Moderator: JacekM
-
desert_eag
Mogę zorganizować skan, ale kupiłem je już w dwóch punktach na dwóch różnych końcach miasta, więc są raczej powszechne. Włożyłem do kolekcji i już

Numer seryjny: 134
[ Dodano: Nie 05 Paź, 2008 22:38 ]
Dla jasności: wzór jest bliźniaczo podobny do biletów hiszpańskich. Widać jednak gołym okiem, że druk w jakiś sposób odstaje od owych. Nieco inny odcień koloru, zupełnie inaczej wydrukowany numer seryjny oraz brak hologramu.
[ Dodano: Nie 05 Paź, 2008 23:05 ]

Dla porównania dotychczasowy wzór:

-
fik
- Naczelne Chamidło
geograf pisze:Mam wrażenie, że niektórzy na siłę chcą dokopać ZTMowi.
W tym wypadku ZTM bardzo grzecznie prosi o to, żeby go zmieszać z błotem. Traktowanie pasażera, który uczciwie zapłacił za usługę GORZEJ od pasażera, który za usługę w ogóle nie zapłacić, jest sk*.*yństwem rzadkiej klasy.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
Solaris U10
W dzisiejszym "Dzienniku" pojawiła się informacja o konieczności podpisania karty.
Fikander pisze:Traktowanie pasażera, który uczciwie zapłacił za usługę GORZEJ od pasażera, który za usługę w ogóle nie zapłacić, (...)
W jakim sensie gorzej?
-
fik
- Naczelne Chamidło
Solaris U10 pisze:W jakim sensie gorzej?
Brak możliwości skutecznego odwołania się od nałożonej opłaty dodatkowej.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
MZ
- Słońce Radomia
-
Kontakt:
Solaris U10 pisze:W dzisiejszym "Dzienniku" pojawiła się informacja o konieczności podpisania karty.

W TVP Info też były emitowane takie komunikaty.
-
Sindbad

To jest koniec biletów rodzinnych i wydziałowych a takie praktyki były stosowane

Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
-
Kra
Bastian pisze:
Dla mnie też jest absolutnie wystarczający powód. Jeśli kanar ma mieć prawo legitymowania obywateli, to niech mu ustawodawca takie prawo przyzna, jeśli nie, to tego prawa najzwyczajniej nie ma i nie da się w żaden sposób udowodnić, że jednak ma.
Popieram, od siebie dodam, iż zawsze podpisywałem swój bilet (takie są warunku umowy). Do wczoraj nikt tego nie wryfikował. Na stacji Politechnika kontroler chciał zobaczyć sam bilet potem dowód, odmówiłem twierdząc, iż nie jest upoważniony do kontroli dokumentów, podziękował i rozstaliśmy się.
W Rzymie sprawdzano mi kilkukrotnie imienną tygodniówkę (wpisane imię nazwisko i numer ID card) i nikt nigdy nie chciał tego porównywać z jakimś dokumentem.
-
desert_eag
Sindbad pisze:
To jest koniec biletów rodzinnych i wydziałowych a takie praktyki były stosowane

Zaraz, zaraz. Przecież w przypadku, kiedy pasażer "zapomniał" karty, nadal może odwołać się na Senatorskiej i zapłacić 6pln opłaty manipulacyjnej. Więc w kwestii biletów "rodzinnych" nic się nie zmieni do pierwszej kontroli - a na niektórych liniach można na nią poczekać.
Docelowo nie powinno być możliwości odwołania się w przypadku braku karty z jakiegokolwiek powodu. I to dopiero wykluczyłoby manipulacje. Ale chyba nikt na to nie pójdzie.
-
Paweł D.
desert_eag pisze:Zaraz, zaraz. Przecież w przypadku, kiedy pasażer "zapomniał" karty, nadal może odwołać się na Senatorskiej i zapłacić 6pln opłaty manipulacyjnej. Więc w kwestii biletów "rodzinnych" nic się nie zmieni do pierwszej kontroli - a na niektórych liniach można na nią poczekać.
Docelowo nie powinno być możliwości odwołania się w przypadku braku karty z jakiegokolwiek powodu. I to dopiero wykluczyłoby manipulacje. Ale chyba nikt na to nie pójdzie.
Nie 6 ino 14. (tak w kwestii formalnej)
-
Nazgul
desert_eag pisze:Docelowo nie powinno być możliwości odwołania się w przypadku braku karty z jakiegokolwiek powodu. I to dopiero wykluczyłoby manipulacje. Ale chyba nikt na to nie pójdzie.
Docelowo to IMHO powinno się dążyć do używania tylko spersonalizowanych kart miejskich i to by na pewno wykluczyło manipulacje. Powinien być to taki dokument, jak każdy inny, na który należy zwracać uwagę czy choćby karta bankomatowa czy kredytowa. Czy wyobrażacie sobie używanie kart bankomatowych bez podpisu? Poza tym na spersonalizowanej karcie nie potrzeba by wpisywać żadnych nr dokumentów, więc nie potrzeba by jej wymieniać w przypadku jakichś zmian w tychże.
-
Kra
Nazgul pisze:Czy wyobrażacie sobie używanie kart bankomatowych bez podpisu?
Tak, podpis jest konieczny tylko jeżeli dokonujesz transakcji bezgotówkowej. Kartę podpisujesz przede wszystkim dla własnego bezpieczeństwa.
-
Nazgul
Kra pisze:Nazgul pisze:Czy wyobrażacie sobie używanie kart bankomatowych bez podpisu?
Tak, podpis jest konieczny tylko jeżeli dokonujesz transakcji bezgotówkowej. Kartę podpisujesz przede wszystkim dla własnego bezpieczeństwa.
Pytanie zadane było w tonie praktycznym nie teoretycznym...
-
desert_eag
Nazgul pisze:Docelowo to IMHO powinno się dążyć do używania tylko spersonalizowanych kart miejskich i to by na pewno wykluczyło manipulacje.
Pełna zgoda. Ciekawe jak jest w innych miastach europejskich?
-
Paweł D.
Nazgul pisze:Czy wyobrażacie sobie używanie kart bankomatowych bez podpisu?
Nawet to ćwiczyłem pare tygodni temu w Chorwacji.