Trasa tramwajowa Dw.Zachodni - Wilanów
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O, faktycznie. Zaczynają się od Narbutta.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Miejsca na przystanek też niema, więc trzeba by zabrać skrajnie lewy pas pod przystanek. Życzę powodzenia.
-
- Kontakt:
Nadal chyba jest to prostsze niż wycinka drzew.
ZDM wszystkimi kończynami zapiera się przed przeniesieniem parkowania na jezdnię Puławskiej, a Ty chcesz by zabrano pas pod przystanek? Życzę powodzenia 

-
- Kontakt:
No chcieć to ja sobie mogę różne rzeczy, a to że moje chęci nie mają żadnej mocy sprawczej to inna kwestia xd Swoją drogą, w tamtym miejscu są akurat 4 pasy, więc gdyby wyesowano jezdnię, poprowadzono ruch przez obecną zatokę (de facto likwidując jej funkcję, ale przy częstotliwości 138 i 222 nie jest to duży problem), to dałoby się zachować 3 pasy. Inna sprawa że pozostawianie w tym miejscu 3 pasów jest raczej średnio sensowne.
Cała Puławska jest do remontu i przebudowy. Lokalizacja przystanków też powinna się zmienić. Wywalić Park Dreszera i Morski Oko w zamian robiąć ZP przy Dolnej.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Przecież tam by wystarczyła korekta geometrii skrzyżowania - dosunięcie torów, jeszcze przed pierwszym drzewem, do zachodniej strony pasa dzielącego i skrócenie 75-metrowej zatoki przystankowej i wyszłoby na zero.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Raczej wyszłoby na decyzję środowiskową. Dużo lepiej ruszać jezdnię, jeśli chodzi o niewielkie korekty.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Górne trzy procent

Jeszcze dodam: być może (z dużym naciskiem na te dwa słowa) włodarze miasta powinni bardziej kłaść nacisk na promocję tramwajów niż metra. Podziemna kolej ma już pozytywną opinię en masse wśród mieszkańców m.st. jako niezawodnego, punktualnego, szybkiego, niezbędnego i prestiżowego dla funkcjonowania metropolii etc. Tymczasem tramwaje w tym mieście pomimo poprawy taboru czy priorytetów w sygnalizacji świetlnej są dalej uważane jako środek transportu wolniejszy i mniej prestiżowy od metra, coś w rodzaju takiego biedniejszego kuzynaperson pisze:Tak, są jeszcze wice. Nota bene - dużo ich obecnie, byłoby w czym wybierać. Zgadzam się z powyższym.

-
- Kontakt:
-
Tyle już lat mija od planów, że chyba można uznać, że nigdy nie powstanieAutobus Czerwon pisze: ↑05 wrz 2023, 18:48Przed budową Noworacławickiej ZP przy Dolnej jest bez sensu.

Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Oczywiście, na Puławskiej przystanków powinno być MNIEJ, a nie więcej (tak o 1/3 co najmniej) ale to nie w tym matriksie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Uważam, że odległości między przystankami na Puławskiej są odpowiednie i aż boję się zapytać które byś skasował lub skomasował.
-
- Kontakt:
Co prawda pytanie nie było skierowane od mnie, natomiast według mnie faktycznie jest jakieś pole do likwidacji ZP Park Dreszera i Morskie Oko przy wybudowaniu przystanku przy Dolnej, jednakże dopóki nie powstanie Noworacławicka nie ma on zbytnio sensu w tej lokalizacji i chyba nierealna jest sensowna realizacja go przy obecnym układzie drogowym. No ale to i tak nie jest 1/3 
Zresztą ciekawe jest, że jeszcze do niedawna tendencja była odwrotna. Przy przebudowie Wołoskiej przystanków tramwajowych przybyło, a nie ubyło (ZP Kulskiego i ZP Rakowiecka-Sanktuarium zamiast jednego przystanku przy Narbutta).

Zresztą ciekawe jest, że jeszcze do niedawna tendencja była odwrotna. Przy przebudowie Wołoskiej przystanków tramwajowych przybyło, a nie ubyło (ZP Kulskiego i ZP Rakowiecka-Sanktuarium zamiast jednego przystanku przy Narbutta).