Trasa Łazienkowska i nie tylko

Moderator: Wiliam

Andrzej

Post autor: Andrzej » 22 lut 2008, 20:58

Dennis pisze:Gwoli ścisłości nie widzę też żadnych powodów, żeby jakiekolwiek dodatkowe wozy pchać do ZIELONEJ i WOLI GRZYBOWSKIEJ
no jasne, niech jeszcze wiecej ludzi zacznie u nas jedzic samochodami, zamiast tymi dwiema liniami co pol godziny.

[ Dodano: 2008-02-22, 20:59 ]
kangoo2 pisze:Tak, jasne... może wszystkie linie przemianujmy na ekspresy i zlikwidujmy większość przystanków. Nie mogę czytać tych bzdur!!! Od lat odczuwamy brak porządnej linii zwyklej na ciągu Ostrobramskiej i Trasie, a Wy tu wyskakujecie z jakimiś durnymi ekspresami, które i tak staną w korku i taki z niego będzie ekpress jak z koziej d... trąba.
ma być przecież bus pas na TŁ :grin:
R1+R2
R3+R7
R8+R9

solaris 12 1109

Post autor: solaris 12 1109 » 22 lut 2008, 21:06

Krzysiek pisze:I pytanie podstawowe jaka częstotliwość jest możliwa tego E- 7 powiedzmy.?
Nie pozwalam na E-7!!! Sam projektuję trasy i mam już E-7! E-9 mile widziane E-7 mogę podać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 lut 2008, 21:11

Dennis pisze:Czyli przyznajesz otwarcie, że obecna "koordynacja" 506 z E-6 z założenia może i mogła być jedynie fikcyjna?
W stronę najważniejszą, czyli rano do centrum, jakoś działa.

Poza tym: widzisz lepsze wyjście?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

solaris 12 1109

Post autor: solaris 12 1109 » 22 lut 2008, 21:11

Rosa pisze:A zawrotka by była taka jak 515 czyli na pl Konstytucji?
I czy ta E jechałaby do Politechniki i tam miała postoj , czy tez od razu wracała na os Ostrobramska?
Czemu miałaby być taka krótka? Osobiście jestem przeciw krótkim liniom np.E-6 jest beznadziejne tak samo jak E-3. Może choćby Dw.Zachodni tam potrzebny jest autobus na pętle.A starodęby są złe? a wrazie co jest jeszcze Ursus-Nie.....

[ Dodano: 2008-02-22, 21:12 ]
kangoo2 pisze:które i tak staną w korku i taki z niego będzie ekpress jak z koziej d... trąba.
Rozbudowanie na TŁ by się przydało...

[ Dodano: 2008-02-22, 21:15 ]
Dennis pisze:bym to 405 pchnął do Rembertowa, 515 wydłużył na Jelonki, 408 skasował,
cudowny pomysł!
Dennis pisze:a 520 wzmocnił (oczywiście po skróceniu do DwC).
NIE,NIE,NIE

[ Dodano: 2008-02-22, 21:21 ]
marian pisze:tylko ciekawe co wtedy dostanie Gocław
502?
Błagam,nie mieszajcie już to tego zamieszania 502!

[ Dodano: 2008-02-22, 21:23 ]
PiotrekP pisze:Według mnie powinno być jednak to 327 do Mokrego Ługu z Wiatracznej,
Ten Mokry Ług jest taki ruchliwy?

[ Dodano: 2008-02-22, 21:30 ]
Lipa pisze:To będzie linia z Os. Ostrobramska a nie z Płowieckiej więc nie ma co nad tym dywagować. A Rozdroże powinno zostać, ta linia musi się gdzieś zapełnić a nie jeździć z zajętymi tylko miejscami siedzącymi. Wystarczy się pozbyć Saskiej i Marszałkowskiej. O tym już była tutaj mowa a Wy znowu swoje.
Dokładnie chodzi o część od "Ta linia" do "miejcami siedzącymi"
a czemu nie chociaż jedna taka linia.

[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2008-02-22, 23:22 ]
Korekta tagów.

