Komunikacja na Targówku

Moderator: Wiliam

radeom

Post autor: radeom » 13 paź 2009, 18:16

Obrazek
Bunt Targówka przeciw zmianom w komunikacji
Jakub Chełmiński 2009-10-12, ostatnia aktualizacja 2009-10-12 08:51

Nieprzemyślane, niekonsultowane i po prostu fatalne - takie według mieszkańców Targówka były ostatnie zmiany tras autobusów jeżdżących do ich dzielnicy.

Protestów wpływających do Zarządu Transportu Miejskiego było na tyle dużo, że jego przedstawiciel pojechał na spotkanie z kilkudziesięcioma niezadowolonymi mieszkańcami. Wśród nich była Wanda Zawada, emerytka, która od trzech lat spędza sen z powiek urzędnikom ZTM. Pani Zawada założyła stowarzyszenie, które nieustannie nęka ich o poprawę komunikacji na os. Targówek. Ostatnio udało się jej wywalczyć przywrócenie linii 160 na most Śląsko-Dąbrowski do pl. Bankowego i dalej al. Jana Pawła II do Dworca Centralnego. To teraz najkrótsze połączenie osiedla z metrem.

- Tylko że przed remontem Trasy W-Z do Bankowego jeździliśmy w kwadrans autobusem 410, a 160 wlecze się dwa razy dłużej, bo ma więcej przystanków i kluczy po osiedlu - krytykowała pani Wanda.

Wcześniej jednak linia 160 notowała duże opóźnienia na Tamce. Problem ten nadal mają mieszkańcy Zacisza, bo w korkach utyka tam łącząca ich z centrum przyspieszona linia 512. Większość woli wysiadać z autobusów przy Dworcu Wileńskim i jechać dalej tramwajem do pl. Bankowego. - Dlaczego nie można więc puścić 512 al. "Solidarności" prosto do Bankowego i w lewo w Marszałkowską, tak jak jeździł przez lata? - dopytywał Maciej Jankiewicz, dzielnicowy radny PiS. - Bo na trambuspasie nie zrobiono skrętu - odparł Andrzej Frankow, wicedyrektor ZTM, który też mieszka na Zaciszu i codziennie jeździ do pracy autobusem 190.

Problem mieszkańców Targówka polega też na tym, że każda część dzielnicy ma inny interes do załatwienia. Np. mieszkańcy Bródna dopominali się na spotkaniu o powrót na starą trasę linii 500. Wcześniej mogli nią dojechać aż do Dworca Centralnego, teraz tylko do ronda Babka. - A tu żeby przesiąść się w tramwaj, trzeba przejść kilkadziesiąt merów - wytykała mieszkanka os. Podgrodzie. Andrzej Frankow podparł się badaniami ZTM. - Pięćsetka ma krótszą trasę, ale jeździ częściej. Wydłużenie trasy oznacza rzadsze kursowanie. A z analiz wynika, że dla 65-70 proc. pasażerów stawia czas przejazdu nad niewygodę przesiadek - mówił. Dlatego ZTM chce przyśpieszyć pięćsetkę jeszcze bardziej. Możliwe, że już wkrótce linia pojedzie estakadą nad rondem Starzyńskiego, co oznacza likwidację przystanku w tym miejscu. Według wyliczeń ZTM w drodze do centrum pozwoli to zaoszczędzić minutę, a z powrotem dwie.
Link

Awatar użytkownika
rosier

Post autor: rosier » 13 paź 2009, 19:53

Targówek ma tyle linii wszędzie i jeszcze narzeka? Niepoważne. Nie, żeby miał najlepiej w świecie, ale bez przesady, żeby narzekać, że 160 jedzie więcej po osiedlu i dlatego jest złe to zwykłe czepialstwo. W ogóle powinni się cieszyć, że 160 jeździ tam, gdzie jeździ (pomijam, że powinno do Esperanta). I ta wielka dyskusja nad 500 - chcieli częściej - jest, to teraz chcą do DwC, a jak im przywrócą tą trasę, to zaczną się skargi na opóźnienia (al.JP II) i że rzadziej... ludziom się po prostu nie da dogodzić w żaden sposób. ](*,)
żeby przesiąść się w tramwaj, trzeba przejść kilkadziesiąt merów - wytykała mieszkanka os. Podgrodzie.
a ta pani to zapewne umrze po drodze, takie ciężkie to przejście.
117 119 130 138 167 168 174 210 318 504 N36 N37

