chruscik pisze:swietny projekt! juz mam dosyc codziennego ogladania tego slumsu, a jak komus nie podoba sie wysoka zabudowa ogolnie jezeli chodzi o centrum to rozwiazanie jest proste... wyprowadzic sie do raszyna/nadarzyna tam takie budynki na 100% nie powstana...
Zapewne nie tak świetny, jak Marina, nie?
A tak na poważnie: to jest po prostu skandal! Swego czasu niejaki Domaradzki, architekt, stworzył projekt zorganizowania w centrum Warszawy czegoś w rodzaju Central Parku. Nie znam szczegółów, ale OIDP zamysłem było oczyszczenie terenów od ŻiW do Waryńskiego z atrakcji w guście MPO, opuszczonych ogródków działkowych, czy poupadającego obiektu sportowego oraz intergracja całego tego terenu i jego modernizacja tak, aby stworzyć - w miarę możliwości - jeden wielki teren rekreacyjno-sportowy. Bo tego właśnie, powoli duszącej się spalinami Warszawie oraz jej mieszkańcom, naprawdę potrzeba. Parki powinny wogóle być w Warszawie to raz, tego chyba wyjaśniać nie trzeba. A dwa, powinny służyć wszystkim, a nie dla uprzywilejowanej grupie bogaczy, którzy mają kasę, aby je sobie po prostu kupić (a raczej to, co z nich zostanie wkrótce, jak tak dalej pójdzie). Pogadajcie z mieszkańcami innych wielkich miast, szczególnie pozaeuropejskich. Oni przede wszystkim cenią istnienie wolnych przestrzeni w Warszawie. I właśnie tą przestrzeń publiczną, która tak niektórym solą w oku
Mam wrażenie, że zachwycać się zabudowywaniem parków wieżowcami mogą tylko oderwani od rzeczywistości technokraci, którzy sami na deficyt wolnej przestrzeni i powietrza w swoim najbliższym otoczeniu nie narzekają