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 22 lut 2008, 21:49

A dlaczego tak wszyscy chcą wywalić tę nieszczęsną Saską? Przecież tutaj wsiada najwięcej ludzi!
Dosyć często rano przesiadam się na linie z TŁ i 405 ma z nich najsłabszą frekwencję. Odjęcie przystanków (a zwłaszcza Saskiej, która "produkuje" większość pasażerów 405) zabierze dodatkowo część pasażerów. Iluzoryczne poczucie szybkości połączenia (o minutę pojedzie szybciej?) i ew. trasa przez Łukowską zapewne dołoży pasażerów, co w finalnym rozrachunku powinno dać obłożenie podobne do obecnego 405. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

marian

Post autor: marian » 22 lut 2008, 22:01

Bo to ma być ekspres dla Grochowa Witolina i dalszych osiedli.

Jeżeli nie da się odseparować potoku gocławskiego na TŁ poprzez bezpośrednie połączenie Politechniki z Gocławiem (podobno nie chcą jeździć) to przynajmniej mogą mieć "osobne" linie niż Grochów i Reszta.

Najprostszym rozwiązaniem problemu zapchanych przez Gocław linii jadących do osiedli za Saską jest uniemożliwienie Gocławiowi używania ich - zlikwidowanie Saskiej O-)

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 22 lut 2008, 22:12

Bastian pisze:Jeśli chcecie 507 zabić, to niech jedzie na to Bródno.
Nie zaśmiecać wątka proszę. ;-) Nawiasem mówiąc, to 507 na Bródno nie może pojechać, bo cały ciąg Świętokrzyskiej będzie zamknięty. A potem będzie metro.
506 na Gocław? Tak, to miałoby sens. 507 na Bródno - to już nie.

Rosa

Post autor: Rosa » 22 lut 2008, 22:48

marian pisze: Jeżeli nie da się odseparować potoku gocławskiego na TŁ poprzez bezpośrednie połączenie Politechniki z Gocławiem (podobno nie chcą jeździć) to przynajmniej mogą mieć "osobne" linie niż Grochów i Reszta.
410 miało coraz lepsze zapełnienie to je zepsuto poprzez przekierowanie na nową trasę a potem już tylko dobito. Teraz nie ma linii do Politechniki więc siłą rzeczy Goclaw się przesiada.
Z drugiej strony nawet jak bedzie taka linia to trzeba wziąć pod uwage że będzie ona jechała przez środek Gocławia więc silą rzeczy wciąż pozostaną chętni do przesiadki na Saskiej, np ja mając do wyboru dojazd do linii xxx na Bora i jazdę do Politechniki lub dojazd do Saskiej wciąz wybiorę Saską. I tak muszę się przesiadać a przy kładce mam więcej autobusów zarówno na Politechnike jak i z powrotem na Wilgę.

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 22 lut 2008, 22:49

Jarek pisze:
kangoo2 pisze:Od lat odczuwamy brak porządnej linii zwyklej na ciągu Ostrobramskiej i Trasie
Całym sercem jestem za utworzeniem porządnej linii zwykłej, a nawet dwóch. Wiele na temat obsługi zwykłej ciągu TŁ zostało powiedziane i nie widzę powodu, by ten temat dalej drążyć.
Że się tak zapytam: poza tym, że jesteś całym sercem za tym, to coś w tej kwestii się dzieje?

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 22 lut 2008, 22:57

Petroniusz pisze:
Jarek pisze:Całym sercem jestem za utworzeniem porządnej linii zwykłej, a nawet dwóch. Wiele na temat obsługi zwykłej ciągu TŁ zostało powiedziane i nie widzę powodu, by ten temat dalej drążyć.
Że się tak zapytam: poza tym, że jesteś całym sercem za tym, to coś w tej kwestii się dzieje?
To ja się też przyłącze - a czemu ma ta "czarna" linia służyć i jak miałaby wyglądać?

marian

Post autor: marian » 22 lut 2008, 23:48

Rosa pisze:Z drugiej strony nawet jak bedzie taka linia to trzeba wziąć pod uwage że będzie ona jechała przez środek Gocławia więc silą rzeczy wciąż pozostaną chętni do przesiadki na Saskiej, np ja mając do wyboru dojazd do linii xxx na Bora i jazdę do Politechniki lub dojazd do Saskiej wciąz wybiorę Saską. I tak muszę się przesiadać a przy kładce mam więcej autobusów zarówno na Politechnike jak i z powrotem na Wilgę.
Tak ale zawsze jakaś część Gocławia będzie jeździć bezpośrednio (powinna) co teoretycznie odciąży Saską. A jeżeli można dać Gocławiowi dojazd z pominięciem Saskiej to i Grochów może takowy posiadać.
Oczywiście linia bez Saskiej na Gocław nie wyklucza takowej na Grochów.
Druga kwestia to oczywiście częstotliwość.

