Dyskusja o 521

Moderator: Wiliam

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 25 lip 2008, 18:51

Fikander pisze:Między Banacha a Gocławkiem to może ze dwa się takie przystanki znajdą...
Jeśli będziemy typować przystanki "do odstrzału" tak ostrożnie, jak typuje sie przystanki do przekwalifikowania na warunkowe - to pewnie z początku znajdzie sie niewiele więcej.

Swoją drogą, czy nie można np. co pół roku (bo rozumiem, że prowadzone są pomiary) robić większą akcję przekwalifikowywania przystanków na warunkowe lub w drugą stronę?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lip 2008, 18:55

BJ.2052 pisze:
Fikander pisze:Między Banacha a Gocławkiem to może ze dwa się takie przystanki znajdą...
Jeśli będziemy typować przystanki "do odstrzału" tak ostrożnie, jak typuje sie przystanki do przekwalifikowania na warunkowe - to pewnie z początku znajdzie sie niewiele więcej.

Swoją drogą, czy nie można np. co pół roku (bo rozumiem, że prowadzone są pomiary) robić większą akcję przekwalifikowywania przystanków na warunkowe lub w drugą stronę?
Nie klep ogólników tylko wal konkrety dla tej właśnie trasy. Skoro się powiedziało "A"...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 25 lip 2008, 19:28

inż. Glonojad pisze:Nie klep ogólników tylko wal konkrety dla tej właśnie trasy. Skoro się powiedziało "A"...
Rozumiem, że chodzi Ci o pierwszą część mojego postu. Tak więc: B...

Wg. mnie na trasie Banacha - Gocławek można z czystym sumieniem zlikwidować przystanki: Berezyńska i Czapelska.
Oprócz tego na myśl przychodzi mi ZP Kwatery Głównej, Most Poniatowskiego, a także Pl. Starynkiewicza i Ochota Ratusz, aczkolwiek w kwestii ostatnich dwóch nie jestem pewien.
Bo rozumiem, że Park Skaryszewski raczej powinien zostać?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lip 2008, 19:37

Eeee... proponuję jednak poczytać dokument:

http://www.siskom.waw.pl/komunikacja/tr ... calosc.pdf (ok. 4 MB).

Strona 90 i następne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 26 lip 2008, 7:05

BJ.2052 pisze: Wg. mnie na trasie Banacha - Gocławek można z czystym sumieniem zlikwidować przystanki: Berezyńska i Czapelska.
A może to Ciebie powinno sie zlikwidować bo juz takie głupoty piszesz, ze człowiekowi ręce odpadaja ? :-k Cos sie naćpał , ze takie głupoty wypisujesz? Czasami rusz swoje szanowne końcówke pleców i zobacz ile ludzi korzysta z tych przystanków, a potem pisz.
BJ.2052 pisze:Oprócz tego na myśl przychodzi mi ZP Kwatery Głównej, Most Poniatowskiego, a także Pl. Starynkiewicza i Ochota Ratusz, aczkolwiek w kwestii ostatnich dwóch nie jestem pewien.
Bo rozumiem, że Park Skaryszewski raczej powinien zostać?
To samo co wyżej- piszesz aby pisać, zupełnie bez sensu.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

kajo

Post autor: kajo » 28 lip 2008, 14:11

dobra, a ja powtórze swój pomysł z innej dyskusji
Ja ma taką propzycje do rozważenia. Likwidujemy przystanek kino ochota, w zamian za to na przystanku przy bitwy robimy przejście na drugim jego końcu, za to bez świateł tylko z "wyniesioną zebrą" podbnie robimy z przystankiem Wawelska i obie wyspy sytuujemy po stronie północnej. Schemat oczywiście do powielenia w innych punktach Warszawy. Strefa dojścia zwiększyła by się nieznacznie.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 lip 2008, 14:16

