Jeśli linia z Sielc ma iść na Ochotę, to lepiej nie budować tam tramwaju, naprawdę. Tym bardziej, jeśli na Sielce miałyby, o zgrozo, iść dwie linie...
[KM] Górny Mokotów
Moderator: Wiliam
- fik
- Naczelne Chamidło
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie rozumiem. Czym chciałbyś obsługiwać ten południowy obwód? Gdzie go kończyć?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
bartoni722
Mi zaś podobała się koncepcja 106 Młynów - Browarna z jednoczesnym wywaleniem 105. Zasadne postulaty o zlikwidowanie stad kursów skróconych i pełnych pojawiają się w innych tematach. Myślę, że takie drobne porządki byłyby optymalne, 108 z Siekierek wcale by Siekierkom nie pomogło, bo Siedmiogrodzka, Skierniewicka i Wolska potrafią dołożyć nawet 20-25 minut do czasu przejazdu.Kleszczu pisze: ↑13 lis 2017, 11:36Mówisz o 102. Tak - to jest linia do pilnego ratunku. Dla niej ciekawie będzie zawsze jednak wyglądał ciąg Siedmiogrodzka-Grzybowska. Ciąg pozbawiony tramwajów oraz metra, a silnie rozbudowujący się. Trochę jest kiepsko bo na zachodzie nie ma gdzie tego zakrańcować... Nie zmienia to faktu, że linia na tym ciągu, potem w dół na Świętokrzyski i trasą 202 na Grochów jest dla mnie do przyjęcia.
Co do krańcowania w Centrum to na 108 miejsce moim zdaniem by się znalazło. Jak nie przy DWC to na Emilii Plater.
* tak wiem, że numerek zajęty
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. 
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dobrze, ale co Młynowowi (jak to się odmienia?) daje taka linia. Ja im daję bardzo częsty dojazd do metra, tramwajów i autobusów. Mimo wszystko na Browarnej, zamiast 105, widzę linię z DWZ Tunelowa przez Kolejową, Przyokopową, Świętokrzyską, z jednoczesnym uwaleniem 178bartoni722 pisze: ↑13 lis 2017, 13:03Mi zaś podobała się koncepcja 106 Młynów - Browarna z jednoczesnym wywaleniem 105. Zasadne postulaty o zlikwidowanie stad kursów skróconych i pełnych pojawiają się w innych tematach. Myślę, że takie drobne porządki byłyby optymalne, 108 z Siekierek wcale by Siekierkom nie pomogło, bo Siedmiogrodzka, Skierniewicka i Wolska potrafią dołożyć nawet 20-25 minut do czasu przejazdu.Kleszczu pisze: ↑13 lis 2017, 11:36Mówisz o 102. Tak - to jest linia do pilnego ratunku. Dla niej ciekawie będzie zawsze jednak wyglądał ciąg Siedmiogrodzka-Grzybowska. Ciąg pozbawiony tramwajów oraz metra, a silnie rozbudowujący się. Trochę jest kiepsko bo na zachodzie nie ma gdzie tego zakrańcować... Nie zmienia to faktu, że linia na tym ciągu, potem w dół na Świętokrzyski i trasą 202 na Grochów jest dla mnie do przyjęcia.
Co do krańcowania w Centrum to na 108 miejsce moim zdaniem by się znalazło. Jak nie przy DWC to na Emilii Plater.
* tak wiem, że numerek zajęty
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
-
bartoni722
Daje dokładnie to samo, co teraz, tyle że częściej i regularniej. Sądząc po tym, że jeszcze jakiś czas temu jeździły tam rano całkiem nieźle napełnione deski, chyba jest to dobra relacja. Odnoszę wrażenie, że problemem nie jest relacyjność, a właśnie regularność i częstotliwość. Co do 108 to może Jerozolimskie - Marszałkowska - Rysia - Jasna - Świętokrzyska - Marszałkowska i postój tam gdzie obecne skrócone 127? Choć tutaj problemem byłby lewoskręt w Centrum, ale każdy lewoskręt jest lepszy niż ten z Emilii Plater.
Moim skromnym zdaniem uważam, że na Grzybowskiej jest 105 i 102 dla niego to kwiatek do kożucha. A na Siedmiogrodzkiej może nic nie jeździć.
106 zamiast 105 może być, jako naprawa dysfunkcji 105 i 105f.
Ad b) O jakim 166 mówisz? Wg mnie wystarczy 103+136, co 10/15/15 każde.Natomiast Młynów... to ja bym oparł jednak na a) tramwaju na Obozowej b) 166* przez Płocką do tramwajów na Wolskiej i do M2 Płocka. Pewnie mogłoby zawrócić przy Szpitalu Wolskim przez Brylowska i Szarych Szeregów dając jeszcze przesiadkę do tramwajów na Mokotów.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
136 pewnie wróci na Górczewską, 103 pełni inną rolę. Prosta linia przez całą długość Płockiej powinna być częstsza niż co 10, jeśli ma być solidną ofertą do/od metra.KwZ pisze: ↑13 lis 2017, 14:12Moim skromnym zdaniem uważam, że na Grzybowskiej jest 105 i 102 dla niego to kwiatek do kożucha. A na Siedmiogrodzkiej może nic nie jeździć.
