Nie wiem jak się pomieszczą wszystkie nalepki
Wiaty przystankowe
Moderator: Wiliam
SZWEDZKA 01 już stoi nowa wiata.
ŚNIEGOCKIEJ 02 dziś lub jutro będzie nowa
ŚNIEGOCKIEJ 02 dziś lub jutro będzie nowa
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
Pojawiła się nowa wiata, jednak rozkładów i normalnego słupka dalej brak.Bernard pisze:RONDO STARZYŃSKIEGO 10 - brak wiaty. Stoi tylko tymczasowy słupek. Rozkładów i naklejek o liniach tam się zatrzymujących brak.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Myszkowska 03. Wcześniej brak, teraz jest.
Nie proszone ale potrzebne
Ja chcieć więcej.
Nie proszone ale potrzebne
Ja chcieć więcej.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Berensona 03 nowa, gustowna wiata, pod którą permanentnie nikogo nie ma, bo przystanek, powiedzmy, oblegany tak sobie. A kolejny, czyli Skarbka z Gór 01 dalej bez wiaty, z gołym słupem, a tam ludzi sporo bywa. Gdzie tu sens i logika?
Rogowska 02, nowa wiata. (czyli cały zespół ma już wiaty)
Kołowa 02 też.
[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 12:51 ]
Kołowa 02 też.
[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 12:51 ]
Już jest wiata + nowa wiata za starą na przystanku Rondo Starzyńskiego dla 21 i 28 w kierunku Żerania / Koła.Bernard pisze:RONDO STARZYŃSKIEGO 10 - brak wiaty. Stoi tylko tymczasowy słupek. Rozkładów i naklejek o liniach tam się zatrzymujących brak.
- Solaris U10
- MeWa
- Cukiereczek
http://www.zw.com.pl/artykul/2,311566_W ... tawic.htmlWiaty stają tam, gdzie je najłatwiej postawić
Piotr Szymaniak 01-12-2008, ostatnia aktualizacja 01-12-2008 22:04
Zarząd Transportu Miejskiego ustawił wiatę na pustym zazwyczaj przystanku na żądanie. Na zatłoczonej pętli nieco dalej wiaty brak.
Osiedle Derby na Białołęce. Na pętli Skarbka z Gór codziennie kilkadziesiąt osób czeka na autobusy linii 132 i 527. Stoją na wietrze i deszczu, bo na przystanku nie ma nawet zadaszenia.
Kilkaset metrów dalej, na przystanku Berensona 03, stoi nowiutka wiata. – To jakaś paranoja. Przecież to przystanek na żądanie, z którego korzystają dwie osoby na krzyż – nie kryje oburzenia Renata Kindler, mieszkanka osiedla Derby.
Rozczarowanie mieszkańców jest tym większe, że gdy na stronach ZTM pojawiła się informacja o tym, że w stolicy przybędzie 70 wiat, mieszkańcy w e-mailach proponowali umieszczenie ich na pętli.
– Decyzję o tym, gdzie wiaty się pojawią, podjęliśmy sami, ale sugerowaliśmy się opiniami mieszkańców – mówi Igor Krajnow, rzecznik ZTM. Nie chciał jednak zdradzić, ile listów dostał ZTM w sprawie zadaszenia przystanku na żądanie, a ile w sprawie pętli. – Wokół pętli trwa budowa i na razie nie ma technicznych możliwości, aby zbudować tam zadaszenie. W przypadku przystanku Berensona 03 nie było takich przeciwwskazań – wyjaśnia Krajnow. I dodaje, że o ustawienie wiaty na przystanku na żądanie upominało się stowarzyszenie Zielona Białołęka, które poparły władze dzielnicy.
– Jestem zaskoczony – irytuje się Waldemar Rosiak, prezes Zielonej Białołęki. – Infrastruktura przystankowa jest u nas elementem wyjątkowo rzadko spotykanym. Dlatego postulowaliśmy postawienie wiat w wielu miejscach. Wśród nich była i pętla, i Berensona 03, ale to ostatnie nie jako miejsce najważniejsze.
Rosiak dodaje, że stowarzyszenie prosiło o konsultowanie z nimi decyzji o dostawianiu wiat. – Jeśli teraz nie mogą stanąć na pętli, to jest kilka innych miejsc, gdzie są potrzebne. Ale ZTM stawia wiaty tam, gdzie najłatwie j– mówi Rosiak.
– Jeśli w przyszłym roku będą pieniądze i nie będzie przeszkód technicznych, to nie wykluczam, że zamontujemy wiaty na Skarbka z Gór – zapewnia rzecznik ZTM.