Lipa

Post autor: Lipa » 23 lut 2008, 0:05

marian pisze:Tak ale zawsze jakaś część Gocławia będzie jeździć bezpośrednio (powinna) co teoretycznie odciąży Saską. A jeżeli można dać Gocławiowi dojazd z pominięciem Saskiej to i Grochów może takowy posiadać.
Oczywiście linia bez Saskiej na Gocław nie wyklucza takowej na Grochów.
Druga kwestia to oczywiście częstotliwość.
Ale nie jest powiedziane, że taka linia z Gocławia musiałaby omijać Saską. Przecież może pojechać do TŁ przez Brazylijską i Międzynarodową. Wtedy zaliczy też przystanek Saska (ten na dole, bez zatrzymywania na wiadukcie) i ominie korki na Wale.

marian

Post autor: marian » 23 lut 2008, 0:18

Lipa pisze: Ale nie jest powiedziane, że taka linia z Gocławia musiałaby omijać Saską. Przecież może pojechać do TŁ przez Brazylijską i Międzynarodową. Wtedy zaliczy też przystanek Saska (ten na dole, bez zatrzymywania na wiadukcie) i ominie korki na Wale.
Oczywiście, że może. (Jak 410 swego czasu). Chodziło mi raczej o połączenie bezpośrednie - czyli bez przesiadki na Saskiej (dla Goclawia) oraz połączenie bez Saskiej (dla Grochowa). I tyle. Bez zagłębiania się w trasę pierwszej.

Lipa

Post autor: Lipa » 23 lut 2008, 0:24

marian pisze:
Lipa pisze: Ale nie jest powiedziane, że taka linia z Gocławia musiałaby omijać Saską. Przecież może pojechać do TŁ przez Brazylijską i Międzynarodową. Wtedy zaliczy też przystanek Saska (ten na dole, bez zatrzymywania na wiadukcie) i ominie korki na Wale.
Oczywiście, że może. (Jak 410 swego czasu). Chodziło mi raczej o połączenie bezpośrednie - czyli bez przesiadki na Saskiej (dla Goclawia) oraz połączenie bez Saskiej (dla Grochowa). I tyle. Bez zagłębiania się w trasę pierwszej.
OK. :smile:

[ Dodano: 2008-02-23, 00:28 ]
solaris 12 1109 pisze:Czemu miałaby być taka krótka? Osobiście jestem przeciw krótkim liniom np.E-6 jest beznadziejne tak samo jak E-3. Może choćby Dw.Zachodni tam potrzebny jest autobus na pętle.A starodęby są złe? a wrazie co jest jeszcze Ursus-Nie.....
Było już o tym: miałaby zastąpić 405 i jechać podobną trasą do Ursusa tylko, że z mniejszą ilością przystanków (końcówka w Ursusie do ustalenia).

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 23 lut 2008, 8:40

Lipa pisze:le nie jest powiedziane, że taka linia z Gocławia musiałaby omijać Saską. Przecież może pojechać do TŁ przez Brazylijską i Międzynarodową.
Może tylko po co? Saska to przesiadka głównie dla Gocławia, bo Saska Kępa generuje znacznie mniejszy potok pasażerów. W ogólnym przypadku ominięcie Saskiej pozwoli na znaczace skrócenie czasu przejazdu mieszkańców Gocławia.

[ Dodano: 2008-02-23, 08:42 ]
Paweł D. pisze:To ja się też przyłącze - a czemu ma ta "czarna" linia służyć i jak miałaby wyglądać?
Miałaby służyć poprawie komunikacji pomiędzy przystankami "zwykłymi" typu TORWAR, ROZBRAT czy KANAŁ GOCŁAWSKI. Linia wyglądałaby jaka każda inna linia zwykła, to znaczy miałaby numer koloru czarnego, tyle że może już z zakresu 2xx (bo 1xx brakuje).

ODPOWIEDZ