Autobusy San i inne pojazdy historyczne

Moderatorzy: JacekM, Dantte

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 25 lis 2006, 13:01

zadzior pisze:
205WrAs pisze: Ale nie cabrio!!!
I jak tu nie przyznać Tramlogowi racji? W tym wątko kilka stron temu już raz odpowiadałem na to pytanie/zarzut. Ale ponieważ kolega nie umie czytać (lub nie rozumie tego co czyta, a wtedy jest tym, kim napiasł Tramlog), napiszę jeszcze raz. Ogórki cabrio jeździły po Warszawie i obwoziły po niej turystów. Wiem, że to nie jest strcte km, ale powiązanie z Warszawą i transporetm jest. Poza tym taki autobus po prostu warto zachować ze względu na swoją unikalność oraz wartość promocyjną, która jest wręcz bezcenna przy staraniach o Muzeum Komunikacji Miejskiej.

[ Dodano: 2006-11-25, 11:50 ]
jacek pisze:Mądrzycie sie okrutnie, ale szczegółów co do kwot nikt podać nie potrafi?
A co Cię interesuje? Jakie kwoty konkretnie? Chętnie udzilę Ci informacji, oczywiście w ramach wiedzy jaką posiadam.
Interesuje mnie kwota ubezpieczenia takiego pojazdu(zarówno zabytkowego, jak i nie), a także ewentualne ceny takich pojazdów.
Wiadomo że nie ma ceny rynkowej na takie wehikuły, więc cena musi być czymś ukierunkowana.
Czy autobusy z Bydgoszczy na pewno są do odsprzedania?
Czy jest jakaś strona ze zdjęciami tych Bydgoskich wozów?

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 25 lis 2006, 13:21

jacek pisze: Czy jest jakaś strona ze zdjęciami tych Bydgoskich wozów?
Zdjecia pojazdów z TMMB znajdziesz na fotogalerii transportwej TWB. W niekolejowym menu wyszukaj Bydgoszczy i wśród operatorów znajdziesz dział TMMB ;)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 25 lis 2006, 13:23

R-11 Kleszczowa pisze:
jacek pisze: Czy jest jakaś strona ze zdjęciami tych Bydgoskich wozów?
Zdjecia pojazdów z TMMB znajdziesz na fotogalerii transportwej TWB. W niekolejowym menu wyszukaj Bydgoszczy i wśród operatorów znajdziesz dział TMMB ;)
OK.Dzięki.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 25 lis 2006, 13:28

jacek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: Zdjecia pojazdów z TMMB znajdziesz na fotogalerii transportwej TWB. W niekolejowym menu wyszukaj Bydgoszczy i wśród operatorów znajdziesz dział TMMB ;)
OK.Dzięki.
Nie ma sprawy. Tylko się nie wystrasz jak zobaczysz te pojazdy :( ;)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 25 lis 2006, 13:46

R-11 Kleszczowa pisze:
jacek pisze: OK.Dzięki.
Nie ma sprawy. Tylko się nie wystrasz jak zobaczysz te pojazdy :( ;)
No faktycznie stan tych autobusów woła o pomstę do nieba.
Nie miałem zbyt wiele czasu na przeglądanie.
Jakim cudem znalazł się tam 9009?
Inne Warszawskie wozy, też nie należą do Bydgowskich zabytków.
Oj wyrwał bym im te autobusy i jeszcze kilka innych.
Trzeba by się było faktycznie rozejrzeć za jakimś miłym miejscem dla tych wszystkich wozów, a przede wszystkim dla tych co są już w Warszawie.
Czy to pewne, że te pseudo muzeum w Bydgoszczy idzie do likwidacji?

Awatar użytkownika
IndeX148
Kontakt:

Post autor: IndeX148 » 25 lis 2006, 17:33

Na portalu aukcyjnym Allegro.pl znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item144910582_jelcz_043.html

Nie wiem czy to dobry temat aby coś takiego tu pokazać ale myśle że to jest godne uwagi :)

Awatar użytkownika
Janeczek

Post autor: Janeczek » 25 lis 2006, 22:09

IndeX148 pisze:Na portalu aukcyjnym Allegro.pl znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item144910582_jelcz_043.html

Nie wiem czy to dobry temat aby coś takiego tu pokazać ale myśle że to jest godne uwagi :)
Czy 25 tys za tak dobrze utrzymany wóz to dużo ??

