Quo vadis, MZA?

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 06 paź 2009, 0:23

:arrow: Porażka! On tak zaciekle bronił tego MZA, że chwilami wyglądało to tak, jakby zaraz miał się rozpłakać.

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 06 paź 2009, 2:35

m72 pisze:
Adam G. pisze:wizualnie niezbyt, ale owszem, pod pewnymi względami są do siebie podobni :]

Ciiiii :-#

:devil2:
To Ty bądź cicho wreszcie ;-) :*

[ Dodano: |6 Paź 2009|, 2009 02:56 ]
Wiecie co? Jesteście wszyscy perfidnie złośliwi. Ciekawy jestem, co Wy mówilibyście w studiu TVN Warszawa na miejscu pana Ślubowskiego :-k :shock:. Jego zadaniem było bronienie spółki, w której pracuje, bo - bądź co bądź - bierze za to pieniądze. Nie chodzi chyba o to, żeby marketing MZA przyznawał na antenie: "Tak, stan techniczny autobusów jest do dupy, i nic na to nie możemy poradzić" ](*,) !
Uważam, że Ślubowski poradził sobie o wiele lepiej niż choćby rzecznik MZA Adam Stawicki lub, pożal się Boże, p.o. dyr. Janusz Ciepieńko, który każde zdanie nie rozpoczęte wyrażeniem "to znaczy" lub "znaczy" uważa najwyraźniej za stracone ](*,) .
W wielu twierdzeniach zgadzam się ze Sławkiem, a mianowicie:
- MZA inwestuje w nowoczesne linie technologiczne, co w pewnym stopniu zautomatyzuje OC
- niektórzy nie uważają na szkoleniu BHP, ale to ich problem - oni podpisują swoją obecność
- MZA szuka kierowców oddanych firmie, którzy CHCĄ tu pracować (znany jest mi kierowca R-7, który zjeżdżał na byle usterki i został zwolniony, teraz sądzi się w Sądzie Pracy)
- stan taboru poprawia się (na podstawie statystyk).
Zgodzę się natomiast, że teza z porannym wstawaniem wywołującym frustrację była ryzykowna, ale powiem szczerze, że ja też nie nadawałbym się na zmiany A...
Mało tego, powiem więcej - uważam, że jak na debiut w TV, pan Ślubowski poradził sobie bardzo dobrze. Powtórzę raz jeszcze: ciekawy jestem, jak Wy na jego miejscu bronilibyście wizerunku firmy.
A komentarz Flasha, że Ślubek pewnie walnął sobie setkę przed wywiadem, jest co najmniej niesmaczny... #-o

[ Dodano: |6 Paź 2009|, 2009 03:00 ]
Flash8222 pisze:Przecież to jest Szydłowski były rzecznik TW... On nadaje się tylko do dmuchania balonów jak na DTP :P Pewnie przed wywiadem wypił setkę ;)
Brawo za rekonesans :wesoly: ;p =D> .

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 06 paź 2009, 5:38

levar pisze:Nie chodzi chyba o to, żeby marketing MZA przyznawał na antenie: "Tak, stan techniczny autobusów jest do dupy, i nic na to nie możemy poradzić"
Przecież w istocie nic innego nie powiedział. Ale skoro dałeś się nabrać, przyznaję - na tym właśnie polega marketing. Tylko czy wawkom jest o marketingu czy autobusach, bo się pogubiłem?
levar pisze:ciekawy jestem, jak Wy na jego miejscu bronilibyście wizerunku firmy.
No, ja z braku odpowiedniej ciotki byłbym bez szans.
Zapraszam na pokład!

Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz
- 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11

Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 06 paź 2009, 6:10

Akurat miałem okazje obejrzeć to w TV. Gdyby MZA - i mam na myśli kierownictwo spółki a szeregowych pracowników- odpowiednio zareagowało po poprzednich pożarach to wczoraj nie musiałoby nikogo do TV Warszawa wysyłać, żeby bronił (ośmieszał ) dobre/resztki dobrego - wizerunku MZA.
Wiecie co? Jesteście wszyscy perfidnie złośliwi.
Nie dziw się. Sam się o to prosił. :p
Jego zadaniem było bronienie spółki, w której pracuje, bo - bądź co bądź - bierze za to pieniądze.
Rozumiem ze w/g Ciebie takie zdania bronią spółki :

Bo on nie będzie dyskutował z obawami ITD...
Bo jego ciotka boi się tramwajów...
Bo kierowcy narzekają, gdyż... są niewyspani...

oraz najlepsze : Na 64 skontrolowane autobusy MZA zabrano 32 dowody rejestracyjne. Wozy miały niesprawne układy hamulcowe i zdarte bieżniki, wyciekły z nich płyny eksploatacyjne, co może powodować pożary.

- Jest poprawa, były czasy, kiedy co drugi dowód rejestracyjny był zabierany - chwali się Sławomir Ślubowski z działu marketingu MZA.

