Marki, Radzymin, Wołomin

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 26 lis 2008, 20:03

Starczy tego spamowania i pisania dyrdymałów.
Reszty proszę o nie komentowanie tych pomysłów.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 26 lis 2008, 20:10

SławekM pisze:...komunikacja miejska jest niewydolna. Mieszkańców przybyła a plan brygadowy stoi w miejscu, a od nowego roku spada...
to według Dęboszczaka oznacza
Dęboszczak pisze:...Raczej optymalizację wykorzystania taboru: większy zasięg miasta mniejszą liczbą taboru.
.

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 26 lis 2008, 21:12

pawcio pisze:Tramwaj marecki udał się do zajezdni Zsyp.
Pomijam wkład pracy, ale tak powinno się robić z każdym poronionym pomysłem. =D>
SławekM pisze:Co ty za farmazony dajesz. To pokazuje, że komunikacja miejska jest niewydolna. Mieszkańców przybyła a plan brygadowy stoi w miejscu, a od nowego roku spada. Nie ma buspasów, nie ma nowych autobusów i tramwajów, nie ma nowych pociągów... To się ludziom nie dziwię, że wolą jechać samochodem skoro nie mają gwarancji, że wejdą do pojazdu komunikacji publicznej...
Rano stoję w korku jadąc od Grodziska do Carrefoura a po południu często wracam przez Targówek jadąc przy cmentarzu Bródnowskim i widze, że to co się dzieje to jakaś makabra. Ludzie którzy mieszkają na Derbach nie wiedzą chyba co to jest autobus, rano czasami przez 5 minut (sprawdzałem) nie można się przebić skręcając z Lewandowa w Głębocką w kierunku Carrefoura. Cały czas potoki samochodów. Do tego dochodzi często wypadek przed wjazdem na wiadukt za Małej Brzozy i wszystko stoi. Po południu to samo w drugą stronę stoi się od cmenatrza do Żuromińskiej, 4 lata temu regularnie tamtędy jeździłem i taka sytuacja zdarzała się TYLKO przez Wszystkich Świętych. A zresztą niedługo pewnie zaczną budować os. Derby 500 i w ogóle nie będzie można przejechać.

Szansa na zmniejszenie korków : dla tych którzy tego jeszcze nie widzieli jak mi się wydaje budują drogę z os. Derby która wychodzi do Głębockiej obok przystanku Lewandów, i wtedy będzie szansa, że ludzie się w końcu przesiądą na autobus. Tylko zrobić trasę 527 w ten sposób, żeby omijała Ostródzką, bo jest tam średnio potrzebna, a na pewno linie które tam są wystarczą, i żeby jechała od Carrefoura potem tą nową drogą, dalej przez os. Derby i wracała tak jak obecnie. Może linia pod dom sprawi, że ludzie zaczną korzystać z KM a ostawią samochody. Oby.

Do tego można skrócić 204 do Derbów na tą pętlę, bo na Grodzisku frekwencja jest żadna (przynajmniej tak wynika z moich obserwacji), a poza tym nowe 527 przejeżdżało by przez Derby na Grodzisk.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 lis 2008, 21:38

Ikarus 5780 pisze:budują drogę z os. Derby która wychodzi do Głębockiej obok przystanku Lewandów
Owszem.
Ikarus 5780 pisze:wtedy będzie szansa, że ludzie się w końcu przesiądą na autobus. Tylko zrobić trasę 527 w ten sposób, żeby omijała Ostródzką, bo jest tam średnio potrzebna, a na pewno linie które tam są wystarczą, i żeby jechała od Carrefoura potem tą nową drogą, dalej przez os. Derby i wracała tak jak obecnie.
Tylko że ta nowa droga będzie pod nic większego, niż mikrobus. Więc 527 odpada.

Natomiast przebudowane ma być też skrzyżowanie Skarbka z Berensona - i to jest szansa na wprowadzenie 527 wgłąb osiedla oraz na symetryczną trasę. Tylko pytanie, czy inwestować w trasę 527 przez Wincentego do DWG, czy 132 przez Grota do Marymontu? Co jedna, to gorzej tamtędy jechać... :-s
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 lis 2008, 21:40

Na pewno warto by w końcu postawić na układ z mniejszą liczbą częstszych linii :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 26 lis 2008, 21:48

Bastian pisze:Natomiast przebudowane ma być też skrzyżowanie Skarbka z Berensona - i to jest szansa na wprowadzenie 527 wgłąb osiedla oraz na symetryczną trasę.
Jeżeli skrzyżowanie miałoby być przebudowywane, to własnie dla 527. Ale na razie lepiej nie zapeszajmy...
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 lis 2008, 21:54

Glonojad pisze:Na pewno warto by w końcu postawić na układ z mniejszą liczbą częstszych linii :p
Ja się zgadzam. Pytanie, co na to mieszkańcy...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 lis 2008, 21:56

No ostatnio rozmawiałem z parą, super szczęśliwi na okazję braku wspólnego przystanku wszystkich pasujących im linii to nie byli :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 26 lis 2008, 21:56

Ikarus 5780 pisze:Może linia pod dom sprawi, że ludzie zaczną korzystać z KM a ostawią samochody. Oby.
Raczej wątpię, by zrobiło tak wiele osób... Oby. Za to pamiętam, że jak uruchomiono 407 w nowym wcieleniu, Głębocka tak nie wyglądała jak teraz. Potem zaczęło wzrastać os. Derby i sytuacja się zmieniła. Widzę to, mimo, że bywam tam niekoniecznie często. A nawet w weekendy jest tam dość tłoczno, kiedy przejeżdżam.

