Autobusy San i inne pojazdy historyczne

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 23 lis 2006, 23:18

205WrAs pisze:No a chruścik chce dziadka
Oj ja chce wiele rzeczy :) np nowe akwarium :] Widzisz, tu moze byc taka mozliwosc, ze za pare lat sam sie na niego pokusze. Ale to za pare lat... Teraz mamy inne problemy np z ogorkami, ale to zupelnie inna historia :)
MOBILIS Ursus

zadzior

Post autor: zadzior » 23 lis 2006, 23:33

jacek pisze: Chyba po to sa te zebrania, aby takie zagadnienia poruszać?
Trzeba szukac sponsorów, a nie lamentować, bo za chwile z tych zabytków i niby zabytków nic nie bedzie?
Ależ to są pytania retoryczne, Drogi Jacku. Od lat zajmuję się pomocą przy pozyskiwaniu i remontach klubowych zabytków i doskonale wiem jakie są obecnie problemy i na co jest szansa, a co jest bez szans. Musimy sobie uzmysłowić, że na obecną chwilę Ikarus 4xx nie jest przez NIKOGO traktowany jako zabytek i nie będzie jeszcze przez kilkanaście lat (także przez potemcjalnych sponsorów). Zatem co z nim zrobić przez ten czas? Reasumując: na chwilę obecną zabezpieczenie jakochkolwiek autobusów z lat 90-tych jest awykonalne ze względów formalnych, organizacyjnych i finansowych. Mozna się jedynie modlić, aby te pojazdy pozostały jak najdłuzej w ruchu i działały na tyle sprawnie, aby nie dały pretekstu MZA do ich pozbycia się.
Pozdrawiam serdecznie
Paweł Zadrożny
http://firr.org.pl/uploads/PUB/090608_D ... iejska.pdf

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 24 lis 2006, 13:20

Tak, wiem to perspektywa paru lat, lecz trzeba być przewidującym ;-) Co do TMMB informacja nie jest potwierdzona i narazie obwieszczenie na KMKM informacji o możliwośći odzyskania tychże 4 autobusów spotkałaby się ze śmiechem, ale daje do myślenia. Ik 405 jest w całkiem dobrym stanie i tyle.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 24 lis 2006, 13:40

205WrAs pisze:Tak, wiem to perspektywa paru lat, lecz trzeba być przewidującym ;-) Co do TMMB informacja nie jest potwierdzona i narazie obwieszczenie na KMKM informacji o możliwośći odzyskania tychże 4 autobusów spotkałaby się ze śmiechem, ale daje do myślenia. Ik 405 jest w całkiem dobrym stanie i tyle.
KMKM nie rosci sobie pretensji do bycia jedyna organizacja zachowujaca stare autobusy.
Napisalem ci - jesli masz srodki na zakup i utrzymanie tych wozow, oplacanie ubezpieczen, napraw, podatku od srodkow transportu, posiadasz miejsce do ich garazowania, to oczywiscie mozesz te 4 wozy odkupic od wlascicieli.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 24 lis 2006, 14:04

Zgodzę się z wami wszystkimi.
Z jednej strony jest brak funduszy i miejsc parkingowych dla owych pojazdów, a z drugiej strony chęć posiadania większej ilości pojazdów.
Koło sie zamyka ze względu na odwieczny problem, brak funduszy.
Czy znane sa jakieś przybliżone koszty ewentualnej odsprzedaży warszawskich autobusów, znajdujących sie obecnie w bydgoskim muzeum?

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 24 lis 2006, 18:34

Dorze, żeby to zakończyć, mówie o co mi dokładnie chodziło. Jak moi przedmówcy powiedzieli. Koło się zamyka i wiem że nie zgarniemy każdego autobusa w Warszawie jako zabytkowego. Jecz z polityki taborowej MZA trzeba zakładać że najkrócej będą jeździły Ikarusy 260.04 po Warszawskich ulicach. Trzeba ZACZĄĆ, myśleć o zachowaniu jedngo. Moje niezrozumienie powoduje zakup kolejnego autobusu nie mającego nic wspólnego z historią Warszawy, i jednocześnie narzekanie na brak funduszzy i miejsca na zachowywanie rdzennie naszych autobusów, które wrosły w to miasto i bez nich napewno miasto się zmieni (czy na dobre czas pokaże) :-k

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 24 lis 2006, 18:42

205WrAs pisze:Jecz z polityki taborowej MZA trzeba zakładać że najkrócej będą jeździły Ikarusy 260.04 po Warszawskich ulicach. Trzeba ZACZĄĆ, myśleć o zachowaniu jedngo.
Jak skonczy 25 lat zachowamy.
205WrAs pisze:Moje niezrozumienie powoduje zakup kolejnego autobusu nie mającego nic wspólnego z historią Warszawy,
Jelcze 043 po Warszawie nie jezdzily????? Interesujace.