Awatar użytkownika
IndeX148
Kontakt:

Post autor: IndeX148 » 26 lis 2006, 0:12

Zauważ że to zdjęcie ma kilka miesięcy ;) Jelcz może teraz wyglądać nieco inaczej ;-)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 lis 2006, 8:50

jacek pisze:Interesuje mnie kwota ubezpieczenia takiego pojazdu(zarówno zabytkowego, jak i nie),
Tu nie ma roznicy. Ubezpieczenie OC autobusu to 1400 zl rocznie. Do tego dochodzi podatek od srodkow transportu (kilka tys zl), ktory nie obowiazuje w przypadku gdy pojazd znajduje sie w ewidencji zabytkow.
jacek pisze:a także ewentualne ceny takich pojazdów.
Cena wynosi tyle, na ile sie umowisz z wlascicielem. Generalnie oscyluje wokol ceny zlomu. Jesli jestes zainteresowany ile ktory woz kosztowal, to na Walnym Zebranie bede przy rozliczeniu mial umowy i bedzie mozna to zobaczyc.
jacek pisze: No faktycznie stan tych autobusów woła o pomstę do nieba.
Bydgoszczanie tez nie spia na kasie.
jacek pisze: Jakim cudem znalazł się tam 9009?
Takim, ze jak byl wycofywany z ruchu, bo spawy do rdzy sie trzymac nie chcialy MZA nie bylo zainteresowane odstawieniem teg wozu na bok, tylko chcialy szybko pociac na drzazgi. Dobrze, ze Bydgoszcz go wziela.
jacek pisze: Oj wyrwał bym im te autobusy i jeszcze kilka innych.
I co bys z nimi zrobil? Masz miejsce do ich garazowania?
jacek pisze: Trzeba by się było faktycznie rozejrzeć za jakimś miłym miejscem dla tych wszystkich wozów, a przede wszystkim dla tych co są już w Warszawie.
KMKM rozglada sie od lat i jakos nie ma kolejki chetnych wlascicieli starych hal, ktorzy by chcieli udostepnic miejsce. Lokalizacja o ktora wlaczylismy w danej elektrowni tramwajowej zostala przeznaczona na inne cele (rowniez szczytne).
jacek pisze: Czy to pewne, że te pseudo muzeum w Bydgoszczy idzie do likwidacji?
To nie jest na 100% pewne.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 26 lis 2006, 15:30

IndeX148 pisze:Na portalu aukcyjnym Allegro.pl znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item144910582_jelcz_043.html

Czy ktos sie pisze na zrzutkę na ten bus.
Ja mogę dac 10tysków,podejrzewam że to połowa, bo 5 tysków powinien opuścić.
Reszte możemy uzbierać, ale gdzies go trzeba chodować?

zadzior

Post autor: zadzior » 26 lis 2006, 16:38

jacek pisze:

Czy ktos sie pisze na zrzutkę na ten bus.
Ja mogę dac 10tysków,podejrzewam że to połowa, bo 5 tysków powinien opuścić.
Reszte możemy uzbierać, ale gdzies go trzeba chodować?
Z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że ten wóz jest w nienajlepszym stanie (nasz najgorszy ogórek jest w dużo lepszym). Inna sprawa, że Szymon jest prawdziwym miłośnikiem i wiem, że o ten wóz stara się dbać i pięknie go w swoim czasie wyremontował, ale zarabia ok. 1000 złotych miesięcznie, a same koszty placu i ubezpieczenia to 150 złotych. Do tego dochodzą cześto bardzo drogie części i inne koszty eksploatacji. A przecież on i jego rodzina muszą z czegoś żyć.
Reasumuijąc: jeśli masz gdzie trzymać ten autobus, masz kasę na jego doraźny remont oraz utrzymanie, to warto go kupić. Jednak z drugiej strony cena jest nadal dość zaporowa i myślę, że nie znajdzie sie nikt chętny.
Zresztą jak chcesz, to zadzwoń do niego i podpytaj się co i jak. Telefon masz w ogłoszeniu.
Pozdrawiam serdecznie
Paweł Zadrożny
http://firr.org.pl/uploads/PUB/090608_D ... iejska.pdf

