Elektrobusy
Jedno i drugie. Przecież elektrykom by nie wystarczyło baterii...
A ile czasu zajmuje standardowe ładowanie na Spartańskiej? Czy to się mieści w ramach rozkładowego postoju?
Spokojnie. Znajomemu w ciągu postoju 30min. na 168 w DS naładował się z 45% do 97%.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Czyli na Włościańską już nie zajeżdżają?
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.
Zjeżdżają, w zależności od brygady.
Może trochę OT ale dokończę.
Nie do końca masz rację. W Lublinie aktualnie jeżdżą zasadniczo 3 rodzaje trolejbusów (pomijając pojedyncze rodzynki):
- Solaris 12S bez dodatkowego napędu,
- Solaris 12MB z silnikiem spalinowym, bez baterii trakcyjnych
- URSUS T70116 z bateriami, bez silnika spalinowego,
- Solaris Trollino 18 z bateriami, bez silnika spalinoego. Ich wygląd może trochę mylić bo akumulatory są umieszczone w przedziale przypominającym wierzę na silnik spalinowy.
Więc jak jakiś trolejbus ma akumulatory to nie ma silnika spalinowego i odwrotnie. Podczas jazdy na akumulatorach nie ma zasilania klimatyzacji, urządzeń grzewczych i nawiewów. Tyle funkcjonalności trolejbusów z akumulatorami.
Jeżeli to prawda, a nie mam powodu przypuszczać że nie, to dla samochodu jest to do przyjęcia ale 130 przegubowych elektryków będzie miało problem.
Chyba że większość pójdzie na dodatk ale gdzie tu ekologia
Przegubowce ,to sól tej ziemi .
Bardziej istotne niż to ile procent baterii ładuje się w jakim czasie jest to na ile kilometrów (i/lub kółek) te procenty wystarczą. Jeśli w ciągu 15 minut przerwy autobus da radę naładować się na 2 kółka to byłoby świetnie, jeśli na jedno to też nie byłoby źle. Trzeba pamiętać, że autobus wyjeżdża z zajezdni naładowany, w międzyszczycie też powinien być w stanie zrealizować wszystkie przerwy, więc myślę że można spokojnie założyć że każdy autobus powinien szczyt zacząć z co najmniej 80% baterii. Nawet jeśli trzeba będzie ominąć jakąś przerwę to i tak powinno być dość rezerwy prądu.Jeżeli to prawda, a nie mam powodu przypuszczać że nie, to dla samochodu jest to do przyjęcia ale 130 przegubowych elektryków będzie miało problem.
I jak tak na to patrzę, to dochodzę do wniosku że przy działającym ładowaniu warto by puszczać elektryczne na długie prace i spalinowe na szczytówki na tych liniach, tak żeby mniej więcej co drugi kurs był spalinowy - żeby zminimalizować ryzyko zjechania się dwóch rozładowanych pojazdów do jednej ładowarki.
-
desert_eag
Wg. tego wykresu - https://cdn.instructables.com/F0P/T7T4/ ... MEDIUM.jpg - baterie Li-ion mają liniowy czas ładowania gdzieś tak do 85%. Jeśli w 30 minut udaje się naładować 52 pp i to ponad te 85%, to "liniowo" wychodzi 1,73 pp/min, ale ze względu na wejście w wolniejszą strefę realnie pewnie udaje się ładować 1,9-2 pp/min.
Z tego by wychodziło że w pesymistycznym wariancie wychodzi że czas na ładowanie na jeden półkurs to ok. 4 minuty, więc w kwadrans wychodzą dwa kółka. W maksymalnie optymistycznym w te 15 minut dałoby radę naładować się na aż 3 kółka.
Z tego by wychodziło że w pesymistycznym wariancie wychodzi że czas na ładowanie na jeden półkurs to ok. 4 minuty, więc w kwadrans wychodzą dwa kółka. W maksymalnie optymistycznym w te 15 minut dałoby radę naładować się na aż 3 kółka.
Trochę OT:
https://businessinsider.com.pl/motoryza ... etsg_fb_biMiasto od dłuższego czasu było posiadaczem największej floty elektrycznych autobusów. Flota miała zostać w pełni elektryczna dopiero w 2018 roku. Cel udało się osiągnąć przed czasem. Obecnie po ulicach 12-milionowego Shenzhen porusza się 16 359 autobusów.
ŁK
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A wszystko poniżej kosztów w ramach rozwoju technologii.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
tak czy owak, do 510 stacji ładowania i 8 tysięcy punktów trochę nam daleko. Nawet jak te 1600 autobusów byśmy zrobili elektrycznymi, to 50 i 800 punktów wydaje się dużo. Btw, oni mają jakieś 2 razy więcej autobusów na mieszkańca niż W-wa, a jeszcze mają inne środki transportu (choć tramwajów mają mało, a metra proporcjonalnie do W-wy).
Za to jest 1000 linii autobusowych - walas i miłośnik by trochę poświęcili czasu ma wypisówki!
Za to jest 1000 linii autobusowych - walas i miłośnik by trochę poświęcili czasu ma wypisówki!
ŁK
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No jak się ma mało szyny to się ma dużo gumy, to logiczne akurat. Warszawa ma ponad 500 składów tramwajowych, to odpowiednik z 800 autobusów przegubowych czy 1000 pojedynczych - właśnie, ile Chińczycy mają przegubów tam?
Na filmie
https://youtu.be/sLo3Pn4KC3w
widzę wyłącznie solówki otaz trochę turystykow i midibusów.
Na filmie
https://youtu.be/sLo3Pn4KC3w
widzę wyłącznie solówki otaz trochę turystykow i midibusów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.