Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 01 sty 2011, 17:37

Dęboszczak pisze: wywijasy po Ursynowie w stylu 195 nazywasz rozsądną obsługą? linię międzydzielnicową w takim kształcie? 503 z przystankami Warneńska czy Spacerowa tej oferty nie pogarszają, jak pisałem wyżej koordynacja jest na papierze, poza tym praktycznie przez cały dzień wykorzystanie każdej linii to ok. 30% a na weekendach jeszcze gorzej, więc reforma jest konieczna okupiona ukatrupieniem czerwonej linii (bo i na co komu ona?) wolę nawet układ 10/10/10 i dziada niż 3 linie tak rozdrobnione.
Fantastycznie, ale powiedz jeszcze, jaką trasą puściłybyś tą jedną "siekierę"? Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że prosta trasa komuś (+/- połowie obecnej obsługi EDIT: ursynowskiej) bus zabierze, pokręcona wydłuży czas podróży - co w sumie zniweluje zysk z krótszego czasu oczekiwania. To słucham - jaką masz propozycję zmiany, tylko konkretnie, ulicami :>
506 jest na Jelonkach zupełnie niepotrzebne, powinna być jedna linia co 4/6/10 Z os. Górczewska do Śródmieścia.
Dupa tam, potrzeba 105 co 7.5/10/15 i przynajmniej tak samo odprzystankowione jak obecnie 506 w podobnym takcie. Powolne tramwaje to wystarczająca podaż, żeby obalić potrzebę ultraczęstej 105, 506 jest nawet 1.5x szybsze od 105, a poza tym Człuchowska też potrzebuje autobusu, nie tylko płd. Lazurowa. Twoja koncepcja się zupełnie, ale to zupełnie nie broni. Tyle mojego w tym OT.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 sty 2011, 17:54

drja pisze:Dupa tam, potrzeba 105 co 7.5/10/15 i przynajmniej tak samo odprzystankowione jak obecnie 506 w podobnym takcie. Powolne tramwaje to wystarczająca podaż, żeby obalić potrzebę ultraczęstej 105, 506 jest nawet 1.5x szybsze od 105, a poza tym Człuchowska też potrzebuje autobusu, nie tylko płd. Lazurowa. Twoja koncepcja się zupełnie, ale to zupełnie nie broni. Tyle mojego w tym OT.
Ale jakieś argumenty merytoryczne? Bo Człuchowska to ma akurat autobusy dwa silne, jeden wręcz legendarnie, a do tego niezłe lokalne 112; Twoja tramwajofobia to zbyt mało, by uzasadnić jeszcze czwarte dziwadło przyspieszone na siłę.

Poza tym fajnie się tą tezę o "powolności" tramwaju testuje stojąc 20 minut w korku przez Prymasa. :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

marko80

Post autor: marko80 » 01 sty 2011, 17:57

to chyba temat o dolnym mokotowie a nie o powstanców slaskich?

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 01 sty 2011, 18:20

Dęboszczak pisze:wywijasy po Ursynowie w stylu 195 nazywasz rozsądną obsługą? linię międzydzielnicową w takim kształcie? 503 z przystankami Warneńska czy Spacerowa tej oferty nie pogarszają, jak pisałem wyżej koordynacja jest na papierze, poza tym praktycznie przez cały dzień wykorzystanie każdej linii to ok. 30% a na weekendach jeszcze gorzej, więc reforma jest konieczna okupiona ukatrupieniem czerwonej linii (bo i na co komu ona?) wolę nawet układ 10/10/10 i dziada niż 3 linie tak rozdrobnione.
Mam wrażenie, że nie czytasz moich postów ze zrozumieniem. Nie neguję ani potrzeby, ani celu reform. JEdnakże sposób ich wprowadzania jest zły. Może się też okazać, że zostanie się z jakimś etapem pśrednim na lata, bo np. we wtorek ustalisz, że zmiany są takie, a dzień późniejsz przyjdzie decyzja, że ma być zupełnie inaczej. W takich realiach pracujesz, a planujesz tak, jakbyś mógł ustalić, jak będzie jeździć 503 za meisiąc-dwa. Tego nikt nie wie, a zmiana może zaistnieć z dnia na dzień. :-$
Dęboszczak pisze:Jarek, niestety, merytorycznie wypadłeś z obiegu
Oczywiście masz prawo do swojego zdania. Niemniej jednak tu na Wawkomie to Ty nie potrafisz uzasadnić zmian na 503. Argumenty, które przytaczasz nie odpowiadają na poruszone kwestie.

