Ja z MZA nie mam nic wspólnego, ciekawi mnie, co na mój temat napiszesz, (bo merytorycznie musisz mieć zajebiście dużo do przekazania, skoro ad personam ciśniesz) jak zapytam: a z jakiej, okazji tak właściwie rodziny kierowców czy pracowników ZTM w ogóle mają mieć bilety wolnej jazdy? Moim zdaniem tylko kierowcy/pracownicy, bez żon, dzieci, babć, konkubin, psów.Rasowy Kleszcz pisze:Proszę, zapewne to mówi dawny kierowca nr 700 z Woronicza. Piękną masz kartotekę i się nie dziwie że Cie w MZA z powrotem nie chcieli....
Bilet wolnej jazdy a pensja w KM
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Nie. To, że urzędnicy zarabiają grosze to nie jest powód, dla którego wszyscy inni mają pracować za takie same pieniążki.Wolfchen pisze:(pensja typowo urzędnicza szczebla niższego).
Mniej więcej o to mi chodzi.fik pisze:Ja uważam, że w porównaniu z innymi opcjami to jest po prostu dobre wynagrodzenie.
Problem niskich płac jest problemem ogólnokrajowym. Spora część ludzi pracuje za najniższą krajową czy na umowach śmieciowych i oni mogą pomarzyć o te 2kSzeregowy_Równoległy pisze:To, że urzędnicy zarabiają grosze to nie jest powód, dla którego wszyscy inni mają pracować za takie same pieniążki.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
O tych 2k. Skoro robisz takie błędy, to nie zasługujesz na swoje 2700Wolfchen pisze: i oni mogą pomarzyć o te 2k
I to samo w sobie jest chore. W Stanach 17 latek może zrobić papiery na tira i jeździć zawodowo.Nie. Standardem są 24 lata na D, chyba, że zrobisz jakiś kurs za grube tysiące, to wtedy w drodze wyjątku jest wiek 21 lat.
To moim zdaniem daje pogląd na to do jakich absurdów się w Polsce dochodzi.
Mniejsza jednak o to.
Panie Kleszczu.
Fakt jest taki że nikt nikomu nie karze kupować mieszkania na kredyt, ludzie robią to z własnej woli (nie wnikam kompletnie czym umotywowani).
To że ma Pan pensję taką a nie inną i uważa Pan że należą się większe pieniądze powinno raczej motywować Pana do działań w celu powiększenia wpływów. Wychodzenie z założenia że zarabia Pan za mało nie może być jednoznacznym z oczekiwaniem/domaganiem się od pracodawcy większych pieniędzy w imię Pana oczekiwań. Z pracodawcą ma Pan podpisaną konkretną umowę na rzecz świadczenia usług na która obie strony wyraziły zgodę.
Jeżeli uważa Pan że za wykonywaną pracę, zebrane doświadczenie i poświęcony czas należy się Panu więcej to nie widzę problemu by podniósł Pan sprawę w rozmowie z pracodawcą na temat renegocjacji kontraktu, ewentualnie dokonał przekwalifikowania.
Nawet Pana sytuacja rodzinna nie usprawiedliwia narzekania i trwania w marazmie.
Z wyrazami szacunku - "Wredny Gad".
"Spóźniony pociąg przyspieszony relacji xyz, przyjedzie z opóźnieniem ok. 25 minut. Opóźnienie może ulec powiększe... zmianie"
Oszczerstwo! Ja Ci pokażę.Szeregowy_Równoległy pisze:Kłamie, jest niemal abstynentemPawel_ pisze: Marna. Co miesiąc się wkurzam, że jest taka marna, więc ją...
Dwa razy z wolnego w niedzielę? Przecież to są 'setki'... Chyba troszkę poszperam w swoich paskach.Rasowy Kleszcz pisze:Czy ty naprawdę uważasz że 2,5 tyś netto za 190 h (w tym 2 razy przyjście w niedzielę z wolnego), za taka odpowiedzialność to dużo?Dla dwudziestolatka po technikum samochodowym? To jak złapać Pana Boga za nogi.
Cztery tysiące? I nie miałem 21 lat, jak robiłem kurs na to i na to. Ale gadka o tym już była...Wolfchen pisze:Nie. Standardem są 24 lata na D, chyba, że zrobisz jakiś kurs za grube tysiące, to wtedy w drodze wyjątku jest wiek 21 lat.Drugim wyjątkiem są żołnierze w czynnej służbie wojskowej - 19 lat.