Rozumiem ze ten człowiek jest od bronienia MZA- a raczej od bronienia jego zarządu - ale na litość Boską - to nie zwalnia od myślenia co się mówi .
Na razie na podstawie jego własnych wypowiedzi stwierdzam że z matematyka jest u niego krucho.
Zwalanie na kierowców wszystkiego zła, bo się nie wyspali tez raczej chluby temu człowiekowi nie przynosi.
O tym czy kierowcy mają racje czy nie powinieneś wiedzieć Ty i inni kierowcy najlepiej- ja nie podejmuje się rozstrzygać tego.
Ale musi być sporo prawdy w wypowiedziach kierowców skoro dalej autobusy płoną - i to nie stare gruchoty ale w miarę nowe.
I jeszcze jedno - tez pożar i cała ta wrzawa medialna to jakby z nieba spadła przeciwnikom bus-pasów. Włodarzom miasta będzie teraz ciężej przekonać mieszkańców że autobusem -szybciej , bezpieczniej itp. Już wczoraj TV W-wa prezentował komentarze ze swoje strony żeby miasto najpierw zadbało o autobusy a potem przesadzało na siłę ludzi do autobusów.
A komentarz Flasha, że Ślubek pewnie walnął sobie setkę przed wywiadem, jest co najmniej niesmaczny
Był jak najbardziej na rzeczy. Takich pierdół nie da się na trzeźwo gadać.

I na zakończenie pozwolę sobie jeszcze raz odnieść się do wypowiedzi p. Ślubowskiego:
Bo jego ciotka boi się tramwajów...
Domyślam się że znasz w/w Pana osobiście, skoro Go tak bronisz - przekaż Mu że tramwaje w przeciwieństwie do autobusów MZA nie palą się - przynajmniej ja nie słyszałem ostatnio o takim przypadku.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 06 paź 2009, 9:28

Oj levar levar ty na pewno pracujesz w MZA? Nie wiesz co tu sie wyprawia?
Problemem MZA jest brak wystarczającej liczby mechaników. Tabor (przynajmniej na R11) to złomowisko i chcąc nie chcą oni już z nim nie są w stanie nic zrobić. Pokazane wycieki z neoplana też mi nowość. Może na R-1 tabor się poprawia to chyba tylko tam bo na R-11 ja bym powiedział że tabor się pogarsza...
Ja go rozumiem pracuje w firmie stara się jej bronić ale jego tłumaczenie że kierowca narzeka bo musi rano wstawać jest debilny.
levar pisze:MZA szuka kierowców oddanych firmie, którzy CHCĄ tu pracować (znany jest mi kierowca R-7, który zjeżdżał na byle usterki i został zwolniony, teraz sądzi się w Sądzie Pracy)
Czyli wg niego auto nie nadawało się do jazdy. Był zbyt upierdliwy że chciał poprawy stanu taboru? JA nie znam sprawy i go nie bronię ale wiesz. Widząc stan techniczny wozów który niestety się pogarsza takie praktyki niestety będą kontynuowane...
Ja też chce tu pracować i zaciskam zęby i jeżdżę tym złomem ale po zjeździe wszystko odpisuje i to w kartę drogową a nie w te kartki z usterkami A4...(ale w sumie co z tego skoro mi mistrz powiedział że gdyby to wszystko zrobić to by przewyższyło wartość neoplana...)

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 06 paź 2009, 16:01

Wydzielone z "Rozdysponowania..."
beni pisze:Podobno na gwałt sypią się N4020 dlatego suki 15 wracają na Kleszczową.
Jeszcze nikt nie wymyślił taboru który wytrzymuje 12 lat bez żadnego większego remontu poza doraźnymi naprawami. Ikarusy z rocznika Neoplanów już dawno musiały przejść generalne naprawy.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
vip6744

Post autor: vip6744 » 06 paź 2009, 16:05

Frencher pisze:Jeszcze nikt nie wymyślił taboru który wytrzymuje 12 lat bez żadnego większego remontu poza doraźnymi naprawami. Ikarusy z rocznika Neoplanów już dawno musiały przejść generalne naprawy.
Chyba nie wierzysz w to co piszesz - popatrz przykładowo na Many typu SU2xx lub starsze Mercedesy np. O405N - to są przykłady autobusów, które po 12 latach kursowania w Niemczech są w bardzo dobrym stanie.

alojzy

Post autor: alojzy » 06 paź 2009, 16:06

vip6744 pisze:
Frencher pisze:Jeszcze nikt nie wymyślił taboru który wytrzymuje 12 lat bez żadnego większego remontu poza doraźnymi naprawami. Ikarusy z rocznika Neoplanów już dawno musiały przejść generalne naprawy.
Chyba nie wierzysz w to co piszesz - popatrz przykładowo na Many typu SU2xx lub starsze Mercedesy np. O405N - to są przykłady autobusów, które po 12 latach kursowania w Niemczech są w bardzo dobrym stanie.
Sam sobie odpowiedzialeś na pytanie.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 06 paź 2009, 16:08

vip6744 pisze:
Chyba sam nie wiesz o czym piszesz.
W Niemczech autobus co ma 6 lat uznawany jest za pojazd który albo trzeba wycofać z ruchu, albo poddać kapitalnemu remontowi. Ponadto jakie są u nich drogi.