[ Dodano: |1 Sty 2011|, 2010 18:21 ]
marko80 pisze:to chyba temat o dolnym mokotowie a nie o powstanców slaskich?
O tym zdecydują moderatorzy a nie Ty.

[ Dodano: |1 Sty 2011|, 2010 18:24 ]
PS. A bierzesz pod uwagę, że 503 z nowymi przystankami to nowi pasażerowie i nowe protesty w przypadku likwidacji tego 503? Chyba, że chcersz jechać po trasie 503 linią 195 az na Tarchomin. Naprawdę to jest celem?

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 01 sty 2011, 18:33

Glonojad pisze:Ale jakieś argumenty merytoryczne? Bo Człuchowska to ma akurat autobusy dwa silne, jeden wręcz legendarnie, a do tego niezłe lokalne 112;
Taa, 112 na pewno wnosi tu wiele do tematu. Argumenty merytoryczne - znaczy co, obstawiasz, że jedna linia pojedzie na raz obiema ulicami? Do tego już pisałem, że ta "legendarna" linia wiezie na zupełnie inny ciąg - i z moich licznych obserwacji wynika, że jest dupą, nie dowozówką do tramwaju, bo zaczyna się poważnie napełniać od Hali na północ, a te "tłumy" w-/wy-siadające pod Halą to głównie babcie z siatami na zakupy. Pomiary pomiarami, ale trzeba jeszcze umieć je zinterpretować 8-(
No i wreszcie - skoro stawiamy na "pełność" ogryzka metra, to dajmy do niego szybki dowóz. Hell yes, nawet jestem skłonny postawić bardziej na silne quasi-ekspresowe 506, niż 105. Bo od Daszyniaka będą silne tramwaje pokrywające większość trasy 105, a więc i zaspokajające spory popyt. Za mało? Wzmocnić 10. A jak ktoś już idzie na autobus, to niech chociaż nie będzie to śmierdzi-dowozówka zatrzymująca się NŻ przy Cm. Wolskim i innych tego typu super potrzebnych przystankach (pomijając możliwość pojechania prosto przez Kasprzaka - to jest duży zysk), tylko dowożąca szybko i sprawnie. Myśl też w kategoriach promocji M2C - skoro 506 przestanie dowozić na Bródno, to niech przynajmniej szybko pozwoli zrealizować połączenie z użyciem M2C i 4/25 czy co tam z Wileniaka się na Bródno ostanie.
Glonojad pisze:Twoja tramwajofobia to zbyt mało, by uzasadnić jeszcze czwarte dziwadło przyspieszone na siłę.
A żeś się uczepił, zresztą zupełnie niesłusznie...
Glonojad pisze:Poza tym fajnie się tą tezę o "powolności" tramwaju testuje stojąc 20 minut w korku przez Prymasa. :D
Po pierwsze, za dużo się tędy najeździłem, żebyś mi mówił, jak jest szybciej i jak się tę tezę testuje. Rano może jest ciężko - ale ten korek tak samo dotyczył będzie 105. Za to po południu - wybacz Glon, miałem okazję fefset razy przetestować tę szybkość organoleptycznie i wiem, co mówię. =;

I dobra, może przejdźmy z tym na odpowiedni wątek? :>

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 sty 2011, 18:52

Dęboszczak pisze: Jarek, niestety, merytorycznie wypadłeś z obiegu,
Mocne słowa jak na pracownika instytucji, która na argumenty merytoryczne się obraża. Naprawdę mocne. Szkoda tylko, że oprócz tej pyskówki do słusznych zarzutów Jarka się nie odniosłeś.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 01 sty 2011, 19:01

