Bilet wolnej jazdy a pensja w KM

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 09 lut 2013, 17:50

Rasowy Kleszcz pisze:Proszę, zapewne to mówi dawny kierowca nr 700 z Woronicza. Piękną masz kartotekę i się nie dziwie że Cie w MZA z powrotem nie chcieli....
Ja z MZA nie mam nic wspólnego, ciekawi mnie, co na mój temat napiszesz, (bo merytorycznie musisz mieć zajebiście dużo do przekazania, skoro ad personam ciśniesz) jak zapytam: a z jakiej, okazji tak właściwie rodziny kierowców czy pracowników ZTM w ogóle mają mieć bilety wolnej jazdy? Moim zdaniem tylko kierowcy/pracownicy, bez żon, dzieci, babć, konkubin, psów.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 09 lut 2013, 17:53

Wolfchen pisze:Zarabiam 2,7k netto, mieszkam sam (i się utrzymuję samodzielnie) i również uważam, że 3k netto na początek to stanowczo za dużo.
Ja nie uważam, że to za dużo. Ja uważam, że w porównaniu z innymi opcjami to jest po prostu dobre wynagrodzenie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 09 lut 2013, 17:55

Wolfchen pisze:(pensja typowo urzędnicza szczebla niższego).
Nie. To, że urzędnicy zarabiają grosze to nie jest powód, dla którego wszyscy inni mają pracować za takie same pieniążki.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 lut 2013, 18:01

fik pisze:Ja uważam, że w porównaniu z innymi opcjami to jest po prostu dobre wynagrodzenie.
Mniej więcej o to mi chodzi.
Szeregowy_Równoległy pisze:To, że urzędnicy zarabiają grosze to nie jest powód, dla którego wszyscy inni mają pracować za takie same pieniążki.
Problem niskich płac jest problemem ogólnokrajowym. Spora część ludzi pracuje za najniższą krajową czy na umowach śmieciowych i oni mogą pomarzyć o te 2k ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 09 lut 2013, 18:04

Wolfchen pisze: i oni mogą pomarzyć o te 2k ;)
O tych 2k. Skoro robisz takie błędy, to nie zasługujesz na swoje 2700 ;P

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 lut 2013, 18:07

No i pójdzie mi po premii teraz no :P

Ale zaraz, przecież polonistą nie jestem (na szczęście, na nauczyciela się nie nadaję) :D

BP, NMSP 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 09 lut 2013, 18:15

Wolfchen pisze:Nie. Standardem są 24 lata na D, chyba, że zrobisz jakiś kurs za grube tysiące, to wtedy w drodze wyjątku jest wiek 21 lat.
Mowa o wersji prawko + wszystkie kwalifikacje za ok. 10-11 tys.?

Aligator

Post autor: Aligator » 09 lut 2013, 18:55

Nie. Standardem są 24 lata na D, chyba, że zrobisz jakiś kurs za grube tysiące, to wtedy w drodze wyjątku jest wiek 21 lat.
I to samo w sobie jest chore. W Stanach 17 latek może zrobić papiery na tira i jeździć zawodowo.
To moim zdaniem daje pogląd na to do jakich absurdów się w Polsce dochodzi.
Mniejsza jednak o to.

Panie Kleszczu.
Fakt jest taki że nikt nikomu nie karze kupować mieszkania na kredyt, ludzie robią to z własnej woli (nie wnikam kompletnie czym umotywowani).
To że ma Pan pensję taką a nie inną i uważa Pan że należą się większe pieniądze powinno raczej motywować Pana do działań w celu powiększenia wpływów. Wychodzenie z założenia że zarabia Pan za mało nie może być jednoznacznym z oczekiwaniem/domaganiem się od pracodawcy większych pieniędzy w imię Pana oczekiwań. Z pracodawcą ma Pan podpisaną konkretną umowę na rzecz świadczenia usług na która obie strony wyraziły zgodę.

Jeżeli uważa Pan że za wykonywaną pracę, zebrane doświadczenie i poświęcony czas należy się Panu więcej to nie widzę problemu by podniósł Pan sprawę w rozmowie z pracodawcą na temat renegocjacji kontraktu, ewentualnie dokonał przekwalifikowania.
Nawet Pana sytuacja rodzinna nie usprawiedliwia narzekania i trwania w marazmie.
Z wyrazami szacunku - "Wredny Gad".
"Spóźniony pociąg przyspieszony relacji xyz, przyjedzie z opóźnieniem ok. 25 minut. Opóźnienie może ulec powiększe... zmianie"

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 09 lut 2013, 19:00

Szeregowy_Równoległy pisze:
Pawel_ pisze: Marna. Co miesiąc się wkurzam, że jest taka marna, więc ją...
Kłamie, jest niemal abstynentem ;P
Oszczerstwo! Ja Ci pokażę. :drunk:
Rasowy Kleszcz pisze:
Dla dwudziestolatka po technikum samochodowym? To jak złapać Pana Boga za nogi.
Czy ty naprawdę uważasz że 2,5 tyś netto za 190 h (w tym 2 razy przyjście w niedzielę z wolnego), za taka odpowiedzialność to dużo?
Dwa razy z wolnego w niedzielę? Przecież to są 'setki'... Chyba troszkę poszperam w swoich paskach. :P
Wolfchen pisze:Nie. Standardem są 24 lata na D, chyba, że zrobisz jakiś kurs za grube tysiące, to wtedy w drodze wyjątku jest wiek 21 lat.Drugim wyjątkiem są żołnierze w czynnej służbie wojskowej - 19 lat.
Cztery tysiące? I nie miałem 21 lat, jak robiłem kurs na to i na to. Ale gadka o tym już była... :) :drunk:

