego. Prace potrwają do końca 2008 r. Mają kosztować 31 mln zł. Szczegóły w Gazecie Wyborczej: http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3436021.html .

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 29 cze 2006, 8:23

hafilip84 pisze:(ze skrajnego lewego na skrajny prawy) bo prawa strona konstrukcji
Chyba ze skrajnego prawego na skrajny lewy...
xxx

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 29 cze 2006, 13:51

Hieronim pisze:
hafilip84 pisze:(ze skrajnego lewego na skrajny prawy) bo prawa strona konstrukcji
Chyba ze skrajnego prawego na skrajny lewy...
oczywiscie, ze tak... :oops: juz poprawiam :)

ODPOWIEDZ