Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

O spółce PKP Intercity

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 maja 2010, 23:16

MichalJ pisze:
A wracając do tematu, to który pociąg ci skasowali?
Artusa... a taki miał mieć fajny rozkład, ech, można sobie jeszcze na Ic popatrzeć.
Teraz (znaczy się w czerwcu) o tej porze dojeżdża do Gdyni Małopolska, ale odjeżdża godzinę wcześneij - przed trzecią - no na szóstą do pracy specjalnie nie pójdę, bez żartów. Zresztą i tak się na ostatni pesobus nad morze nie zdąża.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 11 maja 2010, 0:15

Obrazek

"Podróżowanie w TLK to koszmar"

List czytelnika o podróży pociągiem Tanich Linii Kolejowych z Sosnowca do Warszawy.

Chciałem napisać kilka słów o tym jak się obecnie podróżuje w pociągach TLK.

W ostatni weekend odwiedziłem moją mamę, która mieszka w Sosnowcu. O ile jadąc w piątek rano TLK (10.25) nie było tłoku i jakiś większych spóźnień (do Sosnowca pociąg dojechał z 25 minutowym opóźnieniem), podróż powrotna to był kompletny koszmar. W niedzielę wracałem z Sosnowca do Warszawy o 15.11 pociągiem TLK. Pociąg ten zaczyna bieg w Katowicach (jedna stacja przed Sosnowcem) i jak się okazało już w Sosnowcu do wielu wagonów po prostu nie dało się wejść - ludzie stali lub siedzieli już w drzwiach wagonów. Oczywiście skład był taki jak zwykle, czyli bodajże 5 wagonów. Dodatkowo ludzie zostali 'sprasowani' przez zdeterminowanych do jazdy podróżnych z Dąbrowy Górniczej, Zawiercia i Włoszczowy Północ (choć podejrzewam, że tam i tak nie wszyscy dali radę wsiąść). Jadąc twarzą w twarz i stojąc w połowie toalety i drzwi wejściowych do pociągu (w toalecie też jechali ludzie), wszyscy się pociliśmy, dusiliśmy i przeklinaliśmy to co się dzieje w PKP Intercity. W momencie sprawdzania biletów, pani konduktor na pytanie o to, czy nie dało się dołączyć trzech dodatkowych wagonów w Katowicach (stamtąd pociąg ruszał i już był pełen ludzi), odpowiedziała rozbrajająco: to nie od nas zależy!

Wszyscy wokół byliśmy skonsternowani głupią odpowiedzią i bezmyślnością przewoźnika: Przewozy Regionalne nie jeżdżą, więc nie trzeba być geniuszem, aby przewidzieć że będzie potrzeba wzmocnić składy TLK dodatkowymi wagonami, szczególnie te w weekend. Być może krok w niedołączaniu wagonów do TLK był świadomy i chodziło o to, aby ludzie wracali droższymi EIC i EC, w końcu PKP Intercity znów ma monopol na połączeniach międzywojewódzkich.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... zmar_.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 11 maja 2010, 0:34

Glonojad pisze:
MichalJ pisze: A wracając do tematu, to który pociąg ci skasowali?
Artusa... a taki miał mieć fajny rozkład, ech, można sobie jeszcze na Ic popatrzeć..
Fajny rozkład dla poc EIC - z postojami od Nasielska do Ciechanowa na każdej stacji i przystanku osobowym ( taki był dla niego projekt od 15.05) ;P
Lepiej ze nie jedzie
Glonojad pisze:Teraz (znaczy się w czerwcu) o tej porze dojeżdża do Gdyni Małopolska, ale odjeżdża godzinę wcześneij - przed trzecią - no na szóstą do pracy specjalnie nie pójdę, bez żartów. Zresztą i tak się na ostatni pesobus nad morze nie zdąża.
Z Artusa i tak bys sie nie wyrobił. On miał odjeżdżać tak jak odjeżdża teraz - po 16 z WWO.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 maja 2010, 8:08