[ Dodano: Sro 26 Lis, 2008 21:59 ]
Bastian pisze:Ja się zgadzam. Pytanie, co na to mieszkańcy...
Zdania mieszkańców są podzielone... 8-(
Teraz nam potrzeba dróg i węzłów odpowiednio zbudowanych, a nawet rond, bo inaczej dalej się układu komunikacyjnego zmieniać nie może w Warszawie na ten system =P~
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 26 lis 2008, 23:47

Ikarus 5780 pisze:
pawcio pisze:Tramwaj marecki udał się do zajezdni Zsyp.
Pomijam wkład pracy, ale tak powinno się robić z każdym poronionym pomysłem. =D>
Może poronione było wykonanie - jednotory, mijanki i inne cuda na kiju. Zaś sam pomysł trasy tramwajowej od Wileniaka do Marek ciągiem Radzymińskiej jest chyba godny dyskusji po wybudowaniu S8 do węzła Drewnica do Radzymin I. Bo według mnie bardziej poronionym pomysłem jest trasa tramwajowa w ciągu TMP na wschód od Modlińskiej - była na tzw. mapie Kiepury, co znajduje się w Strategii Rozwoju Miasta do 2015.

Tylko proszę bez linczu, jak się ze mną nie zgadzacie (-o< Porozmawiajmy :smile:

PS Proszę administracje (o ile temat chwyci) o zdecydowanie czy wątek zostaje tu, czy leci np. do Tramwajem z miasto. Nie chce być oskarżony o offtopowanie.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 27 lis 2008, 0:13

Moim zdaniem pomysł trama do Marek jest jak najbardziej słuszny, metra nie będzie pokrywał w następnych latach, bo metro przejdzie bokiem, zyskają na tym wszyscy, a szczególnie mieszkańcy Marek i Targówka, którzy będą oddychali czystszym powietrzem i co najważniejsze nie będą stali w korkach do pracy i szkoły, które z dnia na dzień sa dłuższe. Poza tym tramwaj to będzie jedna linia z prawdziwego zdarzenia na Zaciszu (bo obecnie nie nazywał bym tak nawet 512 czy 190). IMHO pomysł godny rozważenia, nawet jeśli odbyło by się to kosztem jednego pasa na Radzymińskiej. Uważam, że z tramwajem a bez pasa korki mogą się tylko zmniejszyć (oczywiście przy odpowiedniej częstotliwości).

To były argumenty na plus, podstawowym na minus jest ten, czy nie lepiej zamiast trama, zrobić w okolicy stacji przyszłego metra na Zaciszu parking p & r oraz puścić w to miejsce porządne dowozówki, a poza tym skrócić takie linie jak 718 i 805.

Pozwoliłem sobie trochę wybiec w przyszłość, bo IMHO zarówno perspektywa metra jak i tramwaju na Zaciszu i okolicach są podobnie, bardzo odległe.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

zavrat

Post autor: zavrat » 27 lis 2008, 9:22

pawcio pisze:Reszty proszę o nie komentowanie tych pomysłów.
Jestem zaskoczony nadgorliwością moderatora w przypadku "tramwaju do Marek" autorstwa Crusiera. Nie wystarczyło wydzielić ten temat do nowego wątku w odpowiednim podforum? Po co od razu "zsyp"? Równie dobrze mogłeś przenieść do kosza wzmianki o linii 740, które jeszcze rok temu wydawały się równie absurdalne i niedorzeczne. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, bez względu na to, czy mi przydzielisz jakieś pseudo-kary/ostrzeżenia/bany, czy nie.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 27 lis 2008, 10:14

zavrat pisze:
pawcio pisze:Reszty proszę o nie komentowanie tych pomysłów.
Jestem zaskoczony nadgorliwością moderatora w przypadku "tramwaju do Marek" autorstwa Crusiera. Nie wystarczyło wydzielić ten temat do nowego wątku w odpowiednim podforum? Po co od razu "zsyp"? Równie dobrze mogłeś przenieść do kosza wzmianki o linii 740, które jeszcze rok temu wydawały się równie absurdalne i niedorzeczne. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, bez względu na to, czy mi przydzielisz jakieś pseudo-kary/ostrzeżenia/bany, czy nie.
E tam, towarzystwo wzajemnej adoracji - od zawsze środowisko MK było właśnie tak określane. Czego tu wymagać. Piszesz nie to, co chcą przeczytać, to albo Cię zablokują, albo wrzucą do zsypu.
ŁK

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 27 lis 2008, 10:25

Łukasz pisze:
zavrat pisze: Jestem zaskoczony nadgorliwością moderatora w przypadku "tramwaju do Marek" autorstwa Crusiera. Nie wystarczyło wydzielić ten temat do nowego wątku w odpowiednim podforum? Po co od razu "zsyp"? Równie dobrze mogłeś przenieść do kosza wzmianki o linii 740, które jeszcze rok temu wydawały się równie absurdalne i niedorzeczne. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, bez względu na to, czy mi przydzielisz jakieś pseudo-kary/ostrzeżenia/bany, czy nie.
E tam, towarzystwo wzajemnej adoracji - od zawsze środowisko MK było właśnie tak określane. Czego tu wymagać. Piszesz nie to, co chcą przeczytać, to albo Cię zablokują, albo wrzucą do zsypu.
Spisek wiadomych sił :!: Ale wiadomo, że to oczywista oczywistość :D
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 27 lis 2008, 11:38

Łukasz pisze:E tam, towarzystwo wzajemnej adoracji - od zawsze środowisko MK było właśnie tak określane. Czego tu wymagać. Piszesz nie to, co chcą przeczytać, to albo Cię zablokują, albo wrzucą do zsypu.
Czytałeś w ogóle ten pomysł tramwaju w Markach, czy walisz na ślepo, byle skrytykować?

ODPOWIEDZ