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 26 lis 2006, 16:45

Problem jest z garażowaniem.
Dużo o tym myślałem i nie wiele mi do głowy przychodzi.
Może na terenie zajezdni Mobilis,tam gdzie cabrio stoi?
Przejeżdzałem dziś koło FSO,pustych hali stoi od groma i ciut ciut,nawet coś rozbierają przy Pożarowej.W takiej hali to można by było zorganizować prawdziwe muzeum.

Gacek
Kontakt:

Post autor: Gacek » 26 lis 2006, 19:20

nie jest problemem znalezienie hali- tylko jej opłacenie. Mając wgląd w kasę klubową my zwyczajnie toniemy w kosztach stałych.Na ubezpieczenie jednego autobusu potrzeba 280 osoboskładek czyli roczne dochody z 23 osób...pomnóż to przez ilosć taboru.... tzw uzyczenia i darowizny jeszcze nas jakoś ratują choc jest bardzo ciężko bo na remonty poza doraźnymi po prostu nie starcza.
Chętnie spotkam sie z miłosnikiem 205w, i Tobą Jacku- możemy tja+ ew Zarząd wspólnie z Wami ustalić jakieś zmiany w polityce taborowej KMKM. Najczęściej jednak moje propozycje względem internetowych oponentów kończyły się w internecie. I nie dziw sie zę taką czczą paplaninę traktuję jako trolladę.
Całuję Was w Wasze małe serduszka.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 26 lis 2006, 19:27

Gacek pisze:nie jest problemem znalezienie hali- tylko jej opłacenie. Mając wgląd w kasę klubową my zwyczajnie toniemy w kosztach stałych.Na ubezpieczenie jednego autobusu potrzeba 280 osoboskładek czyli roczne dochody z 23 osób...pomnóż to przez ilosć taboru.... tzw uzyczenia i darowizny jeszcze nas jakoś ratują choc jest bardzo ciężko bo na remonty poza doraźnymi po prostu nie starcza.
Chętnie spotkam sie z miłosnikiem 205w, i Tobą Jacku- możemy tja+ ew Zarząd wspólnie z Wami ustalić jakieś zmiany w polityce taborowej KMKM. Najczęściej jednak moje propozycje względem internetowych oponentów kończyły się w internecie. I nie dziw sie zę taką czczą paplaninę traktuję jako trolladę.
Ja się w wasza polityke mieszać nie mam zamiaru.
Dla mnie jest ona ok, gdyż to co robicie jest dla mnie pełne podziwu.
Wiem że jest to wszystko kosztowne i finanse są zawsze ważne w inwestycjach.
Ja sie wcale nie upieram nad kupnem,lub sprowadzeniem kolejnych autobusów, chciałbym pomóc.Nie wiem czy w tej chwili, oprócz cabrio jest jakiś inny pojazd do wyremontowania i czy by była jakakolwiek pomoc potrzebna?

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 lis 2006, 20:09

jacek pisze:Problem jest z garażowaniem.
Dużo o tym myślałem i nie wiele mi do głowy przychodzi.
Może na terenie zajezdni Mobilis,tam gdzie cabrio stoi?
Mobilis przede wszystkim prowadzi dzialanosc przewozowa i przede wszystkim garazuje wozy przynoszace zysk. To, ze wzieli Cabrio jest bardzo milym gestem.
jacek pisze:Przejeżdzałem dziś koło FSO,pustych hali stoi od groma i ciut ciut,nawet coś rozbierają przy Pożarowej.W takiej hali to można by było zorganizować prawdziwe muzeum.
Koszty wynajecia takiej hali beda ogromne. A za free zadnej nie znajdziesz. Jak pisalem - nikt sie nie pali do pomocy w przechowywaniu naszych wozow, a odwiedzilismy juz chyba wszystkie takie miejsca.

ODPOWIEDZ