Echa objazdĂłw linii na Andersa...

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 20 lis 2008, 11:02

Pani w gazecie pisze:Zlikwidowany autobus 520 zastąpiono linią 114, która dojeżdża do pl. Wilsona. Przesiadka tutaj wiąże się potem ze staniem w korkach w krążącej objazdem dookoła zamkniętego wiaduktu linii 116
Oczywiście 520 cudownie teleportowałoby się nad korkami. Litości =;

Co do usprawnień - na pewno powinno się uruchomić przystanek w rejonie Dymińskiego jak już ktoś pisał. Po drugie trzeba wprowadzić znaczące priorytety dla komunikacji miejskiej na trasie objazdowej.

510 przez Plac Wilsona na pewno nie zaszkodzi - ani linii, ani Białołęce, ani Żoliborzowi.

Co do poprawy na Mickiewicza. Może po prostu przeciągnąć 185 przez Mickiewicza i Krajewskiego do Wisłostrady. Tutaj problemem jest jednak jednokierunkowość Krajewskiego :(
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 20 lis 2008, 11:19

R-11 Kleszczowa pisze:Co do poprawy na Mickiewicza. Może po prostu przeciągnąć 185 przez Mickiewicza i Krajewskiego do Wisłostrady. Tutaj problemem jest jednak jednokierunkowość Krajewskiego
No trzeba byłoby w kierunku południowym przez Wenedów a północnym przez Sanguszki.

michael112

Post autor: michael112 » 20 lis 2008, 11:20

Spróbujmy może uruchomić tymczasową linię, powiedzmy 236 dowożącej Mickiewicza do metra. Proponowana trasa: MARYMONT-POTOK - Mickiewicza - Gen. Zajączka - Śmiała - Al. Wojska Polskiego - pl. Inwalidów - Mickiewicza - MARYMONT-POTOK. Ze względu na kursowanie małymi uliczkami, powinna raczej kursować częściej, ale za to być obsługiwana przez mikrobusy.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 20 lis 2008, 11:24

Mieszkam przy pętli tramwajowej na Piaskach, pracuję w ścisłym centrum, codziennie więc zmagam się z dojazdami do śródmieścia. Nie mam też połączenia ze Starówką, a konkretniej z Uniwersytetem Warszawskim.
Piti pitu - z petli tamwajowej połączenie do Śródmieścia jest dobre. A jak sobie pojedzie 22 to przy rondzie de Palma może się przesiąść w autobus i dojechać do Uniwerka.
..Zlikwidowany autobus 520 zastąpiono linią 114, która dojeżdża do pl. Wilsona. Przesiadka tutaj wiąże się potem ze staniem w korkach w krążącej objazdem dookoła zamkniętego wiaduktu linii 116 (autobusy 122 i 195 już z Żoliborza pod Uniwersytet nie kursują).
A to 520 dojeżdzało pod Uniwerek? fiu fiu :-"
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 20 lis 2008, 11:28

SławekM pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Co do poprawy na Mickiewicza. Może po prostu przeciągnąć 185 przez Mickiewicza i Krajewskiego do Wisłostrady. Tutaj problemem jest jednak jednokierunkowość Krajewskiego
No trzeba byłoby w kierunku południowym przez Wenedów a północnym przez Sanguszki.
Wtedy stracimy przesiadki pod Mostem Gdańskim.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 20 lis 2008, 11:28

michael112 pisze:Spróbujmy może uruchomić tymczasową linię, powiedzmy 236 dowożącej Mickiewicza do metra. Proponowana trasa: MARYMONT-POTOK - Mickiewicza - Gen. Zajączka - Śmiała - Al. Wojska Polskiego - pl. Inwalidów - Mickiewicza - MARYMONT-POTOK. Ze względu na kursowanie małymi uliczkami, powinna raczej kursować częściej, ale za to być obsługiwana przez mikrobusy.
](*,)

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 lis 2008, 11:32

Proponowana trasa: MARYMONT-POTOK - Mickiewicza - Gen. Zajączka - Śmiała - Al. Wojska Polskiego - pl. Inwalidów - Mickiewicza - MARYMONT-POTOK.
Z Wojska Polskiego można tylko skręcić w prawo w Mickiewicza.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 lis 2008, 11:36

R-11 Kleszczowa pisze:Co do poprawy na Mickiewicza. Może po prostu przeciągnąć 185 przez Mickiewicza i Krajewskiego do Wisłostrady. Tutaj problemem jest jednak jednokierunkowość Krajewskiego :(
Nie trzeba. Gdyby ludzi urządzało cokolwiek dokądkolwiek, to by dopełnili 157, tymczasem są w niej luzy, tylko 116 jest przepełnione w kilku kursach. Dokąd ich zawiezie 185?
michael112 pisze:Spróbujmy może uruchomić tymczasową linię, powiedzmy 236 dowożącej Mickiewicza do metra. Proponowana trasa: MARYMONT-POTOK - Mickiewicza - Gen. Zajączka - Śmiała - Al. Wojska Polskiego - pl. Inwalidów - Mickiewicza - MARYMONT-POTOK. Ze względu na kursowanie małymi uliczkami, powinna raczej kursować częściej, ale za to być obsługiwana przez mikrobusy.
Zapomnij o Śmiałej. Chyba, że wywalisz stamtąd parkowanie.

