Trasa Łazienkowska i nie tylko
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
A w ogóle to jak można się nie zgadzać z formą? Ona jest, jaka jest. To tak, jakbyś się nie zgadzał z deszczem. Raczej bym rzekł, że można jej nie akceptować, ale od zgadzania się (lub nie) to chyba raczej jest meritum... 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wzięło Cię na dysputy, a jutro robota czeka, dobranoc!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
A ty sam czego tu jeszcze łazisz?Glonojad pisze:Wzięło Cię na dysputy, a jutro robota czeka, dobranoc!
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
tak, ale też nie musi być połączenia Ostrobramskiej z każdym fragmentem Służewca.drapka pisze:Czysto teoretycznie, bo to jednak trochę inny Służewiec.
możnaby to przecież inaczej rozwiązać niż za pomocą obecnego 182. przykład 165 jest dobry dla południowej cześci tego rejonu.drapka pisze:Czy nie chodziło raczej o odcinek WORONICZA-RZYMOWSKIEGO, który wisiałby jedynie na 107 ?
PURA VIDA!
A może w ogóle te rejony w kwadracie (no dobra, wielokącie) Woronicza-Wołoska-Marynarska-Postępu-Konstruktorska-Suwak-Domaniewska-"wyczyścić" i puścić jakąś szczytową biurodowozówkę z np. Metra Wierzbno? Wtedy presja na pozostawienie 182 byłaby mniejsza. Do szczęścia ładnego domknięcia trasy brakuje chyba tylko przedłżenia ul Suwak - odbarczającej dla Marynarskiej między Taśmową i Postępu. Wtedy trasa byłaby niezależna od tego, co dzieje się na Marynarskiej.mariow pisze:możnaby to przecież inaczej rozwiązać niż za pomocą obecnego 182. przykład 165 jest dobry dla południowej cześci tego rejonu.
Popatrz, jaka franca!
źródło: http://ztm.waw.pl/informacje.php?i=34&c=98&l=1ztm.waw.pl pisze: Czterysta ósemka" jeszcze wróci
Pasażerów, którzy korzystali z linii 408, ucieszy na pewno informacja, że ich autobus powróci na warszawskie ulice. Stanie się to już jesienią.
Decyzja o utrzymaniu zawieszenia kursowania linii 408 wynikała z faktu, że autobus ten w ostatnich miesiącach stracił na swoim znaczeniu komunikacyjnym. Kursował bardzo długą trasą, na której tworzyły się korki. Duża część pasażerów linii, zamiast stać tracić czas, wolała przesiadkę do tramwaju (z Jelonek) lub pociągu (z Rembertowa). Dodatkowym argumentem za utrzymaniem zawieszenia kursowania tej linii był fakt rozpoczęcia modernizacji węzła Marsa, która bardzo utrudnia płynny przejazd.
Linia została zawieszona, co wcale nie znaczy – zlikwidowana. ZTM analizuje możliwość jej przywrócenia. Trwają analizy dotyczące jej trasy. Prawdopodobnie do czasu zakończenia remontu na węźle Marsa, linia mogłaby kursować np. tylko do ul. Ostrobramskiej. Przez Trasę Łazienkowską autobusy mogłyby wtedy przejechać szybko dzięki buspasowi, który zostanie tam uruchomiony jeszcze we wrześniu. Dzięki niemu czas przejazdu skróci się nawet o 15 minut! Ponadto, w celu maksymalnego wykorzystania przepustowości pasa, zwiększona zostanie częstotliwość kursowania linii 523 (z 15 do 6 minut w godzinach szczytu). (...)
Powrót 408 w okrojonej formie jest po prostu bezsensem.
Wiadomo że nie podjeto decyzji o likwidacji a mami sie ludzi tym czasowym zawieszeniem ze względu na jakies protesty, tylko ze protestuja zapewne ludzie którzy cos utracili czyli pasażerowie z Rembertowa, Lazurowej czy Wolskiej. W tej sytuacji przywrocenie 408 na okrojonej trasie nic nie da i protesty pozostana te same co teraz.
Z drugiej strony nawet idiotyczne przywrocenie potworkowatego, okrojonego 408 jest lepsze od sytuacji ktora jest teraz, czyli dziwnych solówkowych wtyczek na dziwnej nie wiadomo czy silnej czy slabej linii 523. Jechałem dzis taka wtyczką z Wolskiej na Saską i bylo puściutko (ok 14).
Wiadomo że nie podjeto decyzji o likwidacji a mami sie ludzi tym czasowym zawieszeniem ze względu na jakies protesty, tylko ze protestuja zapewne ludzie którzy cos utracili czyli pasażerowie z Rembertowa, Lazurowej czy Wolskiej. W tej sytuacji przywrocenie 408 na okrojonej trasie nic nie da i protesty pozostana te same co teraz.
Z drugiej strony nawet idiotyczne przywrocenie potworkowatego, okrojonego 408 jest lepsze od sytuacji ktora jest teraz, czyli dziwnych solówkowych wtyczek na dziwnej nie wiadomo czy silnej czy slabej linii 523. Jechałem dzis taka wtyczką z Wolskiej na Saską i bylo puściutko (ok 14).
Dziś drugi dzień obserwacji, tyle że z 8.30. Czekałem ok. 5 min i podjechał SU12 na 523. Zbyt dużego tłoku w środku nie było (trochę ludzi stało). Na razie ta komunikacja mi się podoba. 
[ Dodano: |3 Wrz 2009|, 2009 17:15 ]
W każdym razie na razie widzę wielką poprawę.
Chociaż może to być akurat przypadek, że trafiłem akurat na takie kursy.
Bo poza porannym szczytem częstotliwość 523 jest odpowiednia (są też inne linie jakby co). Natomiast chodzi o szczyt poranny 7 - 9 kiedy mnóstwo ludzi z naporem naciera na solówkowe 523...Rosa pisze:Jechałem dzis taka wtyczką z Wolskiej na Saską i bylo puściutko (ok 14).
[ Dodano: |3 Wrz 2009|, 2009 17:15 ]
W każdym razie na razie widzę wielką poprawę.
Na Ostrobramskiej się poprawi, fajnie, bo im się należy. Ale kosztem pasażerów z Płowieckiej. Nie dość, że czas podróży jest długi, bo robią rondo, to ZTM postanowił ten czas jeszcze wydłużyć zabierając znaczną ilość kursów w relacji Płowiecka - Metro Politechnika/Centrum. W Rembertowie i Wesołej łącznie zabrano w godzinach szczytu aż 6 kursów na godzinę (4z408,2z514). Napomknięto o ewentualnej rekomepnsacie w postaci dodatkowych kursów KM. Ale czy coś z tego wyjdzie, i ile to będzie kursów, zobaczymy..Glonojad pisze:To jest rzeczywiście strata, ale przyznasz, że linia w całości po buspasie jest potrzebna?Jarek pisze:Zamiast 182 co 5 minut. Poprawiło się 182, to się je znowu potnie.
- Bastian
- Sułtan Maroka
A wiesz, że bodaj 3 dni temu przejazd Marsa od Żołnierskiej do Płowieckiej zajął godzinę?