Jak kształtować układ komunikacyjny?

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 wrz 2007, 20:09

Dzielnice? Składkę na komunikację?! Stary, gminy poszły spać 5 lat temu (a wówczas nawiasem mówiąc płaciły co najmniej niechętnie, co m.in. opóźniło budowę trasy tramwajowej Bemowo-Młociny z 98 na 2006 rok...) :D

A potrzeby, owszem, być może dzielnice znają, natomiast optymalizacja powinna być wyłączną domeną organizatora. I tyle.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 wrz 2007, 20:11

inż. Glonojad pisze:Dzielnice? Składkę na komunikację?! Stary, gminy poszły spać 5 lat temu (a wówczas nawiasem mówiąc płaciły co najmniej niechętnie, co m.in. opóźniło budowę trasy tramwajowej Bemowo-Młociny z 98 na 2006 rok...) :D
Wydawało mi się, że po zmianach administracyjnych te składki pozostały. Jeśli nie to sorry. Jednakże nadal uważam, że lokalne społeczeństwo powinno mieć możliwość konsultacji - najlepiej w realu, a nie via internet... BTW: ZTCP to Włochy jako jedna z niewielu dzielnic płaciła regularnie =P~
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 10 wrz 2007, 20:13

R-11 Kleszczowa pisze: BTW: ZTCP to Włochy jako jedna z niewielu dzielnic płaciła regularnie =P~
Pamiętam w TKW jak był reportaż iż 127 skrócą do Zachodniego bo gmina Włochy nie chciała za tą linię płacić :-"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 wrz 2007, 22:12

inż. Glonojad pisze:A potrzeby, owszem, być może dzielnice znają, natomiast optymalizacja powinna być wyłączną domeną organizatora. I tyle.
=D> =D> =D>

Kleszczu, rozróżniasz słowa "konsultacje" i "fanaberie"?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 10 wrz 2007, 22:18

Bastian pisze:Kleszczu, rozróżniasz słowa "konsultacje" i "fanaberie"?
Konsultacje konsultacjami, fanaberie fanaberiami, ale nawet głupota radnych rembertowskich nie zmienia faktu, że ZTM mógł się trochę jednak wysilić i ucałodziennienie 408 zaproponować (a i linia na Wiatrak co 20 minut nikogo zadowolić nie mogła, gdy się wcześniej miało co 12 z bardzo dobrą frekwencją)...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 wrz 2007, 22:23

A nie proponował? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 10 wrz 2007, 22:25

Nie :?: :shock:

EDIT: nie mówiąc już o przekształeceniu w linię całotygodniową 5xx ;)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 wrz 2007, 23:25

inż. Glonojad pisze:A potrzeby, owszem, być może dzielnice znają, natomiast optymalizacja powinna być wyłączną domeną organizatora. I tyle.
Zgadzam się. Jednakże organizator nie powinien być obojętny na lokalne uwagi (kolejny raz pomijając ostatnią sprawę Rembertowa).
Bastian pisze: Kleszczu, rozróżniasz słowa "konsultacje" i "fanaberie"?
Tak. Dlatego pomijam (eszzzz) sprawę Rembertowa. Co do konsultacji. To mam zupełnie inne wyobrażenie konsultacji społecznych niż ZTM (patrząc na obecne konsultacje via internet). Myślę, że spotkania przedstawicieli ZTM z lokalnymi społecznościami i samorządami z jasno przedstawionym projektem, możliwością rozmów, uwag, debat byłby dużo bardziej wartościowe niż wysyłanie mejli :roll:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 25 wrz 2007, 11:17

nawiązując luźno do tematu... Gdyby w Warszawie chcieć przywrócić trolejbusy, w jakiej formie byście je widzieli? Na głównych arteriach pozbawionych tramwajów (Trakt Królewski, Żeromskiego, Trasa Łazienkowska), czy może raczej jako mniejszy system "dowozowy" w obrębie paru dzielnic (Ursynów, Mokotów)?

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 25 wrz 2007, 11:21

niestety trolejbusy nie mają szansy wrócić do stolicy :(

Tm

Post autor: Tm » 25 wrz 2007, 12:56

jasiu pisze:Na głównych arteriach pozbawionych tramwajów (Trakt Królewski, Żeromskiego, Trasa Łazienkowska), czy może raczej jako mniejszy system "dowozowy" w obrębie paru dzielnic (Ursynów, Mokotów)?
jedno nie przeczy drugiemu
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 wrz 2007, 13:06

Koszty infrastruktury powodują, że sens jest raczej na głównych ciągach. Na dowozówki lepiej pasują autobusy - są elastyczniejsze.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 25 wrz 2007, 15:02

jasiu pisze:nawiązując luźno do tematu... Gdyby w Warszawie chcieć przywrócić trolejbusy, w jakiej formie byście je widzieli? Na głównych arteriach pozbawionych tramwajów (Trakt Królewski, Żeromskiego, Trasa Łazienkowska), czy może raczej jako mniejszy system "dowozowy" w obrębie paru dzielnic (Ursynów, Mokotów)?
Z rejonu Dworca Gdańskiego /powiedzmy np. Plac Wilsona -> Trakt Królewski -> Stegny/Wilanów/Sadyba.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 wrz 2007, 18:22

Nie widzę przyszłości dla trolejbusów w Warszawie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 25 wrz 2007, 18:46

Ja też jakoś nie widzę. Niestety, zostają tramwaje/metro/kolej... No, chyba, że trójkąt Konstancin - Piaseczno - <M> Wilanowska...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