Tereny pod zabudowę
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
- Bastian
- Sułtan Maroka
A myślisz, że koncepcja tych bloków powstała miesiąc temu? Ja o nich wiem już od kilku lat. Tam ma być więcej zabudowy, przecież dlatego metro miało biec tamtędy, by te tereny pobudzić urbanistycznie. I dlatego Dennis o to walczy.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Co żądać, jakie żądać? Ja napisałem ogólną uwagę na temat tych terenów, a nie pierwszy rozdział poradnika dla kupujących tam mieszkania...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Z braku lepszego wątku wrzucam do tego...
Fragment artykułu z dzisiejszej Gazety Dom na temat nowej inwestycji na terenie Mokotów Business Park (już niedługo Empark)
Biorąc pod uwagę, że przy samej Domaniewskiej buduje się już teraz 4 kompleksy biurowe, a nowe na pewno będą powstawać nie unikniemy zmian w tamtejszej komunikacji. Ciekawe co zrobią z nieco ciasną w szczycie pętlą Służewiec...
Fragment artykułu z dzisiejszej Gazety Dom na temat nowej inwestycji na terenie Mokotów Business Park (już niedługo Empark)
Nieźle.Nowe szaty Mokotów Business Parku
(...)
Na razie koncentrujemy się na innej inwestycji: najpóźniej na wiosnę rozpoczniemy budowę biurowca Vega, który stanie obok Taurusa, w pobliżu skrzyżowania Marynarskiej i Wołoskiej.
(...)
Ma on być w pełni przeszklony. Będzie mieć 11 pięter naziemnych i trzykondygnacyjny podziemny parking. Zaoferuje 17 tys. m. kw. powierzchni biurowej. Będzie mieć pełne wyposażenie biurowca klasy A. (...) Ma być gotowy w pierwszej połowie 2010 r. Całkowita powierzchnia Mokotów Business Parku - czy wtedy już Emparku - wzrośnie wtedy do 124 tys. m. kw.
Biorąc pod uwagę, że przy samej Domaniewskiej buduje się już teraz 4 kompleksy biurowe, a nowe na pewno będą powstawać nie unikniemy zmian w tamtejszej komunikacji. Ciekawe co zrobią z nieco ciasną w szczycie pętlą Służewiec...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Prosi(ło) się o puszczenie tramwaju Obrzeźną do Bokserskiej...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tylko za co? Miasto jest raczej umiarkowanie zainteresowane rozwojem sieci tramwajowej, projekt przebudowy Sasanki/Marynarskiej/wieheistsie ruszania tramwajów nie przewiduje...
Najlepiej byłoby chyba zrobić odnogę w rejon Bokserskiej - a w perspektywie lotniska - tylko jak bezkolizyjnie przejść przez obwodnicę etapową, skoro nawet pieszych na kładkę wysłano...
Najlepiej byłoby chyba zrobić odnogę w rejon Bokserskiej - a w perspektywie lotniska - tylko jak bezkolizyjnie przejść przez obwodnicę etapową, skoro nawet pieszych na kładkę wysłano...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Otóż to. Stąd moje "(ło)"...inż. Glonojad pisze:Najlepiej byłoby chyba zrobić odnogę w rejon Bokserskiej - a w perspektywie lotniska - tylko jak bezkolizyjnie przejść przez obwodnicę etapową, skoro nawet pieszych na kładkę wysłano...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No niestety - a szkoda, bo bym może już na Bokserskiej mieszkał
.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Rzeczpospolita pisze:Ile planów zagospodarowania mają miasta
Aneta Gawrońska 16-12-2007, ostatnia aktualizacja 17-12-2007 12:30
13 proc. Krakowa i Poznania, prawie 16 proc. Łodzi i niemal 20 proc. Szczecina – takie powierzchnie miast są pokryte planami zagospodarowania przestrzennego. Dużo lepiej wypadają Lublin i Gdańsk, które mają plany odpowiednio dla 44 i 57 proc. powierzchni
Resort infrastruktury zastanawia się tymczasem nad częściowym zastąpieniem planów zagospodarowania prostszymi procedurami.
Minister Olgierd Dziekoński ocenia, że proces budowlany można uprościć poprzez wprowadzenie planów urbanistycznych. Dla terenów nieobjętych jeszcze planami zagospodarowania inwestor mógłby opracować swoisty miniplan, przedstawić gminie i budować po jego zatwierdzeniu. Musiałby być jednak zgodny z urbanistycznymi standardami.
(...)
Warszawa: lepsze i gorsze dzielnice
Stolica jest pokryta planami w 17,1 proc. Najwięcej planów mają dzielnice Wilanów, Żoliborz, Targówek. Jak informują przedstawiciele stołecznego magistratu, w każdej z tych dzielnic pokryto planami ponad 50 proc. powierzchni.
– Największe znaczenie mają plany otoczenia PKiN, tzw. Dworca Południowego (w rejonie skrzyżowania ul. Puławskiej, al. Wilanowskiej i Niepodległości), Żoliborza historycznego, Saskiej Kępy – wyliczają urzędnicy.
W toku jest kolejnych 140 procedur planistycznych, które docelowo powinny pokryć dodatkowe ponad 30 proc. powierzchni miasta. Wg harmonogramów wszystkie powinny zostać uchwalone do końca 2010 roku.
(...)
Jakie powierzchnie miast są pokryte planami zagospodarowania (w proc.)
- Gdańsk: 57,0
- Lublin: 43,7
- Wrocław: 32,0
- Szczecin: 19,9
- Katowice: 15,8
- Warszawa: 17,1
- Łódź: 15,8
- Poznań: 13,7
- Kraków: 13,0
źródło: urzędy miast
Źródło: Rzeczpospolita Nieruchomości, cały artykuł (z informacjami dotyczącymi pozostałych miast) http://www.rp.pl/artykul/77279.htmlPomysły resortu infrastruktury na uproszczenie procesu budowlanego
- decyzje o warunkach zabudowy mogłyby zostać zastąpione tzw. zgodami urbanistycznymi w formule miniplanów
- miniplan opisywałby dany obszar, możliwości jego zagospodarowania, uwzględniając obowiązujące standardy oraz kontekst otoczenia (istniejące i projektowane budynki, np. szkoły, biurowce, apartamentowce itp.)
- miniplany miałyby być konsultowane społecznie – każdy zainteresowany mógłby zgłosić swój sprzeciw. Przy wydawaniu decyzji o warunkach zabudowy nie ma takiej możliwości
- plany urbanistyczne mogliby opracowywać sami inwestorzy (deweloperzy oraz osoby budujące dom samodzielnie), powierzając prace urbanistom
- plan przedstawiony przez inwestora musiałaby zatwierdzić gmina
- po zatwierdzeniu planu inwestor nie musiałby już starać się o pozwolenie na budowę
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z pewnością miniplany to pomysł dużo lepszy, niż PiSowa bandyterka pt. "budujcie sobie bez planu i bez PnB".
Nie pamiętam, aby już o tym było.Jak się zmieni Warszawa w 2008 r.
(...)
Czeka nas też • budowa monstrualnego kompleksu biurowego Polnordu na granicy Wilanowa i Ursynowa. Ma mieć tyle biur, co cały Poznań - w sumie 150 tys. m kw.
(...)
(jeśli jakoś szczegółowo, a nie tylko jako wzmianka nt. Miasteczna Wilanów, to przepraszam)
Czy ktoś widział projekty tych biurowców?
W którym miejscu mają one stanąć? To dopiero wymusi zmianę układu komunikacyjnego
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A miasto oczywiście znowu przegapiło okazję, by wyegzekwować współfinansowanie tych zmian przez delewopera*? 
* (C) min. Aumiller.
* (C) min. Aumiller.
O kurcze, kto wydał zgodę na budowę wielkiego biurowca w Rezerwacie Przyrody?geograf pisze:ObrazekNie pamiętam, aby już o tym było.Jak się zmieni Warszawa w 2008 r.
(...)
Czeka nas też • budowa monstrualnego kompleksu biurowego Polnordu na granicy Wilanowa i Ursynowa. Ma mieć tyle biur, co cały Poznań - w sumie 150 tys. m kw.
(...)
(jeśli jakoś szczegółowo, a nie tylko jako wzmianka nt. Miasteczna Wilanów, to przepraszam)
Czy ktoś widział projekty tych biurowców?
W którym miejscu mają one stanąć? To dopiero wymusi zmianę układu komunikacyjnego
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
To tylko efekt uboczny.
Zły chłopiec i troll pozdrawia
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
Zły chłopiec i troll pozdrawia