Jarmark Europa na wieki wiekĂłw

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 24 kwie 2007, 20:45

Karol pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:A we Włochach-tam gdzie jest planowana ew. lokalizacja bazaru budowane jest właśnie osiedle i dodatkowo mamy tam rezerwę pod NowoLazurową :roll:
Trochę miejsca jeszcze tam jest. Ale to by była czysta prowizorka, tyle że z dobrym dojazdem. PKP Ursus Pn. już dziś straszy niczym Stadion X-Lecia 8-[
Trochę ale bardzo mało :> Szczególnie porównując to z terenami wzdłuż Alei Zielenieckiej :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 24 kwie 2007, 22:56

Tam w Ursusie Płn. to też trzeba coś zrobić, bo jest to obraz nędzy i rozpaczy :(
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 24 kwie 2007, 22:57

Piotrek pisze:Tam w Ursusie Płn. to też trzeba coś zrobić, bo jest to obraz nędzy i rozpaczy :(
Mówisz o terenach ZM :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 24 kwie 2007, 22:58

R-11 Kleszczowa pisze:Mówisz o terenach ZM :?:
Też. W ogóle - nie powiesz, ile terenu się marnuje... zresztą jeszcze jak to wygląda. A miejsce moim zdaniem jest za dobre, żeby dośmiecać go bazarem.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 24 kwie 2007, 23:04

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Mówisz o terenach ZM :?:
Też. W ogóle - nie powiesz, ile terenu się marnuje... zresztą jeszcze jak to wygląda. A miejsce moim zdaniem jest za dobre, żeby dośmiecać go bazarem.
Czy ja wiem czy się marnuje :roll: Budują market i podobno osiedle. Jehowi już dawno sobie dom spotkań pobudowali, cysterny produkują, Mobilis ma zajezdnie, Ikarusy tną na żyletki. Teren ZM Ursus tętni swoim życiem.

Zresztą Ty mówisz o innym miejscu niż ja. Spójrz na mapkę- gdzie bazar jest planowany, a gdzie jest Ursus Płn... zresztą sztuczna nazwa ten Ursus Płn 8-[
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 24 kwie 2007, 23:07

R-11 Kleszczowa pisze: Zresztą Ty mówisz o innym miejscu niż ja. Spójrz na mapkę- gdzie bazar jest planowany, a gdzie jest Ursus Płn...
W tym miejscu tak - ja teraz już bardziej poruszyłem teren obok stacji i bardziej na zachód.
R-11 Kleszczowa pisze:Budują market i podobno osiedle.
A no tego nie widziałem.
R-11 Kleszczowa pisze:Czy ja wiem czy się marnuje
Moim zdaniem tak. Jadąc wczoraj 177, właściwie oprócz zakładu w połowie nie używanego to tam się nic nie dzieje, tylko jakieś syfy... Ale trochę EOT się zrobił ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 24 kwie 2007, 23:11

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Czy ja wiem czy się marnuje
Moim zdaniem tak. Jadąc wczoraj 177, właściwie oprócz zakładu w połowie nie używanego to tam się nic nie dzieje, tylko jakieś syfy... Ale trochę EOT się zrobił ;)

O którym "zakładzie" mówisz :?: Zapewniam Cię, że naprawdę sporo firm pracuje na ternach ZM Ursus.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 24 kwie 2007, 23:38

R-11 Kleszczowa pisze:
Piotrek pisze: Moim zdaniem tak. Jadąc wczoraj 177, właściwie oprócz zakładu w połowie nie używanego to tam się nic nie dzieje, tylko jakieś syfy... Ale trochę EOT się zrobił ;)

O którym "zakładzie" mówisz :?: Zapewniam Cię, że naprawdę sporo firm pracuje na ternach ZM Ursus.
Potwierdzam. Na terenie ZM Ursus działa wiele firm.......aż sam byłem zdziwiony - dopóki sam nie miałem z nimi do czynienia i z tym rejonem.
KS Unibax Toruń - mój klub
503 - moja linia
208 - linia z przymusu

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 25 kwie 2007, 0:59

:arrow: No to poczekamy sobie półtora roku. A skoro już na wstępie termin wydłużył się z dwóch miesięcy do półtora roku, to można podejrzewać, że to nawet pięć lat potrwa.
GW pisze:Nie ma szansy na szybki bazar dla handlarzy Stadionu Dziesięciolecia

Małgorzata Zubik, ostatnia aktualizacja 2007-04-24 22:11

Nie ma szans na to, żeby miasto zapewniło w lipcu miejsce dla handlarzy ze Stadionu Dziesięciolecia. Przygotowanie bazaru potrwa do półtora roku.