rufio198 pisze: Fajny rozkład dla poc EIC - z postojami od Nasielska do Ciechanowa na każdej stacji i przystanku osobowym ( taki był dla niego projekt od 15.05) ;P
Lepiej ze nie jedzie
Rozkład na stronie IC twierdzi coś innego...
http://www.intercity.pl/?page=rozklad_j ... sr_id=1298
- od 17.05.
Z Artusa i tak bys sie nie wyrobił. On miał odjeżdżać tak jak odjeżdża teraz - po 16 z WWO.
Wg ww rozkładu - wyrobiłbym się akurat. Pewnie byłoby dzwonienie o przytrzymanie, ale nominalnie w Gdyni na 20:25 miał być.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 11 maja 2010, 9:11

Ja sobie zaczynam wyobrazać, co będzie latem...

Ostatniego lata było tak, że zmieniony rozkład i tak był lepszy, a zawsze się walił, bo co drugi dzień na odcinkach jednotorowych coś się działo, a nawet jak nie na jednotorach, to w końcu na dwutorowych (np osunięcie nasypu w Gdańsku) albo w końcu lokomotywy padały lub burze przechodziły.
Ten sezon zapowiada się jeszcze ciekawiej :/
W zasadzie północ po prostu sobie odpuszczę chyba i tyle będzie. Jazda samochodem w tamte rejony też ciekawa niestety nie jest w sezonie.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 11 maja 2010, 11:33

Trzeba wybierać nieobłożone drogi, a się da bez stresu dojechać.
Ja jeżdżę w 95% przypadków przez Raciąż, Lubawę, Iławę i Malbork do A1 i wszelkie rodeo na 7 mam z głowy.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 11 maja 2010, 15:59

Glonojad pisze:Rozkład na stronie IC twierdzi coś innego...
- od 17.05.
Z tego linka to otwiera mi się rozkład jazdy Artusa obowiązujący do 15.05 ;P
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 11 maja 2010, 16:19

Resort uparcie powtarza, że nie widzi żadnego problemu - także w tym, że w najbliższych dniach przeleje na konto PKP Intercity blisko 200 mln złotych dofinansowania najtańszych połączeń międzywojewódzkich. To właśnie część tych pociągów ma zostać usunięta z rozkładu jazdy już 1 czerwca.
Czy to przypadkiem nie podpada pod paragraf? :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 maja 2010, 18:28

rufio198 pisze:
Glonojad pisze:Rozkład na stronie IC twierdzi coś innego...
- od 17.05.
Z tego linka to otwiera mi się rozkład jazdy Artusa obowiązujący do 15.05 ;P
Już wycięli? Na szczęście zrobiłem sobie pdf to Ci podeślę, jak dasz e-maila.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 11 maja 2010, 18:29

Wrzuć na forum, w załączniku.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 maja 2010, 18:30

OK, jeśli się zmieściło w limicie. Ale to z roboty muszę.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 11 maja 2010, 19:30

Wolfchen pisze:Nie, sam bilet LOTu kosztuje chyba 128 złotych... :-k
Chyba nawet da się kupić za 99, jeśli zrobisz to odpowiednio wcześnie :)
noidea

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 11 maja 2010, 19:32

Nie wiem, mi się nigdy nie udało... Ale bardzo możliwe ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 12 maja 2010, 17:06

Glonojad pisze:Już wycięli? Na szczęście zrobiłem sobie pdf to Ci podeślę, jak dasz e-maila.
Spoko- wysłałem Ci na PW.
Chcesz to wyślij, nie chcesz to nie. Za dobrze znam PKP żeby wątpić w to co piszesz. parę razy sam miałem takie przygody

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 maja 2010, 9:24

uff, zmieścił się.
Załączniki
Rozkład jazdy Artus.pdf
(235.41 KiB) Pobrany 91 razy

ODPOWIEDZ