były takie opinie wypowiadane przez różnych pracowników ZTM w czasie przeszłym ze mostem swietokrzyskim bedzie kursowac tylko linia 102, wszystkie pozostałe przez slasko-dabrowski ( z którego znikna samochody - wiec autobusy pojadą jezdnią dla samochodów nie TTA ) lub poniatowskiego. Wydaje mi sie ze tego dotyczyła ta wypowiedź. A czy W-Z tka bedzie tylko dla autobusów i tramwajów to sie dopiero okaze jak postawią na moscie slasko - dabrowskim posternunek policji 24/h, znając polskich kierowców niestraszny im zakaz wjazdu skoro szlabanu nie ma to a noz widelec uda sie przeskoczyć.Bastian pisze:Na pewno nie, więc dlatego się zastanawiam, co (i komu) w tym tekście "nie zagrało"
Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra
Moderator: Wiliam
Może chodzi o to, że pomimo wprowadzenia innych linii na tę trasę, trasa 102 pozostanie niezmieniona?
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
źródło: http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 63474.htmlJak będzie wyglądać komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra? Czy Pragę czeka tramwajowy paraliż? Jak dojedziemy do centrum? We wtorek po godzinie 17:00 na pytania warszawiaków odpowie Leszek Ruta. Dyrektor Zarządu Transportu Miejskiego będzie gościem programu "Miejski Reporter".
Serię trudnych i bolesnych dla pasażerów zmian w komunikacji dyrektor ZTM zapowiadał pod koniec stycznia na antenie TVN Warszawa. We wtorek Leszek Ruta opowie o szczegółach.
Paraliż centrum
W 2011 roku trzeba się przygotować na utrudnienia w centrum, w związku z budową II linii metra oraz na wyłączenie z ruchu najważniejszych stołecznych arterii.
Największe zaczną się wiosną, gdy na trzy miesiące zamknięte zostanie skrzyżowanie Marszałkowskiej ze Świętokrzyską.
Utrudnienia będą też na ul. Nowowiejskiej, która ma być przebudowana. Ponadto Tramwaje Warszawskie planują wyremontować torowisko na ul. Mickiewicza. W marcu rozpocznie się budowa połączenia torowego al. Solidarności z ul. Jagiellońską przez pętlę Zoo, potrzebnego do objazdów na czas budowy centralnego odcinka II linii metra.
Zmodernizowana zostanie też trasa Dworzec Wileński - Stadion Narodowy - rondo Waszyngtona.
W wakacje kierowcy nie wjadą na most Śląsko-Dąbrowski. Prawy pas ul. Radzymińskiej zostanie zamieniony w wielki parking, a na drugą stronę Wisły pojedzie tylko transport publiczny.
67 ulic do frezowania
To nie koniec utrudnień. Zarząd Dróg Miejskich tradycyjnie już zaserwuje warszawiakom porcję weekendowych frezowań ulic. Nową nawierzchnię zyskać ma 67 ulic.
Wakacje upłyną też pod znakiem utrudnień na moście Łazienkowskim. W lipcu ma się zacząć remont zaniedbanej przeprawy. Przepustowość mostu zmniejszy się o połowę.
Więcej o szczegółach zmian komunikacyjnych w "Miejskim Repoterze"
Początek programu o godz. 16.55
-
Krzysiek_S
-
Pan Piotr
- (XXXX)
Czyli konkrety z rozmowy:Bywalec pisze:O godzinie konferencji nie było żadnej wzmianki, chyba że wtedy jak na sekundkę wyszedłem do kuchni, ale wątpię bo była akurat rozmowa z telewidzem
1) powstanie początkowo 407, ale docelowo silne 507
2) 174 skończy trasę przy Zachęcie
3) 125 wróci na Trasę W-Z, ale nie wiadomo czy do Feminy czy do Esperanto
No i najważniejsze...
W ZTM są starsi tradycjonaliści i młodzi gniewni, którzy chcą rewolucji w komunikacji, ale dyrektor Ruta ma na nich oko i ogranicza liczbę zmian.
Akurat ten pomysł mnie zdziwił. Jak słyszałem że 125 wróci na Trasę W-Z, to myślałem że będzie jeździł jak kiedyś, a tu taka niespodziankaXXXX pisze: 3) 125 wróci na Trasę W-Z, ale nie wiadomo czy do Feminy czy do Esperanto
[ Dodano: |8 Lut 2011|, 2011 19:05 ]
Leszek Ruta o zmianach w komunikacji miejskiej

- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No cóż, innymi słowy dyr. Ruta opowiedział się po stronie betonu. Co zresztą było widać od dłuższego czasu.
