Wszystko jedno, jakie masz poglądy, bo to tylko dyskusja, nic osobistego. Ale nawiasem mówiąc, tak bardzo liberalnych poglądów nie masz.Pink pisze: Był sobie człowiek, popsuł się i nie ma człowieka. Umarł. Albo jest pokraczny.
Propaganda,semantyka,biologia i filozofia na kanwie IN VITRO
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ha! A jeśli przyjmiemy, że był tam człowiek, a potem wyjdzie, że trojaczki... W którym momencie powstanie tych dwóch pozostałych?fraktal pisze:Gdzie ten człowiek był
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
A kiedy dochodzi do podziału, tak swoją drogą?fraktal pisze:uznaliby pewnie, że byli (były) tam od samego początku
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ciekaw jestem, czy najpierw jest ten "uczłowieczony" zarodek/zygota/whatever, a potem się on "rozczłonkowuje" (i wychodzi po 1/3 duszyfraktal pisze:Nie wiem, to trzeba by spytać jakiegoś lekarza lub biologa, a ja nim nie jestem. Albo gdzieś sprawdzić.Albo zapytać któregoś z etyków uniwersyteckich, ale takie dane niewielu potrafi podać od ręki.
No dobrze. Każdy może mieć własne zdanie i postępować zgodnie ze swoim sumieniem. Ale dlaczego na siłę chce się to zdanie narzucać innym? Jak ktoś woli po bosku umierać tygodniami w męczarniach, wyjąc z bólu, to proszę bardzo, ale dlaczego chce to narzucać innym. Z zawiści?Pink pisze:Ale tak wykładając kawę na ławę, moim zdaniem sprawa wygląda tak: ci, którzy popierają in vitro/aborcję/eutanazję uważają, że istnieją takie warunki, a ci, którzy się temu sprzeciwiają uważają, że nie ma takich warunków. Ci drudzy z reguły (zawsze?) na szczycie swojej hierarchii wartości umieszczają "życie człowieka", a ci pierwsi nie.
[ Dodano: |28 Paź 2010|, 2010 00:26 ]
Nie rozumiem tej niekonsekwencji. W pierwszym zdaniu potwierdzasz, że tą najwyższą wartością jest potencjał, bo tylko tym różni się komórka paznokcia od zarodka, a za chwilę uważasz, że tą probówkę można zniszczyć, bo nie zawiera zarodków mimo, iż ma taki potencjał i niewątpliwie za chwile zawierać je będzie.bepe pisze: Naprawdę nie widzisz różnicy między "rozwinie się" a "można sklonować"?
Jeśli dojdzie do zapłodnienia, to powstałe zarodki należy chronić.Delfino pisze: W tej chwili według kościelnej definicji nie doszło jeszcze do powstania człowieka. Ale jest potencjał. Na 100% w tej probówce dojdzie do zapłodnienia. Czy tę probówkę należy już traktować jako pełnoprawnego człowieka?
Być może, nie wiem. Ja nie znam żadnych dobrych argumentów przeciw eutanazji jako takiej.Delfino pisze:No dobrze. Każdy może mieć własne zdanie i postępować zgodnie ze swoim sumieniem. Ale dlaczego na siłę chce się to zdanie narzucać innym? Jak ktoś woli po bosku umierać tygodniami w męczarniach, wyjąc z bólu, to proszę bardzo, ale dlaczego chce to narzucać innym. Z zawiści?
Jeśli wykazują oznaki życia, to oczywiste.bepe pisze:Jeśli dojdzie do zapłodnienia, to powstałe zarodki należy chronić.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.