Zmienianie komunikacji miejskiej należy zacząć od zmieniania ZTMu.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 paź 2009, 20:00

Mają 162, które nie krąży, to teraz sami pozbawią się i tego...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2009, 20:03

@rosier: To co, znasz odpowiedź na swoje pytanie ze Skądu? :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
rosier

Post autor: rosier » 13 paź 2009, 20:18

to, że poparłem częściowo ZTM jeśli chodzi o zmiany przeprowadzone przez niego na Targówku nie znaczy, że zacznę go popierać po całości, aż tak wyględny się nie zrobiłem ;P
117 119 130 138 167 168 174 210 318 504 N36 N37

Zmienianie komunikacji miejskiej należy zacząć od zmieniania ZTMu.

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 13 paź 2009, 20:18

Ten artykuł to kolejna sprawka Wandy Zawadzkiej, babie już dawno się w w dupie poprzewracało. Poprzez prasę i media wymusza zmiany, które w efekcie dla ogółu mieszkańców osiedla są szkodliwe (np. ścięcie 406 i 517). Dla wszystkich byłoby lepiej jakby zajęła się szydełkowaniem, albo klepaniem różańca. W tym wieku byłoby to dla niej zdecydowanie bardziej wskazane :D
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2009, 20:42

rosier pisze:to, że poparłem częściowo ZTM jeśli chodzi o zmiany przeprowadzone przez niego na Targówku nie znaczy, że zacznę go popierać po całości, aż tak wyględny się nie zrobiłem ;P
Chodzi o to, byś zaczął zastanawiać sie, jakie mechanizmy wpływają na takie, a nie inne rozwiązania. A zwłaszcza, jak łatwo dobry pomysł wypaczyć (tu zamiast co 10 zrobimy co 12, tu zamiast co 15 w DS co 20, tu podetniemy wieczór - i wyskrobiemy dwie brygady na kolejnego socjala).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 13 paź 2009, 21:34

Wcześniej pisałem na Zacisze.info i jeszcze jednym mniej znanym forum Targówka, ale widzę, że nie ma sensu, dajesz rzeczowe argumenty, a oni i tak tylko jedno rozwiązanie w głowie i nic ich nie interesuje.
Szkoda z takimi ludźmi dyskutować, najlepiej wprowadzać tam zmiany bez jakichkolwiek konsultacji, bo choćby każdemu 512 zajeżdżało pod dom i jeździło na Bankowy to i tak będą pretensje "a czemu mi nie zajeżdża pod dom najpierw ?".
To samo z 500, dobra zmiana - przejść trzeba nie wiem czy 50 metrów do trama, a w praktyce wyjdzie 3 razy szybciej z przesiadką niż bez. Wydaje mi się, że mało gdzie mieszkają tacy malkontenci komunikacyjni jak na Zaciszu czy Targówku (bez urazy dla użytkowników tego forum i kilku innych osób, które potrafią zauważyć plusy - jak widać są jednak wyjątki od tej zasady).
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 13 paź 2009, 21:35

Bastian pisze:Mają 162, które nie krąży, to teraz sami pozbawią się i tego...
No tak, najpierw zepsuć trasę, a potem ładnie stwierdzić, że nikt tym nie jeździ i jest niepotrzebne... Nie chcecie się przyznać, że nowa trasa 162 jest jednym wielkim błędem. I nie chcę słuchać argumentów, że jeździło puste, korki na Szwedzkiej, bo pomiary wykazały. Ta paplanina już mnie nudzi. Ciągle zasłaniacie się pomiarami, których żaden z pasażerów nie ma dostępu i możecie każdemu sprzedać bajer, że linia (byle jaka) jeździ pusta. A potem kwiatki powstają typu 212, bo komuś 30 lat linia przeszkadzała i stwierdził, żeby pasażerowie się do samochodów przesiedli... Beton w ZTM osiągnął konsystencję takiego jak w PKP. Pasażer to zło i niech się cieszy, że w ogóle ma jakiś autobus...