Glonojad pisze:
Dęboszczak pisze: Jarek, niestety, merytorycznie wypadłeś z obiegu,
Mocne słowa jak na pracownika instytucji, która na argumenty merytoryczne się obraża. Naprawdę mocne. Szkoda tylko, że oprócz tej pyskówki do słusznych zarzutów Jarka się nie odniosłeś.
Nie bardzo wiem co trzeba udowadniać w temacie 503. trasa na Ursynowie b. dobra, dodatkowe przystanki też nie psują linii i nikt takiego połączenia nie chce likwidować, pasażerom zmiana numerka na zwykły nie będzie przeszkadzać jeżeli w relacji Trakt -Ursynów przy obecnej trasie dostaną linię zwykłą z 2 razy wyższą częstotliwością.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 sty 2011, 19:01

drja pisze: nie dowozówką do tramwaju,
A jak ma pełnić funkcję dowozówki do tramwaju, skoro jest "taksówka" nr 105/15/506 dla tramwaju konkurencyjna?
Glonojad pisze:Poza tym fajnie się tą tezę o "powolności" tramwaju testuje stojąc 20 minut w korku przez Prymasa. :D
Po pierwsze, za dużo się tędy najeździłem, żebyś mi mówił, jak jest szybciej i jak się tę tezę testuje.
Fakt, jeżdżę tamtędy tylko dwadzieścia kilka lat. Ale nie bronię Ci nazywać stania w korku przed prymasa jazdą szybszą od powolnego tramwaju, rób co sobie uważasz.
I dobra, może przejdźmy z tym na odpowiedni wątek? :>
Nie widzę większego sensu, bo z mojej strony EOT.

[ Dodano: |1 Sty 2011|, 2010 19:04 ]
Dęboszczak pisze: Nie bardzo wiem co trzeba udowadniać w temacie 503.
Doskonale wiesz, o co chodzi Jarkowi, 503 to tylko jedna ściana wielościanu.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 01 sty 2011, 19:30

Glonojad pisze:A jak ma pełnić funkcję dowozówki do tramwaju, skoro jest "taksówka" nr 105/15/506 dla tramwaju konkurencyjna?
Konkurencyjne to będzie silne zwykłe 105. Czerwony będzie doskonałym odciążeniem tramwaju dla pasażerów jadących dalej w śladzie obecnego 506 - i po trochu namiastką pełnego metra na Jelonkach. Ale nie, tak nie zrobimy, bo jeszcze by się okazało, że go pasażerowie zbytnio pokochają i zagrozi hegemonii tramwaju. Jeśli ja mam tramwajofobię, to jak nazwać taką postawę - szczególnym przypadkiem busofobii?
Egal, z mojej strony też EOT, bo żebym sobie żyły wypruł, to nikogo nie przekonam, a ZTM i tak podejmie jakąś losową decyzję na tydzień przed oddaniem M2C. Peace.

MC

Post autor: MC » 01 sty 2011, 19:34

Najdrożsi parafianie, weźcie się ogarnijcie bo zjeżdżacie na Jelonki z DM... :P

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 01 sty 2011, 19:35

drja pisze:
Glonojad pisze:A jak ma pełnić funkcję dowozówki do tramwaju, skoro jest "taksówka" nr 105/15/506 dla tramwaju konkurencyjna?
Konkurencyjne to będzie silne zwykłe 105. Czerwony będzie doskonałym odciążeniem tramwaju dla pasażerów jadących dalej w śladzie obecnego 506 - i po trochu namiastką pełnego metra na Jelonkach. Ale nie, tak nie zrobimy, bo jeszcze by się okazało, że go pasażerowie zbytnio pokochają i zagrozi hegemonii tramwaju. Jeśli ja mam tramwajofobię, to jak nazwać taką postawę - szczególnym przypadkiem busofobii?
Egal, z mojej strony też EOT, bo żebym sobie żyły wypruł, to nikogo nie przekonam, a ZTM i tak podejmie jakąś losową decyzję na tydzień przed oddaniem M2C. Peace.
Wspaniała realizacja polityki transportowej m. st. Warszawy - tworzenie szkodliwej konkurencji w jednym korytarzu transportowym między komunikacją szynową i wypieranie jej przez autobus. Gratulacje =D>

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 01 sty 2011, 19:35

Przepraszam, nie jam zaczął ;p
A odpowiedzi Dęboszczaka na pytanie o to, jaką trasą poprowadziłby siekierę ursynowsko-mokotowską nadal nie ma...