Ad b) O jakim 166 mówisz? Wg mnie wystarczy 103+136, co 10/15/15 każde.Natomiast Młynów... to ja bym oparł jednak na a) tramwaju na Obozowej b) 166* przez Płocką do tramwajów na Wolskiej i do M2 Płocka. Pewnie mogłoby zawrócić przy Szpitalu Wolskim przez Brylowska i Szarych Szeregów dając jeszcze przesiadkę do tramwajów na Mokotów.
Skoro s-f to ja bym wywalił TAXI z zatoki obok Rotundy, zakrańcował tam 108 i puścił je przez Widok do Kruczejbartoni722 pisze: ↑13 lis 2017, 13:38Daje dokładnie to samo, co teraz, tyle że częściej i regularniej. Sądząc po tym, że jeszcze jakiś czas temu jeździły tam rano całkiem nieźle napełnione deski, chyba jest to dobra relacja. Odnoszę wrażenie, że problemem nie jest relacyjność, a właśnie regularność i częstotliwość. Co do 108 to może Jerozolimskie - Marszałkowska - Rysia - Jasna - Świętokrzyska - Marszałkowska i postój tam gdzie obecne skrócone 127? Choć tutaj problemem byłby lewoskręt w Centrum, ale każdy lewoskręt jest lepszy niż ten z Emilii Plater.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Wróci? Kiedy 136 jeździło na Górczewską? Trasbus tego nie podaje. Jakby się miało to mieć do 523?136 pewnie wróci na Górczewską, 103 pełni inną rolę. Prosta linia przez całą długość Płockiej powinna być częstsza niż co 10, jeśli ma być solidną ofertą do/od metra.
-
bartoni722
Od 1.10.2007 do 26.11.2016, czyli do zamknięcia Górczewskiej. Chodzi o odcinek między Płocką a Prymasa.
A sorry, nie skojarzyłem. Imo przez Płocką-Kasprzaka lepiej, a przynajmniej przez Wolską. Gdzieś musi nabrać pasażerów.
A przy okazji najlepiej dowiezie Młynów do metra Płocka.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Widzę, że temat z samego Górnego Mokotowa zaczął rzutować bardzo na Dolny Mokotów, Śródmieście oraz Wolę. Skoro jednak temat zaczął się od 167 i 174, to ja się do tego odniosę w temacie trasy tramwajowej na Sielce, Wilanów i Siekierki, bowiem przyszła mi do głowy pewna koncepcja. Muszę zapytać jednak, jak wygląda frekwencja 174 na odcinku Metro Pole Mokotowskie - Rondo ONZ?
Zastanawiałem się bowiem nad tym, czy nie warto by było puścić 167 od Grójeckiej wówczas trasą Wawelska - aleja Niepodległości - Domaniewska - Modzelewskiego (Kaczmarskiego) - Orzycka - Gotarda - BOKSERSKA za 174, większość relacji byłaby zachowana, z metrem akurat na tej trasie nie byłoby absolutnie żadnego problemu, do centrum są 17 i 33 z Pola Mokotowskiego, z czego 17 jeździ co cztery minuty (bo Tarchomin czy Marymont, to jest mało ważne w tej kwestii), a 33 tak często, że stadami jeździ. Pytałem o frekwencję, bo być może 174 jest na tym odcinku niezastąpione, co prowadzi do oceny, czy mój pomysł jest dobry, czy też może bardzo zły.
A że wypada odnieść się też do innych postów, ze 108 do Centralnego to akurat byłby niewielki problem, przystanek 18 jest teraz wolny i nie trzeba kombinować z Emilii Plater albo Centrum, z czego zresztą jestem zadowolony, bo bardzo nie lubię rozdzielania krańców i uznaję to za nieprzyjazne dla pasażera. Ze wszystkich koncepcji co do trasy chyba najbardziej podoba mi się zamiana tras ze 107 od Czerniakowskiej i skierowanie na Kruczą, Piękną i Łazienkowską.