TLG

Post autor: TLG » 24 lis 2006, 19:31

Michale, chyba szkoda twoich nerwów i nerwów innych miłośników zabytkowego taboru, zorientowanych w temacie na dyskutowanie. Wiesz jak to jest w dyskusji z idiotą-najpierw sprowadzi ją do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 24 lis 2006, 21:13

MisiekK pisze:205WrAs napisał/a:
Moje niezrozumienie powoduje zakup kolejnego autobusu nie mającego nic wspólnego z historią Warszawy,

Ale nie cabrio!!!
TGL pisze:idiotą
Idiotą to sam jesteś hamie, nieobhodzi mnie co się stanie z moim kontem, administracja, sama powinna być najwyrozumialsza, a ty jesteś tego abolutnym zaprzeczeniem.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 :rip:
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.

Awatar użytkownika
Tomasz

Post autor: Tomasz » 24 lis 2006, 21:16

TLG nie jest administratorem, tylko moderatorem.

Ikar_Man

Post autor: Ikar_Man » 24 lis 2006, 21:20

Witam wszystkich,

tu widze konkretny problem. Obaj (205WrAs i TLG) macie podobny dylemat, lecz inne sposoby ich rozwiązania.

@Tomasz, modelator należy do administracji.

Pozdro

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 24 lis 2006, 21:32

205WrAs pisze:hamie
Tak a propos chamie, przez ch.

Oj dobra, dajcie już spokój. Jest jak jest i już. Trzeba się cieszyć, że w ogóle ktoś myśli nad ściąganiem jakichkolwiek autobusów.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 24 lis 2006, 21:34

Mądrzycie sie okrutnie, ale szczegółów co do kwot nikt podać nie potrafi?

TLG

Post autor: TLG » 24 lis 2006, 21:50

205WrAs pisze:diotą to sam jesteś hamie
Teoretycznie powinienem dać się sprowokować. Jednak stoję nieco wyżej niż Ty zarówno w hierarchii na Forum jak i wśród miłośników. Po raz kolejny dajesz dowód swojej kompletnej ignorancji i żenującemu poziomowi. Nie jestem w stanie być wyrozumiały dla bredni, które wypisujesz. Nie umiesz trzymać się poziomu, wytyczonego na tym podforum to nie pisz. Oszczędzisz mnie pracy i innym czasu i nerwów na bzdrurne dyskusje. Nie kwalifikujesz się do oceny w kategoriach "miłośnik komunikacji".
Ikar_Man pisze:@Tomasz, modelator należy do administracji.
Ke? :-s
Ikar_Man pisze:tu widze konkretny problem
Sprecyzuj.
15/12/2005-12/7/2019

zadzior

Post autor: zadzior » 25 lis 2006, 11:46

205WrAs pisze:
MisiekK pisze:205WrAs napisał/a:
Moje niezrozumienie powoduje zakup kolejnego autobusu nie mającego nic wspólnego z historią Warszawy,

Ale nie cabrio!!!
I jak tu nie przyznać Tramlogowi racji? W tym wątko kilka stron temu już raz odpowiadałem na to pytanie/zarzut. Ale ponieważ kolega nie umie czytać (lub nie rozumie tego co czyta, a wtedy jest tym, kim napiasł Tramlog), napiszę jeszcze raz. Ogórki cabrio jeździły po Warszawie i obwoziły po niej turystów. Wiem, że to nie jest strcte km, ale powiązanie z Warszawą i transporetm jest. Poza tym taki autobus po prostu warto zachować ze względu na swoją unikalność oraz wartość promocyjną, która jest wręcz bezcenna przy staraniach o Muzeum Komunikacji Miejskiej.

[ Dodano: 2006-11-25, 11:50 ]
jacek pisze:Mądrzycie sie okrutnie, ale szczegółów co do kwot nikt podać nie potrafi?
A co Cię interesuje? Jakie kwoty konkretnie? Chętnie udzilę Ci informacji, oczywiście w ramach wiedzy jaką posiadam.
Pozdrawiam serdecznie
Paweł Zadrożny
http://firr.org.pl/uploads/PUB/090608_D ... iejska.pdf

ODPOWIEDZ