Nowe wcielenie forum

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 kwie 2010, 12:12

TGM pisze:od początku było wiadomo, że to te same osoby
No właśnie. To tym bardziej - skąd ta histeria? :>

PS Zmieniłem na 3.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 09 kwie 2010, 13:42

Bastian pisze:No właśnie. To tym bardziej - skąd ta histeria?
Prima Aprilis przedłużony =D>
Mówię za siebie.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 kwie 2010, 14:18

Krzysiek_S pisze:Prima Aprilis przedłużony =D>
No dobra, a w trakcie? :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 09 kwie 2010, 17:00

Bastian pisze:
TGM pisze:tymczasem moderatorzy (no może jeden z moderatorów) potrafią sami przeklinać czy wręcz w bardzo obelżywy sposób zwracać się do niektórych...
To jest do ukrócenia.
O, widzę że nie tylko mi to przeszkadza. Dokładnie o tym samym pisałem dwa dni temu. A tak przy okazji, dalibyście wspomnianemu moderatorowi kogoś do pomocy, bo wyraźnie nie wyrabia się. Tematy zamknięte po kilka tygodni i nic się nie dzieje.
Bastian pisze:zadaniem "nowych" moderatorów (moim zdaniem spełnionym, może z dwoma wyjątkami - sześciopunktowe ostrzeżenie oraz wzmianka o opłacalności inwestycji ;) ) było pisanie z pozycji niezaangażowanych technokratów, stojących całkiem z boku, anonimowych, nie kierujących się emocjami, natomiast prowadzących forum dość twardą, choć nie tyrańską ręką.
Możesz mi wierzyć albo nie, ale znacznie bardziej takie moderowanie mi się podobało. Stąd mój żal, że wróciło stare.
"Ale ty jesteś mądry, Bonifacy!"

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 09 kwie 2010, 17:56

Bastian pisze:No dobra, a w trakcie?
Też zdawałem sobie sprawę że to ściema , nawet założyłem się się o to kiedy wróci stara moderacja, pomyliłem się o jeden dzień.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 kwie 2010, 18:13

Ale ja nie pytam o ciebie, tylko zauważam, że twoje wytłumaczenie nie odpowiada na moje pytanie o histerię innych ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 18:39

kocur pisze:
Bastian pisze: To jest do ukrócenia.
O, widzę że nie tylko mi to przeszkadza. Dokładnie o tym samym pisałem dwa dni temu. A tak przy okazji, dalibyście wspomnianemu moderatorowi kogoś do pomocy, bo wyraźnie nie wyrabia się. Tematy zamknięte po kilka tygodni i nic się nie dzieje.
Akurat TLG (nie wiem, dlaczego nie macie jaj powiedzieć tego wprost) wprowadził jasne zasady - zamknięcie tematów to rodzaj kary dyscyplinarnej. Dość skutecznej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 09 kwie 2010, 19:06

Ale ja nie pytam o ciebie, tylko zauważam, że twoje wytłumaczenie nie odpowiada na moje pytanie o histerię innych ;)
Dobra źle zrozumiałem fakt. Jak się robi kilka rzeczy na raz to tak jest.
Ja wysiadam dzisiaj 8-(

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 09 kwie 2010, 19:47

Glonojad pisze:Akurat TLG (nie wiem, dlaczego nie macie jaj powiedzieć tego wprost) wprowadził jasne zasady - zamknięcie tematów to rodzaj kary dyscyplinarnej. Dość skutecznej.
Nie lubię pokazywania palcem, liczyłem że modteam sam się domyśli. Stosowana przez TLG "kara dyscyplinarna" wcale nie jest skuteczna. Jasne zasady - zamknąć i zapomnieć. Jest to oznaką wałkoństwa i lenistwa moderatora. Co z tego, że temat jest zamknięty przez kilka tygodni (i nawet nie posprzątany)? Tych, co robią śmietnik w temacie i tak to nie dotknie, bo mają resztę forum do spamowania. Dostają najbardziej po tyłku osoby najbardziej zainteresowane merytoryczną dyskusją, bo nie mają gdzie jej prowadzić. Do tego dochodzi rynsztokowe słownictwo TLG, za które zwykły użytkownik dostałby conajmniej punkt karny. Między innymi przez to coraz rzadziej zabieram głos na forum.
"Ale ty jesteś mądry, Bonifacy!"