Ciekawostki:
pętla przy Zachęcie, ale ciekawe pytanie jest, którędy tam dojedzie 105. Bo jeśli Królewską, to może być nieciekawie - daleko od metra, a autobusy przyspieszone w tym rejonie w ogóle nie stają (w myśl zasady "budujemy przyspieszenie pomijając przystanki w centrum miasta"). Dodatkowo 109, zapewne zastępujące 507, w ogóle nie zahaczy o św. metro - będzie dym!
za: Gazeta Stołecznaosa pisze: Autobusy wracają na historyczne trasy. Bo budują metro
W środę Zarząd Transportu Miejskiego ogłosi pierwszy pakiet zmian w trasach autobusów związanych z budową drugiej linii metra. "Gazeta" dowiaduje się, że na dawne sprawdzone trasy wrócą nieistniejące od jakiegoś czasu linie 109 i 128, a być może także 119. Będą za to zawieszone autobusy 150, 155 i 506
W środę Zarząd Transportu Miejskiego ogłosi pierwszy pakiet objazdów budowy metra, ale tylko w centrum. We wtorek szef ZTM Leszek Ruta poinformował, że największe utrudnienia przy Dworcu Wileńskim na Pradze zaczną się raczej dopiero po wakacjach.
Najpierw ZTM wprowadzi korekty tras na Powiślu, w Śródmieściu i na Woli, gdy z ruchu zostaną wyłączone Świętokrzyska i Prosta. „Gazeta” poznała część szczegółów. Powstanie nowa pętla autobusowa na Królewskiej koło Zachęty. Tu skończą trasę linie 105 (co 4 min z Bemowa i Jelonek) oraz 174 ze Służewca i Mokotowa. Autobusy 507 zostaną wycofane z Woli i Bemowa - pojadą z Gocławia do Dworca Centralnego. Nie zmieni się trasa linii 102 przez most Świętokrzyski i Tamkę. Ponieważ na Powiślu do zawieszenia lub likwidacji przewidziane są linie 150, 155, 506 i 512, ZTM chce je zastąpić nowymi połączeniami. M.in. 118 z lepszym rozkładem pojedzie z Bródna przez Dobrą i Książęcą, ale tylko do stacji metra Politechnika. Na Mokotowie ZTM wydłuży w jej miejsce linię 218. Na trasie Mariensztat-Szczęśliwice (przez Książęcą, Al. Jerozolimskie oraz Żwirki i Wigury) znów spotkamy linię 128, zaś między Górczewską a Dworcem Centralnym - 109 (przez Płocką, Kasprzaka i Grzybowską co 4 min w szczycie). 512 zostanie połączona z 360 - na Zacisze wróci dawna linia 119, jeśli ZTM uda się ją zastąpić inną podczas zmian tras planowanych także na terenie Wawra. Trasą linii 150 na Ochocie od pl. Zawiszy na Szczęśliwice zaczną kursować autobusy 157.
Ciekawostki:
pętla przy Zachęcie, ale ciekawe pytanie jest, którędy tam dojedzie 105. Bo jeśli Królewską, to może być nieciekawie - daleko od metra, a autobusy przyspieszone w tym rejonie w ogóle nie stają (w myśl zasady "budujemy przyspieszenie pomijając przystanki w centrum miasta"). Dodatkowo 109, zapewne zastępujące 507, w ogóle nie zahaczy o św. metro - będzie dym!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No i po co teraz o tym klepie? Żeby sobie zawczasu narobić niepotrzebnych protestów w Wawrze? Marketing zmian w ZTM-ie le-żyna Zacisze wróci dawna linia 119, jeśli ZTM uda się ją zastąpić inną podczas zmian tras planowanych także na terenie Wawra.
Chyba jestem betonem, 105, 109, 119 i 128 mnie cieszą
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Akurat tych zmian to beton raczej nie wymyślił.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Oczywiście, że nie! Tym niemniej mamy już kilka warstw betonu, więc chyba trzeba ponownie zdefiniować, co nim chcemy nazywać 
Bo ja bym raczej powiedział, że to reformatorzy przez minione 20 lat byli od siedmiu boleści...
Bo ja bym raczej powiedział, że to reformatorzy przez minione 20 lat byli od siedmiu boleści...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Bastian
- Sułtan Maroka
Pewnie więc pl. Bankowy - Zacisze.512 zostanie połączona z 360 - na Zacisze wróci dawna linia 119