Awatar użytkownika
vip6744

Post autor: vip6744 » 06 paź 2009, 16:12

Tak, pod względem dróg to rzeczywiście nigdy im nie dorównamy.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 06 paź 2009, 16:16

vip6744 pisze:Tak, pod względem dróg to rzeczywiście nigdy im nie dorównamy.
Te same Neoplany w Niemieckich warunkach już by dzisiaj szły 2 raz na odbudowę która polega na złożeniu od podstaw praktycznie całego pojazdu z nowych części - przy takim serwisie to ich 15 letnie wozy będą lepsze niż u nas 3 letnie.

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 06 paź 2009, 17:27

rufio198 pisze:Domyślam się że znasz w/w Pana osobiście, skoro Go tak bronisz - przekaż Mu że tramwaje w przeciwieństwie do autobusów MZA nie palą się - przynajmniej ja nie słyszałem ostatnio o takim przypadku.
Z tego, co się domyślam, historia z ciotką bojącą się tramwajów po przeżyciu zderzenia, miała na celu raczej nawiązanie do wypowiedzi pana z ITD (że boi się jeździć autobusami). Nie można po jednym czy nawet kilku pożarach twierdzić, że autobusy są niebezpieczne i się ich bać.
Nie zrozumcie mnie źle, albowiem daleki jestem od twierdzenia :-k , że stan techn. autobusów MZA jest dobry, ale sam dużo jeżdżę jako pasażer i jakoś się nie boję o własne życie...

[ Dodano: |6 Paź 2009|, 2009 17:28 ]
Misiek997 pisze:Ja go rozumiem pracuje w firmie stara się jej bronić ale jego tłumaczenie że kierowca narzeka bo musi rano wstawać jest debilny.
A nie można tego potraktować po prostu jako żart? Rzecznik MZA Adam Stawicki raczej by się na taki nie zdobył, jego wypowiedzi są nazbyt sztywne.

[ Dodano: |6 Paź 2009|, 2009 17:31 ]
Misiek997 pisze:Oj levar levar ty na pewno pracujesz w MZA? Nie wiesz co tu sie wyprawia?
Na pewno pracuję i na pewno wiem, co się dzieje.
Dała mi do myślenia wypowiedź związkowca, który wczoraj na antenie TVN W. mówił, że formularze A-4 do wypisywania usterek nie są ewidencjonowane, ale karta drogowa zostaje.
Dlatego też będę usterki wpisywał w obie te karty.

[ Dodano: |6 Paź 2009|, 2009 17:32 ]
Misiek997 pisze:Był zbyt upierdliwy że chciał poprawy stanu taboru?
Dla kierownika najwyraźniej tak... :neutral:

Awatar użytkownika
vip6744

Post autor: vip6744 » 06 paź 2009, 17:42

U nich 5-letnie wozy w porównaniu z naszymi są jak nówki - nie ma się co oszukiwać. Jest bryndza i dalej będzie.
A tak swoją drogą, kto jest odpowiedzialny za branie wozów z zajezdni w momencie, gdy ona i tak nie wyrabia z planem :?:

Adam G.

Post autor: Adam G. » 06 paź 2009, 20:24

levar pisze:
Misiek997 pisze:Ja go rozumiem pracuje w firmie stara się jej bronić ale jego tłumaczenie że kierowca narzeka bo musi rano wstawać jest debilny.
A nie można tego potraktować po prostu jako żart? Rzecznik MZA Adam Stawicki raczej by się na taki nie zdobył, jego wypowiedzi są nazbyt sztywne.
najwyraźniej p. Stawicki ma więcej oleju w głowie i wie, co można powiedzieć, a na co pozwolić sobie raczej nie powinien. W takiej sytuacji medialnej, w jakiej znalazło się MZA absolutnie nie wolno zachowywać się tak, jak to zrobił p. Ślubowski. Już sam jego ton i sposób wypowiedzi świadczy o tym, że coś tu jest nie w porządku.
noidea

Awatar użytkownika
rosier

Post autor: rosier » 06 paź 2009, 20:30

Adam G. pisze:Już sam jego ton i sposób wypowiedzi świadczy o tym, że coś tu jest nie w porządku.
właśnie. Po prostu mówi tak zakłamanym tonem, że w to nikt nie uwierzy. W dodatku to, jak on to mówi... po prostu się ośmieszył.
117 119 130 138 167 168 174 210 318 504 N36 N37

Zmienianie komunikacji miejskiej należy zacząć od zmieniania ZTMu.

ODPOWIEDZ