tvnwarszawa.pl pisze:Ile dni jest ważny bilet 30 dniowy? Zastanawia się internauta Marek_zukowski. Nie bez powodu - Zakupiony dziś bilet ważny jest do 2.03.2011. Co się stało z brakującymi dwoma dniami? – pisze na warszawa@tvn.pl.
Zapytaliśmy o to Igora Krajnowa, rzecznika ZTM. - Bilet aktywowany trzeciego lutego jest ważny do godziny 23.59 czwartego marca – mówi patrząc na kalendarz Krajnow. Jeżeli nasz klient ma jakiekolwiek wątpliwości, zapraszamy do Punktu Obsługi Pasażera. Jest tam możliwość odczytania kiedy bilet był aktywowany i do kiedy jest ważny. Wszystkie wątpliwości będą wyjaśniane – zapewnia Krajnow.Marek_zukowski pisze:Bilet miesięczny czy 30-to dniowy?
Wielu mieszkańców Warszawy posiada bilet "zbliżeniowy" używany w komunkacji publicznej.
Posiadam bilet 30-to dniowy według nazewnictwa narzuconego nam przez ZTM i na tym rodzaju biletu się skupię. Jak sama nazwa wskazuje bilet powinien być ważny przez 30 kolejnych dni.
Niestety tak nie jest !!!
Zakupiony dziś bilet przeze mnie (3.02.2011) jest ważny do 2.03.2011 (sprawdziłem w autobusie). Taka data wyskoczyła mi na czytniku.
Ja się pytam co się stało z brakującymi dwoma dniami, za które zapłaciłem.
Trzydzieści dni mija 4.03.2011.
Zapytałem o to panią w kiosku, u której kupowałem doładowanie biletu. Niestety nie potrafiła mi odpowiedzieć.
Inaczej by miała sie sprawa gdyby bilet nazywał się "miesięczny".
Do kogo mm się zwrócić po zwrot nadpłaty? Wiem że to sa śmieszne grosze ale zawsze to są moje pieniądze. Skoro państwo rozlicza nas co do grosza to ja bym chciał rozliczyć państwo.
Pozdrwiam mieszkańców 100licy i ukłony dla ZTM
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Krótszy miesiąc, krótszy bilet ?

Właśnie nie pamiętałem tego konkretnego fragmentu który wtedy wyczytałem, ale właśnie go znalazłem.
Czemu np. bilet 3-dniowy nie może być ważny przez 72 godziny?Bilet dobowy jest ważny od momentu skasowania przez 24 godziny od momentu skasowania, bilety 3-, 7- i 14-dniowe ważne są od momentu skasowania do godziny 23:59 ostatniego dnia ważności.
- R-9 Chełmska
Gdzie, tam. Trzeci dzień jest "napoczęty" już, więc trzy dni. Nie ma "połówek dnia", co najwyżej mogą być godziny...Pink pisze:Równie dobrze można powiedzieć, że ten nie jest ważny trzy dni - przecież jak go skasujesz o 12:00 to jest ważny tylko 2,5 dnia
Spytaj RM, która uchwalała cennik opłat...reserved pisze:Czemu np. bilet 3-dniowy nie może być ważny przez 72 godziny?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- klarowny jan
http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/2916_u.htm
Nowelizacja prawa przewozowego - wchodzi w życie 1.03.2011. Poszerzone zostaną między innymi uprawnienia kontrolerów biletów a także zaostrzone zostanie postępowanie w stosunku do nieuczciwych pasażerów.
Nowelizacja prawa przewozowego - wchodzi w życie 1.03.2011. Poszerzone zostaną między innymi uprawnienia kontrolerów biletów a także zaostrzone zostanie postępowanie w stosunku do nieuczciwych pasażerów.
9) art. 33a otrzymuje brzmienie:
(...)
7. Przewoźnik lub organizator publicznego transportu zbiorowego albo osoba przez niego upoważniona ma prawo:
(...)
2) w razie niezapłacenia należności i nieokazania dokumentu – ująć podróżnego i niezwłocznie oddać go w ręce Policji lub innych organów porządkowych, które mają zgodnie z przepisami prawo zatrzymania podróżnego i podjęcia czynności zmierzających do ustalenia jego tożsamości
(...)
8. W przypadku, o którym mowa w ust. 7 pkt 2, do czasu przybycia funkcjonariusza Policji lub innych organów porządkowych, podróżny obowiązany jest pozostać w miejscu przeprowadzania kontroli albo w innym miejscu wskazanym przez przewoźnika lub organizatora publicznego transportu zbiorowego albo osobę przez niego upoważnioną.”;
(...)
Rozdział 10a
Przepisy karne
Art. 87a. Podróżny, który w czasie kontroli dokumentów przewozu osób lub bagażu, mimo braku odpowiedniego dokumentu przewozu, odmawia zapłacenia należności i okazania dokumentu, umożliwiającego stwierdzenie jego tożsamości, podlega karze grzywny.
Art. 87b. Podróżny, który w czasie kontroli dokumentów przewozu osób lub bagażu nie pozostał w miejscu przeprowadzania kontroli albo w innym miejscu wskazanym przez przewoźnika lub organizatora publicznego transportu zbiorowego albo osobę przez niego upoważnioną do czasu przybycia funkcjonariusza Policji lub innych organów porządkowych, podlega karze grzywny.
- klarowny jan
Zmienia, i to całkiem sporo. Co do Policji - mają ważniejsze sprawy na głowie aniżeli przyjeżdżać do pasażera który odmawia okazania kontrolerowi dokumenty, mimo że go posiada. Perspektywa +500 od Policji zwiększy skuteczność egzekwowania dokumentu przez kontrolera, o ile na początku posypie się pare policyjnych "kwitów", a wieść o tym rozniesie się po Warszawie. To już zadanie mediów lokalnych, choć o to nie problem, bo wiadomość jest dość sensacyjna.elijah pisze:Nowe prawo w praktyce nic nie zmienia oprócz zapisów w dziennikach ustaw. Kto miałby tę grzywnę nakładać? Policja? Nie będzie im się chciało.