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 lut 2013, 19:00

BJ pisze:Mowa o wersji prawko + wszystkie kwalifikacje za ok. 10-11 tys.?
Oczywiście, samo prawno w żadnym wieku nie wystarczy do przewozu osób ;)
Aligator pisze:W Stanach 17 latek może zrobić papiery na tira i jeździć zawodowo.
Ja bym nie robił żadnej wiekowej granicy - pełnoletność + minimum rok posiadania kategorii B, a do tego solidne psychotesty.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 09 lut 2013, 19:04

Wolfchen pisze:Oczywiście, samo prawno w żadnym wieku nie wystarczy do przewozu osób
Chodziło mi o to, czy to "warunkowe pozwolenie" w wieku 21 lat opiera się tylko na zapłaceniu kilku tys. więcej ;)

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 09 lut 2013, 19:35

Adam G. pisze:Na kasie bierzesz odpowiedzialność za życie setek ludzi? Na budowie jako szary budowniczy również?
:arrow: Jak szary budowniczy sknoci robotę, a potem jakiś niedouczony urzędnik zrobi odbiór tej fuszerki, to tragedii nie da się wykluczyć. Choć nie wiem, czemu odpowiedzialność w pracy jest ograniczana wyłącznie do ludzkiego życia i zdrowia. Owszem, to najważniejsze, ale są też przecież różne inne zadania, które wykonywane nieodpowiedzialnie mogą wyrządzić krzywdy innym ludziom (policjant bijący niewinnego człowieka, bo wydawało mu się, że to przestępca; sędzia wydający niesprawiedliwy wyrok; urzędnik zabierający komuś jego działkę, bo "źle na mapy geodezyjne spojrzał" itp.). Takie przykłady można mnożyć, dlatego trzymanie się stereotypów, że dana praca jest "lekka", a inna nie - jest bezpodstawne. Tu trzeba realnie oceniać wiele aspektów - czas pracy, odpowiedzialność, zakres zadań, wykształcenie, zaangażowanie itd. (oczywiście nie wszystko naraz w każdym przypadku).

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 lut 2013, 19:42

BJ pisze:Chodziło mi o to, czy to "warunkowe pozwolenie" w wieku 21 lat opiera się tylko na zapłaceniu kilku tys. więcej ;)
Biorąc pod uwagę, że test teoretyczny po kwalifikacji wstępnej różni się niewiele, to w praktyce tak. Osoby mające prawko kategorii D, a mające między 21 a 23 lata, musza zrobić pełną kwalifikację wstepną, inaczej będą mieli uprawnienia ograniczone do D1. Tutaj o tych ograniczeniach.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 09 lut 2013, 20:49

Adam G. pisze:Na kasie bierzesz odpowiedzialność za życie setek ludzi? Na budowie jako szary budowniczy również?
Na kasie nie, ale na budowie to już bym się zastanowił :-k

I uwaga: ja nie neguję tego, że powinien zarabiać istotnie więcej. Ale nie aż dwa razy! Raczej to, co pisze Wolfchen: 2-2,2k (netto!), potem więcej. Przy czym, jeszcze raz, jako podstawa wymiaru wynagrodzenia, do której doliczają się dodatki (za pracę ponad 8h/d, w weekend, w święta, w nocy, wysługa lat itd.).

Zresztą te rozważania powinny być prowadzone od innej strony, tak jak pisał R-9 Chełmska. Na rynku pracy jej cena powinna zależeć od popytu (tu: ilu kierowców potrzeba) i podaży (ilu jest ich chętnych i zdolnych). I jeśli podaż przekracza popyt, to cena spada. A rośnie tylko jeśli popyt przekracza podaż (lub rośnie efektywność pracy). Dlatego na samym początku zapytałem:
Ile jest osób chętnych na każde stanowisko? W tramwajach pamiętam, że 25:1, a w autobusach?
MZ pisze:Tu trzeba realnie oceniać wiele aspektów - czas pracy, odpowiedzialność, zakres zadań, wykształcenie, zaangażowanie itd. (oczywiście nie wszystko naraz w każdym przypadku).
Wspomniałbym jeszcze o ważnym punkcie: stabilności zatrudnienia.
Szeregowy_Równoległy pisze:z jakiej, okazji tak właściwie rodziny kierowców czy pracowników ZTM w ogóle mają mieć bilety wolnej jazdy? Moim zdaniem tylko kierowcy/pracownicy, bez żon, dzieci, babć, konkubin, psów.
O to to!! =D> =D>
Sadek pisze: Jednak osoba która skończyła studia na jakimś kierunku , gdzie zapłacił i ma dyplom , a potem idzie do biura papierki przekładać , nie może oczekiwać 4-5 tyś. zł. tylko dlatego że ma papierek.
Za pół roku skończę magisterkę (będę mieć papierek). Znasz jakieś oferty pracy za 4-5 tys. zł za samo posiadanie papierka? Jestem tym życiowo zainteresowany (możesz napisać na priv).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 lut 2013, 22:55

MZ pisze: :arrow: Jak szary budowniczy sknoci robotę, a potem jakiś niedouczony urzędnik zrobi odbiór tej fuszerki
Daj spokój, nie siej bzdur. Między "szarym budowniczym" a "niedouczonym urzędnikiem" jest brygadzista, kierownik odcinka a pewnie i jeszcze parę osób, które zarabiają lepiej od tego budowlańca choćby dlatego, że w ich pensję wliczona jest odpowiedzialność za to, co on zrobi. Sam "szary budowniczy" raczej nie robi samodzielnie robót, których nikt nie dozoruje, które idą od razu na odbiór i od których zależy od nich życie setek ludzi. A to o jego pensji tu mówimy.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