Nie wiem, jak sobie wyobrażasz przejście bez świateł na Grójeckiej, ale generalnie to gratuluję wyobraźni, tylko zapraszam do tematu 'Humor'. :rotfl:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

kajo

Post autor: kajo » 28 lip 2008, 17:24

Ja ten pomysł poddałem pod dyskusję i nie wykluczam jego modyfikacji. [mażenie/] Sprawę załatwiłyby przejścia podziemne, albo sygnalizacja zsynchronizowana z światłami na najbliźszych skrzyżowaniach. [/marzenie] czy taki obrót sprawy byłby do przyjęcia? A tak apropo to na tym garbie piesi mieliby pierszeństwo, a samochdy musiałyby przejeżdżać 30 km/h więc tak czy inaczej musieliby zatrzymać się przed przejściem, ewentualnie kamera.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 lip 2008, 17:57

Zróbmy jeszcze wyniesione przejścia dla pieszych na TS, TŁ i APT, ge-nia-lna idea.
kajo pisze:A tak apropo to na tym garbie piesi mieliby pierszeństwo, a samochdy musiałyby przejeżdżać 30 km/h więc tak czy inaczej musieliby zatrzymać się przed przejściem
Fantastycznie, megakorek zamiast raz na dwa tygodnie byłby codziennie.

kajo

Post autor: kajo » 28 lip 2008, 18:17

A mógłbyś się odnbieść do poprzedniej części, czyli przejścia lub sygnalizacji?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 lip 2008, 18:18

To będzie chyba dziesiąta sygnalizacja między Zawiszą a torami kolejowymi; mało ci przykładu z ŻiW/wjazd do Mariny, jak kolejne światła potrafią zakorkować ulicę? A przejście podziemne, to wybacz, ale ROTFL^n, jako propozycja ułatwienia dostępu do przystanków (poprzez likwidację tychże 8-( )

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 lip 2008, 18:23

Koordynacja czy nie, biuro inżyniera ruchu i tak się na to nie zgodzi. Uważają bowiem, że i tak jest w Warszawie zbyt wiele przejść dla pieszych, które utrudniają ruch św. samochodom.

Pomijam fakt, że Kino Ochota ma OIDP większe wymiany niż Wawelska. Aczkolwiek nadrabia przystankiem w kierunku Okęcia, co świadczy, że:
a) lokalizacja Wawelskiej po południowej stronie w stronę Okęcia mogłoby jej pomóc, albo,
b) ludziom nie chce się iść z 1/25/14* z przystanku za skrzyżowaniem w BW1920 lecz wolą przystanek wcześniej wyskoczyć

[ Dodano: Pon 28 Lip, 2008 18:24 ]
Fikander pisze:To będzie chyba dziesiąta sygnalizacja między Zawiszą a torami kolejowymi; mało ci przykładu z ŻiW/wjazd do Mariny, jak kolejne światła potrafią zakorkować ulicę?
Trochę inna sytuacja, bo wjazd do Mariny jest OIDP trójfazowy, ponadto kiepsko (jeśli w ogóle) skoordynowany z sąsiednimi.
A tu akurat by się na etapy koordynację podzielić dało.

*-z dokładnością do linii, które 4 lata temu jeździły na pętlę Banacha.

zzz

Post autor: zzz » 28 lip 2008, 19:43

inż. Glonojad pisze:Pomijam fakt, że Kino Ochota ma OIDP większe wymiany niż Wawelska.
Bo z tego przystanku korzystaja studenci matematyki oraz biologii UW.

kajo

Post autor: kajo » 28 lip 2008, 21:01

Ale ja mówie o całkowitej kordynacji, czyli fazy dla obu stron nie jednocześnie, tylko tak uruchamiane jak na przykład na Puławskiej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 lip 2008, 21:19

Wiem, o co Ci chodzi, jednak tu kluczowe jest, byś przekonał do tego dyr. Galasa & Co.

ODPOWIEDZ