Oczywiście, samo prawno w żadnym wieku nie wystarczy do przewozu osóbBJ pisze:Mowa o wersji prawko + wszystkie kwalifikacje za ok. 10-11 tys.?
Ja bym nie robił żadnej wiekowej granicy - pełnoletność + minimum rok posiadania kategorii B, a do tego solidne psychotesty.Aligator pisze:W Stanach 17 latek może zrobić papiery na tira i jeździć zawodowo.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Adam G. pisze:Na kasie bierzesz odpowiedzialność za życie setek ludzi? Na budowie jako szary budowniczy również?
Biorąc pod uwagę, że test teoretyczny po kwalifikacji wstępnej różni się niewiele, to w praktyce tak. Osoby mające prawko kategorii D, a mające między 21 a 23 lata, musza zrobić pełną kwalifikację wstepną, inaczej będą mieli uprawnienia ograniczone do D1. Tutaj o tych ograniczeniach.BJ pisze:Chodziło mi o to, czy to "warunkowe pozwolenie" w wieku 21 lat opiera się tylko na zapłaceniu kilku tys. więcej![]()
Na kasie nie, ale na budowie to już bym się zastanowiłAdam G. pisze:Na kasie bierzesz odpowiedzialność za życie setek ludzi? Na budowie jako szary budowniczy również?
I uwaga: ja nie neguję tego, że powinien zarabiać istotnie więcej. Ale nie aż dwa razy! Raczej to, co pisze Wolfchen: 2-2,2k (netto!), potem więcej. Przy czym, jeszcze raz, jako podstawa wymiaru wynagrodzenia, do której doliczają się dodatki (za pracę ponad 8h/d, w weekend, w święta, w nocy, wysługa lat itd.).
Zresztą te rozważania powinny być prowadzone od innej strony, tak jak pisał R-9 Chełmska. Na rynku pracy jej cena powinna zależeć od popytu (tu: ilu kierowców potrzeba) i podaży (ilu jest ich chętnych i zdolnych). I jeśli podaż przekracza popyt, to cena spada. A rośnie tylko jeśli popyt przekracza podaż (lub rośnie efektywność pracy). Dlatego na samym początku zapytałem:
Ile jest osób chętnych na każde stanowisko? W tramwajach pamiętam, że 25:1, a w autobusach?
Wspomniałbym jeszcze o ważnym punkcie: stabilności zatrudnienia.MZ pisze:Tu trzeba realnie oceniać wiele aspektów - czas pracy, odpowiedzialność, zakres zadań, wykształcenie, zaangażowanie itd. (oczywiście nie wszystko naraz w każdym przypadku).
O to to!!Szeregowy_Równoległy pisze:z jakiej, okazji tak właściwie rodziny kierowców czy pracowników ZTM w ogóle mają mieć bilety wolnej jazdy? Moim zdaniem tylko kierowcy/pracownicy, bez żon, dzieci, babć, konkubin, psów.
Za pół roku skończę magisterkę (będę mieć papierek). Znasz jakieś oferty pracy za 4-5 tys. zł za samo posiadanie papierka? Jestem tym życiowo zainteresowany (możesz napisać na priv).Sadek pisze: Jednak osoba która skończyła studia na jakimś kierunku , gdzie zapłacił i ma dyplom , a potem idzie do biura papierki przekładać , nie może oczekiwać 4-5 tyś. zł. tylko dlatego że ma papierek.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Daj spokój, nie siej bzdur. Między "szarym budowniczym" a "niedouczonym urzędnikiem" jest brygadzista, kierownik odcinka a pewnie i jeszcze parę osób, które zarabiają lepiej od tego budowlańca choćby dlatego, że w ich pensję wliczona jest odpowiedzialność za to, co on zrobi. Sam "szary budowniczy" raczej nie robi samodzielnie robót, których nikt nie dozoruje, które idą od razu na odbiór i od których zależy od nich życie setek ludzi. A to o jego pensji tu mówimy.MZ pisze:Jak szary budowniczy sknoci robotę, a potem jakiś niedouczony urzędnik zrobi odbiór tej fuszerki
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow