[GW] Zakusy na pomnik "czterech śpiących"

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Tm

Post autor: Tm » 05 maja 2007, 14:00

emdegger pisze:Dlaczego umieściłeś Nietzschego?
bo on został wykreowany na "ideologa nazizmu", a że to naciągane? no cóż, Marksowi do stalinizmu także nie po drodze
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 maja 2007, 10:23

emdegger pisze:Jeszcze tylko cytat Churchilla: "Jestem przeciwny faszerowaniu polskiej gęsi. Mogłaby nieboraczka dostać niestrawności" Poczdam 1945. Dyskusja w sprawie przekazania Polsce władzy nad Szczecinem i Ziemiami Zachodnimi.
O Churchillu nie wspomnę, bo nas sprzedał, a Roosvelt wierząc w intencje Stalina nie sprzeciwił się mu.
emdegger pisze:Poczytaj więc Marksa, Engelsa, Fouriera, Saint Simona z jednej strony oraz Rosenberga, Evolę, Streichera czy Ratzla z drugiej. Ciekaw jestem Twoich konkluzji.
Wyobraź sobie, że hobbystycznie zajmuję się zagadnieniem nazizmu i faszyzmu. Takie "dzieła" są mi doskonale znane, choć przyznam, że trudno się to czyta.
:arrow: Pomiędzy teorią a praktyką jest duża różnica. W wykonaniu obydwa ustroje miały eksterminację, tylko że nazizm miał ją w założeniach, a bolszewicy ją sobie dopisali...
emdegger pisze:...który sam lipcu 1941 poszedł na front jako "recydywista".
Zacznijmy od tego, że nie powinien splamić Polskiego Munduru, a stopień Marszałka powinni mu odebrać. W końcu to on bezpośrednio odpowiada za zniszczenie Warszawy przez Niemców
emdegger pisze:A o Wielkiej Czystce i poprzedzającym ją zamachu na Siergieja Kirowa słyszał? A o Tuchaczewskim, Blucherze...?System radziecki miał taką "miłą" cechę, że nie wszyscy pensjonariusze ośrodków odosobnienia mieli bogatą kartotekę kryminalną.
. Racz zauważyć, że tych najbardziej niewygodnych likwidowali (vide: Tuchaczewski), a resztę politycznych wywozili do GUŁAG-u na wykończenie. W więzieniach siedzieli kryminaliści, bo politycznych do ACz by nie wzięli (zbyt niepewni)...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 07 maja 2007, 22:06

Busmann pisze:O Churchillu nie wspomnę, bo nas sprzedał, a Roosvelt wierząc w intencje Stalina nie sprzeciwił się mu
I po drodze okpił jeszcze głupich polaczków w kampanii wyborczej Lwowami jakimiś i innymi fetyszami ;-) .
Busmann pisze:Takie "dzieła" są mi doskonale znane, choć przyznam, że trudno się to czyta.
To gratuluje, bo mnie, nieźle, jak sądzę, otrzaskanemu w tych sprawach, nie udało się przebrnąć przez bełkot Herr Rosenberga. Nie tylko mnie. Reichsmarschall Hermann też nie podołał.
Busmann pisze: :arrow: Pomiędzy teorią a praktyką jest duża różnica
Ze szczególnym uwzględnieniem jednego z tych systemów. Brawo.
Busmann pisze:tylko że nazizm miał ją w założeniach
Świetnie. I nie wszyscy dlatego mogą się zdobyć na postawienie między czerwonym a brunatnym dwóch prostych równoległych (sam mam problemy).
Busmann pisze:W końcu to on bezpośrednio odpowiada za zniszczenie Warszawy przez Niemców
A hrabia Komorowski i gen. Chruściel "Monter" są wydestylowani z win?
Busmann pisze:bo politycznych do ACz by nie wzięli (zbyt niepewni)...
Ależ Rokossowski wrócił do służby z politycznym wyrokiem. Nie kradł, nie zabijał, nie spekulował, nie rzucał dziarsko po żyznej Ukrainie stonki.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 maja 2007, 1:32

Obrazek
Kreml zajmie się ochroną rosyjskich grobów i miejsc pamięci za granicą
mar, PAP2007-05-07, ostatnia aktualizacja 2007-05-07 10:28

Prezydent Rosji Władimir Putin jeszcze w tym miesiącu podpisze dekret o ochronie rosyjskich grobów i miejsc pamięci za granicą m.in. w Polsce - informuje w poniedziałek dziennik "Kommiersant".

Zdaniem gazety, dokument ten ma pokazać Zachodowi, że Kreml nie zamierza dopuszczać do powtórzenia się takich sytuacji, jak w Tallinie, gdzie estońskie władze - nie bacząc na protesty ze strony Moskwy - przeniosły pomnik i szczątki radzieckich żołnierzy z placu w centrum miasta na cmentarz wojskowy.

Powołując się na generała Aleksandra Kirilina z Ministerstwa Obrony Federacji Rosyjskiej, "Kommiersant" pisze, iż na mocy dekretu w siedmiu krajach uruchomione zostaną specjalne przedstawicielstwa resortu obrony Rosji, które będą się opiekować rosyjskimi grobami i miejscami pamięci w 14 państwach.

Według dziennika, "własne ośrodki" będą miały Polska, Węgry, Rumunia i Niemcy. Pozostałe przedstawicielstwa mają koordynować tę działalność w kilku państwach: centrum w Rydze obejmie Łotwę, Estonię i Litwę, w Pradze - Czechy i Słowację, a w Pekinie - Chiny, Mongolię, Japonię, Koreę Północną oraz Koreę Południową.

Biura te będą poszukiwać żołnierskich grobów i prowadzić rejestr miejsc pamięci. W przedstawicielstwach ma pracować od czterech do sześciu osób. Na ich utrzymanie Ministerstwo Obrony chce przeznaczyć 1 mln dolarów rocznie.

Dotychczas dokumentowaniem rosyjskich miejsc pamięci za granicą zajmowały się attachaty wojskowe przy ambasadach Rosji, które jednak - jak ujął to cytowany przez "Kommiersanta" Kirilin - "nie radziły sobie z tą pracą z powodu szczupłości kadr i środków".

Gazeta zaznacza, że Rosja wstępnie porozumiała się co do otwarcia tych ośrodków, jednak po ogłoszeniu dekretu prezydenta oficjalnie zwróci się o to do krajów, na których terytorium znajdują się groby rosyjskich żołnierzy.

Z danych Ministerstwa Obrony wynika, że poza granicami Rosji spoczywa ok. 9 mln rosyjskich żołnierzy. Na państwa objęte najnowszą inicjatywą Kremla przypada ok. 95 proc. miejsc pamięci.

"W tym roku chcemy otworzyć przedstawicielstwa w krajach 'trudnych' - tam, gdzie mamy najwięcej grobów, czyli w Niemczech, i tam, gdzie występują najsilniejsze erupcje historycznego niezadowolenia, czyli w Polsce, na Węgrzech i w (poradzieckich) krajach bałtyckich" - przytacza "Kommiersant" słowa Kirilina.

Dziennik zauważa, że w opinii generała, "nawet w Polsce, gdzie funkcjonował najskuteczniejszy wydział ds. miejsc pochówku, Rosjanom nie udało się zbytnio zwiększyć wpływu na sprawy pomników".

STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 09 maja 2007, 16:42

No i ja nie wytrzymałem...

Nie lubię fałszowania historii. Ale dlaczego w Polsce ma stać pomnik gloryfikujący Armię Czerwoną która zniszczyła Armię Krajową.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 09 maja 2007, 16:46

Mam nadzieję, że każdy czytający i wypowiadający się na ten temat (nie dotyczy to tylko niniejszego forum) widzi różnicę między pielęgnowaniem grobów poległych żołnierzy a utrzymywaniem pomników, których symbolika wypacza historię.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 maja 2007, 12:59

emdegger pisze:A hrabia Komorowski i gen. Chruściel "Monter" są wydestylowani z win?
A czy oni cokolwiek złego zrobili? Poprostu lacząc na ACz popełnili błąd.
emdegger pisze:Mam nadzieję, że każdy czytający i wypowiadający się na ten temat (nie dotyczy to tylko niniejszego forum) widzi różnicę między pielęgnowaniem grobów poległych żołnierzy a utrzymywaniem pomników, których symbolika wypacza historię.
Właśnie dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przenoszenie tego wszystkiego tam, gdzie tego miejsce, czyli na cmentarz prawosławny.
:arrow: Putin już przesadził... :evil: Jakim prawem ma czelność się mieszać w sprawy wewnętrzne :shock: Mało mu jeszcze!?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

Dennis

Post autor: Dennis » 10 maja 2007, 13:53

Busmann pisze:A czy oni cokolwiek złego zrobili? Poprostu lacząc na ACz popełnili błąd.
A czy postępowanie tak skrajnie nieodpowiedzialne, jak wywołanie powstania warszawskiego, kiedy wiadomo było, że nikt nie pomoże i że jest to de facto wyrok śmierci na setki tysięcy młodych ludzi (przynajmniej dziesiątek tysięcy poległyh dzieciaków powinni się byli spodziewać), nie mówiąc już nawet o samym mieście (aż tak strasznej zemsty hitlerowców może faktycznie nie dało się przewidzieć)?! Czy naiwność albo głupota nie jest postępowaniem, które należy piętnować i zdecydowanie negatywnie oceniać?

Tm

Post autor: Tm » 10 maja 2007, 14:02

Dennis pisze:kiedy wiadomo było, że nikt nie pomoże
no właśnie chodzi o to, że nie, nikt tego nie przypuszczał

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 maja 2007, 14:03

Tm pisze:
Dennis pisze:kiedy wiadomo było, że nikt nie pomoże
no właśnie chodzi o to, że nie, nikt tego nie przypuszczał
To prawda. Byli wtedy wyjątkowo naiwni, że ZSRR im pomoże :/
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Tm

Post autor: Tm » 10 maja 2007, 14:16

nie nazwałbym tego naiwnością, raczej(złudnym jak sie okazało) przypuszczeniem, że racje militarne okażą sie dla Stalina ważniejsze od politycznych, w końcu nigdy wcześniej nie zdarzyło sie nic podobnego

Dennis

Post autor: Dennis » 10 maja 2007, 16:23

I jakie mieli mocne podstawy, żeby los setek tysięcy młodych ludzi, stanowiących kwiat polskiego społeczeństwa, uwiesić na dobrej woli "wujka stalina" :/ ](*,)

Tm

Post autor: Tm » 10 maja 2007, 16:51

na żadnej dobrej woli, tylko na strategicznych przewidywaniach; jak Bradley planował natarcie na Zagłębie Ruhry to jakoś nie zabezpieczał sie na wypadek gdyby nagle Montgomery sie cofnął z całym frontem i odsłaniając flankę zostawił go na pastwę Niemców

Dennis

Post autor: Dennis » 10 maja 2007, 16:59

Nie znam się na Montgomerym, ale przypuszczam, że nie był to osobnik, który mógłby się na jakiejkolwiek płaszczyźnie równaż ze stalinem (o czym już wówczas dobrze wiedziano) :-$

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 maja 2007, 22:38

Dennis pisze:I jakie mieli mocne podstawy, żeby los setek tysięcy młodych ludzi, stanowiących kwiat polskiego społeczeństwa, uwiesić na dobrej woli "wujka stalina" :/ ](*,)
Żadnych - ba nawet nie próbowali tworzyć choćby sztucznych podstaw. Mam tu na myśli działania wymierzone stricte przeciw AC, czyli Akcje "Burza".
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

ODPOWIEDZ