Czyżby powiększanie dużych miast stało się realne?
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Na stronie RCL pojawił się projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustalenia granic niektórych gmin i miast oraz nadania niektórym miejscowościom statusu miasta
Streszczając jego treść:
- do Rzeszowa zostanie włączony Miłocin i Matysówkę;
- status miasta otrzymają: Koszyce, Nowa Słupia, Pierzchnica, Szydłów i Wielbark;
- odrzucono wniosek gminy Dobrzeń Wielki o cofnięcie zmian polegających na włączeniu jej części w granice Opola w styczniu br.;
- po raz trzeci odrzucono wniosek władz Rzeszowa o włączenie do miasta całego obszaru gminy Krasne
;
- odrzucono wniosek o nadanie statusu miasta miejscowościom Lubowidz oraz Skarbimierz-Osiedle;
- odmówiono włączenia do Rzeszowa sołectw: Racławówka, Zaczernie, Jasionka, Tajęcina oraz części sołectwa Trzebownisko.
Streszczając jego treść:
- do Rzeszowa zostanie włączony Miłocin i Matysówkę;
- status miasta otrzymają: Koszyce, Nowa Słupia, Pierzchnica, Szydłów i Wielbark;
- odrzucono wniosek gminy Dobrzeń Wielki o cofnięcie zmian polegających na włączeniu jej części w granice Opola w styczniu br.;
- po raz trzeci odrzucono wniosek władz Rzeszowa o włączenie do miasta całego obszaru gminy Krasne

- odrzucono wniosek o nadanie statusu miasta miejscowościom Lubowidz oraz Skarbimierz-Osiedle;
- odmówiono włączenia do Rzeszowa sołectw: Racławówka, Zaczernie, Jasionka, Tajęcina oraz części sołectwa Trzebownisko.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ten temat wydaje się być najwłaściwszy, więc przenoszę dyskusję tutaj:
Jak już jesteśmy w południowej Polsce, to warto wspomnieć o gminie Kozy, w skład której wchodzi jedynie wieś o tej samej nazwie. Dziwię się, że nie nadano im jeszcze praw miejskich, skoro dostały je wsie mające dużo mniej mieszkańców albo wręcz nie włączono w granice administracyjne Bielska-Białej, jak uczyniono to w przeszłości z wieloma miejscowoścami wokół. A problem będzie narastał z racji rozlewania się aglomeracji bielskiej (wyludnianie się nieformalnej stolicy Podbeskidzia na rzecz pobliskich miejscowości), a de facto część tejże, jak Kęty, jest już w granicach sąsiedniego województwa. Nie bez powodu pojawiają się głosy o powołanie województwa podbeskidzkiego i powrotu statusu miasta wojwódzkiego do BB.
Ja za to cieszę się, że są oprócz mnie jakieś freaki, które się interesują takimi rzeczamifik pisze:Z przyjemnością poszerzę swoją bezużyteczną wiedzę w tym zakresie, jeśli ktoś zna inne przykłady

Są tacy, którzy powiedzą, że granicą województw w tym rejonie jest i tak za bardzo na wschód, bo tak drzewiej za zaborów bywało. Istnieje legenda, że pierwsza wersja polskiego słownika w Wordzie "Bielsko-Biała" podkreślała na czerwono i sugerowała jako wersję poprawną "Biała Krakowska".
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Nic w tym dziwnego, bo tereny historycznej Galicji będące w śląskiem kulturowo mają więcej wspólnego z Krakowem, aczkolwiek ze względów praktycznych są w województwie z Katowicami, bo bliżej. W Jaworznie mieszkańcy wychodzą na pole. Tak jak w stolicy małopolskiego i Rzeszowie. A i planty też mają!
Dla mnie w ogóle granica między wojewodztwami śląskim i małopolskim jest fenomenem. Bardzo podobają mi się linie PKM Jaworzno 319 i A wyjeżdżające poza woj. śląskie.
Dla mnie w ogóle granica między wojewodztwami śląskim i małopolskim jest fenomenem. Bardzo podobają mi się linie PKM Jaworzno 319 i A wyjeżdżające poza woj. śląskie.
Bo granica Śląska i Małopolski to dość skomplikowana sprawa przeorana dodatkowo zaborami oraz rewolucją przemysłową.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
Przeorana historią w ogóle, bo już w czasie rozbicia dzielnicowego przesuwała się ta granica. Do tego jeszcze dochodzi duża gęstość zaludnienia, a i dwie ponadmilionowe aglomeracje - GOP i krakowska - są w dość bliskiej odległości od siebie. Kiedyś w jakimś opracowaniu natrafiłem na pojęcie "krakowsko-katowicki (krakowsko-śląski?) obszar zurbanizowany" lub coś w ten deseń, traktujący GOP i Kraków jako całość.