Miasto ma więc twardy orzech do zgryzienia. Z końcem czerwca wygasa umowa dzierżawy Stadionu Dziesięciolecia ze spółką Damis, która prowadzi Jarmark Europa. W poniedziałek władze miasta i handlarzy zaskoczyła informacja rządowego Centralnego Ośrodka Sportu, który zarządza stadionem. Ośrodek postanowił, że mimo wcześniejszych obietnic nie będzie możliwości przedłużania umów z handlarzami do czasu rozpoczęcia budowy stadionu narodowego. I choć o likwidacji handlu na stadionie mówi się od dawna, to na jego przeniesienie nikt nie jest dziś gotowy. Ani ok. 5 tys. handlujących, ani miasto. Problemu nie rozwiąże też kolejne przedłużenie dzierżawy, np. do jesieni.

Ratusz wskazał co prawda siedem miejsc pod handel w całej Warszawie - od Białołęki, przez Bielany, po Zawady, ale tak naprawdę większość z nich jest nie do przyjęcia dla osób ze stadionu.

Tymczasem dopóki przedstawiciele kupców nie wskażą konkretnego terenu, nie wiadomo, z jakimi zadaniami i wydatkami musi liczyć się miasto. Jeśli zdecydują się na miejsce w szczerym polu (np. Kozia Górka), trzeba będzie wybudować całą infrastrukturę - doprowadzić wodę, prąd, zrobić dojazd. A wcześniej uzyskać odpowiednie decyzje, uzgodnienia, pozwolenia na budowę. Na to potrzeba 1-1,5 roku.

W dodatku wśród samych handlujących nie ma pełnej zgody. Dziś reprezentują ich interesy trzy stowarzyszenia. Nie ułatwia to porozumienia z władzami miasta. - Nie ma jeszcze decyzji dotyczącej finansowania targowiska, bo kupcy nie mają wspólnego stanowiska - wyjaśnia Ryszard Modzelewski. - Na przykład nie sprecyzowali, czy hala dla nich ma mieć jedną. czy dwie kondygnacje. Nie wiadomo też, na ile osób ma być ten bazar.

Bez tych podstawowych informacji nie ma co marzyć o tym, że nowe miejsce do handlu powstanie w szybkim tempie.

Dziś kupcy ze Stadionu Dziesięciolecia wybierają się do Centralnego Ośrodka Sportu. Będą tam też miejscy urzędnicy. W pierwszych dniach maja przyjmie ich zaś wiceprezydent Warszawy Andrzej Jakubiak. Władze miasta liczą na to, że kupcy wybiorą nowy adres Jarmarku Europa.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 25 kwie 2007, 8:04

span pisze:Na terenie ZM Ursus działa wiele firm...
Może, ale wydało mi się, że zajmuje to wszystko za dużo miejsca niż powinno 8-[quote="GW"];]Nie ma szans na to, żeby miasto zapewniło w lipcu miejsce dla handlarzy ze Stadionu Dziesięciolecia. Przygotowanie bazaru potrwa do półtora roku. [/quote] Kurna, wywalić i już. Jeśli raz już coś pozwolą, to potem kupcy będą myśleć, że im wolno i w ogóle się nie wyniosą!
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 25 kwie 2007, 9:11

:-k Może nastąpi odrodzenie Rużyca :-k
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Dennis

Post autor: Dennis » 25 kwie 2007, 9:16

ó

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 25 kwie 2007, 10:22

Hm.
Odnosze dziwne wrażenie, że narzekania na ulicznych handlarzy dopiero się zaczną. Ci kupcy nie znikną, a na Bazarze Różyckiego nie pomieszcza się wszyscy (choć to całkiem niezły pomysł).

Awatar użytkownika
Gość

Post autor: Gość » 25 kwie 2007, 11:12

^ Może jak się rozplenią da to w końcu impuls SM i Policji do działania, przy Dolnej/Sobieskiego mimo zapowiedzi wciąż jeździ się po ludziach i straganach zamiast po ścieżce rowerowej ](*,) (tak wiem, łudzę się :neutral: )

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 25 kwie 2007, 16:26

Gość pisze:Może jak się rozplenią da to w końcu impuls SM i Policji do działania
Jeśli zwalczaniem dzikiego handlu zajęła by się SM, to wtedy wszystkie wpływy z mandatów trafią do budżetu miasta i mogą być przeznaczona np. na organizację legalnych targowisk.
Z drugiej strony często ludzie się czepiają strażników, że "gonią babcie handlujące sznurówkami, które nie mają za co żyć a chuligani sobie chodzą po ulicach i terroryzują przechodniów"...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