To, co trzeba zrobić jak najszybciej, to wyasfaltować przecięcie Mickiewicza na południowym przecięciu z obwodem pl. Inwalidów. Wtedy można by tam zawracać, można by także coś puścić (choćby 510 - a może 157?) z al. Wojska Polskiego.

[ Dodano: Czw 20 Lis, 2008 11:36 ]
geograf pisze:Z Wojska Polskiego można tylko skręcić w prawo w Mickiewicza.
No i skręcił w prawo przecież. Nie w tym jest problem.

[ Dodano: Czw 20 Lis, 2008 11:37 ]
R-11 Kleszczowa pisze:Wtedy stracimy przesiadki pod Mostem Gdańskim.
Nie stracimy tylko przeniesiemy na Park Traugutta. Ale i tak mi się nie podoba (-(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Kra

Post autor: Kra » 20 lis 2008, 11:42

MeWa pisze:są rezerwy, bo zdarzają się bardziej puste wagony. Nie raz widziałem taką sytuację, gdzie ludzie pchali się do pierwszego i drugiego wagonu, a w środku były luzy. A głosy o rezerwie są stąd, że zwiększenie podaży miejsc było większe od wzrostu liczby podróżnych
Ja też widziałem takie sytuacje, tylko co z nich wynika ? Czy pasażerowie są głupi, iż nie chce im się szukać wolnych przestrzeni ? Czy też może dostawca usług nie do końca przewidział gdzie pojawią się ludzie ? A może by MW ogłaszało na poszczególnych stacjach w której części peronu są spodziewane "rezerwy" w nadjeżdżającym pociągu ?

alojzy

Post autor: alojzy » 20 lis 2008, 11:44

Jakby co to na całym ciągu Mickiewicza jest linia pt. 157, kursujaca co 12 minut (choć chyba do niedawna była co 10). Tworzenie dodatkowych muchowozów na tym odcinku, bądź kierowanie tu 185, mija się raczej z celem.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 lis 2008, 11:52

Bastian pisze:geograf napisał/a:
Z Wojska Polskiego można tylko skręcić w prawo w Mickiewicza.

No i skręcił w prawo przecież. Nie w tym jest problem.
Jak na mój gust, to aby dojechać z Wojska Polskiego do pętli MARYMONT-POTOK trzeba skręcić na pl. Inwalidów w lewo. Ale może moja mapa jest zła?

fraktal

Post autor: fraktal » 20 lis 2008, 12:18

R-11 Kleszczowa pisze:Oczywiście 520 cudownie teleportowałoby się nad korkami. Litości =;
Ale z tego listu widać, że mieszkańcy Piasek, chcą szybkiej dowozówki do najbliższej stacji metra - Stare Bielany, nie chcą jeździć do placu Wilsona lub Młocin (przynajmniej ta pani nie chce).
Łukasz pisze:Po 19 z Natolina zapełnienie przyzwoite aż do Uniwersytetu, ale z 10 osób dojechało do Pl.Piłsudskiego (podobno nie było jeszcze kursu, żeby ktoś nie był niedoinformowany - tablice są albo zaklejone kartką, albo taśmą).
To jeszcze nic - niektórzy wsiadają jeszcze przy Uniwersytecie, chcąc chyba dojechać na Żoliborz, bo nie sadzę, by chcieli się przejechać do placu Piłsudskiego. Najbardziej oczywiście lamentują mieszkańcy południowego Żoliborza, że wsiedli w 195 na Trakcie Królewskim, a ten zamiast dowieść ich do domu, wywiózł na plac Piłsudskiego. I do 116 musieli dojść... Dlatego myślę, że zamiast 195 trzeba było wprowadzić Z-3, przynajmniej nikt by się nie mylił...

michael112

Post autor: michael112 » 20 lis 2008, 13:25

fraktal pisze:Dlatego myślę, że zamiast 195 trzeba było wprowadzić Z-3, przynajmniej nikt by się nie mylił...
Z-3 na trasie PL. PIłSUDSKIEGO - NATOLIN PŁN? ](*,) Przecież 195 ma tak na stałe jeździć!

fraktal

Post autor: fraktal » 20 lis 2008, 13:32

Nawet jeśli tak, to co z tego? Z-2 też ma tak na stałe jeździć (Spartańska-Konwiktorska), a jakoś nikt nie miał obiekcji, by przydzielić numer Z-2, zamiast 222. Przypominam też, że w końcu 195 miało dojeżdżać jednak do Metra Marymont, więc kto wie, co będzie za trzy lata...

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 20 lis 2008, 14:03

fraktal pisze:Nawet jeśli tak, to co z tego? Z-2 też ma tak na stałe jeździć (Spartańska-Konwiktorska), a jakoś nikt nie miał obiekcji, by przydzielić numer Z-2, zamiast 222.
Już o tym pisałem wcześniej. Brak papierów z dnia na dzień na nową linię.

ODPOWIEDZ