Jedną z zalet utrzymania 511 w DS jest fakt, że jej pasażerowie wiedzą że na Nowodworach jest w skoordynowana przesiadka w 211 jadące dalej. A tak - polowanie na te kursy wzmocnionego 508, które mają tę przesiadkę bez oczekiwania?Tm pisze: Ke? Po co linia fafnasta linia jadąca na Nowodowory, nie lepiej już było ją zawiesić w DS(wzmacniając inne)?
Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)
Moderator: Wiliam
-
Dęboszczak
Czy ty wiesz co się dzieje rano na Moście Gdańskim a po południu na Międzyparkowej? Rano zdecydowanie szybciej będzie jazda Mostem Grota, po południu czas przejazdu będzie porównywalny. 516 zostaw w spokoju.BJ.2052 pisze:Dobrze, ale i tak mało kto się do tych tramwajów przesiada (przynajmniej w DS, więc zakładam, że w DP nie jest wiele lepiej).MeWa pisze:to by była decyzja niepoprawna politycznie - wbrew forsowanej idei przesiadek do tramwaju na Żeraniu.
Gdyby było to 516, to by nie trzeba było paprać obecnie bardzo dobrej linii, jaką jest 503. Puszczenie 503 przez Most Grota zniszczy jakąkolwiek jej punktualność, która obecnie jest dość dobra w przypadku tak długiej trasy.Dęboszczak pisze:po co? jest 508 co 10 minut.
Jaka jest różnica między trafieniem na odpowiedni kurs 511 na Marymoncie, a trafieniem w odpowiedni kurs 211 na Nowodowrach?biedronp pisze:Nie koniecznie, mając dość rzadko kursujący autobus (3xgodz) starasz się trafić na określony kurs, co w DS przy niewielkich korkach nie jest problemem.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
Racja, żadna, ale tylko jeśli określone kursy np. 508 będą oznaczone informacją o dogodnej przesiadce. No bo raczej nie oczekujemy, żeby pasażer sam sobie wyliczał godzinę dojazdu do pętliTm pisze:Jaka jest różnica między trafieniem na odpowiedni kurs 511 na Marymoncie, a trafieniem w odpowiedni kurs 211 na Nowodowrach?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Żadnej polityki tu nie ma, już prędzej czysta ekonomia i ergonomia: po prostu tramwaje na Jagiellońskiej mają rezerwę podaży, a metro nie bardzo (a przez najbliższe parę miesięcy będzie jeszcze gorzej). Dowóz do Żerania jest potrzebny dla ludzi jadących na Pragę, ale też i coraz więcej ludzi decyduje się na podróż do centrum (szczególnie to bliższe - pl. Bankowy, JP2, bo na Służewiec to się oczywiście już nie opłaca) tramwajem, majć dość gniecenia się w metrze (a przedtem np. w E-4).MeWa pisze:to by była decyzja niepoprawna politycznie - wbrew forsowanej idei przesiadek do tramwaju na Żeraniu.BJ.2052 pisze:Czy naprawdę nie możnaby wyciągnąć 516 do <M> Marymont lub <M> Pl. Wilsona? Bez wątpienia linia zyskałaby wtedy i na znaczeniu, i na popularności. Brygad chyba jakoś nadzwyczajnie dużo nie trzeba by dokładać![]()
Wczoraj most Gdański STAŁ aż od Niskiej i Nowolipek. Tak, mam swiadomość tego, co napisałem? Wyjazd z Ronda Radosława w stronę Bielan był luźny, natomiast stała CAŁA Słomińskiego, a korek sięgał dalej w Okopową i JP2 - i nie zauważyłem większych ruchów. Rano z kolei stoi się aż do zawrotki w Międzyparkową, od Ronda Starzyńskiego nawet i po parędziesiąt minut (a najmarniej kwadrans). "Szybka" trasa 503 to mit. Gdyby ona rzeczywiście była szybka, to 503 jeździłoby zapchane o wiele bardziej, niż 508, rzekomo tkwiące na AK.BJ.2052 pisze:Puszczenie 503 przez Most Grota zniszczy jakąkolwiek jej punktualność, która obecnie jest dość dobra w przypadku tak długiej trasy.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
503 od Ursynowa do Starzyniaka jeździ bardzo ładnie napchane, choć z pewnością nie tak jak 508 czy E-4.Bastian pisze:"Szybka" trasa 503 to mit. Gdyby ona rzeczywiście była szybka, to 503 jeździłoby zapchane o wiele bardziej, niż 508, rzekomo tkwiące na AK.
Co do szybkości trasy, pozostaje mi sie tylko cieszyć, że jak jeżdżę tą linią, to na Nowodwory nigdy nie zajeżdżamy -10.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Chodzi mi o trasę z Tarchomina i na Tarchomin.BJ.2052 pisze:503 od Ursynowa do Starzyniaka jeździ bardzo ładnie napchane, choć z pewnością nie tak jak 508 czy E-4.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
-
Dęboszczak
503 najsłabiej pracuje na Ursynowie, najwięcej ludzi korzysta z 503 na odcinku Uniwersytet- Pl. Na Rozdrożu/Dolna/ a tak najwięcej najwięcej to korzystało między Uniwersytetem a Foksalem jak jeszcze Krakowskie nie było rozgrzebane. W porannym szczycie korzystają z 503 osoby pomiędzy Konwaliową a Starzyńskiego, którym się nie chce przesiadać w tramwaj, lub łapią cokolwiek "aby do przodu", bo 509 utknęło na Myśliborskiej.BJ.2052 pisze:503 od Ursynowa do Starzyniaka jeździ bardzo ładnie napchane, choć z pewnością nie tak jak 508 czy E-4.Bastian pisze:"Szybka" trasa 503 to mit. Gdyby ona rzeczywiście była szybka, to 503 jeździłoby zapchane o wiele bardziej, niż 508, rzekomo tkwiące na AK.
Co do szybkości trasy, pozostaje mi sie tylko cieszyć, że jak jeżdżę tą linią, to na Nowodwory nigdy nie zajeżdżamy -10.
Jeśli mówisz o pierwszych trzech przystankach, to muszę się zgodzićDęboszczak pisze:503 najsłabiej pracuje na Ursynowie
Jeśli jednak mówisz o odcinku Stryjeńskich bądź Warchałowskiego (zależy od kursu)
Nie podoba mi się korekta trasy linii 503 która ma być od września.
Zapewne po to jest jest zmiana trasy 503 aby nie dublowała się z tramami na Jagiellońskiej.Ale raczej nie będzie to punktualna linia przez Most Grota. :Również niezbyt ciekawy pomysł skrócenia 101,ponieważ Tarchomin straci połączenie z Pragą.Zostanie tylko 509 i 144,również dojazd z
Tarchomina do Pragi mają zapewnić tramwaje ale dopiero na Żeraniu po przesiadce.Nie wydaję mi się aby mieszkańcy jadąc z Tarchomina na Pragę przesiadali się nagle do tramów
bo to jest nie wygodne. ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Tarchomina do Pragi mają zapewnić tramwaje ale dopiero na Żeraniu po przesiadce.Nie wydaję mi się aby mieszkańcy jadąc z Tarchomina na Pragę przesiadali się nagle do tramów
bo to jest nie wygodne.