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 20:15

Coś w tym jest, rzeczywiście mógłby prowodyrom punkciki wrzucać. Za łagodny jest.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 09 kwie 2010, 20:18

Bastian pisze:
TGM pisze:od początku było wiadomo, że to te same osoby
No właśnie. To tym bardziej - skąd ta histeria? :>
Obawa przed nowym? :-k W ludziach zawsze tkwi podświadomie obawa przed zmianami, i bronią się w każdy sposób. Inna sprawa że jakby forum było prowadzone tak jak prowadzili to ,,gwiezdni'' moderatorzy to część użytkowników musiałaby poważnie się zastanowić czy coś pisać. Czerwone paski ciągle by pod nickami tkwiły.
Ja tylko takie wytłumaczenie tej paniki znajduje.
Akurat TLG (nie wiem, dlaczego nie macie jaj powiedzieć tego wprost) wprowadził jasne zasady - zamknięcie tematów to rodzaj kary dyscyplinarnej. Dość skutecznej.
Od siebie dołożę ze TLG nie raz i nie dwa pisał że dopuszcza przekleństwa na podforum które prowadzi. I trzeba przyznać że za bluzganie punktów nie daje, ani tematów nie zamyka. Robi to tylko gdy ktoś uparcie pisze nie na temat, lub w jakimś temacie zaczynają się awantury i wycieczki osobiste między użytkownikami. Co do jego opisów w wypadku ostrzeżeń czy banowania klonów- każdy z modów ma swój styl. Zresztą - jakby tak jeden z drugim po kilka razy w tyg banował tego samego dzieciaka neo tez by nerwicy słownej dostał i mogłoby go ponieść.
Osobiście uważam zresztą, że czepianie się TLG o bluzgi w kontekście 6(3) punktów dla BJ jest nie fair- ostrzeżenie zaaplikował -jak sie okazało - Szamot, a on nie toleruje bluzgów na forum. O tym było wiadomo nie od dziś. A BJ może nauczy się dzięki temu czegoś.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 20:52

Rozmawiałem z TLG'em. Nie widzi potrzeby, by włączać się w tą dyskusję (nawet na tyle, by napisać, że się w nią nie włączy). Nie czuje się ani specjalnie dotknięty zarzutami, ani nie uważa ich za merytorycznie uzasadnione.

Sądzę zatem, że dalsza rozmowa na ten temat, bez głosu zainteresowanego, jest bezcelowa. Kocur niech napisze do Głównego Moderatora skargę, jeśli mu coś nie pasuje i jest w stanie wskazać konkretne posty, bez niejasnych aluzji.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 10 kwie 2010, 0:21

Myślę, że niektórych za bardzo ponosi tutaj osobista duma. A modom gratuluję żartu naszym w sumie kosztem. I żeby mi jasność była, nie ma w poprzednim zdaniu złośliwego czy ironicznego podtekstu. ;-)

Natomiast idea technokratycznej moderacji w typowo sejmikowej atmosferze jaką żyje nasze forum zrobiła gigantyczną furorę i nawet zabawnie było obserwować te chaotyczne zachowania wobec nowej moderacji. Tym bardziej, że miała ona swój sens i logikę, którą w ten czy inny sposób pochwalam.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 10 kwie 2010, 0:43

No to w końcu będą te gołe laski w "płatnej części", czy to też był tylko żart? :D :D :D
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Szamot

Post autor: Szamot » 12 kwie 2010, 22:39

rufio198 pisze:Osobiście uważam zresztą, że czepianie się TLG o bluzgi w kontekście 6(3) punktów dla BJ jest nie fair- ostrzeżenie zaaplikował -jak sie okazało - Szamot, a on nie toleruje bluzgów na forum. O tym było wiadomo nie od dziś. A BJ może nauczy się dzięki temu czegoś.
Właczę się by sprostować. Toleruję wulgaryzmy gdyż są jak również składnikiem języka i umiejętnie stosowane bardzo precyzyjnie podkreslają ładunek emocjonalny wypowiedzi. Nie toleruję natomiast arogancji wobec współdyskutantów. BJ dostał bana właśnie za arogancję wobec adwersarzy, którą obserwowałem na forum od dłuższego czasu. Post będący jednocześnie spamem jak i wulgaryzmem był czynnikiem decydującym o odebraniu czasowo dostepu do forum ale nie jedynym. Obniżenie wartości upomnienia było związane wyłacznie z wydarzeniami ostatniej soboty.

Informuję wszystkich zainteresowanych, że podobna polityka w kwestii zarówno postów o niskiej zawartości merytorycznej (wyjątek - podforum WiN) jak i braku szacunku użytkowników wobec współdyskutantów bedzie przeze mnie w ramach for, które współmoderuję, z całą stanowczością kontynuowana.

ODPOWIEDZ