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 01 sty 2011, 19:37

MC pisze:Najdrożsi parafianie, weźcie się ogarnijcie bo zjeżdżacie na Jelonki z DM... :P
Dlatego apeluję o powrót z Jelonek na Mokotów 189 :razz:

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 01 sty 2011, 19:39

drja pisze:Przepraszam, nie jam zaczął ;p
A odpowiedzi Dęboszczaka na pytanie o to, jaką trasą poprowadziłby siekierę ursynowsko-mokotowską nadal nie ma...
Trasa 503 - pl. Piłsudskiego
Przebieg 166 nie wytwarza potoku dalekobieżnego, w weekendy widać to szczególnie
195 przy silnym 179 o niemal identycznej trasie nie ma sensu (po co 2 linie jadące tak samo?)
503 obsługuje serce dzielnicy - najprostszy wyjazd z Ursynowa.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 01 sty 2011, 19:57

I co, fakt, że 166 nie wytwarza potoku dalekobieżnego (dokąd? na Pragę z Ursynowa? no pewnie i tak...) oznacza, że można zaorać jego trasę na Ursynowie czy też zmienić go w uzupełniającego dziada (bo takie tu możliwości zgniłego kompromisu padały)? To jest lepsze? W czym i dla kogo? Po drugie, jak rozumiem prasko-powiślański odcinek linii zachowujesz, więc dokąd go skrócisz, żeby nie wyszło krańcowanie "nigdzie" na Mokotowie? Bo chyba nie PW, prawda?
Dalej jedziemy: co mnie jako pasażera interesuje, że 195 sporym odcinkiem trasy pokrywa się ze 179? Odkąd metro jedzie na Trakt, że chcesz pasażerom 195 zaproponować przesiadkę w 179+metro? Bo nie chcę mi się wierzyć, że chcesz zaproponować przesiadkę 179+503... =;
Wreszcie, (szlag, znowu OT...) co z Tarchomina za skrócone "donikąd" (tak, Pl. Piłsudskiego to jest w tej relacji "nigdzie") 503?

Nie nie, to ja jednak dziękuję za tą poprawę. Ani nie starczy ci brygad na zrobienie z tego 503 siekiery (bo ze 195 będziesz musiał wzmocnić 179, tak ze 2 razy, ze 166 wiele nie odzyskasz, a i ze skrócenia 503 też, bo jest jeszcze Tarchomin), ani nie poprawisz tym nigdzie dojazdu w kategoriach czasowych - bo o wygodzie dodatkowej przesiadki dla wielu pasażerów nie wspomnę.

[ Dodano: |1 Sty 2011|, 2010 20:01 ]
Dęboszczak pisze:Wspaniała realizacja polityki transportowej m. st. Warszawy - tworzenie szkodliwej konkurencji w jednym korytarzu transportowym między komunikacją szynową i wypieranie jej przez autobus. Gratulacje =D>
Noż querva... i weź tu zakończ OT :/ Stary, to wy proponujecie częste 105 pokrywające się przystankowo z 80% tramwaju - i to nie jest konkurencja, tak? A jak ja proponuję komplementarne rozwiązanie w postaci czerwońca, który zbierze potoki inne, niz tramwaj w celu sprawniejszego transportu tych ludzi, to jest be? Czy Ty w ogóle analizujesz skutki danych propozycji, czy ograniczasz się do sprawdzenia na ślepo, czy coś pod kilka punktów z tego mitycznego dokumentu podpada -- pomijając już, że pewnie ile osób, tyle interpretacji tejże Strategii? I wreszcie - czy Ty w ogóle zadałeś sobie trud przeczytania kilku poprzednich postów, np. tego, gdzie proponowałem wzmocnienie 10 w miejsce 105?

ODPOWIEDZ