Widziałbym od placu Unii Lubelskiej, przez Bagatela, Traktem, i Miodową do Stawek. No i oczywiście do tego linia do Wilanowa. A przy palmie skręt tylko w relacji N-E. Tym samym, połączeniami tramwajowymi można zastąpić 116, 111 i wiele innych.A ten tramwaj jest tam znowu tak potrzebny? I jaką trasą?
Komunikacja na Trakcie Królewskim
Moderator: Wiliam
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Dlaczego jakoś w Szwajcarii czy nawet Grudziądzu, tramwaj czasem jeździ dosłownie kilka metrów od tych kamienic (na pewno starszych niż u nas), i te kamienice jeszcze żyją? Może to oznacza że to wibracje nie są aż tak skandaliczne.
Marszałkowska?MichalJ pisze:Gdzie masz te ciągi równoległe? A tramwaj może być odcinkowo bez druta.
Owszem, może być odcinkowo bez druta, może nawet bez torów. Ale wszyscy dobrze wiemy, że dziś nikt takiej decyzji finansowo-politycznej nie podejmie.
- fik
- Naczelne Chamidło
...likwidację sensownej komunikacji na Grzybowskiej. Taka osowa merytoryka, nie ma czym się przejmować.Georg pisze:Odświeżę trochę temat. Osa na swoim blogu proponuje
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Dawno osa aż tak nie odleciał. Problemem KP jest nawierzchnia, a nie zbyt duża liczba autobusów. I tak miło że przy tym zamiłowaniu do tej kostki, nikt nie pomyślał jeszcze żeby ją zaminować przed tymi strasznymi autobusami.

Były plany zamachu na autobusy na KP. Na szczęście spełzły (na razie?) na niczym, bo brak opcji zmieniło się na sprawdzenie wszystkich opcji.Wiliam pisze:Dawno osa aż tak nie odleciał. Problemem KP jest nawierzchnia, a nie zbyt duża liczba autobusów. I tak miło że przy tym zamiłowaniu do tej kostki, nikt nie pomyślał jeszcze żeby ją zaminować przed tymi strasznymi autobusami.
Natomiast na samym KP-NŚ, najbardziej przydałaby się ingerencja w długość fazy na skrzyżowaniu ze Świętokrzyską, która ma swoją zdecydowanie za długo.
W propozycji Osy najbardziej rozczuliło mnie (ponowne) zarżnięcie komunikacji na Grzybowskiej. Ulica w centrum z obsługą co 15 minut... Tja...
Może i ta propozycja jest bez sensu, ale czy Grzybowska nie jest w strefie dojścia Świętokrzyskiej? 
Jeśli w śródmieściu strefa dojścia to 300 metrów, to nie
Podobnie rzecz ma się z Kruczą, Jasną, Szpitalną, Mazowiecką. Przecież to ścisłe centrum, mnóstwo POI!
- fik
- Naczelne Chamidło
W kontekście 105 to bardziej Świętokrzyska jest w strefie dojścia do GrzybowskiejMichalJ pisze:Może i ta propozycja jest bez sensu, ale czy Grzybowska nie jest w strefie dojścia Świętokrzyskiej?
Widzę, że musi tu komentować wielu pracowników ZTM, których zabolałoby zniknięcie 105 z Grzybowskiej. Ciekawe jednak, że w samym ZTM słyszałem narzekania, jaki to muchowóz na tym odcinku.
- Solaris U10
No nie wiem. Rok akademicki się zaczął, to i zapełnienie trochę inaczej wygląda.
Czyżby znowu wzrosła poprzednia liczba kursów na trasie 105?
- fik
- Naczelne Chamidło
Jak w ZTM napiszą, że Mars jest zielony, to też przyjmiesz to za prawdę objawioną? 105 widzę codziennie w drodze do pracy i do muchowozu mu daleko.osa pisze:Widzę, że musi tu komentować wielu pracowników ZTM, których zabolałoby zniknięcie 105 z Grzybowskiej. Ciekawe jednak, że w samym ZTM słyszałem narzekania, jaki to muchowóz na tym odcinku.
PS. Nie jestem i nigdy nie byłem pracownikiem ZTM, choć zdarzyło mi się być ZTMu zleceniobiorcą - ale jak się nie ma argumentów merytorycznych, to się wyciąga rzekome afiliacje i wymyśla partykularyzm.
Pisz bardziej po ludzku.fik pisze: afiliacje i wymyśla partykuralizm.
Co to jest partykura?