Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
O chłodzeniu i niechłodzeniu
- Drivter1234
Ta klima to totalna porażka... Po pierwsze jest za słaba do tego typu wozów, natomiast jak by była mocniejsza (bo można taką zamówić) to SU by spalały zdrowo ponad 100L/100 km, a dla przewoźników to za duży wydatek. Po drugie filtry które powinny być wymieniane 2x do roku są wymieniane jak już zupełnie klima nic nie chłodzi, ale skoro Solaris chce za sztukę około 140 zł a w jednym SU18 jest ich około 15 więc nie ma się co dziwić. A swoją drogą pasażerowie otwierają sobie okna i pełen ambarans z którego zazwyczaj dostaje się kierowcy.
W tych nowych Manach jednak klimatyzacja jest jakos skopana. Jechałem dzisiaj 509 w jedną strone starym ITSem i było całkiem przyjemnie. Powrót Stalowym manem i klime czuc było tylko jeśli sie siedziało pod nadmuchem.
Musze teraz obczaic przy których siedzeniach jest nadmuch i zajmowac tylko te miejsca
Na razie wiem że przyjemnie sie siedzi pod boczną deską z przodu i na siedzeniu skierowanym do tyłu od strony kierowcy tuz przed przegubem. 
Musze teraz obczaic przy których siedzeniach jest nadmuch i zajmowac tylko te miejsca
Po całej długości pojazdu są nadmuchy, co około ~20 cm.
W nowych MANach kierowca narzuca temperaturę więc to nie wina agregatu a tylko i wyłącznie kierowcy.
W nowych MANach kierowca narzuca temperaturę więc to nie wina agregatu a tylko i wyłącznie kierowcy.
nie jest skopana klima tylko nie była włączonaRosa pisze:W tych nowych Manach jednak klimatyzacja jest jakos skopana. Jechałem dzisiaj 509 w jedną strone starym ITSem i było całkiem przyjemnie. Powrót Stalowym manem i klime czuc było tylko jeśli sie siedziało pod nadmuchem.
Musze teraz obczaic przy których siedzeniach jest nadmuch i zajmowac tylko te miejscaNa razie wiem że przyjemnie sie siedzi pod boczną deską z przodu i na siedzeniu skierowanym do tyłu od strony kierowcy tuz przed przegubem.
ewentualnie była włączona ale bez kompresora czyli sam nawiew
... życie jest jak koń mijający nas w galopie ...
Nadmuchy są też na szyby. Któregoś dnia jechałem 723 to elegancko stamtąd wiało. Fakt faktem na dworze było trochę chłodno za to w autobusie przy pozamykanych oknach nie było duchoty.Rosa pisze:Musze teraz obczaic przy których siedzeniach jest nadmuch i zajmowac tylko te miejsca
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Wreszcie MZA uznało upały, chwała!SieneK pisze:od jutra /31 maja/ w MZA chłodzimy za "pozwoleniem" NR
Dziś większość wozów tego przewoźnika miała wyłączoną klimatyzację, co przy temperaturze 27 stopni w cieniu jest skończoną paranoją. O dziwo, znacznie lepiej sytuacja z klimą wyglądała w Mobilisie, ITSie a nawet PKSie!
Jeżeli w nowych MANach kierowca ma wpływ na temperaturę w przestrzeni pasażerskiej, to w naszych warunkach jest to kiepski pomysł. Wiadomo, znajdzie się masa takich, którzy ustawią ją na kilka stopni więcej, by zaoszczędzić trochę paliwa.
noidea
- Aleksander2560
- (Aleksander2634)
Wniosek? Skończmy z premiami za oszczędności paliwaAdam G. pisze:Wreszcie MZA uznało upały, chwała!SieneK pisze:od jutra /31 maja/ w MZA chłodzimy za "pozwoleniem" NR
Dziś większość wozów tego przewoźnika miała wyłączoną klimatyzację, co przy temperaturze 27 stopni w cieniu jest skończoną paranoją. O dziwo, znacznie lepiej sytuacja z klimą wyglądała w Mobilisie, ITSie a nawet PKSie!
Jeżeli w nowych MANach kierowca ma wpływ na temperaturę w przestrzeni pasażerskiej, to w naszych warunkach jest to kiepski pomysł. Wiadomo, znajdzie się masa takich, którzy ustawią ją na kilka stopni więcej, by zaoszczędzić trochę paliwa.
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa
Sam nawiew, to nie klima a zwykła wentylacja. W samochodzie też możesz włączyć "wiatraczek", ale i możesz dorzucić mu "śnieżynkę".SieneK pisze:nie jest skopana klima tylko nie była włączonaRosa pisze:W tych nowych Manach jednak klimatyzacja jest jakos skopana. Jechałem dzisiaj 509 w jedną strone starym ITSem i było całkiem przyjemnie. Powrót Stalowym manem i klime czuc było tylko jeśli sie siedziało pod nadmuchem.
Musze teraz obczaic przy których siedzeniach jest nadmuch i zajmowac tylko te miejscaNa razie wiem że przyjemnie sie siedzi pod boczną deską z przodu i na siedzeniu skierowanym do tyłu od strony kierowcy tuz przed przegubem.
ewentualnie była włączona ale bez kompresora czyli sam nawiew
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.