Życie Warszawy
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Na przystankach (obu) Skarbka z Gór faktycznie nie ma za bardzo gdzie postawić wiat, bo chodniki tam raczej wąskie i wiaty nie wejdą, ale czemu nie ma wiaty na zawrotce na przystanku Osiedle Derby 02? Tam, gdzie codziennie jadąc w stronę PKP Praga przynajmniej na dwóch kółkach pełne Libero ludzi zabieram, bez względu na to, którą brygadę mam? Jak jest deszcz czy mróz to mi ich autentycznie żal. Szczególnie jak wjeżdżam na przystanek jakieś -10 albo lepiej. Dla porównania na Berensona 03 przez cały dzień bym jednego Libero nie nazbierał, a wiata przecudnej urody kwitnie chroniąc przed deszczem i wiatrem kawałek permanentnie pustego chodnika.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Toż odpowiedź jest w artykule powyżej 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
ZTM pisze:Ochronią przed deszczem i wiatrem
Zarząd Transportu Miejskiego zakończył montaż 70 nowych wiat na warszawskich przystankach komunikacji miejskiej. Stanęły zarówno na peronach tramwajowych jak i autobusowych.
Zadaszenia postawiła, wybrana w przetargu, firma TEJBRANT. Za wszystkie ZTM zapłacił ok. 1,4 mln zł. Nowe wiaty pojawiły się na terenie różnych dzielnic. Stanęły w większości na przystankach pozbawionych wcześniej jakichkolwiek zadaszeń. Część z nich zastąpiła najbardziej zdewastowane wiaty. Pełną listę miejsc, w których pojawiły się nowe zadaszenia, znajdziecie Państwo w tabelce w osobnym załączniku. Przy wyborze lokalizacji kierowaliśmy się przede wszystkim bieżącymi potrzebami pasażerów oraz uwarunkowaniami technicznymi. Braliśmy również pod uwagę wcześniej zgłaszane sygnały od mieszkańców Warszawy.
Montaż nowych wiat wywołał lawinę dyskusji wśród pasażerów . I nic dziwnego, skoro ostatni zakup miał miejsce ponad dwa lata temu (listopad 2006 r.). ZTM kupił wtedy 10 zadaszeń. Wcześniej, przez wiele lat, nie było tego typu inwestycji.
Kontrowersje wzbudzają np. lokalizacja wiaty przy ul. Berensona na Białołęce. W tym przypadku kierowaliśmy się m.in. postulatami Stowarzyszenia Zielona Białołęka, które wystąpiło w imieniu mieszkańców dzielnicy. Członkowie stowarzyszenia, w piśmie kierowanym do burmistrza dzielnicy, a przekazanym przez burmistrza do ZTM, poprosili o montaż wiaty m.in. na przystanku BERENSONA 03. Tak się stało. Dodatkowo ZTM postanowił zamontować zadaszenie na przystanku SKARBKA Z GÓR. Niestety, po sprawdzeniu, okazało się, że jest tam zbyt mało miejsca, gdyż w pobliżu przystanku toczą się przez cały czas roboty budowlane. Wiata z tej lokalizacji została przeniesiona na przystanek NOWODWORY, znajdujący się również na terenie dzielnicy Białołęka. Nieprawdą jest, jak sugeruje jedna z gazet, że z przystanku BERENSONA, nikt nie korzysta, podczas gdy na przystanku SKARBKA Z GÓR są zawsze tłumy. Z naszych obserwacji wynika, że pasażerowie korzystają z obu tych przystanków. Po zakończeniu prac budowlanych na przystanku SKARBKA Z GÓR, zostanie postawiona wiata.
Wiele emocji wzbudza również brak wiat przystankowych na przystankach w szeroko rozumianym Centrum Warszawy. Niestety ZTM nie jest w stanie ustawić wiat na każdym peronie postojowym na terenie stolicy. Wiele z nich, jak chociażby te opisywane w jednym z dzienników: przy Emilii Plater i na pl. Bankowym, znajduje się na bardzo wąskich wysepkach. Nie ma na nich niestety miejsca na wiaty. Należy wziąć również pod uwagę ograniczoną liczbę wiat. Nie byliśmy w stanie ustawić ich na każdym, pozbawionym zadaszenia przystanku. Konstrukcje chroniące pasażerów przed deszczem i chłodem, będziemy montować sukcesywnie w kolejnych latach, o ile zostaną nam przyznane środki na ten cel.
Na wielu przystankach, szczególnie w centrum Warszawy staną również nowe konstrukcje, według projektu wyłonionego w konkursie Biura Architektury i Planowania Przestrzennego.
Lokalizacje nowych wiat przystankowych http://www.ztm.waw.pl/nowe_wiaty.pdf (plik PDF)
Pozdrawiam.