Do diabła z taką komunikacją !

A jak post zostanie usunięty to znaczy, że jest cenzura.

Dziękuję za uwagę.

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 13 paź 2009, 21:43

Przyznam, że często korzystam z 162 jeżdżąc ze Skargi i jest to jedna z najluźniejszych linii jadących do Wileniaka, ale przyznać też trzeba, że jak jeździło Szwedzką to też frekwencja nie była porażająca. Jeździłem 162 przed zmianą trasy i teraz i moim zdaniem z frekwencją jest bardzo podobnie biorąc pod uwagę pasażerów, którzy dojeżdżają do Wileńskiego.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 13 paź 2009, 21:43

Idź spać. Popełniłeś najwyższy szczyt bzdury od miesięcy. ](*,) To do Sławka.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 13 paź 2009, 21:46

Powiem tak. Powodem skierowania "tymczasowo" było zastąpienie linii 410. Potem po cichu "tymczasowość" zmieniła się w "stałość". W tym momencie, postulowane połączenie realizowane dawniej przez 410 jest realizowane przez częste, komfortowe, niskopodłogowe 160. A największą wadą "nowego" 162 nie jest kursowanie przez Ossowskiego. I będę o tym pisał, czy komuś się podoba czy nie, szczególnie jak sam ktoś wywołał ten temat...

I jak ktoś odpowie mi na pytanie o 162 to będzie kozak i szacun dla niego.
Mija już 7 miesiąc skierowania 162 na nową trasę. Dlaczego nadal są protesty o przywrócenie starej trasy?

[ Dodano: |13 Paź 2009|, 2009 21:48 ]
Colony pisze:Idź spać. Popełniłeś najwyższy szczyt bzdury od miesięcy. ](*,)
I co w związku z tym? Zajmij się swoim podwórkiem.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 14 paź 2009, 0:06

rosier pisze:Targówek ma tyle linii wszędzie i jeszcze narzeka?
:arrow: To nie Targówek narzeka, tylko Wanda Zawada.

mariow

Post autor: mariow » 14 paź 2009, 0:11

Dla mnie to jakieś chore babsko, ktore najwyraźniej nie ma co robić. Dostał Targówek naprawdę pożądną linię a ta marudzi że źle bo czarna, źle bo jedzie obwodnicą Targówka, źle to, źle tamto. A któredy ma niby jechac? ma omijać obwodnicę Targówka żeby baba sobie mogła szybciej podjechać na pl. Bankowy a reszta Targówka ma mieć ogryzki? to niech sobie taksówkę wezmie po godzinach szczytu jak chce szybko.
PURA VIDA!

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 14 paź 2009, 0:21

mariow pisze:Dla mnie to jakieś chore babsko, ktore najwyraźniej nie ma co robić. Dostał Targówek naprawdę pożądną linię a ta marudzi że źle bo czarna, źle bo jedzie obwodnicą Targówka, źle to, źle tamto. A któredy ma niby jechac? ma omijać obwodnicę Targówka żeby baba sobie mogła szybciej podjechać na pl. Bankowy a reszta Targówka ma mieć ogryzki? to niech sobie taksówkę wezmie po godzinach szczytu jak chce szybko.
Zwłaszcza 15 minut poza szczytem jest porządne.
I to:
| 22 |[07] [27] [55] | 22 | [25] [55] |
| 22 |[08] [18] [28] [38] [51] | 22 |[14] [29] [44] [59] |
ŁK

ODPOWIEDZ