Trasa tramwajowa Dw. Zachodni - Wilanów

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 14 mar 2016, 17:53

A swoją drogą, to czy nie jest tak, że Warszawa i tak te pieniądze dostanie, bo jest jakaś pula dotacji na ekologiczny transport dla województwa i trudno o duże konkurencyjne projekty? Wtedy lepiej zgłaszać takie, które mają większą szansę na realizację w terminie.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 14 mar 2016, 18:10

Unijne pieniądze zawsze mogą wrócić do Unii. Tylko że ten odcinek właśnie nie został zgłoszony do dofinansowania unijnego.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 mar 2016, 18:27

Warszawa te projekty nie zgłasza do mazowieckiego programy regionalnego tylko do ogólnopolskiego programu infrastrukturalnego. Tam jest pula na transport niskoemisyjny. Realnie walczą o niego kolej i tramwaje. Biorąc pod uwagę efektywność kolejarzy Warszawa na projekty niezgłoszone a zrealizowane ma spore szanse dostać dofinansowanie w ostatniej chwili. Przecież podobnie było pod koniec 2015 roku. Też Warszawie nagle skapła kasa za Trasę WZ i kilka innych rzeczy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 mar 2016, 18:30

KwZ pisze:A dlaczego odcinka przez Rostafińskich nie ma na stronie TW?
Bo najwyraźniej ktoś zapomniał. :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 14 mar 2016, 19:23

Sorry, ale dla mnie strona przewoźnika jest bardziej wiarygodna niż artykuł w gazecie, choćby cytowała rzecznika spółki. Rozstrzygający byłby tekst umowy wieloletniej ze wszystkimi poprawkami, ale nie udało mi się go znaleźć. Tramwar omawia jedynie oryginalną umowę wraz z aneksem z 2009.

Dodano po 22 minutach 31 sekundach:
Znalazłem jeszcze artykuł na TransporciePublicznym z połowy 2015, który wspomina o tej trasie w kontekście perspektywy unijnej 2014-2020.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 mar 2016, 19:42

Wiliam pisze:Bastianie, przecież tram przez Pole Moktowskie to nie jest prowokacyjny pomysł MichałaJ, tylko do tej pory był przedstawiany jako integralna część inwestycji pt. "Tramwaj na Wilanów".
Ja tę rozmowę traktuje, jako poważne zaniepokojenie pominięciem tego odcinka w projekcie, bo na ogół tak się zaczynało wykreślanie inwestycji z planu (przypominam pętle tramwajową przy Stadionie, która też w pewnym momencie wzięła i zniknęła z planów dotyczących Al.Zielenieckiej).
Zapytam o jeszcze jedno: Zawrotka/pętla przy Arsenale oraz ewentualne tory do MHŻP? Bo to też wchodziło w skład tej koncepcji programowo-przestrzennej.
No więc powiedzmy to jasno: projekt inwestycyjny to nie jest to samo, co projekt unijny, który jest w gruncie rzeczy bardziej projektem finansowym. Projekt unijny może obejmować różne zadania, nawet luźno ze sobą powiązane (ale nie bez związku - nawet przecież Annopol związek z Wilanowem ma). Kryterium jest, powiedzmy, pewność ich realizacji, zwłaszcza przy tak napiętych terminach. Ważne, że nie można zgłosić dwóch odrębnych projektów unijnych na zadania ze sobą zbyt blisko powiązane - byłaby to w zasadzie próba dwukrotnego skoku na kasę z jednym projektem "sztucznie podzielonym" (dlatego nie ma możliwości zgłoszenia Rostafińskich jako odrębnego projektu unijnego).

Projekt inwestycyjny natomiast, co oczywiste, z natury swojej jest spójny, a jego zadania muszą być ze sobą powiązane (zazwyczaj geograficznie w trasę), za to jego części mogą być w różny sposób finansowane (w szczególności: część z Unii, część nie z Unii, więc ze środków własnych, czytaj - z kredytu; oczywiście środki unijne też są de facto spłatą kredytu zaciągniętego na inwestycję, ale to już pomińmy).

W tej chwili projekt inwestycyjny "tramwaj do Wilanowa" (posługuję się tu nazwami nieoficjalnymi) jest na etapie koncepcji, która obejmuje wszystkie zadania od Kasprzaka do Wilanowa i jeszcze Arsenał. Do przyszłego roku nie można więc nawet mówić o opóźnieniu ani tym bardziej wypadnięciu jakichkolwiek zadań, bo z czego mają wypadać? Z koncepcji? Oczywiście nie daje to pewności uniknięcia komplikacji w przyszłości, ale jeszcze nic takiego nie nastąpiło. Zupełnie odrębnym projektem inwestycyjnym jest np. zajezdnia Annopol, która w procesie inwestycyjnym jest już nieco bardziej zaawansowana. Tak więc projekt unijny obejmuje Annopol i część zadań (odcinków) trasy wilanowskiej.

Skoro budzi to takie wątpliwości, spróbuję coś zrobić, by ukazała się oficjalna informacja o tym, czym są projekty unijne, jak mogą lub nie mogą być dzielone itp. itd. :)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 14 mar 2016, 20:40

Jestem kontent. Dzięki. :)
Obrazek

MichalJ

Post autor: MichalJ » 14 mar 2016, 20:43

W dalszym ciągu przekaz jest jasny: nie zgłaszamy do dofinansowania odcinka najbardziej zagrożonego.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 mar 2016, 20:47

Odcinek przez Pole jest uważany za najbardziej zagrożony, to prawda. Ale od "bycia ryzykownym" do "bycia porzuconym" droga jest jeszcze naprawdę daleka.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 mar 2016, 21:01

KwZ pisze:Sorry, ale dla mnie strona przewoźnika jest bardziej wiarygodna niż artykuł w gazecie, choćby cytowała rzecznika spółki.
Dobsz, znam człowieka, który zna człowieka, który czasem w osiedlowym spotyka kogoś itd., może coś da się zrobić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 mar 2016, 21:08

Glonojad pisze:
KwZ pisze:Sorry, ale dla mnie strona przewoźnika jest bardziej wiarygodna niż artykuł w gazecie, choćby cytowała rzecznika spółki.
Dobsz, znam człowieka, który zna człowieka, który czasem w osiedlowym spotyka kogoś itd., może coś da się zrobić.
Nie przejmuj się. Większość ludzi jednak wierzy prasie a nie urzędasom i ich wrednej propagandzie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 15 mar 2016, 11:03

Ktoś ważny mieszka na Rostafińskich? Przeprowadził się z Filtrowej?
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 mar 2016, 21:18

KwZ pisze:Sorry, ale dla mnie strona przewoźnika
...sprawdź ją jeszcze raz ;)

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 08 lis 2016, 10:44

Chyba już od 2004 słyszymy o wąsatej trasie. W międzyczasie wybudowano trasę na Powstańców Sląskich, a także na Tarchomin. O trasie na Wilanów tylko się mówi, od 12 lat. Czy ja tego doczekam?
miłośnik 13N

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 08 lis 2016, 11:04

Są szanse, że doczekasz się i to jeszcze przed pójściem na emeryturę ;)
http://www.transport-publiczny.pl/mobil ... 53459.html

ODPOWIEDZ