136 natomiast to skomplikowana sprawa, albowiem ponoć (czego dowiedziałem się w wątku o M2 do Księcia Janusza) zamiast starej pętli Młynów (przemianować na Pole Elekcyjne po otwarciu stacji metra Młynów?) ma być pętla Metro Młynów. Nie jest mi i nie wiem, czy komukolwiek jest znany kształt tej pętli - terminal, łezka, zawracanie na rondzie przy salonie Nissana i obecnym PKP Koło, kryterium uliczne, jeśli tak to jakie? Teraz można wykombinować dobre rozwiązanie, a potem pach i okazuje się, że jest niemożliwe do realizacji. Ale jeśli chodzi o zjazd z Prymasa przy Górczewskiej czy przy Kasprzaka, raczej stawiam na tę drugą ulicę. Pragnę przypomnieć, że wszelka zabudowa koło alei Prymasa Tysiąclecia kończy się tuż za Wolską, a dalej dopiero na północ od Parku Moczydło. A że SKM-ka będzie miała też przystanek PKP Wola (d. Kasprzaka), to PKP Młynów nie będzie niczym priorytetowym, a i tak nowa pętla pewnie znajdzie się gdzieś niedaleko.
Zastanawiałem się bowiem nad tym, czy nie warto by było puścić 167 od Grójeckiej wówczas trasą Wawelska - aleja Niepodległości - Domaniewska - Modzelewskiego (Kaczmarskiego) - Orzycka - Gotarda - BOKSERSKA za 174, większość relacji byłaby zachowana, z metrem akurat na tej trasie nie byłoby absolutnie żadnego problemu, do centrum są 17 i 33 z Pola Mokotowskiego, z czego 17 jeździ co cztery minuty (bo Tarchomin czy Marymont, to jest mało ważne w tej kwestii), a 33 tak często, że stadami jeździ. Pytałem o frekwencję, bo być może 174 jest na tym odcinku niezastąpione, co prowadzi do oceny, czy mój pomysł jest dobry, czy też może bardzo zły.
A że wypada odnieść się też do innych postów, ze 108 do Centralnego to akurat byłby niewielki problem, przystanek 18 jest teraz wolny i nie trzeba kombinować z Emilii Plater albo Centrum, z czego zresztą jestem zadowolony, bo bardzo nie lubię rozdzielania krańców i uznaję to za nieprzyjazne dla pasażera. Ze wszystkich koncepcji co do trasy chyba najbardziej podoba mi się zamiana tras ze 107 od Czerniakowskiej i skierowanie na Kruczą, Piękną i Łazienkowską.
136 natomiast to skomplikowana sprawa, albowiem ponoć (czego dowiedziałem się w wątku o M2 do Księcia Janusza) zamiast starej pętli Młynów (przemianować na Pole Elekcyjne po otwarciu stacji metra Młynów?) ma być pętla Metro Młynów. Nie jest mi i nie wiem, czy komukolwiek jest znany kształt tej pętli - terminal, łezka, zawracanie na rondzie przy salonie Nissana i obecnym PKP Koło, kryterium uliczne, jeśli tak to jakie? Teraz można wykombinować dobre rozwiązanie, a potem pach i okazuje się, że jest niemożliwe do realizacji. Ale jeśli chodzi o zjazd z Prymasa przy Górczewskiej czy przy Kasprzaka, raczej stawiam na tę drugą ulicę. Pragnę przypomnieć, że wszelka zabudowa koło alei Prymasa Tysiąclecia kończy się tuż za Wolską, a dalej dopiero na północ od Parku Moczydło. A że SKM-ka będzie miała też przystanek PKP Wola (d. Kasprzaka), to PKP Młynów nie będzie niczym priorytetowym, a i tak nowa pętla pewnie znajdzie się gdzieś niedaleko.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Często zdarza mi się podróżować linią 174, jednak muszę stwierdzić że przy Polu Mokotowskim nie występuje masowy odpływ pasażerów do metra. Trochę osób wysiada, trochę wsiada, nie ma jednak tak że pojazd opuszcza 90% pasażerów. 174 trzeba przyznać że ma bardzo równomierne obłożenie na całym odcinku trasy.
Primo - ładujemy dowozówkę ze Służewca do cywilizacji w zatory w okolicach RZS i alei Prymasa Tysiąclecia.Yelonker pisze: ↑01 gru 2017, 22:13Zastanawiałem się bowiem nad tym, czy nie warto by było puścić 167 od Grójeckiej wówczas trasą Wawelska - aleja Niepodległości - Domaniewska - Modzelewskiego (Kaczmarskiego) - Orzycka - Gotarda - BOKSERSKA za 174, większość relacji byłaby zachowana, z metrem akurat na tej trasie nie byłoby absolutnie żadnego problemu, do centrum są 17 i 33 z Pola Mokotowskiego, z czego 17 jeździ co cztery minuty (bo Tarchomin czy Marymont, to jest mało ważne w tej kwestii), a 33 tak często, że stadami jeździ. Pytałem o frekwencję, bo być może 174 jest na tym odcinku niezastąpione, co prowadzi do oceny, czy mój pomysł jest dobry, czy też może bardzo zły.
Secundo - metraż taboru i częstotliwość nie chce się zgodzić.
Tercero - myślę że obecny układ komunikacyjny w tym rejonie jest optymalny i naprawdę nie ma co kombinować.