Rozkłady tramwajowe od reformy 4/8 (sezon 2015/16)
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Wy tak na serio? Cały czas myślałem że sobie tutaj tylko piszecie nierealne scenariusze...

To już teraz rozumiem czemu TW woli oddelegować do pracy na innych zajezdniach samych motorniczych bez wozów (w MZA idzie kierowca wraz z wozem zwykle). Z tym, że ładowanie motorowemu z Mokotowa weekendowego dyżuru na Pradze, a potem wysłanie go na 23 i 22 - a o takim przypadku słyszałem - to chyba jednak lekkie przegięcie.pawcio pisze: TW tylko podaje, ile sztuk jakiego taboru i z której zajezdni stawia do dyspozycji. Cała reszta jest w gestii ZTM i TW nie mają prawa nic zmienić. Nawet podstawienie Żoliborza na przystanek Zajezdnia Wola 03 na wyjazd 24 z R1 na Gocławek stanowi kurs wadliwy z uwagi niewykonanie odcinka brama-przystanek.
Nie tyle woli co musi. Poniżej wartości maksymalnego planu ostateczną decyzja należy do ZTM i jeżeli jest ona nie po myśli Tramwajów to trzeba się jakoś ratować. Jeżeli jednej zajezdni plan spada o 50% a drugiej o 10% to coś trzeba zrobić bo każdy motorniczy musi mieć co drugi weekend wolny każdemu trzeba dać urlop itd.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Myślę, że motorniczy z Mokotowa da radę i na 22 i na 23 pojechać. Sieć tramwajowa to nie to co autobusowa gdzie jest wiele zakamarków gdzie dana linia zapuszcza się raz dziennie albo ma kilka wariantów i kierowca musi to wszystko znać. Praktycznie każdy motorniczy znając listę przystanków będzie wiedział jak i gdzie jechać.
Na 6 jak do tej pory "Mokotów" lepiej sobie radzi niż "Praga" jeśli chodzi o punktualność, no więc oczywiście, że sobie poradzą.
Mimo wszystko jednak autobusem można jednak łatwiej zawrócić niż tramwajem. Pamiętam jedną sytuację, kiedy 22 na starej trasie z Dworca Wschodniego zostało wysłane na Wiatraczną, bo przejazd przez Poniatowskiego był zablokowany, a Targową tramwaje nie jeździły i to z kolei żoliborski motorniczy miał obawy, czy poradzi sobie z zawrotką na Wiatracznej, bo zaglądał tu tylko podczas kursu. Nie każdy lubi jeździć po obcych terenach, zwłaszcza bez uprzedzenia i z marszu jak to miało miejsce. 23 ma zresztą specyficzną końcówkę trasy.
Mimo wszystko jednak autobusem można jednak łatwiej zawrócić niż tramwajem. Pamiętam jedną sytuację, kiedy 22 na starej trasie z Dworca Wschodniego zostało wysłane na Wiatraczną, bo przejazd przez Poniatowskiego był zablokowany, a Targową tramwaje nie jeździły i to z kolei żoliborski motorniczy miał obawy, czy poradzi sobie z zawrotką na Wiatracznej, bo zaglądał tu tylko podczas kursu. Nie każdy lubi jeździć po obcych terenach, zwłaszcza bez uprzedzenia i z marszu jak to miało miejsce. 23 ma zresztą specyficzną końcówkę trasy.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ale to nie jest ŻADEN wyznacznik. Niczego to nie dowodzi i o niczym nie świadczy. W każdej zajezdni znajdziesz zarówno Kubiców, jak i ślimaków. A całe te opowieści o tym, jak ktoś nie wiedział jak jechać podczas objazdu sprowadzają się do tego, że musiał wyjść z kijem i poprawić to, co spaprał ustawiając sterownik zwrotnicy w kabinie. Ewentualnie, jak ja ostatnio, machnąć oberka po Młocinach, bo nie miałem zielonego pojęcia gdzie 11 wjeżdża, więc objechałem sobie pętlę, znalazłem swoją grzędę i, objechawszy ponownie, władowałem się pod swój słupek.fraktal pisze:Na 6 jak do tej pory "Mokotów" lepiej sobie radzi niż "Praga" jeśli chodzi o punktualność
Dokładnie tak jest. Ostatnio widziałem wolaka na 23 cofającego od Wileńskiego bo przejechał Jagiellońską a na pewno nie jechał przez nieznany sobie rejon. Najczęściej powodem pomyłek jest nieuwaga, zamyślenie się itp. a nie nieznajomość trasy. Poza tym jak w przypadku jakiś nagłych zmian, kierowań itp. nie mam pewności gdzie wjechać lub nie wjechać na zajęty tor to dzwonię na ekspedycję i zawsze informację uzyskam.
-
Stary Pingwin
Do młodzieży- Mokotów jeździł zarówno na 23, jak i 26. Każdy zakątek sieci jest nam znany( może poza Boernerowem, bo tam byłem ostatnio w 79 roku).
miłośnik 13N
Długi mi to zajęło i chyba dopiero ze trzy lata temu udało mi się uwalić dogmat nieznanego pochodzenia że każda zajezdnia ma zaglądać na każdy zakątek sieci (z wyłączeniem Boernerowa).
-
Stary Pingwin
Dogmat ma się dobrze- Wola na 31, Mokotów na 6 i 13. Podpowiadam- Praga na 13 i 6, a Mokotów na 31( może być z 14).
Dodano po 2 minutach 13 sekundach:
Jeszcze Żoliborz zapieprza przez całe miasto na 31. Czy ktoś pilnuje pieniędzy samorządowych?
Dodano po 2 minutach 13 sekundach:
Jeszcze Żoliborz zapieprza przez całe miasto na 31. Czy ktoś pilnuje pieniędzy samorządowych?
miłośnik 13N
To juz nie dogmat. To juz kwestia bałaganu z wprowadzaniem szczeniaczków. Zobaczymy co będzie w kwietniu po porządkach.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zobaczymy, co będzie w październiku.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Czy jest szansa na poprawienie tego zanim pojawi się na przystankach (1)?
PS. No i witamy Mokotów na 27 (ze zjazdami przez JPII) 
Kod: Zaznacz cały
z - kurs tylko do przystanku RONDO RADOSŁAWA i dalej do zajezdni
"ŻOLIBORZ"
m - kurs tylko do przystanku PL.NARUTOWICZA i dalej do zajezdni
"ŻOLIBORZ"-
Stary Pingwin
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Oczywiście Ja Pojeżdżę? 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.